Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako zosilniť Wi-Fi signál

Slabý signál Wi-Fi môže spôsobiť frustráciu nielen pri bežnom surfovaní, ale aj pri práci z domu, online vzdelávaní, streamovaní či hraní online hier. Silný Wi-Fi signál je základným prvkom pohodlného digitálneho života. Preto vám ukážeme, ako predísť slabému signálu, a ako správne nastaviť Wi-Fi v dome.

V článku vám predstavíme jednoduché tipy, ktoré nevyžadujú žiadne finančné investície a môžu mať okamžitý vplyv na kvalitu vášho Wi-Fi signálu. Zároveň sme pre vás pripravili aj návod, ako dosiahnuť silný signál v každej miestnosti vášho domova pomocou klasických riešení, ako je použitie ďalšieho routera či repeatera a ďalších dostupných zariadení.

Ako zosilniť WiFi signál.

Ako zosilniť Wi-Fi signál zadarmo

Existujú jednoduché a bezplatné kroky, ktoré môžete podniknúť pri nastavení svojej súčasnej Wi-Fi siete, postupne vám ich všetky predstavíme.

​​​​​​​​​​​​​​Reštartujte svoj Wi-Fi router

Prvým krokom môže byť reštart vášho Wi-Fi routera. Jednoduché vypnutie a následné zapnutie môže vymazať pamäť routra a umožniť tak inštaláciu potrebných aktualizácií, čím môžete dosiahnuť výrazné zlepšenie v rýchlosti pripojenia. Nepodceňujte aktualizácie firmware vášho routera, zastaraný softvér môže nielen ovplyvniť rýchlosť internetu, ale predstavuje aj bezpečnostné riziko.

Ak sa však rozhodnete Wi-Fi router aj zresetovať, pri jeho opätovnom nastavení budete musieť zadať všetky informácie znova (heslo, názov zariadenia, nastavenie WiFi siete..). Reset zariadenia môže byť zložitejší, a ak ste menej technicky zdatný alebo používate na pripojenie k sieti iba jedno zariadenie, budete potrebovať odbornú asistenciu technika. V tomto prípade vám odporúčame kontaktovať poskytovateľa Wi-Fi routera či už je to mobilný operátor, prostredníctvom ktorého ste si zariadenie kúpili alebo konkrétny výrobca zariadenia.

Zosilnenie Wi-Fi signálu pomocou reštartu a správneho umiestnenie routera

​​​​​​​Správne umiestnenie Wi-Fi routra

Často za slabým signálom stojí jednoduchý faktor, umiestnenie routera. Skúste si predstaviť, že váš router je srdcom vášho domáceho internetu. Ak je srdce umiestnené čo najbližšie k miestam, kde potrebujete energiu (v tomto prípade Wi-Fi signál), bude celý váš systém pracovať efektívnejšie. To znamená, že ideálne umiestnenie je čo najbližšie k vašim bežne používaným zariadeniam a v rovnakej výške.

Prekážky ako hrubé steny a elektronické zariadenia, môžu vážne ovplyvniť kvalitu vášho signálu. Napríklad kuchyňa s množstvom elektrospotrebičov môže byť dôvod na rušivý vplyv Wi-Fi signálu.

Premiestnenie routera je často prvým krokom k zlepšeniu signálu, ale nie vždy je možné ho presunúť kvôli vŕtaniu do stien alebo aj v tom prípade, ak používate počítač, hernú konzolu či ďalšie zariadenia v iných miestnostiach. Vtedy odporúčame zvážiť nákup nového Wi-Fi routera s lepším dosahom, prípadne zariadenia, ako je Wi-Fi extender, ktorý zosilňuje signál a rozširuje pokrytie bezdrôtovej siete.

Wi-Fi router umiestnení blízko počítača.

​​​​​​​Zmena frekvencie Wi-Fi

Užitočnou zmenou pre zosilnenie vášho domáceho Wi-Fi signálu môže byť aj zmena frekvencie Wi-Fi. S rastúcim počtom elektronických zariadení a sietí v dnešnej dobe je voľba frekvencie kľúčovým faktorom pre dosiahnutie spoľahlivého a výkonného pripojenia.

