Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je to sieť Mesh WiFi a prečo sa ju oplatí mať

Sieť Mesh WiFi predstavuje revolučný prístup k zabezpečeniu kvalitného internetového pripojenia vo väčších domácnostiach a menších firmách. V porovnaní s tradičnými WiFi routermi a extendermi ponúka spoľahlivú a pokročilú bezdrôtovú konektivitu.

Mesh systémy predstavujú budúcnosť pre užívateľov, ktorí túžia po rýchlej a stabilnej sieti bez komplikovaných konfigurácií. Vďaka schopnosti vytvárať jednotnú WiFi sieť s jedným heslom umožňujú pripojenie mnohých zariadení súčasne na viacerých miestach, vrátane tých, kde bežné riešenia zlyhávajú.

Vysvetlíme vám, ako funguje sieť Mesh WiFi a kedy sa oplatí do nej oplatí investovať.

Mesh systém Wi-Fi do domácnosti.

Ako funguje Mesh WiFi sieť

Sieť Mesh WiFi využíva niekoľko bezdrôtovo pripojených uzlov, ktoré spoločne pôsobia ako jediný WiFi router. Tieto uzly, či už nazývané body alebo satelity, vytvárajú jednotnú sieť s jednotným názvom a heslom. Pripojenie k tejto sieti je bezstarostné a intuitívne a keď sa pohybujete v rámci domu, zariadenia automaticky prepínajú medzi satelitmi podľa dostupnosti silného signálu.

Pri vytváraní tejto siete sa nemusíte zaoberať zložitými nastaveniami, čo predstavuje výrazné zjednodušenie.

Systém Mesh WiFi ponúka širší dosah než tradičné WiFi routery, keďže obsahuje viacero týchto "routerov" umiestnených dostatočne blízko na udržanie silného pripojenia, ale zároveň dostatočne ďaleko na pokrytie rozsiahlejších oblastí. To umožňuje, aby jedna sieť Mesh pokrývala veľké plochy, čo by bežný WiFi router nedokázal. Týmto spôsobom sa rieši neefektívnosť a obmedzenia tradičných pripojení. Celý tento proces prenosu signálu sa označuje ako dynamic routing.

Ako funguje Mesh Wi-Fi systém.

Porovnanie siete Mesh WiFi s dalšími domácimi sieťovými riešeniami

Pre lepšiu predstavu sme pre vás porovnali ďalšie dostupné pripojenia k internetu s Mesh systémom, ktorý sa v konečnom dôsledku javí ako najlepšie riešenie poskytujúce kvalitný a silný signál v domácom prostredí.

WiFi router

WiFi routerobmedzený dosah sily signálu, ktorý môže byť negatívne ovplyvnený prekážkami ako steny, dvere a ďalšie elektronické zariadenia. Jeho pripojenie je zabezpečené jednou centrálnou jednotkou, čo môže viesť k obmedzenému pokrytiu v rozsiahlych domácnostiach alebo firmách. Konfigurácia tohto typu pripojenia môže byť komplikovaná a vyžaduje určité technické znalosti.

Wi-Fi router Archer.

Extender a repeater

Extendery a repeatery majú dosahové obmedzenia, pretože vytvárajú nové paralelné siete, čo môže spôsobiť problémy s pripojením a spomaleným prenosom dát. Pripojenie k týmto rozšíreným sieťam vyžaduje istú zručnosť. Okrem toho majú extendery a repeatery komplikovanú konfiguráciu a sú náchylné k rušeniam, čo môže ovplyvniť ich spoľahlivosť a výkon.

Extender Xiaomi.

Mesh WiFi systém a jeho výhody

Mesh WiFi systém vyniká širším dosahom sily signálu vďaka viacerým uzlom, ktoré spolu komunikujú a udržiavajú rovnomerné pokrytie. Pripojenie k tejto sieti je jednotné, s jedným názvom a heslom, pričom pripojenie medzi uzlami je automatické a bezproblémové. Táto jednoduchosť pripojenia robí Mesh WiFi systém vhodným aj pre jednotlivcov bez technických znalostí.

Čo sa týka konfigurácie, Mesh WiFi systém ponúka jednoduché a užívateľsky priateľské nastavenie. Jeho konfigurácia je intuitívna čo znamená, že aj bežný používateľ bez predchádzajúcich skúseností s nastavením sietí sa s ňou dokáže vysporiadať.

Vzhľadom na cenu a dostupnosť je Mesh WiFi systém v súčasnosti cenovo dostupný pre širšiu verejnosť. Súčasné ceny týchto systémov sú porovnateľné s kvalitnými WiFi routermi, čo znamená, že užívateľom poskytuje výkonné a spoľahlivé pripojenie bez nutnosti investovať do drahých riešení.

Výhodou Mesh systému je aj jednoduchá rozšíriteľnosť. Možno ho kedykoľvek rozšíriť zakúpením ďalšieho satelitu, a to nielen v interiéri, ale aj na vonkajších miestach. To znamená, že môžete ľahko zabezpečiť spoľahlivé bezdrôtové pripojenie v exteriéri, napríklad pri bazéne, záhradnom altánku alebo celkovo v záhrade.

