Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Tipy a triky na šikovné vianočné upratovanie

Vianočné upratovanie dá poriadne zabrať, preto ho neodkladajte na posledné hodiny pred Štedrým dňom. Tento čas by ste už mali tráviť pokojnejšie, príjemnejšie a hlavne bezstarostne. Faktom je aj to, že vianočné generálne upratovanie zabezpečí, že všetko v domácnosti zostáva dlhšie čisté, a preto byt alebo dom stačí v najbližších dňoch a týždňoch už len udržiavať. Dôležité je vnímať aj vianočné upratovanie ako normálnu súčasť života. Neponáhľajte sa a relaxujte pritom. Na vianočnú náladu vás naladia vianočné piesne. V našom článku vám ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám s vianočným upratovaním určite pomôžu.

Tipy a triky na šikovné vianočné upratovanie.

Zapojte do upratovania celú rodinu nech je to tímová práca

Vianoce by mali byť o spolupatričnosti a rodine. Je preto nesmierne dôležité, aby sa na prípravách podieľala celá rodina. Vďaka tomu budú mať aj ostatní členovia rodiny oveľa väčšiu radosť z toho, že ste celú prípravu zvládli spoločnými silami. Vytvorte si harmonogram, podľa ktorého každý člen rodiny podá pomocnú ruku.

Vyčleňte každému úlohy podľa jeho možností a schopností a nebojte sa povinnosti rozdeliť. Naučte sa prácu delegovať. Mimochodom uľaví sa aj vám, pretože pred Vianocami treba toho stihnúť okrem upratovania ešte omnoho viac.

Vianočné upratovanie s partnerom.

Na začiatok si pripravte všetky nevyhnutné pomôcky

Nie je nič horšie, ako strácať drahocenný čas hľadaním handričiek, vhodných čistiacich prostriedkov a pomocníkov na upratovanie na poslednú chvíľu. Skúste si pred upratovaním vyčleniť nejakú krabicu, plastový kôš alebo lavór, kde si pripravíte všetky potrebné čističe, hubky, vlhčené aj suché utierky. Ľahšie sa vám budú potom presúvať z izby do izby.

Nezabudnite ani na vhodné čistiace prostriedky

Hoci sú na trhu bežne dostupné rôzne univerzálne čističe pri dôkladnom upratovaní sa im radšej vyhýbajte. Vo všeobecnosti svoju prácu urobia polovičato, alebo s nimi upratovanie trvá dlhšie. Určite to poznáte z vlastnej skúsenosti. Lepším riešením sú overené čističe, ktoré sú určené na konkrétny povrch. Prípadne si ich môžete vyrobiť doma.

Podobne je to aj s handričkami. Úplne postačí, ak budú handričky rôznych farieb a jemnosti. Vizuálne si skôr zapamätáte, ktorú na čo používate. To isté platí aj pre rodinných príslušníkov, ktorí vám budú pomáhať. Asi ťažko by sa vysvetľovalo deťom, aby utierali prach iba handričkou s mikrovláknom.

Potrebné čistiace prostriedky.

Posily pre dokonalú čistotu v domácnosti

Čas strávený upratovaním pomôže výrazne skrátiť aj moderná technika. Pripravte si vysávače, parné čističe a vhod prídu aj naparovače odevov.

Náš TIP: Viete ako si ušetriť kopec času pri žehlení a praní záclon? Keď budete záclony prať nastavte na práčke čo najnižšie otáčky, aby ste predišli zbytočnému pokrčeniu. Ešte vlhké záclony zaveste na okná a pokojne sa venujte inej činnosti. Keď uschnú a budú sa vám zdať pokrčené vezmite si na pomoc naparovač odevov. Mierne ich preparíte priamo na okne a je to. Žiadna zbytočná námaha a strata času.

Začnite triedením vecí

Pokiaľ sa vo vašej domácnosti nachádzajú veci, ktoré už vôbec nepoužívate, vytrieďte ich. Roztrúsené ovládače, nabíjačky, pohodené veci alebo nepotrebné predmety uložte na svoje miesto. Staré časopisy a letáky vyhoďte. Recyklácia oblečenia a hračiek je viac než vítaná.

Skúste sa ponoriť do detskej izby s vašimi ratolesťami a spoločne preberte jednotlivé hračky, s ktorými sa už nehrávajú. Perfektné bude, ak sa dohodnete a aspoň pár z nich spolu vyradíte pre detičky v nemocniciach či v detských domov. Veď Vianoce sú na to ten najideálnejší čas.

Uprataná detská izba.

