Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

O káve espresso Lungo

Espresso lungo je variant espressa s väčším množstvom vody, vďaka čomu je obľúbeným kávovým nápojom ľudí, ktorí si kávu radi dlhšie vychutnávajú. Jeho chuť je miernejšia a menej intenzívna a na Slovensku patrí k populárnym kávovým nápojom. Ako sa espresso lungo pripravuje a ako ho správne servírovať sa dočítate v našom článku.

Ako pripraviť espresso lungo?

 

Čo je lungo káva?

Slovo "lungo" v taliančine znamená "dlhý", čo súvisí s tým, že na prípravu kávového nápoja espresso lungo sa použije viac vody a extrakcia trvá dlhšie než pri štandardnom esprese. Tento proces vedie k zriedeniu a miernejšiemu chuťovému profilu v porovnaní s tradičným espressom, čím sa vytvára nápoj s väčším objemom, ale zachováva si charakteristické vlastnosti espressa. Espresso lungo je obľúbené pre svoju miernejšiu a menej intenzívnu chuť, ktorá môže byť vhodná pre tých, ktorí uprednostňujú menej koncentrované kávové nápoje, ale stále si chcú vychutnať plnú arómu a hĺbku kávy.

Tento spôsob prípravy umožňuje lepšie preskúmať a oceniť komplexné chuťové nuansy použitej kávovej zmesi, keďže dlhšia extrakcia môže uvoľniť viac jemných tónov a aróm. Lungo je ideálnou voľbou pre dlhé popoludňajšie kávové pauzy alebo ako jemnejší začiatok dňa, poskytujúc uspokojivý kávový zážitok s nižšou intenzitou, ale rovnako pôsobivým profilom. Pre milovníkov kávy, ktorí hľadajú alternatívu k tradičnému espressu bez ústupku v kvalite a chuťovej komplexnosti, je espresso lungo vynikajúcou voľbou.

Ako pripraviť lungo kávu?

Na prípravu caffe lungo budete potrebovať 7 g mletej kávy arabica, rovnako ako pri príprave klasického espressa. Toto množstvo kávy zabezpečuje, že aj pri väčšom objeme vody zostáva chuť kávy intenzívna a charakteristická. Rozdiel je však v množstve vody, kým espresso tvorí približne 30 ml vody, pri káve espresso lungo sa toto množstvo zdvojnásobí na približne 60 ml, čo vedie k väčšiemu objemu nápoja. Táto zmena zásadne ovplyvňuje chuťový profil kávy, robí ju miernejšou a viac hydratovanou, čo môže byť príjemné pre tých, ktorí preferujú menej koncentrovanú kávu.

Pri správnej príprave lunga je dôležité udržať rovnováhu medzi časom extrakcie, množstvom kávy a vodou, aby sa dosiahla ideálna chuť a aroma. Je kľúčové, aby voda prechádzala cez kávový prášok dostatočne dlho, aby sa uvoľnili všetky požadované chuťové látky, no zároveň nie príliš dlho, aby sa predišlo nadmernému vylúhovaniu, ktoré by mohlo viesť k horkosti. Typická kávová pena, známa ako crema, sa pri tomto postupe zachováva tiež, čo dodáva nápoju ďalší charakteristický prvok. Crema prispieva nielen k estetickej stránke nápoja, ale aj k jeho chuťovej hĺbke.

Na prípravu espresso lungo môžete využiť pákový alebo automatický kávovar, záleží len na vás, aký systém prípravy kávy vám bude viac vyhovovať. Každý typ kávovaru môže ponúknuť trochu odlišný výsledok v závislosti od jeho špecifických nastavení a schopnosti regulovať tlak a teplotu vody, čo vám umožní experimentovať a nájsť svoje ideálne nastavenie pre dokonalé espresso lungo.

Pripravte si doma chutné espresso lungo.

 

Otázky a odpovede o káve espresso lungo

Zaujíma vás, aký je rozdiel medzi americanom a lungom, a prečo sa už nepoužíva výraz veľké presso? Zistite viac informácií o príprave kávy espresso lungo z našich odpovedí na najčastejšie otázky.

Ako sa servíruje lungo káva?

Optimálnym a najlepším spôsobom prípravy lunga je podávanie espressa do väčšej šálky spolu s horúcou vodou, ktorá je zákazníkovi servírovaná oddelene v pohári. Tento prístup umožňuje každému konzumentovi prispôsobiť si intenzitu a sýtosť nápoja podľa vlastného vkusu, čím sa vytvára skutočne personalizovaný kávový zážitok. Týmto spôsobom sa navyše zachováva autentická chuť espressa, pretože káva nie je vystavená dlhšiemu procesu extrakcie, ktorý by mohol ovplyvniť jej konečnú chuť.

