10 spotrebičov, ktoré vám uľahčia prácu v kuchyni
Pre uľahčenie práce v kuchyni môžu pomôcť malé kuchynské spotrebiče vďaka ktorým sa príprava jedál stane zábavou a relaxom. S vhodnými spotrebičmi prestanete mať pocit, že varenie je iba otročenie v kuchyni a ušetrený čas môžete venovať rodine. Vyberte si dizajn, ktorý ladí s vašou kuchyňou, aby ste nestrácali čas s neustálym vyberaním a odkladaním. Vďaka nim zvládnete ľavou zadnou pripraviť rôznorodé jedlá a dobrá káva vám bude zaslúženou odmenou. Zorganizujte si kuchynskú linku a nechajte vyniknúť svojich TOP pomocníkov.
1. Kuchyňa bez remosky? Nepredstaviteľné
Remoska je vysoko efektívny kuchynský pomocník, ktorý zastane hneď niekoľko spotrebičov súčasne. Vďaka tomu výrazne ušetrí váš čas, peniaze aj miesto v kuchyni. S remoskou môžete totiž variť, vysmážať, dusiť, piecť aj zapekať. Obed si pripravíte naozaj rýchlo a oproti klasickej rúre ušetríte až 80 % energie. Jedlo sa v remoske dá pripravovať bez použitia tuku, nikdy nie je vysušené a vždy si zachová svoju charakteristickú chuť a arómu.
- Multifunkčný pomocník, s ktorým si pripravíte snáď všetky druhy jedla vrátane koláčov.
- Teflónová úprava povrchu zaistí, že sa vám pripravované jedlo nepripáli.
- Príprava pokrmov je podstatne zdravšia, pretože sa dajú pripravovať bez použitia tuku.
- Mobilný a kompaktný spotrebič, ktorý využijete nielen doma, ale aj počas cestovania.
- Pripravené jedlo je mäkké, šťavnaté a zachová si svoju charakteristickú chuť aj prirodzenú vôňu.
2. Tlakový hrniec - varenie môže byť jednoduchšie a radostnejšie zároveň
Variť večeru a pri tom pomáhať deťom s úlohami? Tlakový hrniec vám túto možnosť ponúka. Varenie v tlakovom hrnci je naozaj rýchle a jednoduché. Môžete do neho vložiť čerstvé, ale aj hlboko zmrazené potraviny. Pripraviť viac jedál naraz tak, že ich od seba oddelíte pomocou nadstavca. Rýchlosť prípravy jedál nie je jedinou výhodou tlakového hrnca. Vďaka kvalitnému tlakovému hrncu, ušetríte množstvo času a energie.
- Pokrmy uvarené pod tlakom si zachovajú oveľa viac vitamínov a chuťových vlastností, ako potraviny varené pomaly. Vlhkosť, ktorá by sa v obyčajnom hrnci odparila, v potravinách ostáva, výsledok je teda šťavnatý, chutný a zdravý.
- Pri zahrievaní hrnca sa vo vnútri nádoby tvorí para, ktorú udržuje pokrievka s kvalitným tesnením. Tvorená para zvyšuje tlak, ktorý následne zvyšuje teplotu aj na 120 °C alebo 130 °C. Práve vďaka pare, vysokému tlaku i vyššej teplote sa potraviny uvaria rýchlejšie ako v bežnom hrnci s maximálnou teplotou 100 °C.
3. Pomalý hrniec - variť a zároveň relaxovať
Pre tých z vás, ktorí preferujú zdravú stravu, ale nie sú ochotní vstávať kvôli zdravému obedu o niekoľko hodín skôr, prípadne stráviť celé dopoludnie v kuchyni, je skvelým pomocníkom hrniec na pomalé varenie. Ušetrí mnoho driny, postará sa o vaše zdravie a ušetrí čas, ktorý môžete venovať rodine.
- Proces varenia nemusíte sledovať, pretože nehrozí žiadne pripálenie či vykypenie.
