Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Parné rúry

V kulinárskom svete sú parné rúry neustále narastajúcim trendom. Predstavujú moderné spotrebiče, ktoré na varenie používajú cirkulujúcu paru namiesto horúceho vzduchu. Jedlá, ktoré vám parné rúry pripravia sú hotové nielen rýchlejšie, ale sú aj zdravšie, chutnejšie a šťavnatejšie. Rúry s parnou funkciou sú najlepšie práve na prípravu zeleniny, rýb, mäsa, ale aj cestovín, chleba a ryže.

Nemusíte sa teda obávať, že parná rúra vám nevyčaruje chrumkavý chlieb, alebo vláčny zákusok. Dokáže to rovnako dobre ako klasické rúry. Okrem toho so sebou prinášajú aj veľkú ponuku ďalších výhod.

Výhody

+ zdravšia príprava jedál

+ jednoduché a chutnejšie ohrievanie zvyškov

+ energeticky úsporná

Nevýhody

- vyššia cena

- nesamočistiace parné rúry sú náročnejšie na údržbu

Parn rry a ich vsledok na tanieri. Mix uvarenej zeleniny

Ako parná rúra funguje?

Ako nám už aj samotný názov parná rúra prezrádza, v hlavnej úlohe tu vystupuje práve para. Tá pochádza z nádržky, ktorá sa väčšinou nachádza v hornej časti rúry. Túto nádržku je potrebné pred samotným procesom varenia doplniť vodou. Rúra s parnou funkciou má v sebe bojler, ktorý vplyvom tepla mení vodu na jej plynné skupenstvo - paru. Tá je následne vypustená do vnútra. Cirkulujúca para nám potom zabezpečí odovzdanie tepla a vyčaruje šťavnatý a zdravý pokrm. A to všetko bez oleja.

Parné rúry a ich výhody

Zdravšie varenie

Ak plánujete zdravšie variť tak parné rúry sú presne spotrebič, ktorý hľadáte. Pri varení rôznych druhov mäsa vám para zabezpečí, že sa mastná zložka bude dať po varení jednoducho odstrániť na rozdiel od tradičného varenia, kde sa tuk zapečie do mäsa. Zároveň parná rúra eliminuje aj potrebu používať na varenie olej alebo maslo, vďaka čomu pripravíte zdravšie jedlá, ktoré vám pomôžu znížiť hladiny cholesterolu. Parná rúra vám však okrem zdravšieho mäsa zaistí aj väčšiu dávku vitamínov. Pri normálnom varení zeleniny sa totiž často vitamíny a minerály vyplavujú do vody, ktorá sa zvyčajne nekonzumuje. Výhodou je, že parná rúra tieto vitamíny ponechá v zelenine a všetky vitamíny poputujú priamo na váš tanier. Brokolica, ktorú vám uvarí parná rúra má v sebe až o 50% väčšie množstvo vitamínu C. Parné rúry takto môžu zvýšiť váš príjem vitamínov z radu C a B, ale aj minerálov akými sú vápnik, zinok a draslík.

Rýchlejšie varenie

Aj napriek tomu, že parná rúra pracuje pri nižšej teplote ako klasické rúry, dokáže pripraviť jedlo rýchlejšie. Vyplýva to totiž z mechanizmu, ktorý využíva, že para dokáže odovzdať teplo omnoho efektívnejšie ako teplý vzduch. V podstate to znamená, že para je oveľa lepším vodičom tepla. Pri varení môžete očakávať, že vaša parná rúra pripraví dané jedlo o 20% rýchlejšie, ako ste boli zvyknutý pri teplovzdušnej rúre. 

Parn rra priprav zeleninu na pare.

Parné rúry robia jedlo chutnejšie a lepšie stráviteľné

Pri používaní pary si jedlo zachováva svoju prirodzenú chuť. Keďže parná rúra pracuje za pomerne miernych podmienok, nedochádza k nechcenému zničeniu aromatických zlúčenín, ktoré dodávajú pokrmom ich špecifickú chuť a vôňu. Zároveň si jedlo ponecháva svoju vodu, vďaka tomu ostanú mäso a zelenina šťavnaté, a koláče nadýchané a vláčne. Para okrem toho, že zlepšuje príchuť jedla, uľahčuje aj trávenie. Okrem toho, že jedlo strávite rýchlejšie, keďže nepoužívate olej, parná rúra aj zjemňuje vlákninu v jedle. Vás tráviaci trakt teda dokáže lepšie absorbovať živiny a vo všeobecnosti má toto všetko pozitívny dopad na jeho fungovanie. Nemôžeme nespomenúť, že parná rúra dokáže aj zvyškom z nedeľného obeda opäť vrátiť ich chuť. Zohrievanie jedla pomocou rúry možno zaberie o niečo viac času, ale výsledný produkt je omnoho šťavnatejší a bez prípadnej pachuti, ktorú často môžeme pri opätovnom ohrievaní cítiť. 

