Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Sprievodca výberom správneho typu batérie

Batérie majú pre elektronické zariadenia nepopierateľnú dôležitosť, pretože sú ich životnou silou, dodávajú im energiu a umožňujú im funkčnosť bez potreby pripojenia k elektrickej sieti. Sú kľúčovými komponentmi mobilných telefónov, notebookov, hodiniek, fotoaparátov, elektrických vozidiel a mnohých ďalších moderných zariadení.

V tomto článku sa zameriame na celkový prehľad problematiky batérií a nabíjania, čo vám umožní lepšie pochopiť, aké možnosti máte k dispozícii. Zistíte, ako vybrať správne batérie pre svoje zariadenia tak, aby bol celý proces nabíjania bezpečný a efektívny.

Ako si vybrať správny typ batérie

Klasické batérie

Na úvod si predstavíme všetky dostupné typy batérií, čím sa medzi sebou odlišujú a aké majú využitie. 

Klasické baterky alebo inak nazývané spotrebné batérie majú široké využitie na trhu. Existuje niekoľko typov spotrebných bateriek, ktoré sa líšia veľkosťou, napätím a zložením. Na základe veľkosti môžeme rozdeliť klasické baterky na tužkové, mikrotužkové, batérie typu C a D, deväťvoltové batérie, ploché a gombíkové batérie.

Tužkové batérie, inak označované aj AA batérie sú najpoužívanejším typom batérie. Najčastejšie sa s nimi stretnete v diaľkových ovládačoch, hračkách, v drobnej elektronike ako aj v ručnom náradí. Disponujú napätím 1,2 - 1,5 V. 

Mikrotužkové batérie, AAA batérie majú rovnaké napätie a využitie ako AA batérie, sú však o niečo menšie. 

Tužkové batérie typu C a D sa kedysi používali v hračkách, svietidlách či v CD prehrávačoch. V súčasnosti ich nahradili tužkové batérie AA a AAA a v máloktorej elektronike ich ešte nájdete. Rozdiel medzi baterkou typu C a D je najmä vo veľkosti a vo výdrži. Batéria typu D ponúka dlhšiu výdrž.

Batérie 9V sa vyznačujú vyšším napätím, čo sa ráta pre zariadenia, ako sú napríklad detektory dymu, alarmy či audio zariadenia, ktoré vyžadujú väčšie množstvo prúdu.

Plochá batéria bola v minulosti veľmi rozšíreným typom, avšak v súčasnosti ju nahradili batérie typu AAA a AA, ktoré sú navrhnuté pre modernú elektroniku.

Gombíkové batérie alebo mincové batérie majú typickú veľkosť v tvare mince a majú využitie najmä v hodinkách, menších hračkách a inej drobnej elektronike. Gombíkové batérie sa rozdeľujú na 3 druhy, ktoré sa líšia označením, hodnotou napätia a zložením.

  1. Označenie LR predstavuje alkalickú batériu s napätím 1,5 V.
  2. Označenie SR predstavuje batériu s napätím 1,55 V, ktorá obsahuje oxidy striebra.
  3. Označenie CR predstavuje lítiovú batériu s napätím 3 V.

Typy batérií.

Batérie a ich zloženie

Batérie sa odlišujú nielen veľkosťou a názvom, ale aj zložením. Najčastejšie sa stretnete s batériami, ktoré sú alkalické, lítiové alebo zinkové.

Alkalické batérie nájdete označené pod písmenom L. Dosahujú napätie a sú typické pre tužkové a mikrotužkové batérie. 

Lítiové batérie dosahujú napätie 3V a sú označené písmenom C. Typické sú pre gombíkové baterky. Majú životnosť až 10 rokov a nízku hmotnosť vďaka čomu sa skvele hodia do hodiniek, kalkulačiek a ďalších zariadení.