- Pomalé varenie obvykle trvá niekoľko hodín a vďaka nižšej teplote sa nemusíte báť nechať hrniec pracovať aj cez noc.
- K jedlám nie je nutné pridávať zbytočný tuk, aby sa nelepili na nádobu. Veľmi jemné a šťavnaté mäso je pre pomalý hrniec samozrejmosťou.
- Mnohé vitamíny sa pri konvenčnej príprave jedla vytrácajú. Ovocie a zelenina tak prichádzajú o tie zložky, ktoré sú pre nás tými najužitočnejšími. Vďaka nízkej teplote však tieto látky ostávajú v pripravovanom jedle, ktoré okrem toho, že je zdravšie aj lepšie chutí.
- Obsluha pomalého hrnca je veľmi jednoduchá. Stačí ho zapojiť do zásuvky, pridať všetky suroviny a nastaviť intenzitu. Potom už len nastavíte čas a po príchode z práce alebo celodenného výletu s rodinou vás doma bude čakať dokonale šťavnaté a hlavne teplé jedlo, ktoré stačí len naložiť na tanier a servírovať.
4. Fritézy - šikovný pomocník aj k zdravému jedlu
Ak ste zástancom zdravej stravy a bio či raw riešení možno si myslíte, že fritéza nie je pre vás. Omyl. Moderné teplovzdušné fritézy pri príprave pokrmu využívajú horúci vzduch namiesto litrov oleja. Na prípravu pokrmu vám postačí maximálne lyžička oleja. Práve týmto spôsobom sa kalorická hodnota jedla rapídne zníži. Dokážu okrem vyprážania aj ohrievať, zapekať, grilovať, variť i dusiť. Termostat ukrytý pod varnou nádobou má široký rozsah nastavení a veko s nádobou sú upravené tak, aby boli vhodné na rozličné alternatívy použitia.
- Moderným trendom sú teplovzdušné fritézy, pretože sa považujú za najzdravšie.
- Mäso, ryby či zelenina nie sú priamo ponárané do oleja, namiesto toho pracujú na princípe horúcich vzdušných impulzov.
- Výhodou týchto modelov je taktiež jednoduché čistenie a aj fakt, že pri vyprážaní sa v domácnosti nešíri žiaden nepríjemný zápach.
5. Kuchynský robot - trendy a účelný pomocník
Zabudnite na celý zoznam spotrebičov, čo sa vám len hromadia na kuchynskej linke. Praktický kuchynský robot vám ušetrí miesto a skvalitní prípravu pokrmov. Svieže smoothie, lahodná krémová omáčka, príprava cesta na pizzu, či ranná vitamínová bomba v podobe prírodného domáceho džúsu. Všetky tieto činnosti dosiahnete s jediným pomocníkom. Kuchynské roboty nie sú náročné na údržbu a dokážu sa prispôsobiť každému receptu.
- Sú ľahko ovládateľné a prácu s nimi dokonale zvládnu aj začínajúci kuchári.
- Mnoho modelov celkom nahrádza odšťavovače, smoothie systémy a dokonca za ich pomoci zomeliete aj mäsové produkty.
6. Hriankovač a sendvičovač - aby ste stihli chutné raňajky
Hriankovač je malá zázračná krabička, ktorá dokáže premeniť aj staršie pečivo na chrumkavú pochúťku. Hriankovače sú nenáročné elektronické spotrebiče, ktoré vedia v krátkom čase vytvoriť chutné chrumkavé hrianky bez použitia tuku.
Sendvičovače dokážu v priebehu niekoľkých minút vykúzliť teplé raňajky, ktoré sú pripravené bez oleja. Existujú dva základné druhy sendvičovačov a to bežné a multifunkčné.
- Bežné sendvičovače majú fixný nadstavec a slúžia iba na pečenie klasických toastov.
- Multifunkčné sendvičovače disponujú niekoľkými rôznymi nadstavcami. Najčastejšie sa dajú v takomto sendvičovači pripravovať aj panini alebo vafle. Modernejšie sendvičovače majú nadstavcov ešte viac (na šišky, oblátky, keksy…).