Menej je niekedy viac. Snažte sa udržiavať minimálny počet dekoračných predmetov na otvorených plochách a regáloch. Zvážte, či sú všetky dekorácie skutočne potrebné. Minimalizmus sa postará o jednoduchú a rýchlu údržbu a vytvorí útulný domov bez pocitu preplnenia.

Postupujte systematicky zhora nadol

Vianočné upratovanie si v prvom rade vyžaduje systém. Bez neho môže byť vaša snaha zbytočne zdĺhavá. Zlaté pravidlo upratovania hovorí o tom, že v každej miestnosti bez ohľadu na to či je to veľká alebo mala, pri upratovaní je potrebné postupovať zhora smerom nadol. V praxi to znamená, že je potrebné vymiesť pavučiny z kútov od stropu po podlahu, zložiť záclony, vyutierať garniže, lustre a samozrejme nezabudnite ani na žalúzie.

Ak chcete ušetriť kroky, môžete do upratovania zakomponovať aj ďalšie pravidlo a tým je, že sa budete pohybovať zľava doprava, v smere hodinových ručičiek. Nebudete chodiť z jednej strany izby na druhú, pekne krok za krokom ju dookola prejdete celú a dáte všetky veci na poriadok. Vezmite si na pomoc prázdne vrecia na odpadky, do ktorých budete odkladať veci, ktoré do izby nepatria, alebo ich chcete rovno vyhodiť.

Náš TIP: Na čistenie stien od prachu a pavučín postačí čistá bavlnená ponožka. Vezmete plochý mop navlečiete ponožku a môžete pohodlne utierať.

Čistenie okien.

Umývanie okien

Väčšina z nás umýva okná dvakrát do roka a to zvyčajne pred Veľkou nocou a pred Vianocami. Žiaľ umývanie okien v zime je náročnejšie. Nemusíte sa obávať, poradíme vám ako na to, aby ste pri umývaní nestrávili dlhé hodiny.

Predtým, než sa pustíte do samotného umývania je potrebné povymetať pavučiny a umyť žalúzie, aby sa neusadil prach z okolia na čisté okná. Na umývanie si pripravte vedro s vlažnou vodou, suchú a mokrú handru, stierku a leštidlo na okná.

Náš TIP: Do vedra s vodou pridajte namiesto bežného saponátu leštidlo do umývačky riadu a ocot. Ak nemáte po ruke leštidlo môžete použiť aj obyčajný šampón na vlasy. Kombinácia vody, octu a šampónu robí pri umývaní okien naozaj zázraky. Do 5 litrov vody nalejte približne 2 decilitre octu. Ocot so šampónom okná účinne odmastí a vráti im lesk.

Najprv umyte handrou okná od najhrubšej špiny a následne aj rám okien. So skla zotrite zvyšnú vodu pomocou stierky. Na dokonalý lesk bez šmúh použite leštidlo, ktoré do sucha poutierajte starou bavlnenou plienkou či utierkou. Na konečné doleštenie môžete použiť aj noviny. Ich výhodou je, že nenechávajú na povrchu žiadne chĺpky ani nitky. Vďaka tomu, že výborne sajú vodu, je leštenie novinami mimoriadne pohodlné a účinné.

Vysávač na okná.

Náš TIP: Ak máte v domácnosti viac okien, zrkadiel a sklenených plôch, určite zvážte kúpu akumulátorovej stierky na okná s vysávačom. Pomôže skrátiť dobu umývania a zjednodušiť upratovanie. Na trhu nájdete rôzne čističe okien stačí si iba vybrať. S ich pomocou bude čistenie, nielen okien, hračkou. Pomôžu aj pri umývaní obkladačiek, sprchových kútov, ale aj varnej dosky.

Upratujte podľa miestností

Nech ide o akúkoľvek miestnosť, v každej je potrebné spraviť základné úkony ako povysávať, utrieť prach, vyprášiť koberce a umyť podlahu. Poďme si spolu prejsť ako na jednotlivé miestnosti.

Čistá obývačka

Ak máte v obývačke deky, ozdobné vankúše alebo obrusy vložte ich do práčky. Následne svoju pozornosť venujte sedačke a kobercom. Vhod prídu podlahové vysávače, ktoré majú vo výbave rôzne štrbinové nadstavce. Čalúnené časti je potrebné poriadne povysávať nielen na povrchu, ale aj v medzerách. Koberec môžete pred vysávaním najskôr preprášiť. Ak potrebujete zneutralizovať pachy na sedačke a kobercoch postačí roztok z teplej vody a octu. Pomocou kefky s jemnými štetinami jemne prebehnite po sedačke aj po koberci. Octová voda povrch zbaví nielen prachu a pachov, ale ho aj vydezinfikuje a oživí farby.

