Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať zmrzlinovač

Ako vybrať zmrzlinovač.Obľubujete chutnú mrazenú pochúťku v podobe zmrzliny? Čo tak si ju vyrobiť v pohodlí domova? Výhody doma pripravenej zmrzliny sú bezpochyby jasné. Domáca zmrzlina znamená dokonalý pôžitok bez konzervačných látok, pretože viete aké suroviny do nej pridáte. Je ideálna aj pre alergikov, ako aj ľudí s intoleranciou niektorých potravín. Najefektívnejší spôsob, ako si pripraviť domácu zmrzlinu je použiť na jej výrobu takzvaný zmrzlinovač. Okrem času vám ušetrí aj peniaze takže počiatočná investícia sa vám rýchlo vráti. V našom článku vám prezradíme, ako vybrať zmrzlinovač, ktorý bude spĺňať všetky vaše predstavy.

Ako funguje zmrzlinovač?

Zmrzlinovač funguje na jednoduchom princípe nepretržitého miešania a ochladzovania.
Do zmrzlinovača stačí naliať pripravenú zmrzlinovú zmes a o zvyšok sa už postará zmrzlinovač sám. Metličky vo vnútri prístroja miešajú tekutú zmes v pravidelných intervaloch, vďaka čomu je zmrzlina nadýchaná s krémovou textúrou a s optimálnou konzistenciou bez kryštálikov ľadu.

Všetko však záleží od typu zmrzlinovača. Niektoré typy počas šľahania misu postupne ochladzujú, čím sa rovnomerne ochladzuje aj zmrzlinová zmes, ktorá pomaly tuhne. Vznikne tak zmrzlina, ktorú si môžete prakticky ihneď naberať. Potom sú na trhu dostupné modely, pri ktorých sa chladiaca časť musí pred použitím vložiť do mrazničky a schladiť na príslušnú teplotu.

Domácu zmrzlinu si môžete pripraviť aj bez pomoci šikovného zmrzlinovača, avšak omnoho náročnejším spôsobom. Musíte počítať s tým, že vytvorenú zmes je potrebné každých 30 minút premiešať, aby sa počas tuhnutia v mrazničke nevytvorili v zmrzline hrubé kryštáliky ľadu a nebola príliš tuhá. S domácim výrobníkom zmrzliny takýto zdĺhavý proces riešiť nemusíte.

Lahodná zmrzlina zo zmrzlinovača.

Aké druhy zmrzliny je možné pripraviť v zmrzlinovači?

V zmrzlinovači je možné pripraviť rôzne druhy krémovej zmrzliny, mrazené jogurty alebo aj chutný ovocný sorbet.

Krémová zmrzlina je špecifický druh zmrzliny z mlieka a smotany, ktorá sa musí vyrábať bez vody a v presnom pomere mlieka a vaječného žĺtku. Čím vyšší je podiel tuku, tým krémovejšia zmrzlina vznikne.

Ovocná zmrzlina sa môže naopak vyrábať bez podielu mlieka ako čistý ovocný produkt z vody, ale aj ako krémovejší variant so smotanou. Nesmierne dôležitý je však podiel ovocia. Pri citrusových plodoch je to minimálne 10 % a pri všetkých ostatných druhoch ovocia je to minimálne 20 %.

Mrazený jogurt je skvelou alternatívou k zmrzline. Namiesto smotany sa na výrobu používa prevažne jogurt, čiastočne s prídavkom mlieka. Chutí mierne kyslo, čo je práve v lete osviežujúce a môžete si ho dopriať aj v prípade ak nechcete narušiť svoje diétne snaženie. Obsahuje menej tuku, ako bežná zmrzlina a skrýva v sebe jogurtové kultúry, ktoré pomáhajú správnemu tráveniu. 

Sorbet pozostáva prevažne z vody, neobsahuje žiadne mlieko, smotanu, a teda ani žiaden tuk. Vyrába sa zmiešaním ľadu s cukrom alebo medom a rozdrveným ovocím. Je podobný ľadovej triešti, ktorá je však charakteristická tekutejšou konzistenciou. Ak radi experimentujete, môžete na výrobu použiť aj rôzne limonády, sekt alebo iné alkoholické nápoje.

Druhy zmrzlinovačov

Nie je zmrzlinovač ako zmrzlinovač. Pre domácu prípravu zmrzliny sa používajú 2 typy zmrzlinovačov s odlišnou technológiou výroby zmrzliny. Môžete si vybrať zmrzlinovač bez chladiacej jednotky alebo zmrzlinovač s chladiacou jednotkou. Každý z týchto typov má svoje výhody a nevýhody.

