Na pomalé varenie
Dnes už nie je umenie navariť jedlo čo najrýchlejšie, dôraz sa kladie najmä na kvalitu použitých surovín a spôsob prípravy. Hrniec na pomalé varenie pripravuje jedlo bez použitia zbytočného tuku, pričom si jedlo zanecháva svoju šťavnatú konzistenciu a obsah vitamínov. Poradíme vám, aké majú pomalé hrnce najväčšie výhody a ktoré parametre sledovať pri ich kúpe.
Výhody
+ jednoduchá príprava zdravých jedál, vďaka nízkej teplote, ktorá neničí vitamíny a živiny
+ nízka spotreba elektrickej energie je zapríčinená nižším príkonom
+ pomalý hrniec šetrí váš čas, stačí ak doň vložíte všetky suroviny a počkáte si, až bude jedlo hotové
+ množstvo užitočných programov, ktoré umožňujú jednoduchú prípravu konkrétneho jedla bez zdĺhavého nastavovania
+ bezproblémové ovládanie, vďaka LED displeju a podrobne značeným tlačidlám
Pomalé hrnce urobia väčšinu práce za vás
Hrniec na pomalé varenie je tiež známy ako Slow cooker. Jeho fungovanie je veľmi jednoduché, stačí ak do jeho obsahu vložíte očistené a nakrájané suroviny, z ktorých plánujete pripraviť svoj pokrm a zvolíte požadovaný program. Bez vašej ďalšej asistencie pripraví pomalý hrniec v priebehu 4 až 10 hodín vaše obľúbené jedlo tak, aby si zachovalo všetky potrebné živiny, vitamíny a šťavnatosť.
Pomalý hrniec sa skladá z 3 častí
Pre lepšie pochopenie fungovania pomalého hrnca je dôležité vysvetliť si z akých častí sa skladá.
- Kovový obal s držadlami - zvyčajne je vyrobený z odolnej nerezovej ocele a je akýmsi ochranným plášťom vnútornej kameninovej nádoby.
- Vnútorná kameninová nádoba - zvyčajne sa dá jednoducho vybrať, vďaka čomu sa dobre čistí, väčšinou sa dá umývať aj v umývačke riadu a s hotovým jedlom ju môžete vložiť do mikrovlnnej rúry alebo chladničky.
- Elektrický spodný kotol slúži k ohrevu vody a udržiavaniu nastavenej teploty. Jeho súčasťou je aj termostat spojený s časovačom.
Parametre, podľa ktorých si vyberiete najlepší hrniec na pomalé varenie
Pomalý hrniec je spotrebič, ktorý budete pri varení používať pravidelne a preto je dôležité sa pri jeho výbere okrem dizajnu a ceny sústrediť najmä na technické parametre. Pri výbere sledujte najmä:
- príkon
- materiál
- objem
- ovládanie
Hrnce na pomalé varenie sa líšia výškou príkonu
Vo všeobecnosti majú hrnce na pomalé varenie nižší príkon, vďaka čomu majú zároveň aj nižšiu spotrebu energie. Výška príkonu sa zvyčajne pohybuje okolo 100 W, najvýkonnejšie modely s množstvom funkcií a programov môžu mať však príkon až do 1 300 W.
Materiál vnútornej nádoby na pomalé varenie
Pomalé hrnce môžeme jednoducho rozdeliť aj podľa nádoby, v ktorej prebieha varenie. Na výber sú:
- keramické nádoby
- kovové nádoby
Zvyčajne sú nádoby pomalých hrncov na varenie vyrobené z materiálov ako teflón, hliník, keramika alebo kamenina, pričom najviac využívanými sú práve keramika a kovy. Výhodou keramických nádob je možnosť ich používania v mikrovlnnej rúre, nevýhodou však zostáva vyššia hmotnosť. Kovové pomalé hrnce majú zdroj ohrevu len v spodnej časti, kvôli čomu nie je ohrev rovnomerný. Vložiť ich môžete do rúry alebo na sporák, kvôli kovovým častiam nie sú vhodné do mikrovlnnej rúry.
Hrniec na pomalé varenie podľa objemu
Veľkosť objemu nádoby určuje, pre koľko ľudí naraz v pomalom hrnci jedlo uvaríte. Pomalé hrnce sú dostupné vo viacerých rozmeroch s objemom:
- do 3 litrov
- od 4 do 6 litrov
- viac ako 7 litrov
Malé pomalé hrnce s objemom do 3 litrov sú vhodné na prípravu jedla pre maximálne 3 osoby. Sú preto ideálnym riešením pre ľudí, ktorí žijú v 1 - 2 člennej domácnosti. Štandardom sú pomalé hrnce s objemom od 4 do 6 litrov, ktoré sú vhodné pre viacčlenné rodiny. Vďaka väčším rozmerom v takto veľkom hrnci pripravíte aj celé kura. Hrniec na pomalé varenie s objemom viac ako 7 litrov využijú najmä veľké rodiny, hrniec umožňuje prípravu jedál až pre 8 ľudí.
Pomalý hrniec má rozdielne ovládanie
Hrniec na pomalé varenie môže mať dva druhy ovládania:
- manuálne
- digitálne
Súčasťou manuálneho ovládania je gombík na ovládanie teploty ohrevu. Drahšie modely ponúkajú aj programovateľné funkcie, vďaka ktorým nastavíte napríklad odložený štart, dobu varenia alebo konštantné ohrievanie. V prípade, že má pomalý hrniec aj digitálny displej, ovládanie je prehľadnejšie, pretože displej zobrazuje všetky podstatné informácie, ako napríklad čas varenia alebo teplotu. Väčšinou hrnce na pomalé varenie využívajú kombináciu manuálneho ovládania s LED displejom.
Najpredávanejšie produkty
7 produktov
U Vás už 20.11.
U Vás už 20.11.
U Vás už 20.11.
U Vás už 20.11.
U Vás už 20.11.
U Vás už 20.11.
Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.