Pekárne chleba - Ako vybrať domácu pekáreň?
Ak milujete vôňu čerstvo upečeného chleba s chrumkavou kôrkou, ale nemáte dostatok času na jeho výrobu, tak domáca pekáreň je tým správnym riešením. Čas strávený bežným pečením chleba môže byť zdĺhavým procesom, pretože potrebujete čas na prípravu, vykysnutie cesta a samozrejme pečenie. Domáca pekáreň spraví takmer všetko za vás. Vy len pridáte potrebné ingrediencie. Bez problémov vymiesi cesto, nechá ho vykysnúť a potom ho upečie podľa automaticky prednastavených programov. V domácej pekárni si pripravíte vlastné čerstvé pečivo behom chvíľky.
Veľkým pomocníkom je aj v prípade ak trpíte intoleranciou na lepok. Chlieb, ktorý si upečiete doma je zdravší a lacnejší. Domáca pekáreň okrem chutného čerstvého chleba zvládne aj varenie džemov, pomôže s prípravou kysnutého cesta na koláče, ale dokáže upiecť aj sladké pečivo, či bagety. Na čo všetko sa pri výbere zamerať?
Veľkosť nádoby určuje veľkosť bochníka
Základným faktorom pri výbere pekárne je veľkosť nádoby na pečenie. Tá je udávaná v gramoch a pohybuje sa spravidla od 500 do 2 000 gramov. Spočítajte si, pre koľko milovníkov pečiva budete piecť a tiež ako často konzumujete chlieb. Myslite aj na to, že vo väčšej pekárni upečiete aj menší chlebík, ale v malej vždy len malý. Zohľadnite aj vaše nároky na spotrebič, či miesite viacej cesta, alebo či chcete pripravovať domáce knedle.
- Menšie pekárne chleba dokážu upiecť bochník s hmotnosťou 0,5 kg až 1 kg. Takéto modely postačia pre jednotlivca, ale aj trojčlennú rodinu. Za štandardnú veľkosť sa považuje 1,2 kg až 1,4 kg, čo je vhodné aj pre štvorčlenné domácnosti.
- Veľkokapacitné modely zvládnu upiecť 1,8 kg až 2 kg bochník. Pre efektívnejší výkon môžu disponovať aj predelenou nádobou na 2 časti, čo umožní pečenie 2 odlišných chlebov strednej veľkosti v rovnakom čase.
Materiál nádoby
Okrem kapacity nezabudnite zohľadniť aj materiál nádoby. Tá môže byť vyrobená z teflónu, nerezu alebo keramiky.
- Teflónová vrstva je najbežnejší materiál, ktorý vyniká skvelou nepriľnavosťou a ľahkou údržbou. Nevýhodou je však slabšia odolnosť voči poškriabaniu. Lacná teflónová forma je najmenej vhodná, pretože teflón sa zvykne odlupovať niekedy už aj pri miesení zrniečok v celozrnnom chlebe.
- Povrch z nerezovej ocele je oproti teflónu vysokoodolný proti poškriabaniu aj pri drsnejšom zaobchádzaní a vyznačuje sa dlhou životnosťou. Nevýhodu v tomto prípade predstavuje ťažšie vyklopenie bochníka. Formu sa odporúča dobre vymastiť a pred vyberaním nechať chlebík dlhšie vychladnúť.
- Keramická úprava povrchu sa vyznačuje najlepšími vlastnosťami. Vyniká skvelou distribúciou tepla, je nepriľnavá a odolná proti poškriabaniu. Jedinou nevýhodou je jej krehkosť. Po náraze môže prasknúť a znehodnotiť sa.
Hnetacie háky v domácej pekárni
Aj výber počtu hnetacích hákov v domácej pekárni je dôležitým parametrom. Môžete sa rozhodnúť pre jednohákovú alebo dvojhákovú variantu. Ak viete, že budete piecť malé bochníky chleba, postačí vám jednoháková pekáreň. Veľkosť pekárne nie je závislá od počtu hákov, ale jeden hák dokonale premiesi cesto v menších nádobách, kam by sa dva háky nevošli, ale v prípade väčších nádob sa samozrejme oplatia dva háky.