Náš TIP: Ak máte v dome či byte viac kobercov a čalúneného nábytku, doplňte svoju výbavu o viacúčelové vysávače. Poslúžia nielen pri bežnom upratovaní domácnosti, ale zvládnu vyčistiť všetky druhy podláh a povrchov na mokro aj sucho a taktiež pomocou parnej funkcie. Pomôžu aj pri čistení garáží, pivníc a môžete ich použiť aj na upratanie interiéru vášho auta.

Čistenie sedacej súpravy.

Až po tomto kroku sa venujte utieraniu prachu. Televízory a elektronika sú háklivé na použitie rôznych čističov na odstránenie prachu. Zásadne používajte čistiace prostriedky alebo vlhčené utierky odporúčané výrobcom.

Na ostatné časti nábytku najlepšie poslúži vlhká handrička z mikrovlákna. Pri utieraní začnite dekoráciami a knihami. Utrite ich od prachu a uložte na jedno miesto. Potom vyutierajte prach z poličiek a skriniek. Nezabudnite ani na menej viditeľné miesta ako sú obrazy, zárubne či dvere. Očistené doplnky úhľadne uložte, pretože na maličkostiach je postavený celkový dojem, ktorý miestnosť vytvára. Nakoniec zostáva už len podlaha. Aj tú je potrebné poriadne povysávať a až potom dokonale pozmývať.

Umývanie podláh.

Náš TIP: Vedeli ste, že aviváž dokáže eliminovať statickú elektrinu, takže prach sa nebude tak rýchlo usádzať? Ak nie, oplatí sa vyskúšať. Do vlažnej vody pridajte trochu aviváže a následne v nej pláchajte handričku s ktorou utierate prach. Prípadne si môžete urobiť roztok a naliať ho do fľaše s rozprašovačom.

Uprataná spálňa a detská izba

V miestnostiach ako je spálňa alebo detská izba je potrebné začať výmenou posteľnej bielizne. Nezabudnite ani na výmenu obliečok, prípadné preprášenie ozdobných vankúšov. Potom sa vrhnite na matrac. V ňom sa najčastejšie usádza prach, baktérie, spóry plesní ako aj roztoče.

Prezliekanie bielizne.

Náš TIP: Na rýchle odstránenie mikróbov, roztočov a baktérií sú skvelou voľbou parné čističe. Para odstráni 99 % baktérií a usadených nečistôt, ktoré ručné vysávače nezvládnu. Bez použitia chemikálií odstránite aj tie najodolnejšie škvrny, vodný kameň, vyčistíte medzery medzi obkladačkami a s ich pomocou udržíte aj hračky v hygienickej čistote.

Keď bude posteľ v novom šate poutierajte prach, nevynechajte ani tienidlá lámp a zárubne, povysávajte koberce aj podlahu a na záver nezabudnite pevné podlahy poriadne poumývať.

Náš TIP: Na jednoduché odstránenie prachu z tienidiel lámp alebo zo závesov poslúži obyčajný lepiaci valček.

Detská izba a kuchyňa sú miestnosti, ktoré dajú kobercom poriadne zabrať. Ak nemáte vysávač s tepovačom ponúkame vám pár trikov ako vyčistiť aj tú najsilnejšiu škvrnu z koberca.

  • Pena na holenie - efektívne odstráni aj starší fľak a zanechá koberec hebký. Naneste ju na konkrétne miesto a pomocou handričky škvrnu vydrhnite. Následne pretrite mokrou utierkou, tak, aby ste koberec nepremočili. Majte na pamäti, že koberce nie je dobré drhnúť kefou, pretože by sa mohla narušiť ich štruktúra.
  • Šampón na vlasy - sa postará o mastné škvrny. Rozmiešajte šampón na vlasy v teplej vode a aplikujte na koberec. Opäť sa uistite, že koberec nie je premočený a nechajte ho poriadne vysušiť, aby ste predišli jeho zvlneniu či vzniku plesní.
  • Sóda bikarbóna - najúčinnejší pomocník v domácnosti. Koberec najprv povysávajte a posypte jedlou sódou. Nechajte približne pol hodiny odstáť. Sóda na seba naviaže mastnotu a nečistoty, ktoré potom jednoducho povysávate.

