Sušičky ovocia a príprava sušeného ovocia
Čo je sušička ovocia?
Sušička ovocia je spotrebič, ktorý má elektrický prvok na zohrievanie a ventilátor spolu s vetracími otvormi pre cirkuláciu vzduchu. Sušičky sú navrhnuté tak, aby sušili ovocie, zeleninu, mäso alebo bylinky pri teplote od 30 °C do 80 °C. Aké sú ideálne teploty na sušenie ovocia, zeleniny alebo mäsa?
- 35 - 40 ° C – vhodné pre sušenie bylín, kvetín a korenia
- 50 - 55 ° C – vhodné pre huby, ovocie a zeleninu
- 56 - 60 ° C – ideálne pre sušenie mäsa
Niektoré sušičky ovocia majú možnosť nastavenia teploty, iné môžu mať termostat. Výkon sa pohybuje v rozmedzí od 160 do 1000 W. Čím je motor silnejší, tým sušička lepšie a rýchlejšie potraviny usuší. Najobľúbenejšie sušičky pre príležitostné sušenie sú s výkonom medzi 300 - 400 W.
V sušičke sa zvyčajne môže nachádzať 3 až 15 sušiacich sít. Sušičky s 5 sitami sú dostatočne veľké pre rodiny. Modely s viac než 9 sitami využijú hubári alebo nadšenci raw stravy. Okrem sušenia je možné určité typy sušičiek použiť aj na pečenie domácich krekrov či sušenie cestovín. Teplo v sušičke sa skvele hodí tiež pre dozrievanie domácich jogurtov. Môžete si tak doma urobiť mliečne výrobky podľa vlastnej chuti.
Použitie sušeného ovocia
Sušené ovocie je dobrým zdrojom živín, ktoré je plné vitamínov a minerálov. Sušením sa z ovocia odstráni vlhkosť, takže baktérie, kvasinky a plesne nemajú šancu znehodnotiť ho. Ak navyše ovocie sušíme pri nižšej teplote ako 45 stupňov, zostávajú v ňom životodarné enzýmy. Sušené ovocie môžete použiť na výrobu domácej müsli tyčinky alebo ho môžete pridať do teplých sladkých omáčok, ale aj šalátov.
Pár rád pred sušením
- Plody, ktoré chcete sušiť, by mali byť čerstvé, ale nie prezreté.
- Ovocie a zeleninu nakrájajte na plátky o hrúbke približne 0,5 až 1 cm.
- Ovocie a zeleninu zbavte kôstok a ďalších nejedlých častí.
- Ak nechcete, aby vám ovocie počas sušenia zhnedlo, namočte ho do roztoku z citrónovej šťavy a vody alebo do pomarančového džúsu.
Ako sušiť ovocie, zeleninu a bylinky v sušičke?
Jablká
- pred sušením môžete, ale nemusíte olúpať
- vykrojte jadrovník
- nakrájajte na plátky hrubé 5 mm, čím tenší plátok bude, tým budú chrumkavejšie
- môžete ich posypať škoricou
- približne 7 – 15 hodín pri teplote 57 ° C
Hríby
- hríby očistite
- nakrájajte na plátky od 4 mm do 1 cm
- sušte 3 – 7 hodín pri teplote 52 ° C
Bylinky
- sušte vždy mladé bylinky
- bylinky netrhajte, ale strihajte nožnicami
- nemiešajte viac druhov byliniek na jednej tácke
- bylinky sušte 2 – 4 hodiny pri teplote 35 ° C
Mäso
- mäso nakrájajte na tenké pláty 2,5 cm široké a 0,5 cm hrubé
- ak mäso nakrájate po vláknach, po usušení bude krehké
- mäso môžete naložiť do marinády alebo nakoreniť
- sušte 4 – 6 hodín (rybie mäso sa suší 12 – 14 hodín) pri teplote 68 ° C
Sušené potraviny uskladňujte v chladnom a tmavom prostredí. Uchovávajte ich vo vzduchotesných nádobách, prípadne v sklenených fľašiach, ktoré zvonka obalíte alobalom, pretože v nich nemôžu navlhnúť. Skladovať by ste ich mali približne rok.
Vedeli ste, že na niektoré choroby môže pomôcť práve sušené ovocie?
- Sušené slivky – pomôžu so zápchou, no vďaka vysokému množstvu antioxidantov môžu pomôcť aj znižovať „zlý“ LDL cholesterol.
- Marhule – pomáhajú s krvným tlakom, srdcovo-cievnymi chorobami a správnym fungovaním žalúdka.
- Jablká – obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať tuk. Vitamíny skupiny B obsiahnuté v jablkách podporujú činnosť mozgu.
- Figy – vám pomôžu bojovať so stresom, depresiou a nádorovými ochoreniami.
- Brusnice – sú vhodné zase pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močových ciest a málokto vie, že zabraňujú vzniku zubného kazu.
- Ananás – pomáha pri liečbe opuchov a zápalov.
- Sušené banány – odstraňujú tráviace ťažkosti.
- Hrozienka – posilňujú organizmus a liečia aterosklerózu.
- Hrušky – sa využívajú pri liečení chorôb s obehovým systémom a obličkami, pretože odvodňujú.