Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako odstrániť zápach z práčky

Práčka je neoceniteľný domáci spotrebič, ktorý šetrí nielen čas, ale aj prácu. Tak, ako sa staráte o iné spotrebiče, nesmiete zabúdať ani na údržbu práčky. V jej útrobách, v hadici, pod gumou dvierok, ale aj v nádobe na prací prášok sa z usadených zvyškov pracích prostriedkov, nečistôt a mastnoty množia baktérie a plesne, ktoré majú na svedomí nepríjemný zápach. A to nie je všetko. Časom sa tento zápach môže preniesť aj na oblečenie. Ak chcete vedieť ako odstrániť zápach z práčky, tak čítajte ďalej.

ako-odstranit-zapach-z-pracky

Zápach z práčky - čo je príčinou?

Aj keď je práčka pri každom cykle v kontakte s pracími prostriedkami a vodou neznamená to, že sa pri praní sama vyčistí. Zápach z práčky nie je iba nepríjemný, ale ovplyvňuje aj čistotu a sviežosť samotnej bielizne. Najčastejším zdrojom zápachu sú usadeniny nečistôt, prachu, vodného kameňa a zvyškov pracích prostriedkov, ktoré v určitých častiach práčky vytvárajú mazľavé vrstvy. V nich sa množia baktérie, ktoré sú zodpovedné za zápach šíriaci sa z práčky. Rovnako je to aj v prípade, ak práčku dlhší čas nepoužívate. V hadici na vypúšťanie vody zostáva prebytočná voda, ktorá môže časom zapáchať.

Ako vyčistiť práčku od zápachu?

V prvom rade je potrebné sa o práčku starať a venovať jej pozornosť. Jednoznačne sa zamerajte na tesnenie, zásobník na prací prášok aj všetky vývody. Práve tieto časti sa podpisujú pod vznikom nepríjemného zápachu.

zapach-v-pracke-znecistene-tesnenie

Zápach v práčke môže spôsobiť aj znečistené tesnenie

Gumené tesnenie okolo bubna práčky je špecificky tvarované a skladané. Práve z tohto dôvodu sa v jeho záhyboch hromadia nečistoty ako napríklad prach, vlasy, nečistoty z bielizne, nerozpustené pracie kapsule a pri nedostatočnej údržbe sa môže na tesnení objaviť vodný kameň alebo pleseň. Minimálne raz za dva týždne je potrebné poriadne vyčistiť všetky záhyby tesnenia.

Na tento úkon postačí roztok teplej vody s octom. Pomocou handričky a kefky s mäkkými štetinami tesnenie rýchlo a účinne vyčistíte.

Náš TIP: Ak budete tesniacu gumu pretierať suchou handrou po každom praní vyhnete sa nielen plesniam, ale aj zápachu.

znecisteny-davkovac-na-praci-prostriedok

Smrad z práčky môže mať na svedomí aj znečistený dávkovač pracích prostriedkov

Častým zdrojom zápachu bývajú aj usadeniny pracích prostriedkov v samotnom dávkovači. Na mieste, kam sa dávkujú prostriedky na pranie alebo aviváž, sa po čase nahromadí hrubšia mazľavá vrstva. Neraz sa k nej pridá aj vodný kameň alebo pleseň. Tým dôjde k zaneseniu dávkovača a nerovnomernej distribúcii pracích prípravkov.

Takmer všetky automatické práčky disponujú vyberateľným dávkovačom, takže čistenie bude pomerne jednoduché. Dávkovač ponorte do teplej vody zmiešanej so saponátom a šálkou octu. Nezabudnite skontrolovať aj miesto, kam sa dávkovač vkladá. Je to ťažšie dostupný priestor kde bude určite nápomocná stará zubná kefka.

Ako odstrániť zápach z práčky? Pravidelne čistite filter a odtokovú hadicu

K predchádzaniu vzniku zápachu z práčky patrí aj pravidelná kontrola a následné čistenie filtra. Každá automatická práčka má v spodnej časti odpadový filter, v ktorom sa môžu nahromadiť vlákna z bielizne, zvieracie chlpy a vlasy. Preto je potrebné ho kontrolovať minimálne raz za 3 mesiace.

