Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať vstavané spotrebiče

Vstavané spotrebiče sú symbolom moderného a do detailu premysleného životného štýlu. Sú vyvinuté s dôrazom na praktickosť a efektívnosť. Ich umiestnenie je premyslené tak, aby boli všetky potrebné zariadenia na dosah ruky a pritom dobre organizované. To znamená nielen úsporu času, ale aj zvýšenú produktivitu a pohodlie pri každodenných činnostiach.

Veľkým benefitom vstavaných spotrebičov je ich schopnosť sa nenápadne integrovať do vašej domácnosti. Nezaberajú tak cenný priestor a postarajú sa aj o to, aby nerušili harmonický dizajn vášho interiéru.

V našom článku vám poradíme, ako si vybrať vhodné vstavané spotrebiče do vašej domácnosti a aké parametre je potrebné sledovať pri ich výbere.

Jednotný štýl kuchyne vďaka vstavaným spotrebičom.

Na čo je dobré myslieť pred kúpou vstavaných spotrebičov?

Pred začatím procesu výberu a nákupu vstavaných spotrebičov je dôležité mať na pamäti niekoľko kľúčových faktorov, vďaka ktorým budú vaše nové spotrebiče dokonale pasovať do vášho domova.

  1. Najprv si premyslite, aké funkcie a vlastnosti od vstavaných spotrebičov očakávate. Zvážte, čo je pre vás prioritné, či už ide o energetickú efektívnosť, kapacitu, štýl alebo konkrétne funkcie.
  2. Zmerajte priestor, kde budú vstavané spotrebiče umiestnené. Zistite presné rozmery a uistite sa, že sa nové spotrebiče zmestia do vybraného priestoru.
  3. Porovnajte medzi sebou rôzne značky a modely spotrebičov. Jednoduchšie sa vám budú vyberať vhodné spotrebiče ak sa rozhodnete, že budú od rovnakého výrobcu.
  4. Pri výbere vstavaných spotrebičov sa zamerajte aj na ich energetickú triedu. Spotrebiče s vyššou energetickou efektívnosťou vám pomôžu ušetriť na dlhodobých nákladoch za energiu.
  5. Rozhodnite sa, aký štýl a dizajn by sa najlepšie hodil do vašej domácnosti. V súčasnosti na trhu nájdete množstvo štýlov a farebných variácií. Ak uprednostňujete minimalizmus, odporúčame zvoliť nenápadnú bielu či sivú farbu, ak chcete do svojho domova vdýchnuť eleganciu, stavte na kúsky v čiernej farbe. Naopak, ak chcete vašu domácnosť oživiť zaujímavými dizajnérskymi prvkami, vyberajte kúsky v retro štýle, ktoré sú dostupné v rôznych farebných vyhotoveniach.
  6. Ak vstavané spotrebiče zabudujete priamo do nábytku, nebude pri výbere zohrávať hlavnú úlohu estetická stránka spotrebičov ale skôr ich funkcie.
  7. Dôležitý je aj váš rozpočet. V tomto bode si ujasnite výšku financií na kúpu nových spotrebičov a tiež si premyslite či budete potrebovať profesionálnu montáž alebo inštaláciu pre vstavané spotrebiče a zahrňte tieto náklady do svojho rozpočtu.
  8. Posledným bodom je kompatibilita a ovládanie všetkých spotrebičov. Ak plánujete kombinovať viac spotrebičov, zistite či budú medzi sebou kompatibilné a či podporujú moderné technológie, ako je diaľkové ovládanie pomocou smartfónu alebo hlasových asistentov. Môžete si vytvoriť inteligentnú domácnosť, vďaka ktorej ušetríte ešte viac času, pretože všetky vaše spotrebiče budú fungovať tak, ako im prikážete. Ako si vytvoriť inteligentnú domácnosť sa dozviete v tomto článku.

Moderná kuchyňa so zabudovanými spotrebičmi.

Aké vstavané spotrebiče sú na výber

Väčšina vstavaných spotrebičov je umiestnená v kuchyni, ale môžete ich nainštalovať do ktorejkoľvek miestnosti vo vašej domácnosti, ak vám to prípojky vody, plynu či elektriny dovoľujú (kúpeľňa, chodba a podobne). Prinášame vám prehľadný zoznam najčastejšie zvolených spotrebičov, ktoré nájdete aj v našom e-shope ako vstavané modely.

​​​​​​​Vstavaná chladnička

Moderné vstavené chladničky ponúkajú množstvo praktických funkcií, ako sú NoFrost proti vzniku námrazy, SuperCool pre udržanie čerstvosti potravín či funkcia DoorCooling, ktorá chráni potraviny pred zmenami teplôt a vlhkosti. Pri výbere vstavanej chladničky si premyslite, ktoré funkcie skutočne využijete, aby sa cena spotrebiča zbytočne nepredražila.

