Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Odporúčaná vzdialenosť od TV - všetko, čo potrebujete vedieť

Keď vyberáte televízor, jedným z najdôležitejších faktorov, na ktorý by ste sa mali zamerať, je odporúčaná vzdialenosť od TV a divákom. Tento faktor totiž môže zásadne ovplyvniť kvalitu vášho vizuálneho zážitku. Aj správne určenie vzdialenosti od televízora eliminuje únavu očí a vyhnete sa tak možnému nepohodliu pri sledovaní TV. Prezradíme vám, ako správne určiť ideálnu vzdialenosť od TV, ako vybrať vhodnú veľkosť televízora a kam ho umiestniť, aby ste si naplno vychutnali všetky vaše obľúbené filmy a seriály.

Vyberte si vhodnú veľkosť televízora

Televízory sú dostupné s rôznou veľkosťou uhlopriečky. Televízor s menšou uhlopriečkou je vhodný do menších miestností, kde nie je potrebné sledovať obraz z veľkej vzdialenosti. Do väčšieho televízora sa oplatí investovať vtedy, ak máte väčšiu obývačku a chcete si vychutnať detailný obraz. Veľkosť TV sa uvádza v palcoch či v centimetroch.

Uhlopriečka TV v cm sa uvádza menej často, najčastejšie sa stretnete s tým, že výrobcovia uvádzajú veľkosť televízora v palcoch. Hodnoty v centimetroch je však tiež dobré poznať najmä vtedy, keď budete chcieť zistiť veľkosť TV podľa vzdialenosti.

V našej ponuke nájdete televízory s nasledujúcou veľkosťou uhlopriečky:

Náš tip: V prípade, že vyberáte nový televízor do domácnosti, pomôcť vám môžu informácie v našom článku Ako vybrať televízor.

 

vyber-tv-podla-uhlopriecky

 

Faktory, ktoré vplývajú na optimálnu vzdialenosť TV od sedačky

Odporúčaná vzdialenosť od TV sa odvíja nielen od veľkosti TV, ale tiež od typu rozlíšenia a obrazovej technológie. Bližšie sa teraz pozrieme na jednotlivé faktory, ktoré ovplyvňujú optimálnu vzdialenosť sledovania. Vzorce na výpočet optimálnej vzdialenosti sledovania televízora uvádzame na základe odporúčaní výrobcov a odborníkov v oblasti zobrazovacej techniky.

Dôležitosť technológie zobrazenia na vzdialenosť od TV

Technológia zobrazenia TV má zásadný vplyv na optimálnu vzdialenosť medzi divákom a obrazovkou. Rôzne technológie s rôznou kvalitou obrazu ponúkajú odlišné vnímanie detailov, čo tiež zásadne ovplyvňuje minimálnu vzdialenosť TV od sedačky. 

Obrazová technológia a odporúčaná vzdialenosť od TV:

  • Technológia LED - LED televízory majú zobrazovací panel podsvietení LED diódami, vďaka čomu sú ich obrazovky nielen krásne jasné, ale aj energeticky úsporné. Pre sledovanie LED televízora je dobré dodržiavať odporúčanú vzdialenosť približne 1,5 až 2,5-násobku uhlopriečky.

  • Technológia OLED - OLED televízory poskytujú vynikajúci kontrast a dokonalé čierne tóny, pretože každý pixel vyžaruje vlastné svetlo. Vzdialenosť sledovania môže byť kratšia, zvyčajne je to okolo 1 až 1,5-násobku uhlopriečky.

  • Technológia QLED - QLED televízory využívajú kvantové bodky, vďaka čomu poskytujú širší farebný rozsah a vyšší jas. Odporúčaná vzdialenosť od TV QLED je podobná, ako pri LED TV, a teda 1,5 až 2,5-násobok uhlopriečky.

 

odporucana-vzdialenost-od-tv

 

Veľkosť televízora podľa vzdialenosti - rozlíšenie obrazovky

Rozlíšenie obrazovky je ďalším kľúčovým faktorom, ktorý určuje optimálnu vzdialenosť od TV. Čím vyššie rozlíšenie má obrazovka televízora, tým umožňuje divákovi sedieť bližšie k obrazovke bez toho, aby vnímal jednotlivé pixely, čím sa zvyšuje kvalita a pohodlie pri sledovaní.

Rozlíšenie obrazovky a odporúčaná vzdialenosť od TV:

  • Full HD (1 920 × 1 080 pixelov) - pre Full HD televízory je odporúčaná vzdialenosť od TV 1,5 až 2,5-násobok uhlopriečky obrazovky. Napríklad pre televízor s uhlopriečkou 50” (127 cm) je ideálna vzdialenosť medzi 1,9 až 3,2 metra.