Zinkové batérie dosahujú napätie 1,55V a sú označené písmenom S. Zinkové batérie majú vysokú trvanlivosť, avšak aj vyššiu cenu, pretože obsahujú oveľa viac striebra ako iné druhy bateriek. Využívajú sa najčastejšie v načúvacích prístrojoch a telemetrických zariadeniach.

Technológia použitá na výrobu batérií

Z akých prvkov sú batérie najčastejšie zložené, sme si uviedli vyššie. Teraz sa pozrieme na technológie, ktoré sa používajú na výrobu batérií s rôznymi chemickými zloženiami a vlastnosťami. Každá technológia batérie má svoje výhody a nevýhody a vhodná voľba závisí od vašich konkrétnych potrieb a použitia.

NiCd (nikel-kadmiové batérie) – ich chemické zloženie pozostáva z niklu a kadmia. Tieto batérie majú dlhú životnosť, sú odolné voči vysokým teplotám a majú nízky vnútorný odpor, čo umožňuje veľmi vysoký zbytkový prúd. Nevýhodou zostáva prítomnosť kadmia, ktoré je toxické a škodlivé pre životné prostredie. Rovnako tak majú NiCd batérie  problém s "efektom pamäte", čo znamená, že ak nie sú úplne vybité pred nabíjaním, môže sa znížiť ich kapacita.

Ni-MH (nikel-metalhydridové batérie) používajú elektródy z niklu a kovové hydridy. Ich výhodou je nižšia toxicita a sú teda ekologickejšie než NiCd batérie. Majú tiež vyššiu kapacitu a menší efekt pamäte. Nevýhodou týchto batérií je ich menšia životnosť.

Li-ion (lítio-ionové batérie) používajú lítiové zlúčeniny postavené na anóde a katóde. Môžu sa tak pochváliť vysokou energetickou hustotou, nízkou hmotnosťou, nízkym vnútorným odporom a nízkym samovybíjaním. Netrpia súce efektom pamäte, ale sú náchylné k poškodeniu pri častom nabíjaní alebo vybíjaní.

Li-pol (lítio-polymérne batérie) podobne ako Li-ion batérie, používajú lítiové zlúčeniny a  majú navyše aj polymérnu elektrolytovú vrstvu. Majú vyššiu energetickú hustotu a môžu byť vyrobené v rôznych tvaroch a veľkostiach, čo umožňuje väčšiu flexibilitu pri výbere. Nevýhodou zostáva ich náchylnosť k poškodeniu a k prehrievaniu. 

Li-ion tužkové baterky

Nabíjacie a nenabíjacie batérie

Nabíjacie batérie sú navrhnuté tak, aby mohli byť opakovane používané. Používajú chemické zlúčeniny, ktoré sa dajú premeniť naspäť na svoj pôvodný stav nabíjaním, čím sa obnovuje ich energetický obsah. Navyše sú ekonomickejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu, pretože redukujú množstvo odpadu. 

Jednou z hlavných výhod nenabíjacích batérií je ich pohodlnosť. Stačí ich len vložiť do zariadenia a sú pripravené na použitie. Zaťažujú však životné prostredie, najmä vtedy ak nie sú správne recyklované.

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý typ batérie si vybrať, položte si otázku, ako často plánujete používať konkrétne zariadenie. V prípade, že vyberáte batérie do zariadenia, ktoré používate pravidelne, nabíjacie batérie sú ideálnou voľbou. Pre zariadenie, ktoré budete používať iba občas, napríklad ako je diaľkový ovládač, zvoľte klasické nenabíjateľné batérie.

Výmena batérií v diaľkovom ovládači.

Čo robiť s vybitými batériami

Vybité batérie by nikdy nemali byť vyhodené spoločne s bežným odpadom do smetných nádob. Správna likvidácia vybitých batérií je dôležitá z dvoch hlavných dôvodov, ochrany životného prostredia a recyklácie vzácnych surovín.

