Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať úsporné spotrebiče

Úsporné spotrebiče vám pomáhajú nielen šetriť na nákladoch za energiu, ale aj znižujú vašu ekologickú stopu a prispievajú k udržateľnosti životného prostredia. Pri výbere nových spotrebičov je dôležité pozorne čítať energetické štítky a informácie od výrobcov, aby ste si vybrali tie najúspornejšie možnosti, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám. Zistite viac informácií o úsporných spotrebičoch a kritériách, ktoré vám pomôžu pri výbere.

Ako vybrať úsporné spotrebiče?

Výhody úsporných spotrebičov

Úsporné spotrebiče boli vyvinuté s cieľom minimalizovať spotrebu energie a zároveň ju čo najviac efektívne využívať. Týmto spôsobom znižujú náklady na energiu pre užívateľa a súčasne prispievajú k zníženiu záťaže na životné prostredie. Používanie úsporných spotrebičov v domácnosti prináša niekoľko výhod:

  • Úsporné spotrebiče spotrebúvajú menej energie na vykonanie rovnakej činnosti v porovnaní s menej úspornými modelmi. Vďaka tomu znižujú náklady na energiu a zároveň prispievajú k ochrane životného prostredia.
  • Nižšia spotreba energie úsporných spotrebičov znamená aj nižšie emisie skleníkových plynov a menšie zaťaženie životného prostredia. Tieto spotrebiče prispievajú k ochrane planéty tým, že pomáhajú znižovať uhlíkovú stopu a iné negatívne vplyvy na životné prostredie.
  • Mnoho úsporných spotrebičov je vybavených funkciami na úsporu energie, ako napríklad časovače, režimy úspory a inteligentné riadenie.
  • Úsporné spotrebiče často využívajú moderné technológie, ktoré zlepšujú ich energetickú efektívnosť, ako napríklad invertorové kompresory v chladničkách alebo senzory pre automatické vypínanie a reguláciu spotrebičov.
  • Často sú úsporné spotrebiče vyrobené z kvalitných materiálov a majú lepšiu konštrukciu, čo zvyšuje ich životnosť.
  • Úsporné spotrebiče sú často navrhnuté s ohľadom na recyklovateľnosť ich komponentov a bezpečnosť pre životné prostredie počas ich celého životného cyklu.
  • Väčšina úsporných spotrebičov je označená energetickými štítkami, ktoré poskytujú informácie o ich energetickom výkone. Tieto štítky obsahujú triedu energetickej účinnosti, pričom vyššie triedy označujú väčšiu účinnosť a nižšiu spotrebu energie. Týmto spôsobom môžete ľahko identifikovať najúspornejšie spotrebiče.

Majte prehľad o spotrebe energie vo vašej domácnosti.

Úsporné spotrebiče spoznáte podľa energetickej triedy

Elektrické spotrebiče sú označené energetickými štítkami, ktoré informujú o ich spotrebe elektrickej energie a ďalších informáciách týkajúcich sa spotreby. Každý energetický spotrebič je podľa týchto informácií zaradený do energetickej triedy. Kým v minulosti boli najlepšie energetické triedy označované ako A+++, A++ alebo A+, od roku 2021 platí pre niektoré spotrebiče nové označenie. Nový systém hodnotenia rozdeľuje spotrebiče medzi energetické triedy od A po G, pričom A značí najúspornejšie spotrebiče.

Nové energetické štítky majú od roku 2021 tieto spotrebiče:

  • chladničky, mrazničky a vinotéky
  • práčky a kombinované práčky so sušičkou
  • umývačky riadu
  • elektronické displeje (monitory, digitálne informačné displeje a televízory)
  • svetelné zdroje
  • komerčné chladničky používané v predajných automatoch a predajniach

Ako vybrať úsporné spotrebiče do domácnosti?