Štandardné 2,4 GHz pásmo, hoci je bežne používané, má obmedzených 13 kanálov. V bytových domoch môže tento obmedzený počet kanálov spôsobovať rušenie v dôsledku susedných sietí vysielajúcich na rovnakom kanáli.

Moderné Wi-Fi routery sú vybavené nielen 5 GHz pásmom, ale aj 2,4 GHz frekvenciami, aby zabezpečili flexibilitu a kompatibilitu so staršími zariadeniami. Pri nákupe nového zariadenia sa odporúča zvoliť rýchle Wi-Fi s podporou bezpečného šifrovania, ako sú WPA2 alebo WPA3.

5 GHz pásmo disponuje výhodou 19 prekrývajúcimi sa kanálmi v Európe, čo znižuje možnosť rušenia od susedných sietí. Hľadajte podporu pre 5 GHz frekvenciu, označovanú tiež ako Wi-Fi 5 alebo 802.11ac, pre ešte spoľahlivejšie pripojenie.

Pri zmene frekvencie si treba uvedomiť, že 5 GHz pásmo môže poskytovať rýchlejšie pripojenie, ale môže byť menej odolné voči prekážkam. V niektorých prípadoch môže byť výhodné dočasne prejsť na pomalšie, ale odolnejšie 2,4 GHz pásmo, ak sa stretávate so slabým signálom.

Náš tip: Pomocou aplikácie WiFi Analyzér na platforme Android môžete jednoducho určiť silu signálu a skenovať kanály jednotlivých Wi-Fi sietí v okolí. Ďalšie aplikácie, ktoré môžete použiť na sledovanie sily a rozšírenie vášho Wi-Fi signálu v reálnom čase sú WiFi Signal Strength Meter alebo WifiMon.

Bezproblémový signál Wi-Fi.​​​​​​​​​​​​​​

Zvýšte bezpečnosť a aktualizujte firmware routera

Na záver bezplatných krokov na optimalizáciu vašej domácej bezdrôtovej siete sa pozrieme na posledný, ale nesmierne dôležitý krok, aktualizáciu firmware vášho routera. Aktualizácia firmware nie je len technickým krokom na zlepšenie výkonu, ale zároveň predstavuje kľúčový prvok pre zabezpečenie vašej siete pred potenciálnymi hrozbami. Neaktualizovaný firmware môže predstavovať bezpečnostné riziko, nakoľko nemusí obsahovať najnovšie opravy a zlepšenia, ktoré výrobcovia pravidelne uvoľňujú.

Ak si nie ste istí, ako sa pustiť do aktualizácie, neváhajte využiť manuál zariadenia alebo môžete konzultovať aktualizáciu zariadenia so zákazníckou podporou.

Posledným dôležitým krokom na ceste k spoľahlivému a rýchlemu pripojeniu je minimalizácia počtu pripojených zariadení. Tlačiarne, tablety, mobily a ďalšie zariadenia používajúce WiFi môžu vytvárať záťaž na sieti. Odpojenie zariadení, ktoré momentálne nepoužívate, môže viesť k rýchlejšiemu pripojeniu pre aktívne zariadenia.

V prípade, že ste vyskúšali všetko a tipy, ktoré sme uviedli vám nepomohli zosilniť Wi-Fi signál podľa vašich predstáv, je čas na investíciu do nového zariadenia.

Nový Wi-Fi router.​​​​​​​​​​​​​​

Silnejší signál s novým routerom

Môže sa stať, že váš súčasný Wi-Fi router aj keď je ešte funkčný, nedokáže úplne pokryť veľký priestor, najmä ak žijete vo väčšom byte alebo dome. Staršie modely sú často obmedzené vo výkone a v zabezpečení.