Ak plánujete pekárničku využívať aj na miesenie cesta, ktoré potom dáte sami do rúry, prípadne máte radi rôzne recepty, ktoré obsahujú semienka, budú vhodnejšie dva háky, ktoré vám dôkladne premiešajú a prevzdušnia cesto. Cesto je lepšie a rýchlejšie vymiesené. Výhodou dvoch hákov je aj miesenie a premiešavanie z dvoch smerov, čo umožňuje lepšie kysnutie.
Hnetacie háky môžu byť pevné, čo znamená, že sa zapečú do cesta. Z bochníka ich vyberáte na
Sklopné hnetacie háky sa po príprave cesta z chleba automaticky vysunú a nasmerujú mimo cesto, takže po sebe zanechajú len malú stopu v podobe odtlačku na kôrke, ale nemusí sa to stať vždy. Záleží, ako veľmi cesto vykysne.
Čistenie sklopných hákov nie je príliš praktické, a preto je najlepšie, ak sa háky po domiesení môžu úplne odňať.
Čo všetko sa ešte dá pripraviť v domácej pekárni?
Pečenie chlebíka zvládne každá aj tá najlacnejšia domáca pekáreň. Lacnejšie domáce pekárne okrem štandardného programu majú aj rýchly program prípravy chleba, ďalej zvládnu sladké cestá, upečú jemné francúzske pečivá a obvykle majú i funkciu prepečenejšej kôrky. Drahšie domáce pekárne vedia urobiť marmelády a kompóty, urobíte v nich domáce jogurty a dokážete upiecť aj čajové pečivo.
Veľmi nízka spotreba energie
Spotreba elektrickej energie na jeden chlieb sa pohybuje v rozmedzí od 0,2 do 0,5 KWh vrátane miesenia, kysnutia a pečenia. Pečenie v domácej pekárni má pomerne nízku spotrebu elektrickej energie, v porovnaní s klasickou elektrickou rúrou, čo znamená, že celý proces pečenia bude veľmi lacný.
Nezabudnite, že domáca pekáreň je veľkým pomocníkom pri bezlepkovej diéte.
Bezlepkové pečivo je v obchodoch výrazne drahšie ako to klasické, ale často je aj chuťovo nevýrazné. Pečenie chleba a pečiva z bezlepkových surovín si možno bude vyžadovať istý tréning ale s výsledkom budete určite spokojný. Väčšina pekární dnes disponuje programom pre bezlepkové pečivo, ale možno použiť aj niektorý z "rýchlych" programov - Sprint/Rýchly alebo Rapid. Ak plánujete piecť bezlepkové pečivo pravidelne, určite sa vám oplatí investovať do pekárne, ktorá tento program ponúka.
Funkcie domácej pekárne
- Displej – na ňom jasne vidíte všetko, čo si nastavíte.
- Akustická signalizácia – ide o veľmi dôležitú funkciu, pri ktorej vás spotrebič upozorní, že program je na konci.
- Funkcia odloženého štartu – večer nachystáte potrebné suroviny, nastavíte príslušný program a ráno sa nechajte zobudiť vôňou čerstvo upečeného chleba. Vďaka funkcii odloženého štartu si môžete prípravu chleba dokonale načasovať a na raňajky servírovať čerstvé pečivo.
- Udržanie teploty – je užitočná funkcia, vďaka ktorej ostane váš chlebík teplý aj 60 minút po dopečení.
- Pamäť – ak by sa náhodou stalo, že sa pekáreň vypne, a to napríklad pri výpadku elektrickej energie, pekáreň dokáže nadviazať presne tam, kde prestala.
- Prisypávač ingrediencií – táto funkcia vám umožňuje prisypávať rôzne sypké ingrediencie ako sú napríklad bylinky, rasca, hrozienka alebo oriešky.
- Nastavenie prepečenia kôrky (svetlá / stredná / tmavá)
Náš TIP: Do pekárne dávajte najprv všetky tekuté prísady a potom sypké. Múku nezabúdajte vždy preosiať.
V akejkoľvek domácej pekárničke, ktorá disponuje samostatným režimom na kysnutie a pečenie si môžete pripraviť lahodný domáci jogurt.