V našej ponuke pri klasických spotrebičoch takmer vždy nájdete aj kategóriu energeticky úsporných, ktoré majú najlepšie vlastnosti z hľadiska spotreby energie. Jednotlivé modely úsporných spotrebičov sa vyznačujú týmito vlastnosťami:

  • Úsporné chladničky a mrazničky patria medzi energeticky náročné spotrebiče, pretože musia bez prestávky udržiavať nízku teplotu. Úsporné modely majú možnosť prázdninového režimu, kedy sa minimalizuje spotreba energie a výhodou sú aj ďalšie inovatívne funkcie.
  • Úsporné umývačky riadu šetria spotrebu elektriny, ale aj vody. Výhodou je aj nižšia hlučnosť a eco program.
  • Úsporné elektrické rúry sú navrhnuté s dôrazom na účinnú izoláciu, ktorá minimalizuje tepelné straty a zvyčajne disponujú výbornými energetickými hodnoteniami.
  • Úsporné varné dosky - indukčné varné dosky sú považované za najviac úsporné, pretože v porovnaní so sklokeramickými varnými doskami ponúkajú úsporu energie až o 30 až 40 % . Aj keď majú vyššiu počiatočnú cenu, táto investícia sa vám často vráti v podobe úspor na elektrine, najmä ak varnú dosku používate pravidelne.
  • Úsporné práčky sú navrhnuté s ohľadom na úsporu elektrickej energie a vody. Pre pranie bielizne môžete vybrať eco program, výhodou je aj nižšia hlučnosť alebo väčšia kapacita.
  • Úsporné televízory sú často jednými z najväčších spotrebiteľov energie v domácnosti. Pri výbere televízie sa môže vyplatiť zvážiť vaše reálne potreby. Voľba menšej uhlopriečky televízie môže viesť k nižšej spotrebe energie. OLED televízory sú považované za jedny z najúspornejších na trhu.
  • Úsporné počítače/notebooky - laptopy sú obvykle energeticky efektívnejšie ako stolové počítače a majú ďalšie výhody, ako je prenosnosť, úspora miesta a nižšia hmotnosť. Ak však potrebujete väčšiu obrazovku, šikovným riešením je pripojenie k externému monitoru, ktorý môže byť vypnutý, keď nie je potrebný, čím sa šetrí energia.
  • Úsporné osvetlenie - LED žiarovky majú nižšiu spotrebu energie ako tradičné žiarovky. Napríklad, LED žiarovka s rovnakým svetelným výkonom ako tradičná žiarovka môže spotrebovať až o 80 % menej energie. To znamená, že môžete dosiahnuť rovnaké osvetlenie s nižšou spotrebou elektrickej energie.

Ako používať spotrebiče čo najúspornejšie?​​​​​​​

Tipy, ako používať spotrebiče čo najúspornejšie

V prípade, že aktuálne neuvažujete o kúpe nového spotrebiča, ale hľadáte možnosti, ako využívať vaše spotrebiče čo najúspornejšie, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov:

  • Umývací cyklus umývačky riadu spustite až vtedy, keď je umývačka plná, a preferujte ekologické programy, ktoré minimalizujú spotrebu vody a elektrickej energie.
  • Vaša elektrická rúra bude mať nižšiu spotrebu energie, ak ju počas pečenia nebudete príliš často otvárať.
  • Pri príprave kávy alebo čaju naplňte rýchlovarnú kanvicu len množstvom vody potrebným k príprave vášho nápoja. Tým znížite dobu ohrevu a spotrebu elektrickej energie, vďaka čomu ušetríte energiu aj vodu.
  • Práčku so sušičkou spúšťajte až vtedy, keď máte dostatok bielizne na pranie a sušenie. Výberom ekologických programov môžete výrazne znížiť spotrebu vody a energie.
  • Pre minimalizáciu spotreby energie v chladničke a mrazničke je dôležité efektívne využívať ich obsah, pravidelne ich odmrazovať a otvárať dvierka len vtedy, keď je to skutočne potrebné.
  • Televízor majte zapnutý len vtedy, keď ho skutočne sledujete a naopak vypnite ho, ak slúži len ako zvuková kulisa. Znížením jasu televízora v nastaveniach môžete taktiež znižovať spotrebu energie.
  • Desiatky až stovky eur môžete ušetriť nielen vymenením klasických žiaroviek za LED žiarovky, ale aj efektívnym svietením v domácnosti. Ak chcete znižovať spotrebu elektriny, môžete dosiahnuť významné úspory jednoduchými návykmi, ako je vypínanie svetla v miestnostiach, kde nikto nie je prítomný.

Súvisiace kategórie

Úsporná domácnosť