Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyrobiť zmrzlinu v zmrzlinovači

Tajomstvom chutnej zmrzliny je intenzívne miešanie a permanentné prešľahávanie vzduchom, ktoré zabráni tvorbe ľadových kryštálikov a docieli želaný krémový výsledok. Práve o toto sa postará zmrzlinovač, vďaka ktorému si aj v domácich podmienkach vykúzlite zmrzlinu ako z pravej zmrzlinárne. Ak sa chcete naučiť ako urobiť lahodnú domácu zmrzlinu, čítajte ďalej.

Ako vyrobiť zmrzlinu v zmrzlinovači.

Viete aké druhy mrazených dezertov si môžete pripraviť v zmrzlinovači?

Zmrzlina je vo všeobecnosti mrazený dezert, zvyčajne vyrobený z mlieka, smotany, cukru, vajíčok, prípadne iných prísad. Ak ste boli presvedčený, že iba tento jediný typ je možné vyrobiť v zmrzlinovači, nie je to tak. Na výber máte z viacerých druhov a záleží iba na vás, ktorý ulahodí vašim chuťovým pohárikom. Predstavíme si aké ďalšie druhy si môžete pripraviť.

Ovocná zmrzlina sa vyrába úplne bez podielu mlieka iba s pridaním vody ako ovocná dreň, ale môže byť vyrobená aj ako krémovejší variant s mliekom, resp. smotanou. Dôležitý je však podiel skutočného ovocia. Pri citrusových plodoch postačuje minimálne 10 %, pri všetkých ostatných druhoch ovocia je to minimálne 20 %.

Domáca zmrzlina v pohári.

Mrazený jogurt predstavuje chutnú alternatívu k zmrzline. Namiesto smotany sa pri výrobe použije jogurt s prídavkom mlieka alebo tvarohu či vyšľahanej šľahačky. Jeho chuť je mierne kyslá, čo je v lete mimoriadne osviežujúce.

Mrazený krém sa vyrába bez vody a v presnom pomere mlieka k vaječnému žĺtku. Práve vaječný žĺtok pridáva mrazenému krému hustotu a robí z neho lahodnejší a jemnejší mrazený dezert.

Sorbet je zmrazené potešenie s vysokým podielom ovocia a to minimálne 25 % ovocnej zložky v kombinácii s cukrom a vodou, alebo sladkou šťavou, vínom či limonádou, bez pridaných mliečnych výrobkov.

Sherbet je v podstate dieťa zmrzliny a sorbetu. Tvorí ho zmes cukru, vody, ovocnej šťavy či vína, do ktorej sa kvôli konzistencii a chuti pridáva malé množstvo mlieka, smotany alebo želatíny. To robí sherbet krémovejším ako sorbet, ale nie zas tak krémový ako je zmrzlina.

Ako funguje zmrzlinovač?

Na trhu sú dostupné zmrzlinovače s kompresorom alebo chladiacou nádobou. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Ak by ste si náhodou nevedeli dať rady pozrite si náš článok “Ako vybrať zmrzlinovač”.

Zmrzlinovač s kompresorom je ideálny v prípade pokiaľ budete zmrzlinu pripravovať veľmi často. Vďaka kompresoru sa zmrzlina chladí priamo v prístroji počas prípravy. Nemusíte tak nič chladiť vopred. Počítajte ale s tým, že takýto zmrzlinovač zaberie dosť miesta v kuchyni a tiež je drahší ako zmrzlinovač s chladiacou nádobou.

Zmrzlinovač Sage.

Zmrzlinovače s chladiacou nádobou disponujú špeciálnou dvojitou miskou, ktorú je potrebné pred samotnou prípravou dať schladiť do mrazničky aspoň na 10 hodín a po miešaní ju znovu vložiť do mrazničky. Aj vďaka tomu je príprava zmrzliny časovo náročnejšia ako v prípade zmrzlinovača s kompresorom.

Nás TIP: Ak máte zmrzlinovač bez kompresora, chladiacu nádobu nechajte permanentne uloženú v mrazničke a môžete ju použiť kedykoľvek dostanete na zmrzlinu chuť. Okrem nádoby je dobré mať vychladené aj samotné suroviny.

