Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Vymeňte štetec a valček za striekaciu pištoľ

Vymeňte štetec a valček za striekaciu pištoľ.

Radi by ste si vynovili vaše bývanie a obliekli steny do nových farieb? Stačí Vymeniť štetec a valček za striekaciu pištoľ a v priebehu okamihu zvládnete to, čo predtým trvalo dlhé hodiny. Striekaciu pištoľ môžete použiť na chate, v záhrade, na renováciu nábytku, na vymaľovanie vnútorných stien bytov aj fasád domov, na nastriekanie auta, motorky, radiátorov, kovových či drevených konštrukcií.

Jednoducho, striekaciu pištoľ môžete použiť na povrchovú úpravu každého materiálu, na akom bude nastriekaná vrstva držať. V našom článku vám prezradíme všetky benefity striekacej pištole a tiež dôležité parametre, ktoré je pri kúpe dobré sledovať preto, aby ste si vybrali správne vášho nového multifunkčného pomocníka.

Ako funguje striekacia pištoľ?

Striekacie pištole nanášajú na povrch drobné kvapôčky, ktoré sa zlievajú do súvislého filmu. Ten má rovnakú hrúbku, intenzitu aj odtieň. V praxi to znamená, že striekaný povrch bude takmer vždy celistvý a pri dodržaní správneho postupu aj bezchybný. Bonusom je, že na natieranej ploche nezostávajú žiadne chĺpky ani stopy po štetci. Striekacia pištoľ neslúži len na nanášanie farby na rôzne povrchy, ale pomôže aj s impregnáciou, ako aj nanášaním ochranného prípravku na drevo. Dá sa povedať, že je multifunkčným pomocníkom. Používať ju môžete ako v interiéri tak aj exteriéri.

Striekacia-pistol-pri-nastreku-stien

Typy striekacích pištolí

Výber vhodného typu striekacej pištole záleží od účelu použitia. Ďalším dôležitým faktorom je samozrejme výkon, veľkosť nádržky ako aj maximálna striekaná viskozita. 

Na trhu sa môžete stretnúť s viacerými typmi striekacích pištolí. Podľa princípu rozprašovania materiálu sa delia na vzduchové, nízkotlakové HVLP a tlakové.

Vzduchové striekacie pištole

Vzduchové striekacie pištole patria k najbežnejším typom. Fungujú na princípe zmiešania stlačeného vzduchu s farbou a následnom nanášaní na povrch. Vzduchové striekacie pištole potrebujú k správnemu fungovaniu stlačený vzduch z kompresora v tlaku od 2 do 7 barov.

Menšou nevýhodou je, že pri striekaní dochádza k úniku väčšieho množstva farby mimo striekanú plochu, takže je potrebné chrániť okolité predmety krycou plachtou. Na druhej strane je však práca touto striekacou pištoľou rýchla aj pri striekaní veľkých plôch a veľkou výhodou je aj možnosť nastavenia prúdu striekanej látky. Vzduchovú pištoľ je možné plniť rôznymi druhmi farieb okrem lazúr alebo lazúrovacích lakov.

Striekacia pištoľ s praktickou kovovou nádobou.

Nízkotlakové pištole HVLP

Nízkotlakové striekanie s veľkým množstvom vzduchu umožňuje veľmi jemné rozprašovanie materiálu na spracúvaný povrch. Takéto striekacie pištole využívajúcimi princíp podtlaku a hodia na efektné nanášanie viacfarebných nástrekov, ako aj na práce, kde je potrebná maximálna precíznosť nástreku, ako je napríklad lakovanie či nanášanie lazúr. Hravo si poradia ako s olejovými tak i s riediteľnými farbami.

Nespornou výhodou oproti vzduchovým pištoliam je, že väčšina laku alebo farby sa pri striekaní nerozptyľuje, pretože pracujú s tlakom menším ako 1 bar. Farba je rýchlo nanášaná bez znečistenia okolia. Nástrek je kvalitný, spotreba farby je nízka, pretože takýto systém dobre reguluje vzduch a množstvo náterovej hmoty. A to nie je všetko. Nízkotlakové striekacie pištole ponúkajú vysoký výkon a sú nenáročné na údržbu.