Ak máte v spálni alebo v detskej izbe uložené na policiach rôzne veci, ktorých sa nechcete zbaviť kúpte si moderné krabice alebo boxy. Predmety poukladajte do vnútra a uložte do poličiek. Získate tak modernú dekoráciu a priestor, ktorý sa bude jednoducho udržiavať.

Ako na neporiadok v kuchyni

Upratovanie kuchyne býva najťažší oriešok z celého bytu alebo domu. Nakoľko sa v kuchyni varí, drží sa tu veľa prachu, mastnoty a smetí. Na túto miestnosť si vyhraďte najviac času.

Prvou kategóriou je riad. Aspoň raz za rok vyberte zo skriniek všetky poháre, hrnce, dózy a podobne a umyte ich. Ak máte umývačku riadu máte vyhraté a bude to umyté raz dva. Ak nie, potrvá to dlhšie. Následne odstráňte prach vo vnútri každej skrinky a uložte späť čistý riad. Vyumývajte kachličky medzi kuchynskou linkou, vyčistite všetky domáce spotrebiče, ako hriankovače, varné kanvice či kávovary. Potom prídu na rad väčšie domáce spotrebiče ako sporáky, varné dosky, chladničky, mikrovlnné rúry a v neposlednom rade digestory, ktoré dajú asi najviac zabrať. Po ich dôkladnom očistení nezabudnite umyť kuchynské dvierka a pracovnú dosku.

Umývanie v umývačke riadu.

Okrem dostupných prípravkov na čistenie kuchyne si môžete účinné čistidlá vyrobiť aj zo surovín, ktoré máte bežne v domácnosti. Výrobou vlastných prostriedkov ušetríte nielen peniaze, ale aj miesto na poličke s čistiacimi prostriedkami. Na začiatok je však potrebné dodať, že použitie octu a citrónovej šťavy sa neodporúča na kamenné a mramorové povrchy. Tie čistite len prípravkom na umývanie riadov, alkoholom s vodou, alebo prostriedkami určenými na konkrétny povrch.

Pár trikov, ktoré si poradia s nečistotou v kuchyni:

  1. Univerzálny čistiaci prostriedok, ktorý bude slúžiť aj ako dezinfekcia. Stačí zmiešať alkohol z lekárne s vlažnou vodou, v pomere 3 : 1. Ak chcete mať príjemnú vôňu pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja. Podobný účinok má aj ocot zmiešaný s vodou v pomere 1 : 1. Tento roztok dokonale vyčistí a vydezinfikuje kuchynskú linku, drevené dosky na krájanie, ale aj všetkých pomocníkov ku ktorým patrí hriankovač, mikrovlnka či pekáreň na chlieb. Pomôže aj s dezinfekciou kľučiek a vypínačov.
  2. Čistenie kuchynskej linky od mastnoty pomocou octu. Zmiešajte teplú vodu s octom v pomere 1 : 1 a naneste na zašpinené kuchynské skrinky, kachličky medzi linkou a pracovnú dosku. Nechajte pôsobiť približne 5 až 10 minút a vytrite do sucha. Na obzvlášť mastné škvrny použite ocot zmiešaný s kuchynskou soľou. Naneste na problémové miesto a za pomoci jemnej kefky odstráňte.
  3. Čistenie kuchynskej linky sódou bikarbónou. Zmiešajte sódu bikarbónu s dvojnásobným množstvom vody, môžete pridať aj citrónovú šťavu. Vzniknutú hmotu naneste na kuchynskú linku a pracovnú dosku a nechajte pôsobiť 5 minút. Túto metódu môžete použiť aj na čistenie mramorových liniek, stačí len keď vynecháte citrón.
  4. Čistenie podláh v kuchyni. Do vedra s teplou vodou pridajte trochu pracieho gélu, prípadne mydlové orechy. Stačí zobrať 5 - 6 orechov, dať na noc, respektíve minimálne na osem hodín lúhovať do vody a prostriedok je na svete. Pozor stačí naozaj málo, aby sa nestalo, že budete musieť umyť podlahu ešte raz čistou vodou.

Domáce čistiace prostriedky.

Nakoniec vyčistite kúpeľňu

Spolu s kuchyňou sú tieto dve miestnosti tie najdôležitejšie pri upratovaní a mali by ste si na to vyhradiť dostatok času. Zamerajte sa aj vodný kameň v sprche či umývadle.

V prvom rade upracte všetky doplnky a maličkosti v kúpeľni. Či už sú to uteráky, šampóny, kozmetika, zubné kefky alebo špinavá bielizeň. Čo najviac drobností uložte do skriniek, aby kúpeľňa nebola zbytočne preplnená. Prípadne môžete použiť rôzne boxy kam drobnosti uskladníte. Potom príde na rad umytie batérie, umývadla záchoda.