Zmrzlinovač bez chladiacej jednotky je menší a jednoducho sa skladuje. Jeho nevýhodou je potreba namrazenia nádoby.  Zmrzlinovače s chladiacou jednotkou umožňujú rýchlu prípravu zmrzliny a namrazovanie nádoby nie je potrebné. Ich nevýhodou je vysoká cena a väčšie rozmery.

Zmrzlinovač.

Zmrzlinovač bez chladiacej jednotky

Zmrzlinovače bez chladiacej jednotky sú lacnejšie, a preto sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí s prípravou domácej zmrzliny iba začínajú. Základ týchto modelov tvorí dvojstenná nádoba, ktorá obsahuje gélové chladivo. Pred prípravou zmrzliny je potrebné ju zmraziť v mrazničke približne na 12 až 24 hodín. Predmrazená misa totiž pomáha pri postupnom zmrazovaní zmesi počas miešania. Namrazená nádoba sa následne vloží do zmrzlinovača, vlejete sa do nej zmrzlinová zmes a prístroj v priebehu desiatok minút, v závislosti od objemu, automaticky vymieša zmrzlinu.

Tento typ zmrzlinovača vyžaduje určitú trpezlivosť, keďže je potrebné vopred myslieť na predmrazenie nádoby. Na trhu sú však dostupné aj modely, ku ktorým je možné dokúpiť extra misku, ak nie je súčasťou balenia a nechať ju v mrazničke, aby bola po ruke vždy, keď dostanete chuť na čerstvú zmrzlinu. Všetky suroviny vkladajte do zmrzlinovača zásadne z chladničky či mrazničky.

Myslite však na to, aby bola nádoba dostatočne namrazená. V opačnom prípade sa ľahko môže stať, že zmrzlina nebude mať po vymiešaní požadovanú konzistenciu a vy ju budete musieť dať opäť do mrazničky zamraziť. Vo všeobecnosti je výhodnejšie nechávať nádoby v mrazničke dlhšie ako odporúča výrobca.

Inovatívnejšie zmrzlinovače sú poháňané energiou z batérií. Takéto zariadenia sú kompaktné a ideálne na pláž či piknik. Nutnosťou je však predzmrazená miska. Tieto zmrzlinovače však nedokážu spracovať sorbet alebo zmrzlinu tak hladko, ako elektrické modely. Ich nevýhodou je aj fakt, že na jedno nabitie vyrobia maximálne jednu dávku zmrzliny.

Zmrzlinovač Sage.

Zmrzlinovač s chladiacou jednotkou

Výhodou je, že ani zmrzlinovač, ani žiadnu jeho časť nie je potrebné vkladať do mrazničky a čakať, kým sa dostatočne vychladí. Zmrzlinovače s chladiacou jednotkou sú ideálne pre tých, ktorí si zmrzlinu doprajú často a chcú ju mať pripravenú ihneď. Menšou nevýhodou je pomerne vyššia cena a väčšie rozmery. Srdce takéhoto zmrzlinovača tvorí kompresor, ktorý po zapnutí schladí ingrediencie vo vnútri prístroja na požadovanú teplotu. Vašou jedinou úlohou je naliať prísady, zapnúť stroj a čakať niekoľko desiatok minút, po ktorých môžete hotovú zmrzlinu servírovať.

Komfortné kompresorové zmrzlinovače ponúkajú menej času na prípravu a viac zmrzliny. Hravo pripravia domácu zmrzlinu za menej ako hodinu aj viackrát po sebe. Sú dokonalou voľbou pre veľké rodiny.

Ďalšie tipy pre výber ideálneho zmrzlinovača

Preto, aby zmrzlinovač vyhovoval vašim požiadavkám, pred nákupom sa zamerajte na nasledujúce faktory, ku ktorým patrí príkon, veľkosť nádoby, či rýchlosť prípravy.

Dôležitá je hodnota príkonu

Hodnota príkonu sa udáva vo wattoch (W). Od hodnoty príkonu záleží, ako dlho bude trvať príprava zmrzliny v zmrzlinovači, ale aj to, koľko peňazí za spotrebovanú energiu miniete. Všeobecne platí, že čím vyšší príkon, tým rýchlejšie spracovanie, ale aj väčšia spotreba energie.

Pri kúpe zmrzlinovača je dobré sa zamerať nielen na hodnotu jeho príkonu, ale aj na konkrétny typ zmrzlinovača. Rozhodujúce je aj to, či sa jedná o model s kompresorom alebo bez neho.

Príkon zmrzlinovačov sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 10 do 250 W. Pričom najnižší príkon majú zmrzlinovače bez chladiacej jednotky, a to od 10 do 30 W, pretože sa vopred chladia a energia je potrebná len na otáčanie lopatiek. Modely s kompresorom však môžu disponovať príkonom od 90 do 250 W, čo znamená rýchlejšie chladenie surovín a tým aj rýchlejšiu prípravu.

