Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať držiak na televízor

Držiak na televízor je jednoduchým, rýchlym a efektívnym riešením, vďaka ktorému môžete zariadenie vlastnej domácnosti naplánovať podľa vašich predstáv a zároveň ušetriť veľa miesta. V našej ponuke nájdete niekoľko typov držiakov na televízor. Poradíme vám, na čo si dať pozor pri výbere a ako si vybrať ten najlepší model.

Držiak na televízor.

Dôvody, prečo umiestniť televízor na držiak

  • Držiaky na TV môžu umožniť nastavenie televízora na optimálny pozorovací uhol. To znamená, že môžete prispôsobiť polohu televízora tak, aby bol viditeľný zo všetkých miest v miestnosti.
  • Možnosť skrytia káblov prispieva k čistejšiemu dojmu dobre zorganizovaného priestoru bez neporiadku.
  • Montáž televízora na stenu eliminuje potrebu vyberať a kupovať TV skrinku.
  • Pripevnením televízora na držiak predídete situáciám, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo pri ktorých hrozí prevrátenie televízora.
  • Držiaky TV sú ideálne pre malé miestnosti, pretože šetria priestor.
  • Držiak televízora je často funkčným estetickým prvkom, pretože televízor zavesený na stene dodá celej miestnosti štýlový vzhľad.

Polohovateľný držiak televízora.

Existuje niekoľko typov držiakov na televízor

Fixný držiak, inak označovaný ako pevný, patrí medzi najčastejšie predávané modely. Vyznačuje sa vysokou nosnosťou a malou vzdialenosťou od steny, kvôli čomu je prístup k zadnej časti televízora výrazne obmedzený. Pevný držiak sa nedá polohovať, naklápať ani otáčať do strán. Ak by ste chceli využiť zadné vstupy a výstupy na televízore, museli by ste povoliť skrutky, odstrániť zariadenie zo steny a následne ho znovu pripevniť.

Fixný držiak televízora je ideálnym riešením v prípade, ak máte televízor s vývodmi po stranách alebo ak nemáte v úmysle s ním manipulovať, a preferujete stabilné a nehybné umiestnenie.

Výklopný držiak, nazývaný aj sklopný držiak, v porovnaní s fixným držiakom umožňuje nakláňanie obrazovky televízora smerom nahor alebo nadol, vďaka čomu si môžete prispôsobiť pozorovacie uhly. Maximálny uhol náklonu u týchto držiakov má približne 20°, avšak v niektorých výnimočných prípadoch môže byť aj vyšší. Táto schopnosť je užitočná pre prispôsobenie vizuálneho zážitku podľa konkrétnych potrieb alebo svetelných podmienok v miestnosti.

Kĺbový držiak, inak nazývaný aj otočný, ponúka výraznú flexibilitu a zvyčajne je dostupný v dvoch verziách - s výsuvným ramenom alebo bez neho. V prípade, že držiak neobsahuje výsuvné rameno, môžete televízor mierne nakloniť do strán, v závislosti od veľkosti televízora. Ak je súčasťou držiaku aj výsuvné rameno máte prístup k rôznym pozorovacím uhlom.

Kĺbové rameno umožňuje oddialiť televízor od steny a natočiť ho do strán až o 90°. Kĺbové držiaky majú rôzne varianty, vrátane tých s jedným alebo dvoma ramenami. V prípade, že sa rozhodnete pre kĺbový držiak myslite na to, že vyžaduje viac priestoru medzi stenou a televízorom a tiež má nižšiu nosnosť.

Kĺbový držiak s výsuvným ramenom.

Čo označuje štandard VESA?

VESA štandard označuje normu, ktorá určuje štandardnú vzdialenosť medzi dierami umiestnenými na zadnej strane televízora. Tieto diery slúžia na uchytenie televízora k držiaku. Je dôležité poznamenať, že usporiadanie a vzdialenosť týchto dier sa líši u každého televízora a závisí od jeho uhlopriečky a hmotnosti. Norma VESA zabezpečuje, že držiaky a stojany vyrobené podľa tohto štandardu budú kompatibilné s väčšinou televízorov, umožňujúc tak jednoduchú a bezpečnú montáž.

Aký VESA štandard má váš televízor nájdete uvedené v návode alebo na zadnej strane televízora. V prípade, že sa nevyskytuje v návode a nie je zaznačený ani na zadnej strane, môžete si tieto údaje jednoducho zmerať pomocou metra. Je dôležité podotknúť, že jeden držiak obvykle podporuje niekoľko rôznych VESA štandardov. To oceníte najmä v prípade, ak budete meniť televízor, pretože nebudete musieť vymieňať aj jeho držiak.

Pri meraní vzdialenosti dier dávajte pozor na poradie hodnôt:

  • prvé číslo označuje horizontálnu vzdialenosť
  • druhé číslo informuje o zvislej vzdialenosti

Ako vybrať držiak na televízor?

