Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako zistiť spotrebu elektriny

S rastúcimi cenami energií čoraz viac ľudí zaujíma spotreba elektriny spotrebičov v domácnosti. Na výber je viacero spôsobov prostredníctvom ktorých môžete zistiť, akú spotrebu elektriny majú vaše spotrebiče. V našom článku vám prezradíme viaceré z nich a zároveň sa s vami podelíme o tipy, ktoré vám pomôžu spotrebu elektriny znížiť.

Existuje niekoľko spôsobov, ako vypočítať spotrebu

Výpočtov pre spotrebu elektriny existuje hneď niekoľko, spoľahnúť sa môžete na vlastné matematické počty alebo online kalkulačky na internete. V oboch prípadoch však budú výsledky len orientačné, pretože výkon a tým aj spotrebu jednotlivých spotrebičov ovplyvňuje viacero premenných. Účinnejším a presnejším nástrojom na zistenie spotreby elektrickej energie sú inteligentné merače, ktoré kúpite aj u nás.

Spotrebu elektriny môžete zistiť týmito spôsobmi:

  • počítajte manuálne
  • využite online kalkulačku
  • zakúpte si inteligentný merač spotreby

Energetický štítok úspornej LED žiarovky.

Ako vypočítať spotrebu elektrickej energie manuálne?

Základné informácie o spotrebe elektriny ponúkajú energetické štítky. Podľa nich rozdeľujeme spotrebiče do energetických tried, vďaka čomu už pred kúpou spotrebiča viete, či bude daný spotrebič úsporný alebo naopak bude jeho spotreba vyššia.

Žiaľ nie všetky elektrické spotrebiče odoberajú energiu rovnomerne, takže údaje na energetickom štítku sa v realite môžu trošku líšiť. Príkladom je napríklad chladnička, ktorej spotrebu energie ovplyvňuje napríklad to, či je plná, prázdna, ako často sa otvára, alebo či je namrazená.

Ak vás však zaujíma aspoň orientačná cena za spotrebu, vyrátať ju môžete jednoduchých spôsobom:

  1. Na energetickom štítku zistite akú spotrebu energie v kWh má spotrebič za 1 rok.
  2. Túto hodnotu vynásobte cenou za 1 kWh.

Na výpočet spotreby elektriny môžete využiť aj online kalkulačku

Ak vás manuálne počítanie príliš nenadchlo, môžete využiť niekoľko online kalkulačiek, ktoré sú k dispozícii na internete. Vždy je však užitočné poznať aspoň približnú spotrebu celej domácnosti. Online kalkulačky sú často intuitívne a jednoducho použiteľné. Stačí zadať informácie o vašich spotrebičoch a kalkulačka vám poskytne približné odhady spotreby energie.

Ak teda nechcete tráviť čas počítaním a chcete rýchlo získať prehľad o spotrebe energie vo vašej domácnosti, online kalkulačky sú užitočným nástrojom, na ktorý sa môžete spoľahnúť.

Okrem toho, že vám pomôžu s vypočítaním spotreby energie, viaceré dokážu vypočítať aj spotrebu vody a plynu a porovnať ceny.

Inteligentným meračom spotreby energie je inteligentná zásuvka.

Ako zistiť spotrebu energie inteligentným meračom?

Na čo najpresnejšie zistenie spotreby elektrickej energie môžete využiť inteligentnú zásuvku alebo wattmeter, ktorých hlavnou funkciou je meranie spotreby. Stačí ich jednoducho zapojiť do bežnej zásuvky a potom do nich pripojiť spotrebič. Aj napriek tomu, že obe zariadenia slúžia k meraniu spotreby energie, existujú medzi nimi isté rozdiely.

Rozdiely medzi inteligentnou zásuvkou a wattmetrom:

  • Informácie o meraní sa na wattmetre zobrazia na displeji, zatiaľ čo smart zásuvka dokáže komunikovať s mobilnou aplikáciou.
  • Smart zásuvky je možné ovládať pomocou aplikácie alebo hlasových asistentov, wattmeter je nutné nastaviť manuálne.
  • Wattmeter má zvyčajne nižšiu cenu ako inteligentná zásuvka.

Ako funguje inteligentná zásuvka?

Inteligentnú zásuvku môžete spojiť s mobilnou aplikáciou, ktorá vám umožní sledovať spotrebu energie priamo na vašom smartfóne. Často je možné filtrovať štatistiky podľa rôznych časových úsekov a porovnávať výstupy viacerých meradiel spotreby. To vám poskytuje detailný prehľad o spotrebe jednotlivých zariadení v domácnosti.

Inteligentné zásuvky sú praktickým nástrojom pre tých, ktorí chcú mať jasný prehľad o svojej spotrebe elektrickej energie a súčasne sa zaujímajú o moderné technologické riešenia v inteligentných domácnostiach. S ich pomocou získate presné údaje o spotrebe a môžete identifikovať oblasti, kde je možné efektívne šetriť energiu.

Wattmeter zobrazuje spotrebu energie na displeji.

Ako zistiť spotrebu elektriny pomocou wattmetra?

Wattmeter je zariadenie, ktoré sa umiestňuje medzi elektrickú zásuvku a spotrebič, ktorého spotrebu elektrickej energie chcete monitorovať. Úlohou wattmetra je merať spotrebu energie vašich elektronických zariadení, stačí len zasunúť wattmeter do zásuvky a pripojiť k nemu zariadenie, ktorého spotrebu chcete vedieť.

Súčasné wattmetre sú digitálne a veľmi jednoduché na používanie. Často sú cenovo dostupné a niektoré z nich dokonca umožňujú prevod spotreby energie priamo na náklady v eurách. Týmto spôsobom môžete jednoducho monitorovať spotrebu všetkých vašich domácich zariadení, ktoré sú pripojené cez elektrickú zásuvku.

LED žiarovky majú v porovnaní s klasickými nižšiu spotrebu energie.

Tipy, ako znížiť spotrebu energie

Existujú rôzne spôsoby, ako efektívne šetriť energiu v domácnosti. Odporúčaným riešením je vymeniť staré elektrospotrebiče za nové energeticky úspornejšie spotrebiče, ktoré majú výrazne nižšiu spotrebu a zároveň sú vybavené viacerými inovatívnymi funkciami.

Objavte ďalšie tipy, ako znížiť spotrebu energie vo vašej domácnosti:

  • Nahraďte klasické žiarovky za úsporné LED žiarovky.
  • Nabíjačky, ktoré práve nepoužívate odpojte zo zásuvky.
  • V rýchlovarnej kanvici varte len také množstvo vody, ktoré potrebujete.
  • Pri výbere novej varnej dosky zvoľte indukčnú varnú dosku, ktorá má v porovnaní so sklokeramickou o 30 až 40 % vyššiu úsporu energie.
  • Ak vaša chladnička a mraznička nemá funkciu No Frost, pravidelne ich odmrazujte a minimalizujte otváranie dverí.
  • Televízor majte zapnutý len ako ho skutočne pozeráte. Energiu môže ušetriť aj zníženie jasu.
  • Umývačku riadu púšťajte až keď je plná, spotrebu vody a energie vám ušetrí eco program.
  • Práčku a sušičku púšťajte, až keď máte dostatok bielizne na pranie. Kvôli nižšej spotrebe energie vám odporúčame vždy voliť eco programy.
  • Znížte teplotu kúrenia.