  • 4K Ultra HD (3 840 × 2 160 pixelov) - 4K televízory poskytujú štvornásobne vyššie rozlíšenie ako Full HD, čo umožňuje divákovi sedieť bližšie k obrazovke. Optimálna vzdialenosť pre 4K TV je 1 až 1,5-násobok uhlopriečky. Napríklad pre 65” (164 cm) televízor je to približne medzi 1,6 až 2,5 metra.

  • 8K Ultra HD (7 680 × 4 320 pixelov) - 8K televízory majú oveľa vyššie rozlíšenie ako 4K TV, čo znamená, že diváci môžu sedieť ešte bližšie a bez straty kvality obrazu. Vzdialenosť sledovania môže byť približne 0,5 až 1,5-násobok uhlopriečky. Napríklad pre 75” (191 cm) televízor to znamená vzdialenosť televízora od sedačky od 0,95 do 2,85 metra.

 

Vysoke-rozlisenie-obrazovky

 

Odporúčaná vzdialenosť TV od sedačky 

Vo všeobecnosti platí, že čím väčšiu uhlopriečku TV má, tým rastie optimálna vzdialenosť od TV a naopak, s rastúcim rozlíšením optimálna vzdialenosť od TV klesá.

Preto, aby ste vedeli jednoducho určiť odporúčanú vzdialenosť televízora od sedačky, pre lepšiu predstavu uvádzame jednoduchý vzorec, na základe ktorého si môžete rýchlo vypočítať ideálnu vzdialenosť TV od sedačky. 

Veľkosť TV podľa vzdialenosti - príklad: Veľkosť televízora 55” má približne 140 cm a mali by ste od neho sedieť minimálne 1,4 metra. Tieto hodnoty platia pri rozlíšení 4K. Pri rovnakej veľkosti televízora, ale s rozlíšením Full HD, by mala byť vzdialenosť od TV väčšia, minimálne však dvakrát toľko ako od TV s 4K rozlíšením.

Veľkosť uhlopriečky a minimálna vzdialenosť TV od sedačky pri rôznych rozlíšeniach je uvedená v nasledujúcom rozdelení, ako pri 4K tak aj pri Full HD rozlíšení.

Uhlopriečka TV tabuľka:

  • 32”- 0,8 m (pri 4K TV) a 1,6 m (pri Full HD TV)

  • 43” - 1,1 m (pri 4K TV) a 2,2 m (pri Full HD TV)

  • 50” - 1,3 m (pri 4K TV) a 2,6 m (pri Full HD TV)

  • 55” - 1,4 m (pri 4K TV) a 2,8 m (pri Full HD TV)

  • 65” - 1,7 m (pri 4K TV) a 3,4 m (pri Full HD TV)

  • 75” - 1,9 m (pri 4K TV) a 3,8 m (pri Full HD TV)

  • 85” - 2,2 m (pri 4K TV) a 4,4 m (pri Full HD TV)

Optimálna vzdialenosť televízora od sedačky závisí aj od vašich zrakových schopností a osobného pohodlia. Prispôsobte preto vzdialenosť od TV tak, aby ste mali čo najlepší vizuálny zážitok bez zbytočnej únavy očí a cítili ste sa čo najviac pohodlne.

 

 

velkost-tv-podla-vzdialenosti

 

Vhodné umiestnenie televízora

Okrem určenia vhodnej vzdialenosti TV od sedačky je dôležité vedieť aj do akej výšky zavesiť TV alebo ho umiestniť na stolík, aby ste zachovali optimálny pozorovací uhol a pohodlný vizuálny zážitok pri sledovaní obľúbených filmov a seriálov.

Pri umiestňovaní televízora si môžete vybrať medzi montážou na stenu pomocou špeciálneho držiaka alebo jednoduchým umiestnením TV na stolík pomocou stojana. Umiestnenie TV na stolík predstavuje rýchlejšie riešenie. Ak sa však rozhodnete svoj nový TV umiestniť na držiak na televízor, získate hneď niekoľko výhod, medzi ktoré patria najmä tieto:

  • estetické využitie priestoru

  • minimalistický vzhľad miestnosti

  • TV umiestnení na držiaku vám umožňuje flexibilné nastavenie výšky a uhla sledovania

  • kúpa držiaka na stenu je častokrát lacnejšia, ako výber TV skrinky 

  • televízor umiestnení na stene pomocou TV držiaku nie je prístupný deťom, a tak nehrozí prípadné zhodenie televízora 

Náš tip: V prípade, že si neviete rady s výberom správneho držiaka na TV, v našom článku Ako vybrať držiak na televízor sa dozviete všetky potrebné informácie a tiež dôvody prečo sa rozhodnúť pre umiestnenie televízora na držiak.