7. Kvalitný kávovar - relax v podobe voňavej kávy
Automatické kávovary sú dobrou investíciou pre domácnosti, ktorej členovia si potrpia na kvalitnú kávu ako z talianskej kaviarne. Niektoré stroje vykúzlia dokonalé espresso, cappuccino, latte či ristretto za 45 sekúnd. Stačí nasypať zrnkovú kávu a zabudovaný mlynček pomelie presne také množstvo kávy, aké v tej chvíli potrebujete. Vy si len zvolíte intenzitu chuti.
- Špičkovú kvalitu nápoja ponúkajú aj pákové kávovary, tie však väčšinou nemajú zabudovaný mlynček.
- Kávovar na kapsule zaberá menej miesta. Je vytvorený pre praktickú a rýchlu obsluhu. Okrem toho je omnoho lacnejší ako automatický alebo pákový kávovar. Na trhu sú v ponuke rôzne kapsuly, vďaka ktorým si môžete pripraviť aj kakao alebo čaj.
- Mokka kávovar je klasický pomocník na prípravu kávy. Zaberá v kuchyni veľmi málo miesta a môžete ho použiť na akomkoľvek sporáku. Spomedzi kávovarov je to najekonomickejša voľba.
8. Popkornovač - pre nečakanú návštevu alebo zdravá maškrta k filmu
Najväčšia výhoda popkornovača je najmä zdravá príprava popcornu. Nepotrebujete olej, soľ ani žiadne pridané látky. Popkornovač pripravuje pukance horúcim vzduchom, a tak ide o veľmi zdravú pochúťku na každú príležitosť. Celá príprava popcornu trvá 1 – 2 minúty. A keďže je popkornovač určený výlučne na výrobu popcornu, nemôže sa stať, že vám popcorn prihorí. Horúci vzduch víri v tele popkornovača, a tak sa zrnká kukurice nemôžu prilepiť.
9. Krájajte rovnomerne a s ľahkosťou - ako profesionáli
Užitočným riešením pre všetkých, ktorí si prácu v kuchyni radi uľahčujú sú elektrické krájače. Krájajú všetko, na čo si spomeniete. Od chleba, cez salámu, syr, až po ovocie a zeleninu. Už nemusíte čakať v obchode, aby vám rovnomerne nakrájali syr či salámu.
- Ostré nože sú z ušľachtilej ocele takže nemôže dôjsť k ich poškodeniu alebo otupeniu. Nakrájané kolieska potravín sa za sebou rovnomerne ukladajú.
- Krájač je vybavený bezpečnostným vypínačom a poistkou proti samovoľnému uvedeniu prístroja do prevádzky.
10. Parný čistič - hygienická čistota bez použitia chémie
Na záver ešte z iného súdka. Do každej domácnosti sa hodí pomocník, ktorý si na dôkladné upratovanie nevyžaduje litre drahých chemikálií. Platí to pre parný čistič, ktorý namiesto chémie využíva paru. Pomôže s umývaním okien, čistením spotrebičov v kuchyni, ale aj s dôkladným hygienickým čistením detských hračiek.
- Horúca para zbavuje povrchy nielen viditeľných nečistôt, ale najmä neviditeľných patogénov. No a práve horúca para je tajnou zbraňou parných čističov.
- Parné čističe sú vhodné aj na laminátové podlahy, pretože neprodukujú príliš veľa nadbytočnej vody.
- Parné čističe na sedačku či iný čalúnený nábytok alebo látku, musia byť vybavené špeciálnym nadstavcom. Vo všeobecnosti je možné povedať, že väčšina ručných modelov je vhodná aj na takéto použitie.
Majte na pamäti, že moderné vychytávky spotrebičov v kuchyni nie sú iba reklamným ťahom, ale spôsobom ako uľahčiť vašu prácu počas bežných dní.