Po otvorení krytu pred filtrom vytečie zvyšková voda, preto majte po ruke starý uterák, ktorý pod miesto s filtrom podložíte. Následne odmontujte filter. Jeho obsah vysypte, dôkladne prepláchnite pod tečúcou horúcou vodou a utrite aj miesto kam sa filter vkladá.

Zapach-v-pracke-a-zaneseny-filter

Ak už máte skontrolovaný a očistený filter, nezabudnite ani na odtokovú hadicu. V previse hadice sa totiž medzi praniami hromadí odpadová voda, ktorá taktiež býva zdrojom nepríjemného zápachu. Tento zápach najviac cítiť v prípade, ak je odpad vedený do umývadla alebo vane.

Vedeli ste, že v útrobách práčky sa neraz objavia stratené ponožky alebo iné malé kúsky oblečenia, ktoré v práčke zázračne zmizli? Okrem toho, že tieto zapadnuté vecizdrojom zápachu, môžu upchať aj filter alebo odtokovú hadicu.

Náš TIP: Pri praní malých kusov bielizne odporúčame používať špeciálne vrecká na pranie.

Zápach z práčky aj po vyčistení – ako postupovať?

Vyčistili ste už všetky časti práčky a zápach v práčke aj po vyčistení naďalej pretrváva? Na vine môže byť znečistené vnútro práčky. Navonok ho síce nie je vidieť, ale je možné ho cítiť, pretože spôsobuje nepríjemný zápach. Ako vyčistiť práčku od zápachu rýchlo a jednoducho? Stavte na jedlú sódu a ocot.

Ako vyčistiť práčku od zápachu pomocou octu?

Vedeli ste, že ocot neutralizuje všetky nepríjemné zápachy? A nielen to. Ničí baktérie, odstraňuje vodný kameň a zmäkčuje vodu. Stačí do vnútra práčky naliať približne liter octu. Ďalší liter nalejte do dávkovača na prací prostriedok a aviváž. Vyberte prací program s najvyššou teplotou a práčku pustite naprázdno. Ak je zápach výraznejší, postup zopakujte.

Zápach v práčke odstráni aj jedlá sóda

Dobré výsledky sa dajú dosiahnuť aj použitím jedlej sódy. Dve šálky sódy nasypte do bubna a pridajte rozkrojený citrón. Menšiu šálku sódy môžete nasypať aj do zásobníka. Vyberte prací program s vysokou teplotou a práčku pustite bez prádla.

Tablety do umývačky riadu odstránia zápach z práčky aj po vyčistení základných častí

V boji proti zápachu sú veľmi účinné aj tablety do umývačky riadu. Poradia si nielen s mastnotou z bielizne, rôznych usadenín, ale aj so zápachom z práčky. Ako na to? Jednu tabletu vložte do prázdnej práčky a nechajte prať jeden prací cyklus na 60° C bez predpierania. Vaša práčka bude dokonale zbavená zápachu.

vodny-kamen

Aj vodný kameň môže byť zodpovedný za zatuchnuté prádlo a to najmä v prípade, ak periete v tvrdej vode. Vodný kameň sa môže usadiť na špirále, ktorá potom vodu nezohreje a v studenej sa prádlo dostatočne nevyperie.

Ak zápach aj po dôkladnom prečistení pretrváva chyba bude v práčke. Môže sa jednať aj o komplikovanejšiu závadu, na ktorú bude nutné kontaktovať profesionálneho servisného technika.

Zatuchnuté prádlo z práčky

Stalo sa vám, že čerstvo vypraté prádlo po vytiahnutí z práčky zapáchalo? V niektorých prípadoch môže zápach spôsobiť nevhodný prací prostriedok, ale aj znečistená práčka. Na to, aby ste mohli problém odstrániť musíte poznať príčinu.

Okrem znečistenej práčky môže však zápach z oblečenia spôsobiť aj nesprávne množstvo pracieho prostriedku. V takýchto situáciách môžu nastať 2 scenáre:

  1. Ak pridávate do prania príliš veľa pracieho prostriedku môže zostať zachytený v látke, pretože sa nevypláchne správne. Tým sa podporí v bielizni rast plesní a následný zápach.

  2. V prípade, že je pracieho prášku menej, oblečenie sa dobre nevyčistí, zostanú na ňom baktérie a nečistoty, ktoré sú tak isto príčinou zápachu.

