Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Varná kanvica vs rýchlovarná kanvica

Varná kanvice a rýchlovarné kanvice sa často zamieňajú, avšak rozdielov medzi týmito spotrebičmi je hneď niekoľko. Keďže ide o rozdielne typy kanvíc, každá má svoje výhody aj nevýhody, avšak parametre, podľa ktorých si vybrať sa príliš nelíšia. V našom článku sme pre vás porovnali rozdiely medzi varnou kanvicou a rýchlovarnou kanvicou a zhrnuli kritériá, ktoré by ste mali sledovať pri kúpe. 

Rýchlovarná kanvica Sencor.

Klasická varná kanvica vs rýchlovarná kanvica 

Aj napriek tomu, že rýchlovarné kanvice sú čoraz populárnejšie, stále sa nájdu ľudia, ktorí nedajú dopustiť na klasiku a vodu na čaj alebo kávu si pripravia v klasickej varnej kanvici. Rozdiel medzi jednotlivými kanvicami spočíva najmä v rýchlosti ohrevu vody, avšak odlišujú sa aj ďalšími detailmi. 

Klasická varná kanvica sa umiestňuje priamo na sporák, takže k svojmu fungovaniu nepotrebuje prístup k elektrickej sieti. Vďaka tomu je obľúbeným riešením na chaty alebo do kempov, kde tento spôsob ohrevu vody určite oceníte. Na výber je v niekoľkých materiálových prevedeniach a dostupné sú aj modely vhodné na indukčnú varnú dosku. Okrem ohrevu vody však klasická varná kanvica zvyčajne nedisponuje žiadnymi ďalšími funkciami.  

Rýchlovarná kanvica začne vodu ohrievať po pripojení k elektrickej zásuvke. Doba ohrevu je výrazne kratšia, ako u klasických varných kanvíc. Rýchlovarné kanvice tiež môžu byť vybavené viacerými užitočnými funkciami, ako napríklad LED displejom, ktorý zobrazuje teplotu vody, svetelnou a zvukovou signalizáciou, ktorá oznamuje ukončenie ohrevu, či Anti-Drip systémom, ktorý zabraňuje kvapkaniu vody z kanvice. 

Kanvicu vyberajte podľa objemu 

Nech už sa rozhodnete pre klasickú varnú kanvicu alebo rýchlovarnú kanvicu, pri výbere by vás mal zaujímať najmä ich objem. Ten sa udáva v litroch a zvyčajne býva znázornený aj na odmerke kanvice. Výber objemu kanvice by mal zohľadňovať vaše bežné potreby na ohrev vody a počet osôb, ktoré budete obsluhovať.

  • Malý objem (do 1,5 litra) - tieto kanvice sú kompaktné a ideálne pre jednotlivcov alebo malé domácnosti. 
  • Stredný objem (od 1,5 do 2,5 litra) - tento objem je dostatočný na prípravu nápojov pre niekoľko ľudí a poslúži aj ako základ pre varenie, ak potrebujete vodu priviesť do varu rýchlejšie ako v hrnci. 
  • Veľký objem (viac ako 2,5 litra) - tieto kanvice sú vhodné pre veľké domácnosti alebo pri častých návštevách, kedy je potrebné ohriať väčšie množstvo vody naraz.

Čierna rýchlovarná kanvica

Varné a rýchlovarné kanvice sa líšia materiálom 

Rozdiel medzi klasickou varnou kanvicou a rýchlovarnou kanvicou spočíva najmä v ich materiáloch. Kým klasické varné kanvice sú často dostupné ako nerezové alebo smaltované, pri výrobe rýchlovarných kanvíc sa používajú rôzne druhy materiálu. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, pričom zvyčajne ovplyvňuje aj výslednú cenu kanvice. 

Klasické varné kanvice v našej ponuke nájdete vyrobené z týchto materiálov:

  • Nerezová oceľ - je najčastejším materiálom pre tieto kanvice, pretože nerez je známy svojou odolnosťou a dlhou životnosťou, a zároveň dodáva kanvici moderný vzhľad.
  • Smalt - je obľúbenou voľbou milovníkov retro štýlu a výhodou je najmä jeho  trvanlivosť. 
  • Keramika - majú zvyčajne vyššiu hmotnosť a je nutné, aby ste s nimi opatrne manipulovali, pretože môže rýchlo dôjsť k ich poškodeniu. 