Skôr než sa rozhodnete investovať do nového Wi-Fi routera, je dôležité zmapovať aktuálny stav svojej siete tak, ako sme vás navigovali v článku vyššie (napríklad pomocou aplikácie WiFi Analyzér). Na začiatok si zapíšte názov vášho súčasného WiFi routera a vyhľadajte ho online, aby ste zistili, aký typ siete podporuje. Vyvarujte sa zastaralým štandardom, ako sú 802.11a, 802.11b a 802.11g.

Moderné routery sú vybavené vysokými prenosovými rýchlosťami, s podporou 5 GHz a 2,4 GHz frekvencií a šifrovaním WPA2 alebo WPA3.

Okrem vysokej prenosovej rýchlosti majú nové WiFi routery moderné funkcie, ktoré minimalizujú riziko útokov a vírusov na pripojené zariadenia. Môžete sa tešiť aj na jednoduchú konfiguráciu zariadenia prostredníctvom mobilnej aplikácie, čo vám ušetrí množstvo času. Poteší vás tiež USB port, ktorým nový router už disponuje a vďaka čomu umožňuje pripojenie externých diskov alebo tlačiarní.

Nákup nového routera má však aj svoje nevýhody, medzi ktoré patrí aj vyššia cena. Cena nového zariadenia sa pohybuje od 60 eur (v závislosti od výrobcu). V našom článku, ako vybrať Wi-Fi router sa dozviete všetky potrebné informácie.

Je dôležité si uvedomiť aj to, že ak máte veľký dom či byt, jeden router nemusí pokryť všetky oblasti. Zlepšenie dosahu WiFi v rozsiahlejších priestoroch si bude vyžadovať ďalšie riešenia, ako sú WiFi extendery, Mesh WiFi systémy alebo powerline adaptéry.

Stabilny-a-odolny-wifi-router

​​​​​​​Zosilnenie WiFi signálu pomocou druhého routera

V prípade, že potrebujete prekonať veľké vzdialenosti alebo preniknúť cez steny a prekážky, druhý router môže poskytnúť lepšie pokrytie WiFi v celom prostredí.

Rozšírenie WiFi pomocou druhého routera je relatívne jednoduché. Stačí si zakúpiť ďalší router a nastaviť ho ako Access Point alebo repeater. Potom oba routre spojíte a router, ktorý budete využívať ako hlavný smerovač signálu WiFi, stačí umiestniť na dobre prístupné miesto.

Je dôležité si uvedomiť, že samotné prepojenie dvoch routrov si vyžaduje technické zručnosti. Avšak, po úspešnej inštalácií môžete očakávať WiFi signál, ktorý pokryje väčšiu plochu vášho domova.

WiFi extender v zástrčke.​​​​​​​​​​​​​​

Zosilnenie WiFi signálu pomocou WiFi extendera

WiFi extender predstavuje jednoduché a cenovo dostupné riešenie na zosilnenie vášho bezdrôtového pripojenia oproti kúpe ďalšieho routera. Princípom tohto zariadenia je pripojenie k existujúcej WiFi sieti a zvýšenie sily jej signálu. Predstavte si, že WiFi extender je akýmsi "posilňovačom" signálu, ktorý vám umožní preniknúť aj do oblastí, kde bol signál predtým slabý alebo neprítomný.

Kvalitné extendery často disponujú LED diódami, ktoré indikujú silu signálu, čo vám pomôže nájsť optimálne umiestnenie. Pripojenie nového extendera k existujúcej Wi-Fi sieti je veľmi jednoduché a rýchle vďaka mobilnej aplikácii. Navyše, na pripojenie extendera nepotrebujete žiadne káble a konektory, stačí vám iba voľná zástrčka, do ktorej zariadenie umiestnite.

Extender je schopný fungovať v niekoľkých režimoch, vrátane prístupového bodu (AP), opakovača (repeatera) alebo mostu (bridge). Tieto režimy umožňujú extenderu prispôsobiť sa konkrétnym potrebám a podmienkam používateľa.

Ako každé zariadenie aj WiFi extender má svoje nevýhody. Jednou z nich sú občasné výpadky pri prepínaní medzi viacerými sieťami Wi-Fi, ale môže to byť slabý signál, ak je extender nesprávne umiestnený. Ak potrebujete denne silný Wi-Fi signál, odporúčame vám investovať do WiFi Mesh systému.