Pri praní sa preto snažte používať primerané množstvo pracieho prostriedku.

pracie-prostriedky-do-pracky

Ďalšou príčinou zatuchnutého prádla je zhoršené pranie v dôsledku preplneného bubna práčky. Oblečenie na seba príliš tlačí, nemá dostatok miesta na to, aby sa v bubne poriadne otočilo, takže v niektorých častiach zostávajú baktérie, ktoré spôsobujú zápach.

Bielizeň nemusíte pred vkladaním do bubna vážiť. Preplnenosť práčky sa dá jednoducho skontrolovať rukou. Pokiaľ sa vaša ruka nad navŕšené prádlo pohodlne nevojde, rozdeľte pôvodnú dávku na dve.

Okrem zhoršeného prania môže časté prepĺňanie vašu práčku nenávratne poškodiť. Bubon každej práčky má určitý váhový limit, ktorý by sa nemal prekračovať. Ak sa to stane raz, alebo dvakrát, netreba mať obavu. Komplikácie sa objavia vtedy, ak by ste bubon prepĺňali na pravidelnej báze. V takom prípade dochádza k opotrebovaniu bubna, zníži sa životnosť a práčku budete musieť vymeniť už po roku či dvoch.

Náš TIP: Práčku a jej kapacitu si vyberajte na základe toho, koľko členov má vaša domácnosť. Pre viac užitočných informácií o tom ako vybrať práčku si prečítajte náš článok.

Ako na zatuchnuté prádlo z práčky?

Nechcete, aby bolo z vášho oblečenia cítiť nepríjemný zápach? Žiaden problém. Nemusíte znovu prať. Oblečenie stačí jednoducho osviežiť. Ak ste vlastníkmi sušičky prádla alebo práčky so sušičkou, máte vyhraté. Bielizeň stačí vložiť do sušičky a zapnúť program osvieženie. Po skončení budú odevy bez zápachu, ako čerstvo vypraté. Takéto osvieženie však dosiahnete aj v prípade, ak má vaša práčka parnú funkciu. Tá spoľahlivo odstráni pachy bez prania, pracích prostriedkov alebo špeciálnych prísad. Oblečenie bude bez zápachu aj bez zbytočného prania a zvyšovania spotreby vody.

Ak zvažujete kúpu novej práčky prečítajte si náš článok “Ako vybrať práčku so sušičkou”. Nájdete tam množstvo užitočných funkcií ktorými disponujú moderné práčky. Ak si kúpite novú práčku vhod príde aj článok “Ako zapojiť práčku”. V ňom nájdete podrobný návod ako si svoju novú práčku zapojiť aj bez inštalatéra.

Zatuchnute-pradlo-z-pracky

Smrad z práčky – ako mu predísť?

Po vyčistení vyššie uvedených častí by mal zápach z práčky pominúť. No nemusí to byť pravidlo, pretože niekedy zápach v práčke môžu spôsobovať aj nesprávne pracie návyky. Najčastejšie je to z dôvodu prania na nízkej teplote. Dlhodobé používanie jedného programu s nízkou teplotou práčke rozhodne neprospieva. Z času na čas zvoľte program s teplotou 60 alebo 90 °C. Takéto pranie práčku skvele očistí a zlikviduje baktérie.

Ak pociťujete smrad z práčky opakovane skúste vymeniť pracie kapsule či prací gél za klasický prací prášok. Pracie kapsule sa nedokážu optimálne rozpustiť pri nižších teplotách a prací gél zasa vďaka svojej konzistencii práčka mnohokrát nedokáže spláchnuť a zanesie sa.

cista-pracka-bez-zapachu

Častokrát zápach z práčky možno intenzívnejšie cítiť po praní čierneho oblečenia, ktoré vylučuje priveľa farby. Tá sa môže časom v práčke usadzovať. Odporúčame vám používať pracie prostriedky určené vyslovene na čiernu bielizeň, aby ste zápachu predchádzali.

Nezabudnite ani na vetranie. Po každom praní by malo vnútro práčky dôkladne vyschnúť. Vlhký horúci vzduch vytvára živnú pôdu pre baktérie a plesne. Po praní nechajte pootvorené dvierka na bubne ako aj povytiahnutý dávkovač.

Majte na pamäti, že iba práčka bez zápachu sa postará o čistú bielizeň.