Ako sa pomocou zmrzlinovača dopracovať k čo najlepším výsledkom?

Výroba zmrzliny je nenáročný proces, ktorý však potrebuje správny postup a vhodné ingrediencie. Základ tvoria vysokopercentné suroviny. Ak by ste si chceli užiť nízkokalorický variant pomocou odtučneného mlieka či nízko percentnej smotany, nie je to dobrý nápad. Iba vďaka plnotučným výrobkom docielite chutnú krémovú konzistenciu domácej zmrzliny. Ak túžite po chladenej pochúťke bez zbytočných kalórií stavte na domáci sorbet.

Dochucovadlá pridávajte v správny čas. Ak chcete domácu zmrzlinu dochutiť rôznymi extraktmi ako napríklad levanduľový extrakt alebo alkohol, dajte si pozor na to, kedy ich do zmrzliny pridáte. Ak by ste ich pridali do teplej zmrzlinovej zmesi, chuť nebude taká výrazná. Takéto dochucovadlá vyžadujú vychladnutú zmrzlinovú zmes.

Pozor na zapracovávanie doplnkov. Doplnky v podobe kúskov čokolády, orieškov či keksíkov, môžu chuť domácej zmrzliny posunúť na úplne inú úroveň. Myslite však na to, že ich veľkosť by mala byť čo najmenšia a pred zapracovaním do zmrzlinovej zmesi ich poriadne vychlaďte, aby vám nepoškodili textúru. A nezabudnite, že do zmrzlinovej zmesi ich stačí pridať až tesne pred koncom.

Zmrzlina v miske.

Dôležité je správne uskladnenie. Ak budete zmrzlinu skladovať v mrazničke, tak po pár dňoch bude tvrdá a plná kryštálikov ľadu. Nezúfajte však, existuje viacero možností, ako tomu predchádzať. Ak pripravujete zmrzlinu iba pre dospelých, je vhodné do nej pridať pár lyžíc alkoholu. Do ovocných zmrzlín sa skvelo hodia ovocné likéry, do čokoládovej je skvelý čokoládový likér.

Ak zmrzlinu nechcete zbytočne dochucovať, prípadne vám vadí alkoholová príchuť, použite vodku. Pokiaľ robíte zmrzlinu aj pre svoje ratolesti na predchádzanie ľadových kryštálikov použite kukuričný sirup, med alebo cukrársku želatínu. Krémovú a mäkkú konzistenciu si zmrzlina uchová aj vďaka uskladneniu v plytkej prikrytej nádobe.

Nikdy nevynechávajte cukor. Aj keď sa môže zdať, že v domácich produktoch si môžete dovoliť vynechať cukor, pri zmrzline to neplatí. Práve cukor pomáha predchádzať tvorbe ľadových kryštálov, vďaka čomu bude mať zmrzlinu krémovejšiu textúru. Dvojnásobne to platí aj pri výrobe ovocného sorbetu. Keďže neobsahuje smotanu či iné mliečne výrobky, je viac náchylný na zľadovatenie. So správnym množstvom cukru však budete mať aj sorbet s mierne krémovou textúrou.

Výroba zmrzliny a pár tipov ako dosiahnuť čo najlepšiu textúru

Existuje pár trikov ako vyrobiť zmrzlinu tak, aby mala čo najjemnejšiu textúru a lahodnú chuť.

Používajte kondenzované mlieko pretože dodá zmrzline potrebné množstvo cukru, ktorý sa rozpustí v smotane. Vďaka kondenzovanému mlieku sa tiež zníži jej bod mrazu, vďaka čomu získate hladkú a krémovú textúru. Cukor v kondenzovanom mlieku zároveň obalí vzduchové bubliny v zmrzline a stabilizuje tak jej nadýchanú štruktúru. Pred prípravou je však potrebné nechať kondenzované mlieko aspoň 4 hodiny chladiť.

Kaša z avokáda je ideálna v prípade, pokiaľ by ste chceli mať menej sladkú zmrzlinu. Stačí pridať o tretinu viac smotany alebo do nej zapracovať kašu zo zrelého avokáda. Zmrzlina vďaka tomu nezostane príliš zamrznutá a pevná.