Bezvzduchová alebo tlaková striekacia pištoľ

Nástrek na upravovaný podklad nevytláča stlačený vzduch, ale piest. To znamená, že materiál je do pištole privádzaný pomocou piestového čerpadla, ktoré je poháňané elektromotorom. Výhodou tlakových striekacích pištolí je vysoký plošný výkon, nízky odpad striekaného materiálu približne 2 až 5 % a jednoduchá obsluha. Pracovný tlak sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 300 barov, pri výkonnejších zariadeniach aj viac, záleží od druhu materiálu.

Takéto modely sú schopné nanášať veľmi širokú škálu náterových hmôt, a to od jemných lakov, cez podkladové farby až po materiály na živičnej báze. Úspešne sa s nimi dajú rozprašovať aj husté farby, ako aj materiály s vysokou a nízkou viskozitou. Pri používaní tlakovej striekacej pištole sú počas práce minimálne stratyvýsledný nástrek je kvalitný.

Jednoduché prestriekanie plota so striekacou pištoľou.

Striekacie pištole podľa napájania

Na to, aby striekacie pištole dokázali s farbou pracovať, potrebujú zdroj energie. Väčšinou sa stretnete so štandardným napájaním zo siete alebo akumulátorovým napájaním.

Elektrické striekacie pištole

Elektrická striekacia pištoľ sa zapája priamo do siete, takže pri práci počítajte s miernym obmedzením pohybu kvôli káblu. Elektrická striekacia pištoľ je najčastejšou voľbou na hobby použitie nakoľko pracovať s ňou môžete takmer okamžite. K prevádzke nepotrebuje žiadny externý kompresor, nakoľko ho má k sebe pripojený. Kompresor môže byť upevnený na popruhu alebo môže byť súčasťou tela pištole. Druhou alternatívou sú modely s väčším kompresorom na kolieskach. V takom prípade je kompresor k pištoli pripojený hadicou.

Elektrická striekacia pištoľ Fieldmann.

Akumulátorové striekacie pištole

Akumulátorové striekacie pištole sú napájané batériou takže manipulácia s nimi je omnoho jednoduchšia. Pri práci máte voľnosť pohybu a nie ste obmedzovaní dĺžkou kábla. V porovnaní s elektrickými modelmi, akumulátorové striekacie pištole disponujú nižším výkonompomerne krátkou výdržou. Pracovať dokážu iba 20 až 30 minút na jedno nabitie. Ak si zakúpite náhradnú batériu nemôže sa stať, že prácu nedokončíte. Akumulátorová verzia striekacej pištole je vhodná prevažne na drobné práce.

Výber striekacej pištole podľa pohonu

Základné rozdelenie striekacích pištolí je podľa pohonu, ktorý môže byť integrovaný alebo oddelený. Striekacie pištole s oddeleným pohonom majú hnaciu jednotku, teda kompresor umiestnený na zemi alebo na podložke, takže striekacia pištoľ je ľahká a jednoduchšie sa s ňou manipuluje. Oddelený pohon patrí k ideálnemu riešeniu na dlhé striekanie alebo pri spracovaní väčších plôch. Naopak, pištole s integrovaným pohonom sú vhodné pre menšie plochy a na hobby použitie.

Nádržka na striekaciu pištoľ

Nádržka na striekaciu pištoľ patrí k najdôležitejším častiam prístroja. Môže byť Umiestnená vodorovne alebo zvislo. Podľa umiestnenia sa ďalej striekacie pištole delia na gravitačné a sacie striekacie pištole.

Gravitačné pištole disponujú nádržkou umiestnenou na vrchu pištole. Tá je obvykle menšia a má objem približne 300 – 600 ml. Väčšie rozmery by ohrozovali manévrovateľnosť. Tento typ pištole môžete pri práci nakláňať do strán, takže si poradia aj so striekaním stien, stropov či podláh. Výhodou gravitačnej striekacej pištole je jej menšie plytvanie materiálom, pretože farba či lak z nádržky sú spotrebované do poslednej kvapky.

