Teplovzdušná fritéza alebo zdravé vyprážanie bez oleja
Chcete sa stravovať zdravšie, ale obľubujete vyprážané jedlá? Žiaden problém. Všetky fritované pochúťky si môžete dopriať v zdravej forme a bez zbytočných kalórií s teplovzdušnou fritézou. A to nie je zďaleka všetko čo tento kuchynský pomocník zvládne. Hravo nahradí viac spotrebičov. Poradíme vám, ako využiť teplovzdušnú fritézu, gril a varenie na pare v jednom prístroji. Pomocou našich rád ušetríte nielen miesto v kuchyni a elektrickú energiu, ale najmä svoje zdravie.
Teplovzdušná vs klasická fritéza
Na prvý pohľad sa môže zdať, že klasické fritézy sa veľmi nelíšia od tých teplovzdušných, pretože oba spotrebiče sa používajú na prípravu lahodných jedál s chrumkavou kôrkou. Nie je to tak. Rozdielom je rôzny spôsob prípravy jedál ako aj samotné využitie.
Klasické fritézy sú výlučne určené na vyprážanie a fritovanie jedál naplnené veľkým množstvom oleja, ktorý sa zahrieva na teplotu v rozmedzí 180 až 200 °C. Pokrm sa pripravuje v rozpálenom olejovom kúpeli, takže značnú časť tuku potraviny do seba nasajú. Tento variant určite zdraviu neprospieva.
Teplovzdušná fritéza funguje pomocou konvenčného mechanizmu. Takýto typ fritézy je vlastne zmenšená variácia konvenčnej rúry. Vo vnútri fritézy sa nachádza vykurovacie teleso a pomocou ventilátora ohriaty vzduch rovnomerne cirkuluje okolo pripravovaných pokrmov. Vďaka tomu sa potraviny vyprážajú zo všetkých strán a nepripaľujú sa. Práve táto kombinácia je zárukou chrumkavých a dozlatista opečených jedál, ktoré pripravíte na minime oleja. Nespornou výhodou je aj využitie rôznych spôsobov varenia.
Ďalšie výhody teplovzdušnej fritézy
Určite vám napadne, či je fritovanie v teplovzdušnej fritéze zdravé? Jednoznačne áno, pretože svoje obľúbené pochúťky si pripravíte takmer bez tuku, prípadne iba na niekoľkých kvapkách oleja a to nie je jedinou výhodou. Medzi jej ďalšie prednosti patrí:
Varenie bez zápachu - nemusíte vetrať zápach prepáleného oleja ani žiadne nepríjemné výpary z varenia, pretože jedlo je počas prípravy zakryté a pomocou varenia v horúcom vzduchu prakticky bez dymu. A to nie je všetko. Odpadá aj likvidácia starého oleja takže teplovzdušné fritézy sú svojim spôsobom ekologické.
Rýchlejšia príprava pokrmov – technológia rýchleho ohrevu a cirkulácia veľmi horúceho vzduchu zabezpečia rýchlejšiu prípravu jedál. Vďaka tomu sú teplovzdušné fritézy skvelou voľbou pre zaneprázdnených ľudí, ktorí chcú rýchly a zdravý pokrm.
Univerzálne využitie - teplovzdušná fritéza dokáže okrem zdravého vyprážania aj piecť, grilovať či dusiť. Pýši sa mnohými automatickými programami na hranolky, nugetky, grilované kura, pizzu, mäso, ryby, zeleninu, dezert a mnoho ďalšieho.
Bezpečná príprava - pri vyprážaní na panvici alebo v klasickej fritéze musíte byť v bezpečnej vzdialenosti od horúceho oleja, pretože olej môže začať prskať na všetky strany a hrozí nebezpečenstvo obarenia. Teplovzdušné fritézy sú omnoho bezpečnejšie a žiaden úraz vám nehrozí.
Jednoduchá údržba - počas varenia ako aj po ňom nezostane žiadna mastnota, mastné kuchynské náradie, zaprskaný sporák či pracovná doska. A to nie je všetko. Aj samotná údržba teplovzdušnej fritézy je veľmi jednoduchá a rýchla. Odnímateľné časti stačí vložiť do umývačky riadu a vnútornú časť vyčistiť vlhkou handričkou namočenou vo vode so saponátom.
Lacnejšie varenie - teplovzdušné fritézy sa oveľa rýchlejšie nahrievajú a to v priemere až o 25 % kratšie, majú spravidla nižší príkon a teda i spotrebu elektrickej energie. Ďalším bonusom je, že nespotrebujete veľké množstvo oleja, takže značne ušetríte aj na tejto položke.
Teplovzdušná fritéza alebo multifunkčné varenie v jednom prístroji
Teplovzdušná fritéza nie je výlučne určená iba na menej kalorické fritovanie. Dokáže nahradiť hneď niekoľko spotrebičov určených na prípravu zdravých a chutných pokrmov. V závislosti od modelu hravo zastúpi elektrický gril, parný hrniec, hrniec na pomalé varenie, jogurtovač, a niektoré modely je možné využiť aj ako sušičku ovocia.
Vďaka tomu, že teplovzdušné fritézy nemusíte predhrievať môžu poslúžiť aj ako mikrovlnná rúra. Takýmto spôsobom sa obzvlášť dobre zohrieva pizza, pretože ostane príjemne šťavnatá. Keďže svojou multifunkčnosťou zastane viacero prístrojov, ušetríte nielen miesto na kuchynskej linke, ale aj rodinný rozpočet, pretože si vystačíte s jedným spotrebičom.
Čo všetko sa dá variť v teplovzdušnej fritéze?