Zákazník tak má možnosť užiť si plné spektrum aróm a chutí pravého espressa s možnosťou upravenia jeho sily. Tento spôsob servírovania vyzdvihuje kultúru pitia kávy, kde je dôraz kladený nielen na kvalitu a chuť, ale aj na proces prípravy a konzumácie, čo dodáva celému zážitku z pitia kávy ďalšiu hodnotu. Personalizácia kávového nápoja vytvára priestor pre experimentovanie a objavovanie nových preferencií, čo obohacuje kávový rituál a zvyšuje spokojnosť milovníkov kávy.

Ristretto vs lungo

Ristretto je menšia verzia espressa, ktorá sa vyznačuje nižším objemom a vyššou koncentráciou, čím ponúka intenzívnejšiu chuť a arómu v menšom objeme nápoja. Tento štýl prípravy kávy je obľúbený medzi tými, ktorí hľadajú silný kávový zážitok s bohatou chuťou v kompaktnej forme. Naopak lungo je väčšia verzia espressa, ktorá sa vyznačuje vyšším objemom a miernejšou koncentráciou, poskytujúc miernejší kávový nápoj, ktorý si môžete vychutnať dlhšie. V obidvoch prípadoch sa používa rovnaké množstvo kávy, avšak ristretto má menší objem vody, zatiaľ čo lungo väčší.

Táto variabilita v príprave umožňuje milovníkom kávy objavovať rôzne chuťové profily z rovnakého množstva zrn, čím sa káva stáva ešte zaujímavejším a rozmanitejším nápojom. Ristretto a lungo sú príkladmi, ako môžu malé zmeny v procese prípravy výrazne ovplyvniť výsledný nápoj, ponúkajúc širokú paletu možností pre všetkých, od kávových nováčikov po skúsených baristov. Experimentovanie s týmito variáciami vám môže otvoriť dvere k novým kávovým zážitkom a pomôže vám nájsť váš ideálny štýl kávy, ktorý najlepšie vyhovuje vašim chuťovým preferenciám.

Lungo vs espresso

Pred niekoľkými rokmi bolo veľkým hitom veľké presso, ktoré sa prípravou podobalo na dnešné espresso lungo. Tento spôsob prípravy však nevyužíval plne potenciál kávových zŕn, čo častokrát viedlo k trpkej chuti, ktorá sa zvyčajne zjemňovala mliekom a cukrom. Dnes už kvalitné kaviarne viac sústreďujú pozornosť na kvalitu kávy a správne postupy prípravy, čo zahŕňa aj dôkladnejšie extrahovanie chutí a aróm z kávových zŕn.

Koľko ml má lungo káva?

Espresso lungo je zdvojené espresso, zvyčajne má približne 60 ml. Často sa však servíruje ako klasické espresso (30 ml) s pohárom horúcej vody, takže si môžete sami určiť, aký objem váš výsledný kávový nápoj bude mať.

Koľko gramov kávy na lungo?

Množstvo kávy sa v porovnaní s espressom nemení. Káva lungo sa pripravuje zo 7 g mletej kávy arabica, avšak niektoré postupy uvádzajú aj 8 alebo 9 g.

Koľko mg kofeínu má lungo káva?

Všeobecne platí, že caffe lungo obsahuje viac kofeínu ako tradičné espresso, pretože sa extrahuje dlhšie a používa sa väčšie množstvo vody. Avšak presná hodnota môže byť variabilná.

Štandardné espresso (približne 30 ml) má v priemere okolo 63 mg kofeínu, ale espresso lungo (s objemom okolo 60 ml) by malo obsahovať viac kofeínu, zvyčajne niekde medzi 80 až 100 mg, v závislosti od konkrétnej prípravy a kávových zŕn použitých na extrakciu.

Lungo vs Americano

Lungo a americano sú dva odlišné kávové nápoje, hoci sa často zamieňajú. Espresso lungo sa pripravuje pridávaním 30 ml horúcej vody k espressu, vďaka čomu ponúka jemnejšiu chuť a väčší objem nápoja. Príprava americana zahŕňa riedenie jedného espressa horúcou vodou v pomere 1 : 5, čím sa získa väčší objem nápoja s menej koncentrovanou chuťou.

V Austrálii a na Novom Zélande je populárny aj kávový nápoj Long black, ktorý taktiež pripomína lungo, ale pripravuje sa iným spôsobom. Horúca voda sa naleje do šálky a potom sa pridá dvojité espresso, čo umožňuje zachovať bohatú chuť espressa aj napriek predĺženiu nápoja.

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary Káva