Okrem spomínaného VESA štandardu sledujte pri výbere držiaka na televízor aj ďalšie parametre. Tie nájdete uvedené v technickej špecifikácii výrobku a pomôžu vám pri rozhodovaní o tom, či je daný držiak vhodný pre váš televízor.

Parametre, ktoré sledovať pri výbere držiaka na televízor:

  • nosnosť
  • materiál
  • veľkosť televízora

Držiak TV.

Dôležitá je najmä nosnosť držiaka

Informácia o nosnosti držiaka vyjadruje maximálnu hmotnosť televízora, ktorú dokáže bezpečne udržať. Je dôležité mať na pamäti, že pre bezpečnosť a stabilitu by ste mali vyberať držiak s vyššou nosnosťou, než je hmotnosť vášho televízora.

  • Napríklad, ak váš televízor váži 20 kilogramov, odporúča sa vybrať držiak s nosnosťou minimálne 25 kilogramov.
  • Tým zabezpečíte spoľahlivé uchopenie a minimalizujete riziko nebezpečných situácií, napríklad prípadného pádu televízora.

Materiál držiakov na stenu

Väčšina držiakov TV sa vyrába z kovu, ktorý zabezpečuje dostatočnú stabilitu, pevnosť, odolnosť a nosnosť. Držiaky sú navrhnuté tak, aby bez problémov zvládali váhu, ktorú výrobcovia uvádzajú v technických parametroch.

  • Použitie kovových materiálov zabezpečuje, že držiaky sú spoľahlivým a odolným riešením pre umiestnenie televízora.
  • Oceľové konštrukcie majú vynikajúce nosné vlastnosti.
  • Zvyčajne sú držiaky televízora dostupné v elegantných čiernych farbách, čo im umožňuje nenápadne zapadnúť do každého interiéru.

Veľkosť televízora

Pri výbere nového držiaka televízora berte do úvahy aj veľkosť vašej televízie. Snažte sa zabezpečiť, aby sa televízor do držiaka veľkostne zmestil, no zároveň je dobré vyhnúť sa zbytočne veľkým držiakom pre príliš malé televízory.

  • Nesprávne zvolený držiak môže vyzerať neesteticky, pretože držiak môže vyčnievať spod televízora.
  • Pre optimálny vizuálny dojem je preto dôležité nájsť vyvážený pomer medzi veľkosťou televízora a veľkosťou držiaka.

Výsuvný plochý držiak TV.

Postup, ako správne namontovať držiak televízora na stenu

Postup montáže držiaka na televízor by nemal byť príliš zložitý, ak sa budete riadiť pokynmi uvedenými v návode od výrobcu. Väčšina výrobcov zvykne poskytovať potrebný montážny materiál v balení, čo uľahčuje bezpečnú a stabilnú inštaláciu, a zároveň nemusíte nič dokupovať.

Pokiaľ ide o fixné držiaky, bežný postup zahŕňa montáž konštrukcie držiaka na stenu. Skrutky sa následne pripevnia do VESA systému na televízore, a potom sa televízor zavesí na konštrukciu. Na bokoch sa obvykle umiestňujú fixačné skrutky, ktoré zabezpečujú dodatočnú stabilitu. Mnoho pevných držiakov má zabudovanú vodováhu, čo uľahčuje zarovnanie držiaka na stene.

Pri polohovateľných držiakoch sa často využíva inštalačná šablóna, ktorá sa zavesí na stenu. Držiak sa potom pripevní k šablóne a predtým sa už primontuje k televízoru pomocou VESA otvorov. Vďaka štandardom VESA by nemal byť problém s montážou držiaka na stenu pre akýkoľvek televízor.

Užitočné rady a tipy, na ktoré by ste mali myslieť pred montážou:

  • Pri montáži by ste mali zvoliť vhodnú stenu s dostatočnou hrúbkou a použiť kvalitný montážny materiál.
  • Montáž držiaka na sadrokartónovú stenu môže byť komplikovaná, preto sa odporúča, aby ste ju najskôr spevnili.
  • Pri výbere miesta na vŕtanie používajte vodováhu, aby ste získali presnú horizontálnu polohu. Dierovaný diel priložte k stene a ceruzkou označte body, do ktorých budete musieť navŕtať diery.

Cena držiaka na TV

Držiaky na televízor sú cenovo dostupné a ich ceny začínajú na niekoľkých eurách. Najlacnejšími modelmi sú fixné držiaky, najviac si naopak priplatíte za kĺbové držiaky s výsuvným ramenom.

Pre lepší prehľad sme držiaky na televízor rozdelili do troch cenových kategórií:

  • Do 15 eur – základné pevné držiaky, ktoré slúžia len k pripevneniu televízora a nemajú žiadne funkcie.
  • Od 15 do 30 eur – polohovateľné držiaky k TV, ktoré umožňujú naklápanie televízie do rôznych strán.
  • Od 30 eur a viac – držiaky na televízor umožňujúce otáčanie alebo naklápanie televízora.

 

 

Súvisiace kategórie

Držiaky na televízory