Batérie obsahujú toxické látky, ako napríklad olovo, kadmium, ortuť a iné ťažké kovy. Ak by sa vybité batérie dostali do bežného odpadu a skončili na skládkach, mohli by tieto škodlivé látky unikať do pôdy, podzemnej vody a ovzdušia, čo môže vážne poškodiť životné prostredie a ohroziť zdravie.

Vybité batérie obsahujú aj množstvo vzácnych a recyklovateľných surovín, ako sú nikel, kobalt, lítium a iné. Tieto suroviny sú cenné pre priemysel a môžu byť znovu použité pri výrobe nových batérií a iných elektronických zariadení. Recyklácia batérií znižuje potrebu ťažby nových surovín, čím sa šetria prírodné zdroje a znižuje sa negatívny dopad na životné prostredie.

Vybité a nepotrebné batérie preto odneste do zberného kontajnera určeného na recykláciu batérií. Takéto kontajnery nájdete na rôznych verejných miestach a sú riadne označené.

Aj v predajniach PLANEO sú pripravené špeciálne nádoby na staré batérie, ktoré budú následne ekologicky zlikvidované. Vyberte si ktorúkoľvek z našich 56 predajní a počas otváracích hodín nám môžete odovzdať všetky nepotrebné batérie.

Recyklácia batérií.

Ako vybrať správnu batériu do notebooku

Batérie v notebooku majú životnosť spravidla 500 cyklov, čo predstavuje obdobie asi 2-3 rokov. Po tomto čase je dobré batériu vymeniť za novú, aby ste zabezpečili plynulý chod vášho notebooku. 

Parametre, ktoré odporúčame sledovať pri výbere vhodnej batérie do notebooku sú najmä kapacita, modelové označenie a kompatibilita.

Kapacita je uvádzaná v miliampérhodinách (mAh) alebo watthodinách (Wh). 1 Ah hovorí o tom, aký dlhý čas je zariadenie schopné nepretržite dodávať prúd do zariadenia po dobu 1 hodiny a označenie Wh určuje, akú dlhú dobu bude schopná baterka fungovať pri jednom použití. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššie sú tieto hodnoty, tým dlhšia bude prevádzka baterky v zariadení.

Modelové označenie vyčítate priamo na batérií a obsahuje značku notebooku, krajinu výroby a väčšinou obsahuje aj rôzne konfigurácie čísel a písmen. 

Pri hľadaní správnej batérie by ste mali sledovať informácie, ako sú kompatibilita baterky s vašim notebookom. Zabezpečením kompatibilnej batérie s vaším notebookom zaručíte vášmu notebooku optimálny výkon.

Je nesmierne dôležité sledovať aj certifikáciu vybranej batérie. Na základe certifikátov zistíte či batéria spĺňa príslušné bezpečnostné normy. Iba certifikované batérie totiž dokážu minimalizovať riziko poškodenia notebooku. 

Výmena batérie v notebooku.

Ako vybrať batériu do mobilu

Pri výbere batérie do mobilu sa stretnete s dvoma typmi, Li-ion batériou a Li-Pol batériou. Obidva typy batérií sú bezpečné a majú dobrú výdrž. Rozhodnutie medzi nimi závisí najmä od priestorových možností vášho mobilného telefónu a tiež od vášho rozpočtu.

Li-ion batérie majú vyššiu hustotu energie a sú obvykle lacnejšie. Sú však väčšie a obvykle sa používajú v telefónoch, ktoré majú väčšie priestorové možnosti. Li-Pol batérie majú väčšiu flexibilitu v tvare a môžu byť ľahšie a tenšie. Tieto batérie sú vhodnejšie pre tenké a kompaktné telefóny, kde je priestor obmedzený.

Okrem typu baterky je dobré sledovať aj ďalšie dôležité parametre pri výbere, ako sú kapacita, životnosť, originalita a kompatibilita batérie s vašim mobilným telefónom.