Pár rád na čisté umývadlo, toaletu alebo vaňu:

Aj v kúpeľni prídu vhod domáce čistiace prostriedky, ku ktorým patrí jednoznačne ocot, jedlá sóda, prach na pranie a kyselina citrónová.

Základ tvorí pasta z jedlej sódy a vody. Obe ingrediencie zmiešajte spolu s vodou. Táto domáca pasta účinne dokáže vyčistiť vaňu aj umývadlo. Pred samotným čistením nastriekajte umývadlo aj vaňu roztokom z vody a octu a nechajte chvíľu pôsobiť. Nečistoty pôjdu dole omnoho rýchlejšie.

Kúzelná vianočná aróma.

  1. Kyselina citrónová pomôže jednoducho vyčistiť splachovacie nádržky na WC. Stačí nasypať jedno balenie kyseliny citrónovej do nádržky a nechať pôsobiť po celú noc. Nádržka bude čistá a bez zápachu.
  2. Pasta z jedlej sódy a prášku na pranie si poradí so špárami v dlaždiciach. Zmiešajte pár lyžíc jedlej sódy, lyžicu prášku na pranie a približne 2 decilitre horúcej vody. Dôkladne premiešajte. Potom so starou zubnou kefkou namočenou v tomto roztoku vyčistite špáry medzi dlaždicami.
  3. Ocot, prach na pranie a alkohol dôkladne vyčistia každý sprchový kút. Zmiešajte 2 lyžice prášku na pranie, 1 lyžicu alkoholu z lekárne, 1 šálku octu a šálku teplej vody. Všetky ingrediencie pridávajte v uvedenom poradí. Na samotné čistenie použite jemnú stranu špongie. Naneste na povrch a nechajte približne 5 minút pôsobiť. Opláchnite a zotrite obyčajnou handričkou alebo papierovými utierkami. Všetko sa bude krásne lesknúť.

Náš TIP: Ak máte problémy s vodným kameňom na sprchovej hlavici, dajte ju na noc do sáčku s octom zriedeným s vodou a dobre ho uzavrite. Cez noc ocot rozpustí všetok vodný kameň.

  1. Na čistenie odtokov postačí jedlá sóda a ocot. Do odtoku nasypte približne pol hrnčeka jedlej sódy a zalejte pol hrnčekom octu. Nakoniec do tejto zmesi prilejte ešte 3 decilitre vriacej vody.

Náš TIP: Netrápte sa zbytočným umývaním pohárikov z kúpeľne alebo čistením rôznych nádob z mydiel a podobne. Šup s nimi do umývačky riadu. Takmer všetky sú už vhodné na umývanie v umývačke riadu. Kým upracete kúpeľňu budú čisté.

Vezmite do parády aj izbové rastliny

Hoci izbové rastliny dodávajú domovu punc a pomáhajú čistiť vzduch, zaslúžia si aj určitú očistu. V prvom rade je potrebné poutierať prach na listoch. Ideálne je, aby ste si handričku počas utierania rôznych rastlín vymieňali. Vyhnete sa tak prenášaniu škodcov z rastliny na rastlinu. Nezabudnite odstrániť všetky hnilobné stonky alebo hnedé lístky. Ak list začne žltnúť, už nikdy sa nezazelená, a tým, že ho odstránite čo najskôr, pomôžete rastlinke sústrediť svoju energiu na svoje zelené a zdravé časti.

Náš TIP: Kvapka jemného mydla do vedierka s vodou pomôže odstrániť každú vrstvu prachu na listoch vašich rastlín.

Vianočné vonné sviečky.

Prevoňajte svoj domov vianočnou arómou

Na záver príde vhod vianočná bytová dekorácia v podobe difuzéra s esenciálnym olejom alebo vonnej sviečky, ktorá dodá miestnosti čarovnú vianočnú vôňu.

Náš TIP: Chcete sa vyhnúť nepríjemným pachom z obuvníka alebo smetného koša? Na samolepiace filcové podložky, ktoré slúžia ako ochrana nábytku nakvapkajte pár kvapiek esenciálneho oleja a prilepte. Už vás pri otváraní nezarazí žiaden nepríjemný zápach iba príjemná vôňa.

 

Súvisiace kategórie

Umývanie a upratovanie Čistiace prostriedky Mopy, zmetáky a upratovacie nástroje Potreby do kúpeľne Umývačky riadu Žehlenie a starostlivosť o odevy Vysávače Úprava vzduchu