Teplovzdušná fritéza ponúka bohaté možnosti využitia od klasických receptov až po nezvyčajné kulinárske kreácie. Klasika v podobe hranolčekov znie síce lákavo, ale pripravte si radšej sviežu chrumkavú zeleninu nabitú vitamínmi a živinami. Môžete v nej variť dokonca rôzne alternatívy bez mäsa ako tofu, vajíčka, omeletu alebo quinoa guľky. Poradí si aj s mrazeným pečivom. Stačí vložiť do košíka napríklad predpečené mrazené rožky, dopiecť, naplniť tvarohom alebo bryndzou a chrumkavá večera alebo raňajky sú na stole.
Jednou z výhod teplovzdušnej fritézy je tiež to, že nemusíte čakať kým sa zohreje. Suroviny do nej môžete vložiť tesne pred tým, než ju zapnete. Toto však neplatí pri mäse. Pred prípravou mäsa je potrebné nechať teplovzdušnú fritézu približne na 5 minút rozohriať.
Niektoré modely ponúkajú dokonca dvojité varenie vďaka ľahko vyberateľnému oddeľovaču. Túto pokročilú technológiu na prípravu dvoch rôznych pokrmov, ktoré budú hotové v rovnakom čase, si nebudete môcť vynachváliť.
Pár tipov ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky pri varení v teplovzdušnej fritéze
S niekoľkými tipmi a trikmi môžete zo svojej teplovzdušnej fritézy vyťažiť maximum a popustiť uzdu svojej kulinárskej fantázii.
Vďaka oleju je jedlo lahodnejšie a s chrumkavou kôrkou. Najväčšou výhodou teplovzdušnej fritézy je výber rôznych druhov oleja. Keďže nie je potrebné veľké množstvo a ani ho netreba zohrievať na vysokú teplotu, môžete si vybrať aj zdravšie oleje s nižším dymovým bodom, teda teplotou, kedy sa začne tuk prepaľovať. Okrem klasického repkového alebo slnečnicového oleja to môže byť olivový, kokosový alebo sezamový olej. Avšak oleje vyberajte radšej v spreji, pretože sprejom pridáte naozaj len nevyhnutné množstvo.
Jedlo počas varenia minimálne raz otočte prípadne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne uvarilo alebo opieklo.
Potraviny sa jednoznačne rýchlejšie, lepšie a rovnomernejšie prepečú, ak sa nebudú prekrývať. To znamená, že nikdy nepresahujte kapacitu teplovzdušnej fritézy. Ideálne je, ak bude okolo každého kúsku trochu voľného miesta, aby mohol, čo najlepšie prúdiť horúci vzduch.
Hoci teplovzdušné fritézy disponujú prednastavenými programami môžete pokojne experimentovať a nastaviť si vlastnú teplotu ako aj čas prípravy. Nájdite si spôsob, ktorý bude vyhovovať presne vašim požiadavkám.
A na záver to najdôležitejšie. Pri varení stavte na nižšie teploty, aby ste sa vyhli toxickej látke zvanej akrylamid. Tá vzniká zo zložiek prirodzene prítomných v surových potravinách počas bežnej tepelnej úpravy. Je to látka, ktorá má toxické vlastnosti a nedá sa jej vyhnúť, ale obmedziť ju môžete. Napríklad, ak varíte zemiaky vo vode, tak teplota vody by nemala prekročiť 100 °C. Pre zníženie tejto látky vo vyprážaných pokrmoch používajte teplotu v rozmedzí od 170 do 190 °C alebo znížte čas prípravy jedla.
Na záver pár chutných receptov na rýchly obed, večeru alebo zdravé mlsanie
V teplovzdušnej fritéze si môžete pripraviť zdravé hranolky alebo chrumkavé čipsy ako menej kalorický variant na večerné maškrtenie k televízoru. Stačí nakrájať čerstvú mrkvu, zemiaky, batáty, cviklu alebo zeler, pokvapkať olejom, dochuť koreninami a dať zapiecť. Ak budete mať chuť na sladký variant nakrájate banány, kiwi, jablká alebo jahody na plátky a dajte zapiecť.
Chutný losos nielen na Vianoce
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- 2 kúsky lososa približne 350 - 400 g
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 PL horčice
- 1 PL medu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ ČL sušeného tymiánu
Postup: Lososa jemne osušíte utierkou, osolíte a okoreníte. Do misky nalejte olej, primiešajte horčicu, med, prelisovaný strúčik cesnaku a tymián. Môžete pridať aj 1 lyžicu drvených kešu orechov. Túto marinádu rovnomerne naneste na vrchnú stranu lososa, vložte do fritovacieho koša a opekajte približne 10 minút pri teplote 190 °C.
Netradičné avokádo
Suroviny potrebné na prípravu:
- avokádo
- hladká múka
- strúhanka
- 1 ČL sušeného cesnaku v prášku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 2 vajcia
Postup: Avokádo nakrájajte približne na 1 - 1,5 cm hrubé kúsky, obaľte najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach a na záver v strúhanke zmiešanej s cesnakovým práškom a mletou paprikou. Fritujte vo fritéze pri teplote 190 °C po dobu 10 minút. Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj cuketové kolieska.
Pražené marinované tofu
Ingrediencie potrebné na prípravu:
- 400 g tofu
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL sezamového oleja
- 1 PL arašidového oleja
- čerstvý koriander
- strúčik cesnaku
- polovica citróna
Postup: V miske si zmiešajte sójovú omáčku, sezamový a arašidový olej, roztlačený strúčik cesnaku a nadrobno nasekaný koriander. Tofu nakrájajte na hrubšie plátky alebo kocky a naložte do marinády. Nechajte marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc. Tofu pečte v rozohriatej fritéze pri 190 °C po dobu asi 10 minút. Po upečení môžete pokvapkať citrónovou šťavou.