Pri výbere vstavanej chladničky sa zamerajte najmä na tieto vlastnosti:

Veľkosť a objem - zvážte či využijete celú chladiacu plochu vybranej chladničky a pouvažujte aj nad umiestnením mraziacej časti. Na výber sú vstavané chladničky s mraziacou časťou dole alebo hore. Výhodou vstavanej chladničky s mrazničkou umiestnenou v hornej časti je komfortnejšia manipulácia s potravinami. V prípade, že potrebujete viac mraziaceho priestoru a máte dostatok priestoru vo vašej kuchyni, môžete zvoliť aj samostatnú vstavanú mrazničku. Vstavané mrazničky ponúkajú objem až 200 litrov a viac.

Hlučnosť - pri výbere myslite aj na hodnotu hlučnosti vstavanej chladničky. Aj napriek tomu, že bude spotrebič zabudovaný do kuchynskej linky, nemal by byť príliš hlučný. Ideálne je ak má mieru hlučnosti pod 47 dB.

Spotreba - menšiu hlučnosť, ale aj spotrebu majú vstavané chladničky s invertorovým kompresorom, a preto ak chcete znížiť nákladu na prevádzku, vyberajte chladničku s týmto typom kompresora. Navyše, takéto chladničky majú majú dlhšiu životnosť.

Energetická efektívnosť - chladničky majú energetickú triedu označenú písmenom od A po G. Snažte sa vybrať chladničku s čo najvyššou triedou (napríklad A++ alebo A+++), čo znamená nižšiu spotrebu energie.

Umiestnenie dvierok - uistite sa, že otváranie dverí chladničky bude vyhovovať usporiadaniu vášho kuchynského priestoru. Väčšina vstavaných chladničiek má možnosť umiestnenia dverí aj vpravo, aj vľavo.

Dizajn – v súčasnosti si môžete vybrať z rôznych dizajnov a štýlov vstavaných chladničiek. Na výber je množstvo farebných variácií a povrchových úprav dverí tak, aby ste si mohli jednoducho vybrať chladničku presne podľa vašich predstáv.

Vstavaná chladnička v kuchynskej linke.

​​​​​​​Vstavaná rúra

Dôležitým kritériom pri výbere vstavanej rúry sú rozmery, objem, ale tiež funkcie, ktorými má disponovať.

Vstavané rúry môžu mať objem od 45 – 75 litrov. To aký objem zvolíte závisí najmä od toho, ako často budete piecť a pre koľko členov domácnosti. Pre 2 - 4 členov žijúcich v spoločnej domácnosti väčšinou postačí rúra s objemom okolo 45 litrov.

Čo sa týka výberu správneho rozmeru, je veľmi dôležité dobre premerať miesto vo vašej kuchyni, kde má byť rúra umiestnená. Štandardné rozmery vstavanej rúry sú 60 x 60 cm, za to kompaktné rúry môžu mať rozmer 60 x 45 cm a môžu vám viac vyhovovať.

Na základe funkcií si môžete vybrať z nasledujúcich modelov vstavaných rúr:

V článku Ako vybrať vstavanú rúru sa dozviete viac o spomínaných funkciách vstavaných rúr.

Vstavaná rúra a vstavaná varná doska v štýlovej kuchyni.

​​​​​​​Vstavaná varná doska

Pri výbere vstavanej varnej dosky sa môžete stretnúť s možnosťou voľby praktického setu vstavanej varnej dosky s rúrou. Tieto sety majú obvykle výhodnejšiu cenu. Ponuka týchto setov však nemusí byť až taká veľká a môže sa stať, že si nakoniec vyberiete samostatnú vstavanú varnú dosku a samostatnú rúru s pokročilými funkciami.

Pri výbere samostatnej vstavanej varnej dosky sa zamerajte na tieto parametre:

Počet platničiek (2 - 8 platničiek) - závisí od frekvencie varenia a od počtu osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Pre malé kuchyne sú ideálne dvojplatničky, pre viacčlennú domácnosť sú najčastejšou voľbou 4 varné zóny. Pre tých čo radi experimentujú v kuchyni a varia často, sú skvelé varné zóny s viac ako 5 platničkami.

Výkon – jedna varná zóna by mala mať výkon minimálne 1 000 W a celkový výkon varnej dosky by sa mal pohybovať od 6 000 W.

Rozmery – v ponuke nájdete varné dosky v rôznych rozmeroch. Dôkladne premerajte výšku, šírku a dĺžku varnej dosky a prispôsobte týmto rozmerom miesto, kde má byť spotrebič umiestnený.