Mesh system Wi-Fi TP-Link.

Ako vybrať vhodný Mesh systém WiFi

Pri výbere vhodného Mesh WiFi systému je dôležité mať na pamäti niekoľko kritérií, aby ste dosiahli optimálny výkon a pokrytie vo vašej domácnosti alebo firme.

Analýza aktuálneho stavu - skúste najprv analyzovať aktuálny stav vášho WiFi signálu. Možno existujú spôsoby, ako zlepšiť pokrytie pomocou existujúcich zariadení alebo prípadne WiFi extendéru. Preto je vhodné skontrolovať či existuje možnosť dosiahnuť akceptovateľné pokrytie bez nutnosti investovať do Mesh WiFi systému. Pomôcť vám môže aj náš návod, ako zosilniť WiFi signál.

Rozsah pokrytia - pri výbere Mesh WiFi systému si všímajte približné pokrytie WiFi signálom, ktoré výrobcovia uvádzajú. Je dôležité vybrať systém, ktorý pokryje dostatočne veľký priestor vášho bytu alebo domu. Systémy s modulárnym dizajnom umožňujú prispôsobiť počet uzlov podľa potreby.

Prenosová rýchlosť- sledujte maximálnu prenosovú rýchlosť systému. Aj keď väčšina zariadení zvládne rýchlosti poskytovateľov internetu, lacnejšie modely môžu mať obmedzenia pri prenose súborov medzi zariadeniami vo vašej domácej sieti.

Počet LAN konektorov - venujte pozornosť počtu LAN konektorov na jednotlivých uzloch Mesh WiFi systému. Ak plánujete v budúcnosti pripájať viacero zariadení, napríklad v detskej izbe alebo pracovni, je užitočné mať možnosť pripojenia pomocou LAN kábla.

Mesh systém Wi-Fi-Cudy.

Inštalácia Mesh systému WiFi

Pri inštalácii WiFi mesh systému je dôležité mať k dispozícii pevné alebo mobilné pripojenie k internetu. Pre pripojenie k internetu sa často používa samostatný VDSL alebo 5G modem, pričom niektoré meshové systémy už obsahujú integrovaný modem, eliminujúc potrebu ďalšieho zariadenia.

Metóda inštalácie a ovládania siete Mesh sú obvykle veľmi jednoduché. Satelity, či už označované ako uzly alebo huby, sú zvyčajne pred-párované a po zapnutí sa automaticky pripájajú. Hlavný satelit sa jednoducho pripojí k internetu pomocou kábla a ostatné satelity je možné rozmiestniť po celom dome. Základné nastavenia, ako je meno siete a heslo, sa väčšinou konfigurujú prostredníctvom prehľadnej mobilnej aplikácie, čo umožňuje rýchle spustenie celého systému v priebehu niekoľkých minút.

Mobilná aplikácia je kľúčovým nástrojom aj počas ďalších nastavení. Okrem základných konfigurácií môžete cez aplikáciu nastaviť druhú WiFi sieť pre hostí, blokovať určitých užívateľov alebo monitorovať pripojené zariadenia. Niektoré systémy umožňujú aj pokročilejšie funkcie, ako napríklad rodičovskú kontrolu. Celková inštalácia a správa siete pomocou Mesh systému sú teda intuitívne a dostupné aj pre používateľov bez technických znalostí.

Zabezpečenie siete.​​​​​​​

​​​​​​​Na záver: čo by ste mali vedieť o Mesh WiFi systéme

Teraz keď už viete, že nastavenie WiFi Mesh systému je jednoduché a zvládnete ho aj bez špeciálnych technických znalostí, môžu vás zaujímať aj ďalšie informácie týkajúce sa Mesh WiFi systému.

Rýchlosť pripojenia - štandardné Mesh systémy podporujú vysokorýchlostný internet s kombinovanou rýchlosťou prenosu dát až 3 Gb/s, čo predstavuje výrazný nárast oproti väčšine bežných domácich prípojok k internetu.

Zabezpečenie siete - Mesh systémy sú vybavené bezpečnostnými riešeniami, ktoré chránia pred vírusovými hrozbami a sieťovými útokmi. Rodinná ochrana s blokáciou nežiaducich stránok je jednoducho spravovaná priamo cez aplikáciu, ktorá je súčasťou Mesh systému. Dodatočné antivírusové opatrenia a silné heslo pre sieť sú však odporúčané.

Podporované zariadenia - všetky zariadenia s WiFi pripojením môžu byť pripojené k WiFi Mesh systému. To zahŕňa notebooky, inteligentné telefóny, tablety a tiež produkty z kategórie internetu vecí, ako sú televízie, senzory, kamery a zásuvky.

Ďalšie funkcie - Mesh systémy ponúkajú vyššiu priepustnosť, najmä trojpásmové routery. Ďalej podporujú hlasových asistentov ako Amazon Alexa a Google Asistent. Veľkou výhodou sú aj integrované bezpečnostné funkcie, ktoré informujú užívateľa v reálnom čase o možných hrozbách a neočakávaných pripojeniach. Samozrejmosťou je aj rodičovská kontrola vrátane blokovania nevhodného obsahu.

 

 

Súvisiace kategórie

WiFi routery