Rôzne druhy zmrzliny naservírované v miskách.

Väčšia kapacita = väčšie množstvo zmrzliny

Pred výberom zmrzlinovača sa zamyslite nad tým, koľko porcií zmrzliny budete pripravovať. Ak plánujete vyrábať domácu zmrzlinu pravidelne pre viacčlennú rodinu potom je nákup stroja s väčšou kapacitou rozhodujúci. Nemenej dôležitým faktorom je aj dĺžka procesu výroby zmrzliny. Niektoré aj tie najpomalšie zmrzlinovače majú tendenciu ponúkať vyššiu kapacitu pričom kompresorové modely sú často o niečo menšie, ale zvládnu pripraviť zmrzlinu kontinuálne.

Objem nádoby sa pri jednotlivých modeloch pohybuje v rozpätí od 0,3 – 2,5 l. V zmrzlinovačoch s objemom 1 liter pripravíte asi 600 g zmrzliny. Takéto množstvo zmrzliny by mohlo byť postačujúce približne pre troch až štyroch ľudí. Ak plánujete pripravovať zmrzlinu na rodinné oslavy, mali by ste siahnuť po modeloch s objemom aspoň 2 l. Niektorí výrobcovia udávajú v popise aj maximálne množstvo zmrzliny v gramoch. Jedná sa o presnejší parameter než je objem nádoby. 

Náš TIP: Dobrou pomôckou pred výberom kapacity nádoby je klasická vanička zmrzliny, ktorú kupujete v obchode. Tá má objem 1 000 ml. Pokiaľ ju zjete spoločne s rodinou na jeden krát, vyberte si zmrzlinovač s objemom približne 1 500 ml.

Čerstvá čokoládová domáca zmrzlina pripravená na konzumáciu.

Prioritou je samotná rýchlosť prípravy

Otázkou je, ako dlho ste ochotní na svoj mrazený dezert čakať? V prípade, ak si chcete vychutnať zmrzlinu čo najskôr, voľte radšej kompresorové zmrzlinovače. Pripravia zmrzlinu behom chvíle práve vtedy, keď na ňu máte chuť. Zmrzlinovače bez chladiacej jednotky potrebujú určitý čas na prípravu a trvá im to podstatne dlhšie. Tento variant je vhodný pre ľudí, ktorí berú prípravu zmrzliny skôr ako zábavu alebo si ju plánujú robiť len výnimočne. Ak si však dokáže prípravu naplánovať dopredu, úspora za počiatočné náklady jednoznačne stojí za zváženie.

Doba prípravy súvisí samozrejme s veľkosťou nádoby a príkonom zmrzlinovača. Bez kompresora príprava zmrzliny zaberie približne 20 až 60 minút, samozrejme je potrebné brať do úvahy aj predmrazenie nádoby. Modely s kompresorom v ktorých sa ingrediencie chladia automaticky vám domácu zmrzlinu pripravia do jednej hodiny.

Kompresorový zmrzlinovač.

Dokonalá konzistencia a hladká textúra pre obzvlášť mlsné jazýčky

Chuť zmrzliny vo veľkej miere závisí od zložiek, ktoré na prípravu použijete, ale textúra záleží najmä od toho, ako zmrzlinovač pracuje. Kompresorové zmrzlinovače vyrobia oveľa hladšiu zmrzlinu ako ostatné typy. Zmrzlinovače s potrebou predmrazovania zasa umožnia dodatočnú kontrolu nad konzistenciou zmrzliny tým, že ponúkajú rôzne možnosti rýchlosti miešania. Pričom nižšie rýchlosti produkujú hustejšiu zmrzlinu, zatiaľ čo vyššie rýchlosti vyrábajú nadýchanú zmrzlinu. Vyššia rýchlosť tiež zabraňuje tvorbe kryštálov ľadu, čo vedie ešte k lepšej štruktúre.

Zmrzlinovač bez chladiacej jednotky.

Jednoduchá obsluha je na nezaplatenie

Obsluha zmrzlinovača je vo všeobecnosti naozaj jednoduchá. Hlavným faktorom, ktorý určuje jednoduchosť používania je, či je stroj kompresorový, alebo nie. Modely s predmrazovaním sa ľahko ovládajú a samotnú prípravu zjednoduší aj miska navyše. Pri kompresorových modeloch je ovládacích tlačidiel podstatne viac a nechýbajú samozrejme ani funkcie navyše.

Stretnúť sa môžete s kolieskovým alebo digitálnym ovládaním. Digitálne displeje ponúkajú nastavenia presne také, aké potrebujete. Jednoducho vyberateľná misa zasa umožní jednoduchšie prenášanie zmrzliny po príprave.