Typ varnej dosky si vyberajte na základe typu prípojky vo vašej kuchyni. Väčšina domácnosti disponuje elektrickou prípojkou a v tom prípade si môžete zvoliť elektrickú varnú dosku, ktorá ponúka moderné funkcie. Plynové varné dosky sa zase rýchlejšie zahrejú a sú cenovo dostupnejšie a sú pochopiteľne vítané všade tam, kde je prípojka iba na plyn.

Ovládanie a funkcie – elektrické varné dosky majú množstvo skvelých funkcií, ako je napríklad okamžitý ohrev PowerBoost, zastavenie ohrevu Stop&Go, dotykové ovládanie a ďalšie iné. Je dobré si pred kúpou varnej dosky premyslieť, ktoré funkcie naozaj využijete a na základe toho si vybrať vhodný model. Moderné plynové varné dosky sú vybavené bezpečnostnými prvkami a elektrickým zapaľovaním horákov.

Dizajn a materiál je dôležitým faktorom pri výbere keďže bude vstavaná varná doska neustále na očiach. Pre jednoduchú údržbu spotrebiča si môžete zvoliť elegantnú sklokeramickú varnú dosku. Ak chcete ušetriť na spotrebe energie, zvoľte si štýlovú indukčnú varnú dosku.

Vstavaná varná doska.

​​​​​​​Vstavaný digestor

Aj taký digestor môže byť súčasťou vašej kuchynskej linky a dokonale splynúť s jej dizajnom. Okrem estetických výhod ponúkajú vstavané digestory aj výborný výkon, a to za dostupnú cenu. Naozaj výkonný digestor by mal byť schopný vymeniť vzduch vo vašej kuchyni najlepšie sedem až desaťkrát za hodinu. Výkon týchto vstavaných digestorov sa pohybuje od 155 – 822 m³.

Okrem výkonu sa pri výbere vstavaného digestora zamerajte aj na tieto dôležité vlastnosti:

Rozmery – ponuka vstavaných digestorov je naozaj pestrá a väčšinou ich nájdete v rozmeroch od 45 – 90 cm.

Hlučnosť – najmä ak máte malú kuchyňu vyberajte vstavaný digestor s mierou hlučnosti okolo 55 dB. Takýto digestor totiž patrí medzi tie najtichšie.

Ovládanie a funkcie – vstavané digestory môžu mať manuálne ovládanie pomocou tlačidiel alebo elektronické ovládanie pomocou displeja. Disponujú viacerými výkonnostnými stupňami a tiež LED osvetlením.

Vývod vstavaných digestorov - v tomto bode bude potrebné, aby ste zvážili, ktorý typ vývodu vám bude viac vyhovovať. Digestory s odťahom je potrebné napojiť na potrubie, naopak, recirkulačné digestory napojenie na odťah nepotrebujú a ich inštalácia je jednoduchšia.

Pri výbere vstavaného digestora myslite aj na filtre, ktoré je potrebné raz za čas meniť alebo čistiť. Ak nemáte čas na umývanie filtrov, zvoľte si uhlíkové filtre, stačí ich meniť približne raz za pol roka. Naopak, tukové filtre majú dlhšiu životnosť, ale je potrebné ich pravidelne umývať.

Vstavaný digestor Elica.

​​​​​​​Vstavaná umývačka

Umývačka riadu je praktickým spotrebičom, ktorý vám ušetrí množstvo času a peňazí. Pri jej výbere myslite najmä na tieto vlastnosti:

Vonkajšie a vnútorné rozmery – do menších priestorov si môžete zvoliť vstavanú umývačku riadu so šírkou 45 cm a ak máte dostatok priestoru, zvoľte umývačku riadu so šírkou 60 cm, ktorá bude mať aj väčšiu kapacitu a zmestí sa do nej viac riadu.

Okrem rozmerov myslite aj na funkcie vstavanej umývačky. Veľmi praktickým doplnkom je ovládací panel so svetelnou signalizáciou. Keďže je umývačka riadu zabudovaná do kuchynskej linky a ovládací panel je skrytý, je dobré ak disponuje svetelnou signalizáciou, ktorá premieta na zem informáciu o zostávajúcom čase umývania riadu.

Ovládací panel vstavanej umývačky riadu.

​​​​​​​Vstavaná mikrovlnná rúra

Ak mikrovlnnú rúru zabudujete do kuchynskej linky s ostatnými spotrebičmi, zostane vám viac miesta na kuchynskej linke. Vstavané mikrovlnky disponujú rovnakými funkciami ako voľne stojace mikrovlnky. Hodiť by sa vám mohla funkcia Gril, vďaka ktorej nemusíte zapínať rúru ak potrebujete rýchlo dochrumkava upiecť svoje obľúbené jedlo.