Sacie pištole disponujú nádržkou umiestnenou na spodnej strane. Prívod farby do trysiek zabezpečuje vákuum, ktoré je vytvorené pod vplyvom prúdu stlačeného vzduchu. Sacie pištole sa používajú najmä na striekanie veľkých plôch. Nádržka umiestnená na spodnej strane pištole môže disponovať väčším objemom, pri hobby modeloch to môže byť približne 600 až 1 300 ml, ale zvládne prácu len vo vodorovnej polohe. Ďalšou nevýhodou je pomerne veľké plytvanie materiálom nakoľko na dne nádoby ostane vždy určité množstvo nespotrebovanej farby či laku.

Renovácia podlahy so vzduchovou striekacou pištoľou.

Materiál a objem nádržky na striekaciu pištoľ

Čo sa týka nádržky jej najdôležitejším parametrom je samozrejme objem. Lacnejšie modely disponujú objemom v rozpätí približne od 300 až 400 ml, čo je postačujúce pre použitie striekacej pištole iba na menšiu opravu. Postačujúci objem na domáce použitie je 600 až 1 000 ml. Profesionálne striekacie pištole môžu disponovať samozrejme aj väčším objemom.

Nemenej dôležitý je aj materiál, z ktorého je nádržka vyrobená. Najčastejšie je to plast alebo kov. Výhodou plastových nádržiek je, že sú priehľadné, takže je možné sledovať, ako sa míňa pracovný materiál. Na druhej strane kovové nádržky sú odolnejšie, majú dlhšiu životnosť, ponúkajú širšie využitie a ich údržba je podstatne jednoduchšia.

Všetko však záleží aj od materiálu, ktorý budete na prácu používať. V prípade vodou riediteľných farieb stačí nádržku iba poriadne vypláchnuť. Ak však budete pracovať s rôznymi druhmi farieb či lakov kovové nádržky majú navrch, pretože ich môžete umývať aj pomocou agresívnych rozpúšťadiel.

Striekacia pištoľ tlaková pri práci.

Počet a typy trysiek

Nastavenie, počet a typ trysiek je pre dobre odvedenú prácu so striekacou pištoľou nesmierne dôležitý. Každá kvalitná striekacia pištoľ by mala byť vybavená polohovateľnými dýzami. Okrem toho je potrebné, aby trysky bolo možné nastaviť ako do horizontálneho tak i do vertikálneho smeru. Ďalšou praktickou možnosťou je nastavenie do takzvaného kruhového lúča, ktorý je ideálny pri aplikácii materiálu na malé plochy, ako napríklad medzi parapetnou doskou a radiátorom.

Ďalším dôležitým údajom je aj počet a typ dýz. Kruhové trysky dokážu vytvárať koncentrovaný lúč, ktorý sa viac hodí na detailnejšie práce, kde potrebujete aplikovať farbu na menšie plochy. Trysky s plochým prierezom, s možnosťou natáčania do horizontálneho a vertikálneho smeru, zase uľahčujú nanášanie náterov na väčšie plochy.

Najlacnejšie striekacie pištole disponujú jednou dýzou, ktorú nie je možné meniť. Takéto striekacie pištole sa hodia skôr na doplnkové práce, nakoľko sú primárne určené na jeden druh farby. Na trhu sú však dostupné aj modely, ktoré ponúkajú vymeniteľné dýzy. Častokrát sú súčasťou balenia. To aký priemer trysiek je potrebné použiť pri striekaní závisí od plochy a hustoty materiálu. Ako sa zorientovať v priemeroch trysiek?

  • Dýzy s priemerom 1,2 – 1,6 mm sa hodia na vodou riediteľné farby, podkladové farby, niektoré druhy lakov.
  • Trysky s priemerom 1,4 – 1,7 mm môžete používať na akrylové farby a laky.
  • Priemer dýz 1,5 – 2,2 mm sa hodí na základné nátery.
  • Na nanášanie tekutých tmelov a iných materiálov s extrémne vysokou viskozitou sú ideálne trysky s priemerom 2,5 – 3 mm.

