Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako správne pomlieť kávu

Príprava lahodnej kávy začína výberom kvalitných kávových zŕn a následne ich správnym pomletím. Hrúbka mletej kávy má totiž zásadný vplyv na chuť a extrakciu kávy. V našom článku vám prezradíme, ako správne pomlieť kávu, aké spôsoby mletia existujú a tiež vám prezradíme, ako pomlieť kávu bez použitia mlynčeka na kávu.

Prečo si mlieť kávu doma?

Výhodou kupovanej mletej kávy je, že nepotrebujete mať doma nástroje na mletie kávových zŕn. Tento úkon vám odpadá a vy tak ušetríte kopec času. Kupovaná mletá káva má však niekoľko nedostatkov a jedným z nich je jej čerstvosť, ktorú stráca okamžite po otvorení balenia.

Už počas mletia kávových zŕn sa uvoľňuje množstvo aromatických látok a okamžite po zomletí kávy sa začína proces oxidácie. Do 30 minút od pomletia stratí káva väčšinu CO2 a iných látok, ktoré sú zodpovedné za jej typickú chuť a arómu. Čím dlhšie skladujete mletú kávu tým viac stráca na svojej kvalite. Práve z tohto dôvodu sa odporúča pomlieť si kávu tesne pred prípravou kávového nápoja.

Teraz, keď už poznáte výhody mletia kávy doma, je dôležité vedieť aká káva je vhodná na mletie, ako správne pomlieť kávu a aký stupeň mletia zvoliť na základe kávového nápoja, ktorý si chcete vychutnať.

Pomleté kávové zrná.

Aká káva je vhodná na mletie?

Vašu kávu si môžete denne vychutnávať vďaka pomletým kávovým zrnám. Avšak kým vaša káva nadobudne podobu na akú ste zvyknutý, musia si kávové zrná prejsť dlhou cestou. Od zberu na kávových plantážach, po rôzne metódy spracovania kávových zŕn až po samotné praženie kávových zŕn a ich balenie do ochranného obalu, v ktorom si svoju kávu prinesiete domov.

Zrnková káva je predajná forma kávy. Obsahuje dve známejšie odrody kávových zŕn, a to Arabicu alebo Robustu. Arabica je charakteristická pre svoju jemnejšiu až ovocno-kvetinovú chuť a nižší podiel kofeínu. Naopak, Robusta má silnejšiu arómu a zemitejšiu chuť a obsahuje viac kofeínu. Ideálnou kombináciou je zmes týchto dvoch kávových zŕn. Vo väčšine prípadoch nájdete v odchodoch práve zmes zrnkovej kávy Arabica a Robusta.

Ako sa orientovať vo výbere kvalitnej zrnkovej kávy vám poradíme v našom článku Ako vybrať najlepšiu zrnkovú kávu.

 

 

Typy mletia kávy

Kávové zrnká môžete pomlieť rôznymi spôsobmi a technikami. Odporúča sa zvoliť hrubosť mletia vhodný pre konkrétny typ kávového nápoja, ktorý si chcete pripraviť.

Veľmi jemné mletie - zomletá káva vo svojej finálnej podobe pripomína múku a je ideálna na prípravu silnej tureckej kávy cez džezvu.

Jemné mletie - má konzistenciu podobnú práškovému cukru a odporúča sa na prípravu espressa cez pákový kávovar.

Stredne jemné mletie - je konzistencia podobná morskej soli, ktorá je vhodná na prípravu filtrovanej kávy.

Stredne až hrubé mletie - používa sa pri príprave kávy v Aeropresse a konzistencia mletých kávových zŕn pripomína piesok.

Hrubé mletie – ak si chcete pripraviť kávu vo French presse, zvoľte hrubé mletie kávových zŕn, ktoré majú po zomletí konzistenciu krištáľového cukru.

Hrubosť mletia.

Ako pomlieť kávu

Existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete kávu pomlieť. Najrýchlejším spôsobom si kávu pomeliete prostredníctvom kávovaru s mlynčekom. Ak si však chcete vychutnať celú prípravu kávy od ručného zomletia kávových zŕn, zaobstarajte si mlynček na kávu. Vedeli ste však, že kávové zrná si môžete pomlieť aj bez mlynčeka na kávu? Prezradíme vám všetky spôsoby mletia kávy.

Mlynček na kávu pre fajnšmekrov

Ak si chcete užiť maximálnu chuť a arómu čerstvo pomletej kávy zaobstarajte si mlynček na kávu. Je dôležité vybrať si taký mlynček na kávu, ktorý zomelie kávové zrná rovnomerne a počas mletia ich neprepaľuje. Vybrať si môžete z dvoch základných typov mlynčekov na základe ich pohonu.