Z energetického hľadiska je parná rúra veľmi šetrná

Prvým faktorom prečo je parná rúra úspornejšia je teplota, pri ktorej pracuje. Rúra totiž pracuje iba pri teplote 100OC, čo je veľký rozdiel oproti tradičným rúram, kde sa teploty pohybujú v rozmedzí od 170 OC až po 220 OC a viac. Ďalším dôvodom je aj rýchlosť prípravy jedla. Ako sme spomínali takéto rúry jedlo pripravujú rýchlejšie, a preto nemusia byť zapnuté tak dlho. Okrem toho, že vám zníži váš účet za elektrinu, šetrí vaše peniaze aj vďaka tomu, že znižuje spotrebu oleja.

Na čo sa pri kúpe zamerať?

Chcete iba parnú rúru alebo aj konvenčnú?

Pri výbere je veľmi dôležité položiť si otázku či vám bude parná rúra stačiť. Multifunkčná parná rúra totiž kombinuje parnú rúru spolu s konvenčnou a niekedy dokonca aj mikrovlnou rúrou. Takáto rúra dokáže pripraviť naozaj všetko. Parná rúra totiž nedokáže jedlo opiecť a taktiež nemusí byť dobrou voľbou pri príprave niektorých koláčov. Ak na pečené mäsko nedáte dopustiť, určite sa poobzerajte po takejto praktickej, multifunkčnej rúre. 

Objem a rozmery

Ako pri každej rúre, tak aj pri tejto treba dbať aj na objem rúry. Ten treba prispôsobiť počtu ľudí vo vašej domácnosti. Typická rodina so štyrmi osobami si vystačí z objemom od 40 do 70 L. Pri väčšej domácnosti sa odporúčame uchýliť k rúram s väčším objemom. S objemom treba brať do úvahy aj samotné rozmery. Parné rúry sú totiž často mohutnejšie, a vstavaná parná rúra môže zabrať viac miesta ako by človek čakal.

Žena si berie ksok čerstvo urobenej pizze, zatiaľ čo sa druh pripravuje v parnej rre.

Ako chcete dopĺňať vodu?

Parná rúra potrebuje na svoje fungovanie pravidelné dopĺňanie vody. Nádrž s vodou vydrží na jedno napustenie približne 24h varenia. Existujú však aj parné rúry, ktoré sa dajú pripojiť na prívod vody a týmto eliminujú nutnosť opakovaného dopĺňania. Takáto vstavaná parná rúra však nemusí byť v súlade s vašou kuchyňou a možno by na jej zabudovanie bola nutná renovácia kuchyne.

Parné rúry a ich čistenie

Čistenie rúry nepatrí medzi nikoho obľúbenú domácu prácu. A parné rúry nie sú výnimkou. Pri ich čistení je potrebné ich najprv umyť a následne vysušiť. Rúra je totiž poriadne utesnená a voda sa z nej nedokáže vypariť. Rúru by bolo najlepšie umývať po každom použití, aby sa predišlo kondenzácií vody v rúre. Čistenie teda nie je zložité, ale časom sa môže stať veľmi otravným. Odporúčame zainvestovať do samočistiacej parnej rúry.  Poobzerajte sa po modeloch, ktoré podporujú pyrolýzu, kde zmenia nečistoty na popol, alebo rúry s katalytickým čistením, kde sú mastnoty absorbované, a následne teplom odstránené.

Čistiaci prostriedok, rukavice a handra pripraven na čistenie parnej rry.

Extra programy

Rozmrazovanie

Pomocou tohto programu dokážete ľahko a rýchlo rozmraziť potraviny.

Program pre pizzu

Stlačením jedného gombíka si rúra nastaví všetky parametre, vďaka ktorým pripravíte pizzu hodnú talianskeho šéfkuchára.

Parná rúra s grilom

Vďaka tomuto programu, dokážete aj na parnej rúre vyčarovať grilované kuracie stehienka a veľa ďalších grilovaných dobrôt. A to všetko v pohodlí vašej kuchyne.
Niektoré rúry ponúkajú ešte väčšie množstvo programov, kde si môžete vybrať či pripravujete mäso, zeleninu, pečiete alebo jedlo iba zohrievate. Každá parná rúra má iné programy a preto odporúčame vybrať rúry s takými, ktoré najviac vyhovujú vášmu jedinečnému štýlu varenia. 

269 €
1 549 €
Všetky filtre

32 produktov

Radenie: Podľa odporúčania
Zobraziť ďalších 8
last-visited

Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.