Po chutnej zmrzline príde vhod nenáročná údržba

Každý kuchynský spotrebič je potrebné po každom použití dokonale vyčistiť a ani zmrzlinovače nie sú výnimkou. Máme však pre vás dobrú správu. Zmrzlinovače sa dajú po príprave zmrzliny rozobrať a mnohé komponenty je možné umývať v umývačke riadu. Takže celková údržba nezaberie viac, ako pár minút. V zásade platí, že modely, ktoré majú odnímateľnú misku, sa dajú ľahšie čistiť ako tie, ktoré majú nádobu pevne nainštalovanú.

Dizajnový zmrzlinovač.

Funkcie a doplnky

To aké bohaté príslušenstvo bude mať váš nový zmrzlinovač záleží najmä od vašich preferencií, ale aj od konkrétneho modelu a obstarávacej ceny. Pred výberom však zvážte, ktoré funkcie sú pre vás naozaj dôležité.

Na jednoduchších zmrzlinovačoch nájdete iba jediné tlačidlo, ktorým spustíte a zastavíte elektromotor miešadla. Konzistenciu, ako aj čas miešania si musíte postrážiť sami. V balení takmer každého zmrzlinovača nájdete praktickú stierku alebo špachtľu ako aj odmerky na dávkovanie správneho množstva všetkých ingrediencií.

Lepšie modely disponujú viacerými tlačidlami a displejom, na ktorom si už môžete čas prípravy nastaviť, pričom zmrzlinovač sa po jeho uplynutí automaticky sám vypne. 

Najdrahšie modely sa po skončení automaticky prepnú do režimu chladenia a sú vybavené aj inovatívnymi funkciami. Poteší vás LED displej, ktorý zobrazuje priebeh a konzistenciu zmrzliny alebo časovač, ktorý umožňuje nastavenie času výroby zmrzliny trebárs aj po minútach.

Zopár užitočných tipov, aby sa zmrzlina vždy podarila

Existuje niekoľko faktorov, ktoré je možné ovplyvniť, aby bola vaša zmrzlina dokonalá.

Vďaka vyššiemu obsahu tuku bude zmrzlina krémovejšia. Tuk do zmrzliny pridáte tak, že skombinujete mlieko spolu so smotanou. Pre ešte krémovejšiu textúru vylepšite svoj recept pridaním kondenzovaného mlieka, ktoré vymiešajte so smotanou v pomere štvrť plechovky na pol litra zmesi.

Lepšiu pevnosť vyšľahaného krému dosiahnete aj pridaním zrelého banánu. Ako emulgátor na spojenie surovín a dosiahnutie hladkej štruktúry použite vaječný žĺtok, ktorý udrží molekuly vody a tuku v zmrzline pohromade.

Hotová zdravá domáca zmrzlina.

Recepty na zdravú domácu zmrzlinu

Potešte svoje chuťové poháriky zdravo a chutne.

Kokosovo - avokádová zmrzlina

Suroviny:

  •  250 ml kokosového mlieka
  •  2 avokáda
  •  120 ml agávového sirupu
  • šťava z 1/2 limetky
  • štipka morskej soli

Postup:

Avokáda rozpolíme a odstránime jadrá. Pomocou lyžice vyberieme dreň a dáme do misky. Pridáme agávový sirup a rozmixujeme. Zmiešame limetkovú šťavu s kokosovým mliekom, soľou a vmiešame do rozmixovaného avokáda. Zmes dáme do zmrzlinovača a počkáme si na zdravú maškrtu.

Jahodovo-banánová-jogurtová zmrzlina

Suroviny:

  • 225g mrazených jahôd
  • 225g mrazených banánov (2 banány, stačí narezať na kolieska a dať zmraziť)
  • 2 PL medu (alebo agáve sirupu)
  •  60 g bieleho jogurtu
  • 1/2 PL citrónovej šťavy

Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte približne 2-3 minúty, kým nevznikne hladká kaša. Hotovú zmes vlejte do nádoby zmrzlinovača a ďalej postupujte podľa pokynov výrobcu.

Proteínová zmrzlina s ovocím

Suroviny:

  •  ½ hrnčeka kokosového mlieka
  •  150 g gréckeho jogurtu s nízkym obsahom tuku
  •  ½ banána
  •  3 PL proteínu
  •  3 PL malín
  •  3 PL černíc

Postup:

Do mixéra pridajte najskôr grécky jogurt, proteínový prášok, banán, maliny, černice a na záver kokosové mlieko. Všetko dôkladne rozmixujte, ochutnajte, a ak sa vám zdá zmes málo sladká, pridajte pár kvapiek čakankového sirupu, ktorý má minimum sacharidov a kalórií. Zmes prelejte do zmrzlinovača a nechajte vymiešať na zmrzlinu.

Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace kategórie

Zmrzlinovače