 

umiestnenie-tv

 

V akej výške má byť TV umiestnený?

Pri montáži televízora na stenu dbajte na správnu výšku umiestnenia, ideálna je úroveň očí pri sede. To znamená, že stred obrazovky by mal byť v úrovni vašich očí, keď sedíte na gauči alebo na stoličke.

Pri umiestňovaní TV vám môžu pomôcť aj nasledujúce pravidlá:

  • Pre 55 palcový televízor by mal byť stred obrazovky vo výške približne asi 75 až 85 cm od podlahy.

  • Pre televízory s uhlopriečkou nad 65 palcov by mal byť stred obrazovky vo výške očí, čo je zvyčajne okolo 100 až 120 cm od podlahy. 

  • Ak je TV na stolíku, výška stolíka by mala korešpondovať s výškou vašich očí keď sedíte na sedačke. Snažte sa preto umiestniť obrazovku tak, aby jej stred bol vo výške vašich očí. 

Uvedené údaje sú len orientačné, pretože to v akej výške má byť TV umiestnený záleží nielen od veľkosti televízora, ale aj typu miestnosti, v ktorej sa bude televízor nachádzať a v konečnom dôsledku to záleží aj od typu TV držiaka či stojana na TV. Niektoré držiaky na TV a stojany majú možnosť naklonenia televízora alebo otáčania, čo môže výrazne zjednodušiť nastavenie optimálnej výšky a uhla sledovania.

 

tv-drziak-na-stene

 

Do akej výšky zavesiť TV pomocou držiaka na TV?

Ak ste sa rozhodli zavesiť televízor na stenu pomocou držiaka na stenu, je dobré zohľadniť veľkosť televízora, typ miestnosti a tiež vybrať vhodný typ držiaka na TV.

Na trhu sa stretnete s rôznymi druhmi TV držiakov, najčastejšie sa jedná o pevné držiaky, náklopné alebo otočné držiaky na TV.

Pevné držiaky - ich inštalácia je jednoduchá, ponúkajú minimalistický dizajn a sú cenovo dostupné. Tieto držiaky na TV však majú pevnú polohu a neposkytujú žiadnu flexibilitu dodatočného nastavenia televízora podľa vašich predstáv. 

Náklopné držiaky - ich inštalácia si vyžaduje viac zručností, ale tieto TV držiaky majú možnosť variabilného nakláňania TV, čo výrazne zlepšuje pozorovací uhol. 

Otočné a kĺbové držiaky - poskytujú maximálnu flexibilitu, majú možnosť otáčania a nakláňania do všetkých strán a sú ideálne do veľkej miestnosti. Ich cena je vyššia a aj ich inštalácia môže byť o niečo zložitejšia ako v prípade iných typov TV držiakov. 

 

 

polohovatelny-tv-drziak

 

Do akej výšky zavesiť TV pomocou držiaka na TV by malo byť jednoduché na základe niekoľkých všeobecných odporúčaní:

  • Optimálna výška zavesenia TV na držiak je zvyčajne okolo 100 až 120 cm od podlahy.

  • Pre dosiahnutie ideálneho pozorovacieho uhla by mal byť TV na držiaku mierne naklonený smerom dole, aby bol obraz jasne viditeľný bez skreslenia farieb alebo kontrastu (platí v prípade, že je televízor umiestnený vyššie ako v odporúčanej výške vašich očí).

Vzdialenosť od TV a sedačky tiež priamo závisí od zvolenej veľkosti TV a jeho rozlíšenia. Pre Full HD TV je to odporúčaná vzdialenosť približne 1,5 až 2,5-násobok uhlopriečky a pre 4K TV je odporúčaná vzdialenosť od TV asi 1 až 1,5-násobok uhlopriečky.

Na záver

Aby ste si čo najlepšie vychutnali zážitok z pozerania televízie, je dôležité prispôsobiť vzdialenosť od TV jeho veľkosti, rozlíšeniu a obrazovej technológii. Rovnako je dôležité aj správne umiestnenie televízora. Či už sa rozhodnete svoj televízor umiestniť na TV stolík alebo ho zavesiť na stenu pomocou TV držiaka, veríme, že na základe našich rád nájdete ideálne riešenie, ktoré vám zabezpečí pohodlné a pohlcujúce sledovanie obľúbených filmov a seriálov.