Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Typy USB konektorov a ich porovnanie

USB alebo celým názvom Universal Serial Bus, je priemyselný štandard, ktorý slúži na vzájomné prepojenie zariadení alebo na prenos dát. Stretávame sa s ním na dennej báze pri počítačoch, telefónoch a iných elektronických zariadeniach. USB konektory sa počas svojej takmer 30-ročnej existencie neustále vyvíjali a vylepšovali. Dnes je známych viacero druhov, ktoré sa líšia účelom či rýchlosťou prenosu. V našom článku vám priblížime všetky typy, aby ste sa vo svete USB konektorov už viac nestratili.

USB konektor

Rozdelenie konektorov podľa ich rýchlosti

Veľmi častým typom označovania USB konektorov je číslo a ďalšie číslo. Napríklad USB 3.2. Tieto čísla nám prezrádzajú aké rýchlosti prenosu dát USB konektory dosahujú. Nepriamo tiež hovoria aj o tom ako dlho je už tento typ na svete. K zaujímavosti patrí aj fakt, že jednotlivé USB konektory majú rozdielne vnútorné sfarbenie, ktoré väčšinou slúži na ich rýchlu identifikáciu.

Rôzne typy USB konektorov vo veľkej kope.

USB 1.0 a 1.1

Ide o prvý a zároveň najstarší typ USB konektora. Ten v roku svojho vydania dosahoval rýchlosť až 12 Mbit/s. Približne o pol roka neskôr vyšiel typ USB 1.1, ktorý sa stal obrovským hitom. Označuje sa bielou farbou a aj dnes ho používajú niektoré staršie káblové myši alebo klávesnice.

USB 2.0

V roku 2000 prišiel na svet prvý veľký upgrade pre USB konektory v podobe USB 2.0. Ten dosahuje rýchlosť prenosu dát až 480 Mbit/s. Prešiel si niekoľkými vylepšeniami, ktoré vybudovali a zlepšili nabíjanie pomocou takéhoto konektoru. Ide stále o široko používané rozhranie, ktoré sa bežne využíva na prepojenie počítača s periférnymi zariadeniami akými sú klávesnice, tlačiarne, fotoaparáty a podobne. Táto verzia sa vyznačuje čiernou farbou.

USB 3.0

Ďalším vylepšením bolo USB 3.0, ktoré je navrhnuté tak, aby dosahovalo nadpriemerne vysokú rýchlosť dátového prenosu. Jeho teoretická maximálna rýchlosť prenosu môže byť až neuveriteľných 5 Gbit/s. Vďaka veľkej rýchlosti sa stal novým štandardom na prenos veľkých súborov akými sú napríklad videá. V súčasnosti tento štandard používajú klasické USB flash disky. Označuje sa modrou farbou. V prípade ak sa používa na nabíjanie, jeho vnútorné sfarbenie je oranžové. Časom bol tento variant ešte vylepšení a vznikli ďalšie dve verzie.

  • USB 3.1 podporuje už prenosovú rýchlosť 10 Gbit/s. Vyznačuje sa modrozelenou farbou.
  • USB 3.2 priniesol ešte rýchlejší transfer o rýchlosti 20 Gbit/s. Tento variant nájdete označený červenou farbou.

Konektor USB 3.0 označený oranžovou farbou.

USB 4

Je najnovšou verziou USB konektorov. Poskytuje rýchlejší prenos, lepšie využitie portov ako aj funkciu tunelovania. Tento variant dosahuje rýchlosť prenosu až 40 Gbit/s a prenos až 100 wattov energie. Zároveň umožňuje tunelovanie, čo znamená že môžete používať rôzne spôsoby odosielania cez jedno pripojenie. Jeden kábel, tak pomocou rozbočovača môžete použiť na napájanie viacerých zariadení. Zmena je aj v písaní. Výrobcovia odstránili medzeru a nulu za číslom a chcú, aby sa tento mechanizmus označoval iba jednoducho USB4.

USB Typ A

Často označovaný iba ako USB typ. Má obdĺžnikový, plochý tvar. Ide o najpopulárnejší a najrozšírenejší variant. Jeden koniec kábla ma širší koniec a samotný konektor nie je symetrický. To znamená, že pre správne spojenie je potrebné vkladať ho z dobrej strany. Tento typ podporuje takmer všetky verzie od USB 1.1 až po USB 3.0. Odlišujeme dva základné podtypy.

USB A -samec

Používajú sa najčastejšie na pripojenie bezdrôtových zariadení. Zásuvný modul vyzerá podobne ako flash disk a je na oboch stranách rovnaký. Dobrým príkladom sú napríklad USB klávesnice či myši. Najviac s nimi môžete prísť do styku ak pripájate zariadenia k počítaču, prepájate herné konzoly, DVD prehrávače, blue-ray atď.

USB A – samica

Tento typ káblov možno nájsť ak potrebujete prepojiť navzájom dva USB káble. Bežne sa s týmto portom stretnete ak napríklad potrebujete USB kábel z tlačiarne natiahnuť ešte niekoľko metrov. Variant samice sa skladá z extendera do ktorého pripájate jeden USB kábel a výstupného USB portu, ktorý pripájate už k želanému zariadeniu.

Zapájanie USB kábla typu A do portu na počítači.

USB Typ B

Ďalší variant na ktorý môžete naraziť, je konektor typu USB B. Najväčším rozpoznávacím znakom je jeho štvorcový tvar s mierne zaoblenými rohmi. Podobne ako USB typu A aj tieto konektory sú kompatibilné so všetkými verziami.

Výnimku tvorí jedine USB B s názvom Powered-B, ktorý je kompatibilný iba s typom USB 3.0. S týmto typom disponujú najmä väčšie, staršie zariadenia ku ktorým patria kopírky a tlačiarne. Takéto káble majú najčastejšie USB A port na jednej strane a na druhej štvorcový USB B port, ktorý sa napája na tlačiareň. Aj v tomto prípade sa môžete stretnúť s káblovými variantmi samec a samica.

USB konektor typu B na pripojenie k tlačiarni.

USB Typ C

Patrí aktuálne vďaka svojej vysokej rýchlosti prenosu dát k najlepším a najpoužívanejším USB portom. Je súčasťou výbavy najmä na nových smartfónoch, ale takýto port nájdete aj na tabletoch či notebookoch. Oproti predošlým typom má menší a oválny tvar. Jeho najväčšou výhodou je jeho reverzibilita. S USB C sa nikdy nestane, že by ste ho do portu vložili nesprávnym smerom. Ide o univerzálny konektor, ktorý už nájdete aj v novej sérii iPhone 15.

Mini USB

Znamená výrazne zmenšenú verziu konektorov typu USB A a USB B. Podporujú iba rýchlosti USB 1.0 a 2.0. Majú tvar štvor alebo päťuholníka. Slúžia na šetrenie miesta v malých zariadeniach akými sú napríklad fotoaparáty či herné ovládače.

Micro-USB

Predstavuje ďalšiu alternatívu na úsporu miesta. Ide o vylepšený variant, ktorý má nastavenia pre USB 2.0, ale aj USB 3.0. S týmto portom sa stretnete v súčasnosti pri power bankách, bluetooth reprákoch či elektrických kefkách. Donedávna ho malo aj veľa smartfónov, tie však vymenili micro-USB za port typu USB C.

USB konektor typu C pri notebooku.



 

Súvisiace kategórie

Káble a konektory Konektory a adaptéry