Príkon ako doplňujúci údaj

Príkon striekacej pištole je uvedený vo wattoch (W). Zariadenia s vyšším príkonom majú spravidla aj vyšší výkon. Striekacie pištole do 500 Wpostačujúce na používanie v domácnosti a využijete ich len pri menších prácach, akými je napríklad aplikácia laku na drevený plot, renovácia nábytku či nástrek stien.

Všetky modely s príkonom nad 500 W sa dajú označiť za poloprofesionálne až profesionálne kúsky. S nimi už môžete striekať pomerne dlho aj väčšie plochy. Pred výberom si premyslite či sa vám oplatí investovať viac peňazí do modelu s vysokým príkonom a výkonom, ktorým chcete raz ročne nastriekať napríklad podlahu na terase.

Obnova plota s akumulátorovou striekacou pištoľou.

Prietok a nanášací výkon

Prietok je údaj, ktorý informuje o množstve farby v milimetroch, ktorá prejde dýzou za jednu minútu. Pri výkonnejších modeloch je tento údaj približne 500 ml/min. a viac.

Informácia o nanášacom výkone zase napovie, koľko času potrebujete na natretie určitej plochy. Napríklad 3 m²/min. alebo 15 m²/4 min. Aj tu platí známe pravidlo, že čím vyšším prietokom a nanášacím výkonom disponuje konkrétny model striekacej pištole, tým rýchlejšia bude práca s ňou.

Striekacia pištoľ a jej praktické príslušenstvo

Aj striekacia pištoľ môže disponovať praktickým príslušenstvom, ktoré sa postará o komfortnejšiu prácu. Opäť to záleží od konkrétneho modelu. Ak striekaciu pištoľ plánujete využívať len na menšie práce raz za rok, príslušenstvo bude pre vás zbytočné. Naopak, pri častom používaní či aplikácii materiálu na veľké plochy sa vám príslušenstvo k striekacej pištoli jednoznačne zíde. Aj malá drobnosť v podobe ihly na čistenie trysiek je veľmi nápomocná. Ďalším praktickým doplnkom je kefa na čistenie.

Ak plánujete striekaciu pištoľ používať častejšie poobzerajte sa po modeloch so vzduchovým filtrom, ktorý sa postará o čistenie vzduchu. Odstraňuje mikroskopické pevné čiastočky, ktoré by mohli pištoľ časom zaniesť. Praktickým doplnkom môže byť aj hrniec na farbu, ktorý je náhradou za nádržku. Pozor, je použiteľný len s niektorými modelmi, pretože sa jedná o hermeticky uzavretú nádobu s armatúrami na pripojenie ku kompresoru a pištoli.

Striekacia pištoľ s rôznymi farbami.

Aké farby sa dajú použiť do striekacej pištole?

Do striekacej pištole môžete použiť syntetické a vodou riediteľné základné i povrchové farby, syntetické pigmentové laky, akrylové pigmentové laky, farby na radiátor, prípravky na ochranu dreva, automobilové laky, syntetické disperzie, farby s obsahom hliníka, kladivkové farby, moridlá a v závislosti od typu striekacej pištole aj prostriedky na impregnáciu. Všetko záleží od hustoty použitého materiálu. Tento údaj je uvedený na každej farbe, laku, moridle či inom náterovom materiáli. Rovnako tak by sa mal nachádzať aj na striekacej pištoli. Najčastejšie sa stretnete s označením DIN.

Na meranie viskozity daného materiálu slúži špeciálna nádobka so 4 mm otvorom. Do nej sa naleje farba, lak či iný materiál a viskozita sa vypočíta na základe času v sekundách, za ktorý z nádobky úplne vytečie.

Veríme, že investícia do striekacej pištole sa vám vráti v podobe ušetreného času ako aj materiálu. Používanie striekacej pištole prináša mnoho výhod aj v podobe precíznejšej práce. Renovácia drevených častí, nástrek stien alebo obnova nábytku nebola nikdy jednoduchšia.