Elegantný WiFi Mesh systém.

​​​​​​​WiFi Mesh systém – drahšie, ale spoľahlivé riešenie

Ak máte veľký dom či byt alebo viacero prekážok, jednoduchý router, alebo zosilňovač signálu vám nemusí stačiť. Vo väčších alebo komplikovanejších domácnostiach sa odporúča zvážiť vytvorenie Mesh siete. Tento systém zahŕňa hlavný router a niekoľko menších satelitných jednotiek, ktoré dokážu pokryť väčšiu plochu. Mesh sieť je flexibilná, preto si môžete vybrať presne toľko jednotiek koľko potrebujete. Avšak, nastavenie Mesh siete si vyžaduje technické zručnosti, a preto možno budete potrebovať pomoc odborníka.

Pripravte sa aj na to, že si budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, pretože počiatočná investícia do Mesh systému môže začínať na sume približne 190 eur.

Pri Mesh systéme sa však nemusíte obávať prípadného výpadku, pretože ak jedna jednotka vypadne, ostatné pokračujú vo fungovaní. Užívate si tak vždy spoľahlivé spojenie a vysokú rýchlosť prenosu dát.

Powerline adaptéry.

​​​​​​​Powerline adaptéry - silný WiFi signál bez zásahov do interiéru

V snahe zosilniť a rozšíriť WiFi signál bez zbytočného vŕtania do stien alebo ďalších komplikovaných úprav, sa využívajú adaptéry powerline. Tieto inovatívne zariadenia pracujú na základe jednoduchého princípu komunikácie medzi dvoma alebo viacerými adaptérmi prostredníctvom existujúcich elektrických rozvodov v domácnosti.

Prvý adaptér vytvára konštantnú prenosovú frekvenciu, na ktorú moduluje údaje. Tento signál sa následne šíri elektrickým distribučným systémom. Druhý adaptér, zapojený do ľubovoľnej elektrickej zásuvky, rozpoznáva a dekóduje tento signál. Sieť môže byť ďalej rozšírená pridaním ďalších adaptérov a distribúciou signálu do ďalších miestností. Táto metóda umožňuje jednoduché a efektívne rozšírenie WiFi pokrytia v domácnosti.

Jednou z výhod je, že prenosové rýchlosti môžu dosahovať vysoké úrovne, až približne 50 % gigabitovej siete LAN, čo znamená rýchle a stabilné pripojenie. Inštalácia je tiež pomerne jednoduchá, stačí jednoducho zapojiť oba adaptéry do zásuviek a stlačiť tlačidlo párovania.

Nevýhodou však ostáva vyššia počiatočná investícia a potreba aspoň dvoch adaptérov na prevádzku. Rovnako tak je dobré si uvedomiť, že prenosové rýchlosti závisia od kvality elektrických rozvodov a potrebujete zariadenia rovnakých značiek (nie je možné kombinovať odlišné značky powerline adaptérov).

Silný WiFi signál.​​​​​​​

Zhrnutie na záver

Preto, aby ste dosiahli silnejší Wi-Fi signál, niekedy postačí ak aktualizujete váš súčasný WiFi router. Ak zistíte, že váš starý router nepodporuje najnovšie aktualizácie, je čas ho vymeniť za moderný model s podporou 5 GHz frekvencie a rýchlym prenosom údajov.

Ak však máte väčší dom alebo miestnosti s obmedzeným signálom, môžete skúsiť WiFi extender, alebo adaptéry powerline. No a pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivé a komplexné riešenie, odporúčame WiFi Mesh systém aj keď to môže byť trochu drahšie.

Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody, preto je dôležité vybrať riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a podmienkam v domácnosti. S investíciou do vhodného riešenia dosiahnete silný, spoľahlivý a rýchly WiFi signál v celej vašej domácnosti.

Súvisiace kategórie

WiFi routery PC a notebooky