Kapacita batérie predstavuje azda najdôležitejší údaj. Táto hodnota sa uvádza v miliampérhodinách (mAh) a čím je vyššia, tým dlhšie je baterka schopná fungovať na jedno nabitie. Ak zvolíte batériu s rovnakou kapacitou akú mala pôvodná batéria, môžete si byť istý, že vás mobilný telefón bude mať rovnakú výdrž ako predtým. Za štandard sa považuje kapacita okolo 5000 mAh.

To akú má batéria vášho mobilného telefónu životnosť, záleží od počtu vykonaných nabíjacích cyklov a tiež od intenzity prevádzky mobilného telefónu. Platí, že čím viac je batéria vybíjaná na doraz, tým viac sa znižuje jej životnosť. Vo väčšine prípadov je nutné batériu vymeniť po 2 až 3 rokoch.

Pri výbere batérie je dôležité si overiť kompatibilitu s vašim mobilným telefónom a originalitu či pôvod batérie. Kvalitná a originálna batéria je dôležitá pre optimálny výkon a bezpečnosť vášho mobilného telefónu. Vyhnite sa kúpe neoriginálnych batérií aj napriek ich nízkej cene. Tieto batérie totiž nemajú softvérovú podporu mobilného telefónu a môžu váš mobilný telefón poškodiť.

Batérie do mobilného telefónu.

Nabíjačky batérií a akumulátory

Teraz, keď už viete akú batériu vybrať pre svoje zariadenie, predstavíme vám dôležité komponenty, ktoré slúžia na nabíjanie batérií a ich udržiavanie v správnom chode. 

Nabíjačky batérií a akumulátory sú totiž dôležitou súčasťou ekosystému batérií, pretože umožňujú ich efektívne a opakované využitie. Tak, ako by vaše zariadenie nefungovalo bez batérie, tak by ste ho jednoducho nemohli naštartovať ani bez vhodnej nabíjačky.

Pre nabíjateľné batérie vyberte vhodnú nabíjačku

Nabíjačky batérií slúžia na dodávanie elektrickej energie do nabíjateľných batérií. Keď sú batérie vybité, nabíjačka im jednoducho poskytne energiu prostredníctvom prúdu, ktorý prebieha opačným smerom. Týmto spôsobom sa chemické zloženie batérie mení späť na pôvodný stav a batéria sa obnoví na plnú kapacitu.

Oplatí sa investovať do kvalitnej nabíjačky batérií, pretože len tá dokáže prispôsobiť nabíjací cyklus batériám vďaka monitorovaniu ich teploty (baterkám nehrozí prehriatie). Kvalitná nabíjačka batérií dokáže tiež monitorovať úroveň nabitia batérie, vďaka čomu eliminuje zbytočné prebíjanie baterky. 

Pri kúpe by ste sa mali vyhnúť nabíjačkám batérií, ktoré dobíjajú výhradne iba pomocou zapojenia do elektrickej zásuvky a riadia sa iba časom. Sú známe ako jednoduché nabíjačky alebo tiež ako "trickle chargers". Hlavným dôvodom, prečo by sme mali obísť nabíjačky riadené iba časom je ten, že nezohľadňujú stav a kapacitu batérie. Trickle chargers jednoducho dodávajú konštantný malý prúd počas celého nabíjacieho procesu, bez ohľadu na to či je batéria úplne vybitá alebo už plne nabitá.

Nabíjačka batérií.

Druhy nabíjačiek pre vaše zariadenia

Existuje niekoľko typov nabíjačiek a sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym potrebám a typom zariadení. Predstavíme vám tie najviac používané.

Nabíjačky pre mobilné telefóny sú dodávané s mobilnými telefónmi a majú USB konektor na jednom konci a príslušný konektor pre váš telefón na druhom konci.