Ručný mlynček na kávu odporúčame zvoliť v prípade ak si kávu pripravujete raz za čas. Je ideálnym pomocníkom pri príprave filtrovanej kávy, ktorá si vyžaduje hrubé mletie. S ručným mlynčekom totiž nedosiahnete také rovnomerné a jemné mletie kávových zŕn ako s elektrickým mlynčekom na kávu.

Elektrický mlynček vám kávu pomelie rýchlo, rovnomerne a v hrúbke, ktorú mu nastavíte. Máte tak možnosť si vychutnať viac druhov kávových nápojov podľa zvolenej hrúbky mletia kávových zŕn. Elektrické mlynčeky sú síce drahšie, ale majú viacero funkcií. Okrem nastavenia hrúbky mletia si môžete zvoliť aj rýchlosť mletia čo je výhodou v prípade, že pripravujete kávu pre viac osôb.

Pri výbere mlynčeka na kávu je dôležité sledovať aj tvar mlecích kameňov resp. nožov. Mlynček na kávu s trieštivými nožmi má síce dlhú životnosť, ale pri vysokých otáčkach nezomelie kávové zrná rovnomerne. Na druhej strane má tento mlynček na kávu rôznorodé využitie a môžete ním pomlieť napríklad aj korenie, semienka, orechy či suché bylinky.

Mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi, či už plochými alebo kónickými, zomelú kávu rovnomernejšie vďaka čomu sa uvoľňuje väčšie množstvo éterických olejov a je zachovaná maximálna chuť a aróma kávy. Ich nevýhodou je jednostranné použitie a náročnejšia údržba.

 

 

Ručný mlynček na kávu.

Ako pomlieť kávu bez mlynčeka na kávu

Jedine kvalitný mlynček na kávu vám dokáže pomlieť kávové zrná s presnosťou. Ak však nemáte mlynček na kávu po ruke, pomôcť si môžete aj inými pomocníkmi, ktorých nájdete v kuchyni.

Kávu vám pomelie napríklad aj kuchynský mixér. Stačí vložiť kávové zrná do mixéra a pri nízkych otáčkach spustiť mletie. Neodporúčame mlieť kávu v mixéri na vysokých otáčkach, kávové zrná by sa mohli rýchlo prepáliť a výsledná chuť vašej kávy vás môže sklamať.

Aj mlynček na korenie môžete využiť na občasné mletie kávy.

Pomôcť si môžete aj valčekom na cesto alebo kladivom. Kávové zrná stačí zabaliť do vrecka a pomocou kladiva po nich pár krát pobúchať alebo ich vyvaľkať valčekom na cesto.

Prečo si vybrať kávovar s mlynčekom na kávu?

Kávovar s mlynčekom na kávu umožňuje najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob prípravy vaše obľúbenej kávy. Stačí nasypať kávové zrná do zásobníka, nastaviť hrubosť mletia, prípadne si zvoliť kávový nápoj, ktorý chcete, aby vám kávovar pripravil a vašu kávu si budete môcť vychutnať behom pár minút. Nemusíte sa starať o mletie kávových zŕn, kávovar so zabudovaným mlynčekom na kávu spraví všetko za vás.

 

 

Elegantný pákový kávovar s mlynčekom na kávy Sage.

Aké kávovary vám pomelú kávu?

Ak ste si zvolili pohodlnejšiu cestu prípravy kávy, predstavujeme vám kávovary, ktoré vám s radosťou pripravia tú najlepšiu kávu kedykoľvek si zmyslíte.

Automatické kávovaru s mlynčekom

Automatický kávovar s mlynčekom má množstvo výhod. Okrem automatického mletia kávy v zabudovanom mlynčeku vám pripraví až dve kávy naraz, a to stlačením jedného gombíka. Aj jeho údržba je jednoduchá vďaka funkcii samočistenia a automatického odvápnenia. Automatický kávovar s mlynčekom na kávu je skvelou voľbou pre tých, čo si radi vychutnávajú svoju šálku kávy, ale majú málo času na jej prípravu.

Pákové kávovary s mlynčekom

Pákový kávovar s mlynčekom je určený pre skutočných kávových nadšencov. Kávové zrná sú precízne pomleté vďaka nastaviteľnej hrúbke mletia. Zvoliť si môžete aj tlak extrakcie a v závere celého procesu si môžete vychutnať profesionálne pripravené espresso ako z vašej obľúbenej kaviarne. Navyše, pákový kávovar s mlynčekom je skutočným dizajnovým kúskom a do vašej domácnosti vnesie poriadnu dávku luxusu a elegancie.

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy