Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako zapojiť umývačku riadu a práčku

Ak ste si zakúpili dva najdôležitejšie spotrebiče pre urýchlenie domácich prác, stojíte pred dôležitým rozhodnutím ako ich správne zapojiť. Môžete si ich nechať nainštalovať od profesionálov, avšak musíte počítať s výdavkami navyše alebo si ich môžete zapojiť svojpomocne. V skutočnosti sa nejedná o žiaden náročný technický úkon, takže so správnym návodom to určite zvládnete. V našom článku vám poskytneme podrobný popis ako ich budete mať správne zapojené raz dva.


Ako zapojiť umývačku riadu a práčku.

 

Kam umiestniť automatickú práčku?

Aké výhody a nevýhody poskytuje umiestnenie práčky v rôznych miestnostiach? Práčka by sa nikdy nemala nachádzať v miestnosti, v ktorej teplota klesá pod 0 °C, ako aj v blízkosti zdrojov tepla akými sú radiátory alebo krby.
Kúpeľňa patrí jednoznačne k najlogickejšej voľbe, pretože kôš na špinavú bielizeň býva najčastejšie umiestnený práve v kúpeľni. V panelákoch sú však kúpeľne dosť často stiesnené, takže sa môže stať, že miesto na práčku sa nenájde. Vtedy prichádza na rad umiestnenie v kuchyni. Do nej sa hodia predovšetkým vstavané práčky, ktoré dizajnovo dokonale splynú s kuchynkou linkou. Avšak problémom nie sú ani voľne stojace práčky. Ich nevýhodou môže byť maximálne fakt, že nie sú takým dizajnovým doplnkom.
Poslednou možnosťou je práčovňa alebo iná technická miestnosť. Takéto umiestnenie patrí v mnohých prípadoch k najobľúbenejšej voľbe. Nebude vás rušiť hluk z práčky a v prípade menšej poruchy nebude predstavovať vytečená voda až taký zásadný problém ako napríklad v kuchyni s plávajúcou podlahou. Jedinou nevýhodou môže byť iba vzdialenosť pri prenášaní bielizne.

Ako zapojiť práčku.

 

Ako zapojiť práčku?

Ak máte vybraté miesto, pred samotným pripojením nezabudnite na to, aby mala práčka izbovú teplotu. Ak ste ju teda práve priviezli z obchodu, počkajte s inštaláciou minimálne dve hodiny. Po tejto dobe už môžete začať so zapojením. Postupujte podľa nasledovných inštrukcií.

Vizuálna kontrola a odstránenie obalu

Pred samotnou inštaláciou je potrebné sa uistiť, že nikde nezostal zvyšok polystyrénu, ktorým je práčka obalená. Nesmierne dôležité je odstránenie prepravných skrutiek, ktoré chránia bubon práčky počas prepravy. Nikdy nespúšťajte práčku bez ich odstránenia, pretože by vám tancovala po celej miestnosti.

Prepravné skrutky.

 

Napúšťacia hadica a tlak vody

Na pripojenie vody k práčke je potrebná hadica, ktorá sa dodáva spolu s práčkou. Jej súčasťou sú samozrejme aj gumové tesnenia. Pre ešte väčšiu bezpečnosť sú odporúčané hadice s Aquastopom, ktoré v prípade úniku vody zastavia jej prívod. Väčšina práčok ich má v základnej výbave, pri lacnejších modeloch je nutné si ich dokúpiť osobitne.
Dĺžka hadice býva v priemere 70 - 80 cm. Môže sa však stať, že pribalená hadica nebude dostatočne dlhá. Ak je to váš prípad, je potrebné si dokúpiť dlhšiu hadicu. Nikdy sa nepokúšajte o svojpomocné predlžovanie, pretože sa vám to môže vypomstiť. Veď predsa nie je nič horšie ako miestnosť zaliata vodou alebo vytopení susedia.

Prívod a odtok vody.

 

Nemenej dôležitým faktorom je aj vstupný tlak vody. Ten stojí za optimálnym fungovaním práčky. Tlak vody by sa mal pohybovať v rozmedzí 0,05 až 0,8 MPa. Aký tlak vody máte vo svojom vodovodnom potrubí zistíte nasledovným spôsobom. Pustite vodu z kohútika naplno a počas doby 15 sekúnd musí z neho vytiecť približne 3 litre vody. Ak by tlak vody bol nepostačujúci práčka sa nemusí naplniť vodou tak ako má. Samotné pripojenie prívodu vody vždy záleží aj od konkrétneho modelu práčky. Môže to byť štandardné pripojenie na studenú vodu, ale niektoré práčky umožňujú aj zapojenie na teplú vodu.
Pri napájaní jeden koniec hadice zapojte k zadnej časti práčky a druhý pripojte k prívodu vody. Po nasadení hadicu poriadne skontrolujte, či je dobre utiahnutá a nikde nekvapká voda. Dotiahnuť sa dá rukou alebo s vhodným náradím. Nikdy však nepoužívajte zbytočne veľkú silu, aby sa nepoškodili tesnenia, závity alebo samotnú práčku.

Správne zapojenie prívodu vody.

 

Správne zapojenie odpadu

Ďalšou fázou je pripojenie práčky k odpadu. V ideálnom prípade stačí napojiť odtokovú hadicu na odpad. Tú môžete pripojiť niekoľkými spôsobmi.
Odtokovú hadicu môžete odviesť do výlevky alebo do vane, kde je potrebné správne upevnenie k otvoru držiaka kolena, aby nevykĺzla na podlahu. Dávajte však pozor, aby koniec odtokovej hadice nebol ponorený do vypustenej vody.
Ďalšou možnosťou je pripojenie priamo k odtoku z umývadla alebo k odtoku v stene so sifónom, ktorý však musí byť nainštalovaný tak, aby ho bolo možné kedykoľvek vyčistiť. Koniec odtokovej hadice sa zásadne umiestňuje minimálne 60 cm a maximálne 100 cm nad úroveň podlahy.

Zapojená práčka.

 

Posledný krok - zapojenie do elektriny

Na záver stačí zapojiť práčku do zásuvky. Aj tu je potrebné mať na pamäti, že práčka musí byť zapojená do zásuvky vždy na priamo bez použitia predlžovačky. Ideálne s vlastným 16 A ističom. Konkrétne napätie a ďalšie informácie nájdete na typovom štítku pod rámom dvierok.
Tým je inštalácia hotová. Na záver ešte pomocou vodováhy skontrolujte, či je práčka v rovine prípadne ju vyrovnajte pomocou nastaviteľných nožičiek. Nesprávne vyváženie sa prejavuje nežiaducimi vibráciami, pohybom práčky ako aj príliš hlasitou prevádzkou.
Po dokončení inštalačných prác doporučujeme vykonať testovacie pranie bez bielizne. Overíte si správnosť zapojenia, tesnenie jednotlivých ventilov a otestujete aj samotné vyváženie práčky pri vibráciách.

Ako zapojiť umývačku riadu?

Pokiaľ si na inštaláciu umývačky riadu trúfate vlastnými silami, prečítajte si náš návod, ktorý vás prevedie všetkými dôležitými krokmi. Nezabudnite ani na návod na obsluhu vášho spotrebiča, pretože postup sa pri konkrétnych modeloch môže líšiť.

Ako zapojiť umývačku riadu.

 

Vhodné miesto pre umývačku riadu

Rovnako ako pri práčke tak aj pri umývačke riadu je najdôležitejšie vhodné miesto. Tu však nemáte na výber z rôznych miestností, pretože umývačka riadu patrí do kuchyne. Odporúčame ju umiestniť v blízkosti kuchynského drezu, kde sa nachádza prívod vody. Umývačky riadu by nemali byť ani hneď vedľa vstavaných chladničiek.
Pred samotným zapojením je potrebné nechať umývačku riadu v izbovej teplote po dobu minimálne dvoch hodín.

Pripojenie umývačky riadu

Aj umývačka riadu má prívodné aj odpadové hadice priamo v balení. Štandardná prívodná hadica meria približne 1,5 m, odpadová je o niečo dlhšia. Pokiaľ umývačku nebudete umiestňovať do blízkosti drezu a pribalená hadica bude príliš krátka, je potrebné dokúpiť dlhšiu. Nezabudnite ani na dostatočný tlak vody v rozmedzí 0,05 až 0,8 MPa.
Prívodnú hadicu naskrutkujte na vývod pri zadnej strane umývačky. Maticu dostatočne pevne zaistite a pre istotu ešte raz skontrolujte. Uzatváracie ventily by mali byť v prípade potreby voľne prístupné. Po pripojení hadice môžete zapnúť prívod vody a vyskúšať či všetko dobre tesní.

Pripojenie umývačky na prítok a odtok vody.

 

Po pripojení na prívod vody, nasleduje pripojenie odtokového potrubia. Odpadová hadica sa môže pripojiť na samostatné odpadové potrubie do vzdialenosti maximálne 1,5 m alebo ju môžete jednoducho pripojiť na drezový sifón. V prípade starších kuchýň sa môže stať, že na sifóne žiadny vývod navyše nebude. V takom prípade je potrebné dokúpiť sifón s viacerými vývodmi a vymeniť ho. Vývody majú uzavreté vstupy záslepkami, ktoré stačí jednoducho vytiahnuť, prípadne odrezať. Následne stačí pripojiť odpadovú hadicu na vývod a pevne utiahnuť úchytkovú svorku.

Na čo si dať pozor pri zapájaní vstavanej umývačky riadu?

V prípade inštalácie vstavanej umývačky si musíte pripraviť najskôr otvor, do ktorého sa umývačka vloží. Okrem vyššie uvedených krokov je pri vstavanej umývačke riadu potrebné myslieť aj na dvierka. Tie by mali ladiť so zvyškom kuchynskej linky. Umývačku nikdy nemontujte pod varnú dosku. Pred zasunutím nezabudnite aplikovať zospodu na dosku kuchynskej linky parotesnú fóliu. Tá zabezpečí, že prevádzkou umývačky si ju nezničíte.

Upevnenie vstavanej umývačky riadu.

 

Zapojenie voľne stojacej umývačky riadu

Aj niektoré voľne stojace umývačky je možné po odobratí hornej dosky zasunúť pod kuchynskú linku. Takúto voľne stojacu umývačku je však treba pevne ukotviť do steny alebo využiť možnosť podstavby do kuchynskej linky, aby sa predišlo jej preklopeniu. Správnu polohu dosiahnete aj pomocou nožičiek. Ak by bola umývačka riadu zle postavená, dvierka by sa nedali úplne zavrieť a to by malo za následok únik pary.


Voľne stojaca umývačka riadu.

 

Ako zapojiť umývačku riadu do elektrickej siete

Na záver stačí umývačku riadu pripojiť do elektrickej zásuvky a je to. Aj tu platí pravidlo, že spotrebič musí byť pripojený na priamo a v žiadnom prípade nie cez predlžovací kábel. Nezabudnite, že zásuvka ako aj hlavný vypínač musia byť po nainštalovaní umývačky riadu v prípade potreby dobre prístupné.

Záverečná kontrola

Na záver si všetko ešte raz poriadne prekontrolujte. Dávajte pozor, aby hadičky neboli zalomené a svorky poriadne utiahnuté. Vyhnete sa tak zbytočným nepríjemnostiam. Pomocou vodováhy sa presvedčte, že je umývačka riadu správne položená, aby nedochádzalo k jej pohybu počas umývania. Pred uvedením do plnej prevádzky ju ešte otestujte pomocou krátkeho umývacieho programu.