Rýchlovarné kanvice sú dostupné v týchto prevedeniach: 

  • Plastové - sú cenovo dostupné a ľahké, ale na druhej strane majú krátku životnosť, pretože plast sa môže rýchlo opotrebovať a ich vzhľad môže pôsobiť lacno.
  • Sklenené - majú nádherný elegantný dizajn, ktorý sa skvele hodí k farebne podsvietenému indikátoru ohrevu, umožňujúcemu sledovať celý proces ohrevu vody. Ich nevýhodou je sklon k tvorbe vodného kameňa, čo vyžaduje viac úsilia pri čistení kanvice.
  • Keramické - sa vyznačujú tichou prevádzkou a sú k dispozícii v rôznych dizajnoch a retro štýloch. Ich nevýhodou môže byť vyššia hmotnosť a potreba opatrnosti pri manipulácii, pretože keramika je zraniteľným materiálom, ktorý sa ľahko láme. 
  • Nerezové - patria medzi obľúbené, hlavne kvôli ich odolnosti a dlhej životnosti. Sú ľahko udržiavateľné a mali by byť vybavené bezpečnostnými prvkami na ochranu pred popálením, takže si vždy overte, či sú tieto funkcie súčasťou kanvice.

Aké ďalšie parametre sledovať pri výbere rýchlovarnej kanvice? 

V prípade, že sa rozhodnete pre rýchlovarnú kanvicu, okrem objemu a materiálu by ste sa mali zamerať aj na niekoľko ďalších parametrov. Tie ovplyvňujú nielen rýchlosť ohrevu vody, ale aj to, ako dobre sa vám bude kanvica používať. 

Pri výbere sa preto zamerajte aj na tieto vlastnosti: 

  • príkon
  • umiestnenie ohrevnej špirály 
  • funkcie 

Rýchlovarná kanvica Philco.

Rýchlovarnú kanvicu vyberajte podľa príkonu

Príkon varnej kanvice je dôležitý nielen pre spotrebu energie, ale má tiež výrazný vplyv na rýchlosť, s akou môže kanvica ohrievať vodu. Čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie sa voda zohreje, ale tým pádom aj viac elektrickej energie spotrebuje. 

Menšie cestovné kanvice s objemom 0,5 litra obvykle majú príkon do 1 000 W. 

Pre kanvice s objemom 1 liter je odporúčaný príkon minimálne 1 500 W, aby bola schopná efektívne zohriať väčšie množstvo vody. 

Väčšie kanvice s objemom 1,6 litrov alebo viac by mali mať príkon minimálne 2 000 W alebo dokonca viac, pretože väčší objem vody potrebuje viac energie na rýchle zohriatie.

Rýchlovarná kanvice sa líši umiestnením ohrevnej špirály 

V našom e-shope nájdete rýchlovarné kanvice, ktoré sa líšia umiestnením ohrevnej špirály. Tá môže byť umiestnená priamo vo vnútri kanvice, takže je v kontakte s vodou alebo v podstavci. Zistite, aké sú výhody jednotlivých typov umiestnení ohrevnej špirály. 

Skrytá ohrevná špirála je umiestnená v spodnej časti kanvice, konkrétne v podstavci. Jej hlavnou výhodou je jednoduchšia údržba a dlhšia životnosť. Pretože je špirála "zaliata" v plastovej či oceľovej časti, má tendenciu byť odolnejšia voči poškodeniam a poruchám. Tento typ kanvice nemusíte zvlášť špeciálne udržiavať, pretože sa o ňu nemusíte starať a kvalitne vykonáva svoju funkciu. Na druhej strane, trvá dlhšie, kým voda dosiahne potrebnú teplotu, pretože špirála nie je priamo ponorená do vody.

Viditeľná ohrevná špirála je umiestnená priamo vo vnútri vody, čo umožňuje rýchlejšie ohrievanie vody. Tieto kanvice majú však náročnejšiu údržbu, pretože vodný kameň sa môže usádzať priamo na špirále. To si vyžaduje pravidelné odstránenie usadenín. Okrem toho je špirála priamo v kontakte s vodou, takže je citlivejšia na poškodenie v porovnaní so skrytým modelom.

Rýchlovarná kanvica s LED displejom.

Funkcie, ktorými sú vybavené rýchlovarné kanvice 

Každá rýchlovarná kanvica môže byť vybavená aj niekoľkými užitočnými funkciami, ktoré zjednodušujú jej používanie alebo skvalitňujú ohrievanie vody. Zistite, aké funkcie môže mať vaša nová rýchlovarná kanvica. 

  • Regulácia teploty vody - umožňuje presné nastavenie teploty vody.
  • Integrovaný teplomer - tento prvok je často prítomný na kanviciach bez možnosti nastavenia teploty. Nachádza sa obvykle na bočnej stene kanvice a slúži na zobrazenie aktuálnej teploty ohrievanej vody.
  • LCD displej - informuje o teplote vody, prípadne o vypnutí alebo zapnutí kanvice. 
  • Bezpečnostný systém proti prehriatiu - rýchlovarná kanvica sa automaticky vypne, ak hrozí jej prehriatie alebo poškodenie.
  • Ochrana proti chodu naprázdno - kanvica sa automaticky vypne, ak je omylom zapnutá bez vody.
  • Termoregulácia - táto funkcia je bežná vo väčšine kanvíc a slúži k udržaniu teploty vody. Niekedy kanvice udržia vodu teplú aspoň 30 minút, no niektoré modely s touto funkciou dokážu udržať teplotu až viac ako 12 hodín.
  • Filter kanvice - slúži na minimalizovanie tvorby vodného kameňa v kanvici. Môže byť buď vyberateľný a jednoducho sa čistí, alebo trvalý a pevne spojený s kanvicou.
  • Svetelná a zvuková signalizácia - upozorní, keď je voda zohriata na požadovanú teplotu.
  • Odmerka - umožňuje vám jednoducho skontrolovať množstvo vody v kanvici.
  • Sitko na čaj - praktický doplnok pre prípravu sypaných čajov.
  • Funkcia Basket - aktivuje cyklus automatického vynorenia alebo ponorenia čajového sitka pri lúhovaní. 
  • Anti-Drip systém - zabraňuje kvapkaniu vody počas nalievania.
  • Automaticky otvárateľné veko - predchádza popáleniu parou po dokončení ohrievania vody vo varnej kanvici.
  • Funkcia Auto Start - slúži na automatické zapnutie kanvice v prednastavenom čase.
  • Cool touch úchytka - špeciálna rúčka je izolovaná od zvyšku kanvice, čo znamená, že ostáva chladná aj po zovretí kanvice s horúcou vodou.
  • Cool touch povrch - kanvice označené ako "cool touch" zostávajú chladné na celom svojom povrchu, dokonca aj keď sú plné horúcej vody. Tento efekt dosahujú vďaka dvojitej a izolovanej stene.

Niektoré drahšie modely sú vybavené aj inteligentnými funkciami, ktoré môžete využiť po prepojení rýchlovarnej kanvice s vašim smart zariadením. Stačí, ak v aplikácií vyberiete možnosť zapnutia kanvice a po príchode domov si váš obľúbený nápoj zaleje už uvarenou horúcou vodou. 

Rýchlovarná kanvica Sage

Cena varnej vs rýchlovarnej kanvice

Kým v minulosti boli varné kanvice cenovo lákavou variantou, v súčasnosti ponúkajú výrobcovia rýchlovarných kanvíc pestrý výber modelov za skutočne dostupné ceny. Pre lepší prehľad sme pre vás kanvice v našej ponuke rozdelili do niekoľkých cenových kategórií: 

  • Do 15 eur - v tejto cenovej kategórií nájdete základné varné kanvice a plastové rýchlovarné kanvice.  
  • Od 15 do 30 eur - za túto cenu zakúpite varné kanvice z kvalitných materiálov a rýchlovarné kanvice zo skla, keramiky alebo nerezu. Výhodou je aj viacero funkcií a zaujímavý dizajn, ktoré ocenia nenároční užívatelia. 
  • Od 30 do 80 eur - v tejto cenovej relácii nájdete rýchlovarné kanvice v rôznych farebných prevedeniach a nápaditých dizajnoch, ktoré zaujmú na prvý pohľad. Výhodou je aj množstvo funkcií a vysoký príkon. 
  • Od 80 eur a viac - za túto cenu zakúpite najvýkonnejšie rýchlovarné kanvice známych značiek, ktoré ponúkajú množstvo užitočných funkcií.

Varné a rýchlovarné kanvice ponúkajú viacerí výrobcovia 

V našom e-shope nájdete pestrý výber varných a rýchlovarných kanvíc za dostupné ceny. Pri výbere najlepšej kanvice môžete využiť filter na hľadanie, ktorý vám umožní vybrať si model podľa vami stanovených kritérií. Vo filtri môžete definovať rozpätie minimálnej a maximálnej ceny alebo vybrať preferovaný materiál a farbu, tak aby výsledky vyhľadávania čo najlepšie zodpovedali vašim požiadavkám.

Navyše sme pre vás produkty usporiadali aj podľa značiek, čo vám umožní ľahko nájsť svojho obľúbeného výrobcu. V našej ponuke nájdete varné a rýchlovarné kanvice týchto značiek: 

  • Philco 
  • Sencor 
  • De'Longhi 
  • Philips 
  • Electrolux 
  • Xiaomi 
  • Tefal 
  • ETA 
  • Sage 
  • Catler 
  • Guzzanti 
  • Kenwood 
  • Russell Hobbs 

 

 

Súvisiace kategórie

Rýchlovarné kanvice Spotrebiče na prípravu nápojov