Kuchynské nože
Kuchynské nože sú neoceniteľným pomocníkom a rozhodne by nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Poradíme vám, ako si vybrať správny typ noža do kuchyne a aké parametre sledovať pri jeho kúpe, pretože iba kvalitný kuchynský nôž vám bez problémov nakrája všetko, čo potrebujete a bude vám slúžiť naozaj dlho.
Ako si vybrať vhodný kuchynský nôž
Pred kúpou je dôležité vedieť na aký účel bude nôž kuchynský slúžiť. Na základe toho si jednoducho dokážete vybrať vhodný typ kuchynského noža a zamerať sa na jeho ďalšie parametre, ktoré priamo ovplyvňujú kvalitu a pohodlie pri používaní noža.
Nože do kuchyne vyberajte na základe týchto kľúčových parametrov:
- typy kuchynských nožov
- materiál čepele
- dĺžka a čepele
- tvar a ostrie čepele
- rukoväť
Kuchynské nože - druhy
To, ako vybrať kuchynský nôž sa dozviete v našom článku, ktorý sa tejto problematike venuje podrobne. Predstavíme vám jednotlivé typy najčastejšie používaných kuchynských nožov a ich vlastnosti.
Nože do kuchyne môžeme rozdeliť na tieto typy:
- Kuchárske nože patria medzi najpoužívanejší typ v kuchyni a dokážu nakrájať takmer všetku zeleninu a ovocie.
- Japonské nože alebo nože Santoku sú viacúčelové a sú typické svojou plochou čepeľou, ktorá umožňuje krájať s neuveriteľnou ľahkosťou a presnosťou.
- Nože na pečivo a chlieb si poradia s každou chrumkavou kôrkou vďaka dlhej a tenkej čepeli s výraznými zúbkami.
- Univerzálne nože kuchynské dokážu nahradiť viacero nožov a vo vašej kuchyni by rozhodne nemal jeden takýto nôž chýbať.
- Nože na zeleninu a ovocie sú malé nože s dĺžkou čepele približne 10 cm a s hladkým alebo vrúbkovaným ostrým.
- Lúpacie nože využijete najmä pri spracovaní ovocia či zeleniny a tiež pri vytváraní dekorácii z pokrmov.
- Nože na vykosťovanie rýchlo a precízne zbavia mäsa všetkých kostí, šliach či kože.
- Nože na steaky bezproblémovo a precízne krájajú steaky a všetky mäsové jedlá vďaka ich hladkej či zúbkovanej čepeli.
- Nože na syr majú na čepeli diery, ktoré zabraňujú prilepeniu syra na čepeľ a ich špička je zdvojená, pripomínajúcu vidličku, ktorou ľahko naberiete syr a naservírujete ho.
- Sekáčik na mäso má oveľa väčšiu hmotnosť ako klasické nože a naporcujete s ním aj kosti, ktoré by bežný kuchynský nôž nezvládol.
- Sady kuchynských nožov sú veľmi praktické, pretože v jednej sade získate rôzne druhy nožov.
Kuchynské nože a materiál čepele
Materiál čepele je základom pri výbere kvalitného kuchynského noža, pretože určuje nielen ostrosť a váhu noža, ale najmä jeho odolnosť voči korózii a otupeniu. Najpoužívanejším materiálom je nehrdzavejúca oceľ. Pri tomto type noža si všímajte aj jeho tvrdosť, ktorá sa určuje podľa Rockwellovej stupnice tvrdosti HRC (za kvalitné nože sa považujú tie na úrovni od 55 do 60 HRC).
Kuchynské nože môžu mať čepeľ vyrobenú z týchto materiálov:
- nehrdzavejúca oceľ
- uhlíková oceľ
- keramické nože
- titánové nože
- damaškové nože
Kuchynský nôž vyberajte aj podľa dĺžky čepele
To akú dĺžku čepele má kuchynský nôž napovedá účelu, na ktorý je určený. Inú dĺžku ocele nájdete pre nože určené na krájanie zeleniny a ovocia a odlišná dĺžka ocele bude pre nože na krájanie mäsa.
Kuchynský nôž môže mať nasledovnú dĺžku čepele:
- od 5 – 10 cm pre nože na zeleninu a ovocie, lúpacie nože a nože na natieranie
- 11 – 20 cm majú nože kuchynské na krájanie mäsa, nože Santoku a kuchárske nože
- 20 a viac ako 25 cm sú nože ideálne na krájanie pečiva a chleba
Dôležitý je aj tvar a ostrie čepele noža
Tvar čepele určuje aký druh potravín je najvhodnejší pre daný nôž na krájanie a ostrie čepele ovplyvňuje účinnosť a jednoduchosť krájania.
Kuchynské nože majú najčastejšie tieto 3 typy čepele:
- Plochá čepeľ je najvhodnejšia na rovnomerné krájanie potravín, ako sú ovocie, zelenina a mäso.
- Zahnutá čepeľ je lepšia na krájanie potravín s kosťami, ako sú kurčatá alebo ryby.
- Zúbkovaná čepeľ je ideálna na krájanie pečiva a chleba.
Kvalitnú rukoväť by mal mať každý kuchynský nôž
Správny typ rukoväte ovplyvňuje celkové pohodlie a bezpečnosť pri používaní noža. Preto je obzvlášť dôležité zamerať sa pri výbere kuchynského noža aj na tento detail. Preto, aby sa vám kuchynský nôž dobre a bezpečne používal, je dobré ak je jeho rukoväť ergonomická a tiež protišmyková.
Kuchynské nože sa líšia aj hmotnosťou v závislosti od typu a dizajnu. Napríklad, kuchynské nože na krájanie mäsa sú často ťažšie ako nože na krájanie zeleniny.
Rukoväť kuchynského noža môže byť vyrobená z týchto materiálov:
- Plastová rukoväť je ľahká a pohodlná. Plastový povrch býva väčšinou protišmykový, avšak častejšie náchylný na poškodenie.
- Drevená rukoväť môže byť príjemným dizajnovým prvkom noža, avšak je potrebné ho udržiavať v suchu a navyše nie je vhodný do umývačky riadu.
- Kovová rukoväť sa vyznačuje vysokou odolnosťou a krásnym dizajnom. Pre prácu s kovovou rukoväťou noža budete potrebovať trochu praxe, pretože sa tento materiál môže kĺzať čo predstavuje vyššiu opatrnosť pri jeho používaní.
Kuchynské nože sa nezaobídu bez potrebného príslušenstva
Aby vám vaše nože slúžili čo najdlhšie je potrebné ich pravidelne brúsiť či leštiť, a ich životnosť sa tiež výrazne predĺži ak im nájdete to správne miesto vo vašej kuchyni.
- Magnetická lišta je špeciálna lišta na odkladanie nožov vyrobená z nehrdzavejúcej ocele.
- Stojany na nože poslúžia nielen ako praktický odkladací priestor pre kuchynské nože, ale aj ako dizajnový kúsok vo vašej kuchyni.
- Ocieľka na nože efektívne a šetrne naostrí všetky vaše nože.
- Brúska na nože slúži na rýchle brúsenie už tupých nožov.
- Brúsny kameň je špeciálny kameň určený na brúsenie a leštenie čepele nožov.
Najpredávanejšie produkty
94 produktov
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
U Vás už 25.11.
Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.