Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Všetko čo potrebujete vedieť o USB-C

V tabletoch, smartfónoch, laptopoch, ale aj stolných počítačoch sa čoraz častejšie stretávame s portom USB-C, ktorý má v porovnaní s inými USB viacero výhod. Čo všetko môžete od USB-C očakávať a prečo sa v roku 2024 stane štandardom sa dočítate v našom článku.

Konektor USB-C sa stane v roku 2024 štandardom.

Čo musíte vedieť o USB-C?

USB-C je štandard pre nabíjanie a prenos dát jedným káblom. Vyvinula ho nezisková organizácia USB Implementers Forum (USB-IF), ktorá vytvorila a certifikovala štandard USB v priebehu rokov. Medzi viac ako 700 členov USB-IF patria renomované spoločnosti ako Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft a Samsung. Prítomnosť týchto veľkých hráčov v organizácii USB-IF prispela k jednoduchšiemu prijatiu štandardu USB-C výrobcami počítačov a mobilných telefónov.

  • USB-C disponuje novým, menším tvarom konektora, ktorý je reverzibilný, čo znamená, že sa dá pripojiť bez ohľadu na orientáciu.
  • Káble USB-C sú schopné prenášať výrazne viac energie, čo umožňuje ich využitie na nabíjanie väčších zariadení, ako sú napríklad notebooky, alebo na rýchle nabíjanie smartfónov a tabletov.
  • USB-C je schopný prostredníctvom ďalších adaptérov, zabezpečiť prenos obrazového signálu HDMI, VGA alebo DisplayPort.
  • USB-C podporuje široké spektrum technológií, čo znamená, že hoci fyzicky nemôžete pripojiť konektor do staršieho typu portu, použitá technológia je spätne kompatibilná. Takže svoje staršie zariadenia môžete stále pripojiť k USB-C portu pomocou kábla alebo adaptéra s príslušnými koncovkami a zachovať plnú funkčnosť.

Konektor USB-C má menší a symetrický tvar.

Prenosová rýchlosť USB-C

Prenos dát dosahuje pri rozhraní USB 3.2 Gen2 (predtým označovanom ako USB 3.1 Gen2) rýchlosť až 10 Gb/s, čo znamená, že 10 GB dát možno preniesť za 8 sekúnd. Túto rýchlosť však pohodlne prekonal štandard USB 3.2 Gen2×2, dosahujúci dvojnásobnú rýchlosť, teda 20 Gb/s.

  • Najnovší štandard USB4, predstavený v roku 2019 sľubuje nárast rýchlosti až na 40 Gb/s, čo zodpovedá štandardu Thunderbolt 3, s ktorým bude USB4 plne kompatibilné.
  • Štandard Thunderbolt 3 využíva USB-C konektor na komunikáciu, avšak nie je úplne kompatibilný so štandardmi USB 3.2 Gen2×2 a staršími. Thunderbolt 3 dosahuje pri správnom kábli priepustnosť až 40 Gb/s, čo znamená, že dosahuje rovnaké rýchlosti ako štandard USB4. Táto vlastnosť mu umožňuje poskytovať nielen super rýchly prenos dát, ale aj grafický výstup až v 4K pri 60 Hz, a tiež napájanie notebookov.

USB-C vs USB-A

USB Type-C a USB Type-A sú dva najčastejšie používané typy konektorov na moderných počítačoch. Tieto konektory však spája a odlišuje viacero vlastností. Zistite, čím sa líšia 2 najznámejšie typy USB:

  1. USB-A majú obdĺžnikový horizontálny port s kontaktnými konektormi na spodnej strane a pripojenie funguje iba vtedy, ak je kábel správne zasunutý.
  2. USB-C je v porovnaní s USB-A menší a vyznačuje sa symetrickým dizajnom vďaka ktorému nemusíte riešiť, ktorou stranou ho pripojíte k zariadeniu. Využiť sa dá na prenos dát, ale aj vysokorýchlostné nabíjanie.

Konektor USB-A začal strácať relatívny význam po predstavení USB-C v roku 2014, avšak aj napriek tomu ešte stále mnoho moderných zariadení má aspoň jeden port USB-A, pretože ešte stále existujú milióny zariadení, ktoré vyžadujú pripojenie USB typu A. To je hlavný dôvod, prečo USB-A tak skoro úplne nezmizne, a aj keď ide o starší typ pripojenia očakáva sa, že bude v budúcnosti konektorom USB-C úplne nahradený.

Nová legislatíva EÚ vyžaduje, aby výrobcovia mobilných zariadení využívali USB-C port.

USB-C sa stane v roku 2024 štandardom

USB typu C sa stane štandardným konektorom v Európskej únii od roku 2024, v prípade notebookov až od roku 2026. Nová legislatíva EÚ bude vyžadovať, aby výrobcovia nových zariadení používali práve tento port. Implementácia konektorov USB-C do mobilných telefónov, tabletov, notebookov a ďalších zariadení prinesie niekoľko výhod. Predovšetkým to bude mať pozitívny vplyv na pohodlie užívateľa, pretože jedna nabíjačka bude schopná fungovať pre všetky zariadenia v domácnosti.

Dôvody štandardizácie jedného konektoru:

  • Podľa viacerých štúdií majitelia nových zariadení sa často zbavujú nových nabíjačiek a káblov, pretože doma už majú dostatok podobného vybavenia.
  • Ročne sa na skládky vyhadzuje viac ako 10 miliónov ton káblov a nabíjačiek.
  • Okrem štandardizácie konektorov v elektronických zariadeniach bude novou zmenou aj vynechanie káblov z predajných balení.
  • Väčšina používateľov často využíva len jeden alebo dva káble (napríklad doma a v práci) na nabíjanie všetkých svojich zariadení. Pri nákupe nového zariadenia často zistia, že ich starý kábel stále funguje, a preto nový nie je potrebný. Redukciou nabíjačiek a káblov sa zmenší aj veľkosť balenia, čo pozitívne ovplyvní ľahkosť a ekologickosť balenia.

Dôležité je spomenúť, že v prípade mobilných telefónov iný konektor než USB-C využívala len spoločnosť Apple. Tá sa musela nariadeniam Európskej Únie prispôsobiť, a tak je najnovší rad smartfónov iPhone 15 vybavený konektorom USB-C.

Súvisiace kategórie

Káble a konektory