Recepty na domácu zmrzlinu v zmrzlinovači.

Zmrzlinu môžete vylepšiť aj pridaním vlašských orechov obalených v javorovom sirupe. V rajnici priveďte 120 ml javorového sirupu do varu a ihneď pridajte 130 g vlašských orechov. Prudko ich varte 10 sekúnd, potom stiahnite z platne a nechajte orechy v sirupe vychladnúť. Následne vyberte a nasekajte nahrubo.

Vynikajúci základ na akúkoľvek zmrzlinu je s použitím Salka. Smotanu vyšľahajte do tuha a postupne do nej zašľahajte Salko. Do tohto základu môžete pridávať rôzne príchute.

Ak si chcete dopriať vegánsku zmrzlinu siahnite po rastlinných mliekach hutnejšej konzistencie. Ako stávka na istotu je kokosové mlieko, ktoré dodá zmrzline výraznú vôňu, chuť a príjemnú konzistenciu, ale vhodné je aj sójové, ovsené či orieškové mlieko.

Vyskúšajte aj kombinované zmrzliny, ktoré majú výbornú chuť a krásny vzhľad. Kombináciou sorbetov s krémovou zmrzlinou dosiahnete famózne kombinácie.

Výroba zmrzliny v zmrzlinovači Ariete.

Recepty na domácu zmrzlinu v zmrzlinovači

Pripravte si bezkonkurenčnú domácu zmrzlinu, ktorú keď ochutnáte nebudete chcieť inú. Pridáte do nej len poctivé ingrediencie bez pridaných dochucovadiel, naviac si vytvoríte kombinácie, ktoré máte najradšej. Ponúkame vám pár receptov ako vyrobiť zmrzlinu v pohodlí domova:

Domáci malinový sorbet

Suroviny potrebné na prípravu:

  • 250 g kryštálový cukor
  • 250 ml vody
  • 500 g malín
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička likéru, najlepšie malinového

Postup: V hrnci rozmiešajte vo vode cukor, ktorý zohrievajte na miernom stupni kým sa nerozpustí a povarte zhruba 1 – 2 minúty. Nasypte maliny a varte ich za stáleho miešania, až kým sa úplne nerozvaria. Následne malinové pyré dôkladne preceďte za pomoci gázy do misky tak, aby sa do nej nedostali zrniečka. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Nakoniec primiešajte citrónovú šťavu, misku zakryte potravinárskou fóliou a uložte na 3 až 8 hodín do chladničky.

Do zmrzlinovača s objemom aspoň 1 l vlejte pripravenú zmes a nechajte sorbet vymiešať do žiaducej konzistencie. Počas poslednej minúty pridajte malinový likér a premiešajte. Ihneď podávajte, alebo zakryte a uložte na 3 hodiny do mrazničky.

Mrazený jogurt v miske.

Mrazený jogurt

Suroviny potrebné na prípravu:

  • 4 bielka
  • soľ
  • 600 g prírodného jogurtu
  • pár kúskov čerstvého ovocia

Postup: Bielka vyšľahajte so štipkou soli a uložte do chladu. Následne v miske zmiešajte jogurt so sirupom zmiešajte do jogurtovej zmesi a vyšľahajte sneh z bielkov. Túto zmes vložte do zmrzlinovača a nechajte zamraziť po dobu približne 50 minút. Hotovú jogurtovú zmrzlinu podávajte v miskách s čerstvým ovocím.

Kávová zmrzlina s mascarpone

Suroviny potrebné na prípravu:

  • 3 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový struk
  • 1 dvojité espresso

Postup: Vajcia s cukrom vyšľahajte v mise mixérom nastaveným na vysokú rýchlosť do peny. Pridajte mascarpone, semienka z vanilky, kávu a všetko už ručne premiešajte do hladka. Hotovú zmes nalejte do zmrzlinovača. Približne po 6 až 8 hodinách je zmrzlina pripravená na podávanie.

Súvisiace kategórie

Zmrzlinovače