Parné hrnce
Pre všetkých, ktorí chcú variť zdravo, chutne a rýchlo je parný hrniec nevyhnutnou súčasťou kuchyne. Jedlo z parného hrnca obsahuje viac vitamínov, má intenzívnejšiu chuť a je pripravené o 50 % rýchlejšie. Sú to praktické multifunkčné hrnce a dokážu toho skutočne veľa. Poradíme vám ako si vybrať správny typ. Ak si chcete zaobstarať parný hrniec, zamerajte sa na tieto parametre:
Najdôležitejšie je vybrať si správny objem
Objem nám hovorí o celkovej kapacite zariadenia. Udáva sa v litroch a pohybuje sa najčastejšie od 5 do 9 l. Pri výbere správneho objemu sa zamyslite pre koľkých ľudí budete jedlo variť. Parný hrniec s objemom 5 l sa hodí pre menšie dvojčlenné domácnosti alebo na chatu či internát. Objem 9 l je už vhodný na prípravu jedál pre 4 a viacpočetné rodiny. Pri výbere objemu myslite aj na veľkosť porcií, ktoré pripravujete. Ak hrniec až príliš naplníte ingredienciami, vystavujete sa riziku, že jedlo v strede bude nedovarené.
Pre parné hrnce je dôležitý aj počet nádob
Po objeme je druhým najdôležitejším parametrom počet varných nádob. Väčší počet varných nádob zvážte ak plánujete pripravovať viacej pokrmov naraz alebo máte väčšiu domácnosť. Najčastejšie majú parné hrnce 2 alebo 3 varné nádoby. Vďaka nim dokážete uvariť rovnaké množstvo jedla, ale takýto parný hrniec je však užší a kompaktnejší. Nádoby môžete zložiť a ušetriť tak miesto na kuchynskej linke. K niektorým modelom sa dajú dokúpiť nádoby, prípadne špeciálne nadstavce na varenie ryže či vajíčok.
Nezabudnite ani na príkon
Príkon určuje koľko elektrickej energie parný hrniec potrebuje. Príkon označujeme jednotkou watt (W). Vo všeobecnosti platí, že čím väčší príkon hrniec má, tým viac elektriny spotrebuje. Väčší príkon však znamená aj lepší výkon a rýchlejšie varenie a to bez ohľadu na model.
Parné hrnce ako nové multifunkčné zariadenie do kuchyne?
Okrem šťavnatej naparenej zeleniny alebo mäsa plného živín, dokážu parné hrnce omnoho viac. Viete v nich pripraviť skvelé polievky, omáčky či guľáš. Parný hrniec môžete použiť aj na prípravu ryže alebo varenie vajec. Parné varenie je vhodné aj na prípravu morských plodov, rýb a húb.
Funkcie, ktoré oceníte
- Automatické programy na varenie – zvoľte si jeden z programov, a prenechajte všetku prácu parnému hrncu.
- Časovač – vďaka praktickému časovaču si môžete nastaviť hrniec na 30 alebo 60 minút. Po odznení času sa potom parný hrniec vypne sám.
- LCD displej – vám uľahčí ovládanie, výber programov a aj nastavovanie časovaču.
- Bezpečnostné prvky – parný hrniec je vybavený teplotnou poistkou proti prehriatiu. Teplotne odizolované držadlá zaručia, že sa nikdy nepopálite. Protišmykové nožičky držia na mieste, a vy sa nemusíte obávať, že by ste ho zhodili z linky.
- Ukazovateľ hladiny vody – je nevyhnutnosťou. Parný hrniec musí byť vždy dostatočne naplnený vodou, aby boli výsledné pokrmy dokonalé. Ukazovateľ hladiny vody je dôležitý, aby ste mali neustály prehľad a v prípade potreby ju doplnili z vonkajšej strany.
- Zvuková signalizácia – vás upozorní, keď bude jedlo hotové a pripravené na servírovanie.
- Funkcia Keep Warm – udržiava v nádobe teplo, a vaše jedlo bude aj po dvoch hodinách chutiť ako práve čerstvo uvarené.
- Umývanie – pre najjednoduchšiu údržbu sa vždy uistite, že váš model môžete umývať aj v umývačke riadu.
TIP: Pri varení nemusíte používať iba čistú vodu. Využiť môžete napríklad kurací vývar alebo slanú vodu. Ak sa nebojíte skúšať nové veci, tak do vody môžete pridať aj bylinky ako rozmarín, kôpor, cesnak alebo citrón.
Najpredávanejšie produkty
6 produktov
U Vás už 22.11.
U Vás už 22.11.
U Vás už 22.11.
U Vás už 22.11.
Použité obrázky sú iba ilustratívne a technické špecifikácie sa môžu v priebehu času zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.