Pri výbere vstavanej mikrovlnnej rúry sa zamerajte na funkcie, ktoré vám uľahčia manipuláciu s ňou. Funkcia TouchOpen vám umožní jediným dotykom otvoriť dvierka mikrovlnnej rúry. Funkcia automatického čistenia sa postará o to, aby ste nemuseli umývať mikrovlnku manuálne, táto funkcia to urobí za vás.

Pri kúpe vstavanej mikrovlnnej rúry si všímajte aj tieto parametre:

Otváranie dvierok – systém otvárania dvierok mikrovlnky môže byť dotykový alebo pomocou madla pre lepšie uchopenie.

Ovládanie majú vstavané mikrovlnné rúry pomocou mechanických gombíkov alebo pomocou dotykových tlačidiel.

Výkon - výkonná mikrovlnná rúra by mala mať viac ako 1 000 W.

Objem mikrovlnky si najlepšie zvolíte na základe toho či v nej budete primárne zohrievať poprípade rozmrazovať potraviny alebo aj piecť. Pre bežné používanie vám bude stačiť mikrovlnka s objemom od 15 - 19 litrov a pre prípravu objemnejších jedál a grilovanie, vyberajte objem mikrovlnky viac ako 20 litrov.

Muž zohrieva jedlo v zabudovanej mikrovlnke.

​​​​​​​Vstavaná práčka

Ak máte malú kúpeľňu, kde by samostatná práčka zaberala príliš veľa miesta alebo naopak máte dostatok miesta v kuchyni, vstavaná práčka je ideálnym riešením.

Vstavané práčky zachovajú celkový estetický dojem miestnosti, pretože sú vybavené montážnymi pántami na prednom paneli, čo umožňuje prispôsobiť vzhľad ich dvierok presne podľa vašich predstáv.

Pri výbere zabudovanej práčky je dôležité myslieť aj na to, že môže byť plnená iba spredu, a preto je potrebné vybrať taký model, ktorý svojimi rozmermi perfektne zapadne do priestoru.

Dôležitou otázkou tiež je, či vám bude stačiť klasická vstavaná práčka s bežnými funkciami, ktorá vašu bielizeň len vyperie alebo budete chcieť, aby práčka bielizeň po vypraní aj vysušila. Potom si vyberte vstavanú práčku so sušičkou.

Vstavaná práčka so sušičkou dokáže bielizeň nielen vyprať, ale ju aj vysušiť. Je však dôležité poznamenať, že kapacita sušenia môže byť obmedzená voči kapacite prania. Napríklad, ak práčka zvládne vyprať 7 kg bielizne, môže sušička zvládnuť len 5 kg. Tento kombinovaný spotrebič je tiež náročnejší na energiu, no na druhej strane vám poskytne významnú úsporu času a úsilia, ktoré by ste inak investovali do sušenia bielizne.

Ak však potrebujete vyprať a vysušiť rovnaké množstvo bielizne a máte dostatok miesta pre dva veľké spotrebiče, oplatí sa investovať do samostatnej vstavanej práčky a do samostatnej vstavanej sušičky. Na trhu nájdete aj cenovo dostupné sety vstavanej práčky a vstavanej sušičky bielizne od rovnakého výrobcu a tiež v rovnakom dizajnovom prevedení.

Dôležitými parametrami pri výbere vstavanej práčky sú najmä tieto:

Kapacita bubna – vstavané práčky majú predné plnenie a vyperú tak viac bielizne. Pre 1 - 2 členov v domácnosti postačí kapacita bubna do 7 kg, pre viacčlennú domácnosť vyberajte viac ako 9 kg.

Hĺbka práčky – štandardné rozmery vstavanej práčky sú 85 × 60 × 60 cm, ale nájdete aj slim varianty s hĺbkou od 33 – 50 cm, ideálnou do menších priestorov.

Energetická trieda – ak chcete naozaj úsporný spotrebič, vyberajte ten s najvyššou energetickou triedou. Medzi úsporné práčky sa radia tie, ktoré sú označené energetickou triedou A alebo B.

Hlučnosť – zabudované práčky sú tichšie aj vďaka modernému invertorovému motoru. Ak chcete naozaj tichú práčku, jej miera hlučnosti by nemala presiahnuť viac ako 55 dB. Pre zníženie hlučnosti práčky môžete použiť aj tlmiace nohy alebo špeciálnu tlmiacu podložku, ktorá zníži hladinu hluku práčky hlavne pri odstreďovaní.

Vstavaná práčka v kuchynskej linke.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

Vstavané rúry Vstavané spotrebiče