Rýchlonabíjačky sú schopné dodávať vyšší prúd, čo umožňuje rýchlejšie nabíjanie zariadenia. Podporujú rôzne rýchle nabíjacie technológie, ako napríklad Quick Charge od Qualcomm alebo Power Delivery (PD). Výrobca vášho zariadenia a nabíjačky musia podporovať rovnakú technológiu rýchlonabíjania pre optimálne výsledky.

Bezdrôtová nabíjačka umožňuje nabíjanie zariadení bez potreby káblov. Zariadenie je jednoducho umiestnené na bezdrôtovú nabíjačku, ktorá prenáša energiu bezdrôtovým spôsobom. Využijete ju pre smartfóny a zariadenia, ktoré podporujú technológiu bezdrôtového nabíjania, ako je napríklad Qi.

Solárne nabíjačky využívajú slnečné svetlo na generovanie energie a následné nabíjanie batérií zariadení. Sú ideálne pre použitie na cestách a v miestach, kde nie je prístup k elektrickej sieti.

Nabíjačka na tablet či notebook má vyšší výkon a prúd na zabezpečenie rýchlejšieho nabíjania.

Nabíjačky na fotoaparát sú špeciálne navrhnuté pre nabíjanie batérií fotoaparátov a videokamier. Môžu byť špecifické pre konkrétny model alebo univerzálne, ak sú vybavené viacerými adaptérmi.

Univerzálne nabíjačky disponujú viacerými konektormi a nastaviteľným napätím čím umožňujú nabíjanie rôznych typov zariadení s rôznymi konektormi. Sú veľmi užitočné pri cestovaní, keď potrebujete nabíjať viacero zariadení s rôznymi typmi batérií.

Nabíjačka autobatérií slúži na nabíjanie batérií v automobiloch, motocyklových batérií a iných veľkých akumulátorov. Tieto nabíjačky majú väčší výkon a sú schopné obnoviť vybité autobatérie.

Okrem vyššie uvedených typov nabíjačiek existujú aj ďalšie špecializované nabíjačky, napríklad nabíjačky pre elektrické vozidlá, nabíjačky pre náradie a nástroje, nabíjačky pre bezdrôtové slúchadlá a mnoho ďalších. Každá z týchto nabíjačiek je navrhnutá tak, aby vyhovovala špecifickým potrebám a charakteristikám príslušných batérií a zariadení.

Klasická nabíjačka na mobilný s USB káblom a adaptérom.

Powerbanky

Aj powerbanku možno považovať za druh nabíjačky. Je to prenosné externé zariadenie, ktoré slúži na nabíjanie iných elektronických zariadení, ako sú mobilné telefóny, tablety, fotoaparáty a iných, keď nie je k dispozícii elektrická zásuvka.

Powerbanky sú k dispozícii s rôznou kapacitou, ktorá sa meria v miliampérhodinách (mAh). Vyššia kapacita znamená, že powerbanka môže uchovávať viac energie a poskytnúť viac nabití pre vaše zariadenia. Tieto šikovné zariadenia majú kapacitu od 10 000 - 20 000 mAh a viac (väčšia kapacita je vhodná pre notebooky a tablety).

Okrem veľkej kapacity majú powerbanky viacero výstupných portov, ktoré umožňujú pripojenie rôznych typov zariadení. Bežne majú USB porty, USB-C porty a ďalšie, ktoré sú kompatibilné s väčšinou moderných zariadení.

Aj powerbanku je potrebné raz za čas nabíjať, aby mohla poskytovať energiu vašim zariadeniam kdekoľvek na cestách. Powerbanky sa nabíjajú prostredníctvom klasického napájacieho kábla do bežnej elektrickej zásuvky alebo niektoré môžu byť nabíjané aj cez USB port z počítača či iného zariadenia. Existujú aj modely so solárnym nabíjaním, ktoré využívajú ako zdroj nabíjania, slnečné svetlo.

Powerbanka nabíja mobilný telefón.

 

Súvisiace kategórie

Zdroj napájania Spotrebná batéria Power banky Dobíjacie batérie