Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Sklenené alebo plastové fľaše - ktorá je zdravšia voľba?

V prípade, že uvažujete o kúpe novej fľaše na vodu v našej ponuke si určite vyberiete. Na výber sú sklenené aj plastové fľaše, ktoré sú dostupné v rôznych prevedeniach a veľkostiach. V našom článku vám priblížime rozdiely medzi jednotlivými materiálmi fliaš a ich výhody.

Sklenená fľaša má jednoduchý a nápaditý dizajn.

Plastová vs sklenená fľaša

Plast a sklo sú najčastejšie používanými materiálmi pri výrobe fliaš. Nedá sa určitosťou povedať, ktorý materiál je lepší, pretože sklenené aj plastové fľaše majú svoje výhody aj nevýhody. Najväčšie rozdiely medzi sklenenou a plastovou fľašou spočívajú v týchto kritériách:

Zdravšia voľba - sklenená fľaša je považovaná za zdravšiu voľbu z dôvodu, že sklo je inertný materiál, ktorý neuvolňuje žiadne škodlivé látky do nápoja. Naopak, plastové fľaše môžu obsahovať chemikálie, ako je bisfenol A (BPA) a ftaláty, ktoré sa môžu uvoľňovať do nápoja a mať potenciálny vplyv na zdravie, najmä pri dlhodobom používaní.
Údržba - v porovnaní s plastovými fľašami sú sklenené fľaše ľahko umývateľné, odolné voči škvrnám a nepreniknuteľné pre pachy a chute. Sklo neabsorbuje ani nezachytáva zvyšky nápojov, čo znamená, že po dôkladnom umytí môžete bez obáv použiť fľašu na iný druh nápoja. Plastové fľaše majú tendenciu sa po čase opotrebovať a poškriabať, čo môže spôsobiť zachytenie nepríjemných pachov a chutí. Okrem toho plast môže absorbovať farby a arómy z nápojov, čo vedie k dlhotrvajúcejšiemu zafarbeniu a vôni.
Odolnosť - sklenené fľaše sú náchylnejšie na rozbitie ako plastové fľaše. Avšak sklenené fľaše môžu byť vybavené ochrannými obalmi, ktoré znižujú riziko poškodenia a rozbitia. Existujú tiež špeciálne druhy skla, ako napríklad borosilikátne sklo, ktoré je odolnejšie voči teplotným zmenám a nárazom. Plastové fľaše sú obvykle odolnejšie voči nárazom a poškriabaniu, čo z nich robí vhodnejšiu voľbu pre aktívnejších jednotlivcov alebo pre použitie na vonkajších aktivitách, kde existuje vyššie riziko pádu alebo nárazu.
Hmotnosť - v porovnaní s plastovými fľašami sú sklenené ťažšie. To môže byť nevýhodou, ak hľadáte ľahkú fľašu na cestovanie, do školy alebo pri cvičení. Plastové fľaše sú ľahšie a pohodlnejšie na prenášanie, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí si so sebou nosia fľašu často a potrebujú ju mať ľahko dostupnú.
Životné prostredie - sklenené fľaše sú ekologickejšie, pretože sklo je plne recyklovateľný materiál. Môže byť roztavené a znovu použité na výrobu nových sklenených výrobkov bez straty kvality. Naopak, väčšina plastových fliaš je vyrobená z neobnoviteľných surovín (napríklad ropa) a ich recyklácia je náročná a obmedzená.

Plastová fľaša je skvelým spoločníkom pri vonkajších aktivitách alebo športovaní.

Aké sú výhody plastovej fľaše?

Pri výbere plastovej fľaše je dôležité venovať pozornosť typu plastu, z ktorého je vyrobená. Niektoré druhy plastov obsahujú potenciálne škodlivé látky, ako je BPA, ktoré môžu migrovať do nápojov a mať negatívny vplyv na zdravie. V našej ponuke nájdete plastové fľaše od overených výrobcov, ktorí pri výrobe dbajú na bezpečnosť a neobsahujú žiadne škodlivé látky.

Plastová fľaša má niekoľko výhod:

  • Plastové fľaše sú ľahké, vďaka čomu sú ideálne na cestovanie, do školy, do posilňovne alebo na vonkajšie aktivity.
  • Zvyčajne sú plastové fľaše vybavené pevným uzáverom, ktorý zabraňuje úniku nápoja.
  • Plastové fľaše sú bežne vyrobené z polymérov, ktoré sú odolnejšie voči nárazom a pádom. Sú menej náchylné na rozbitie a poškriabanie, čo ich robí vhodnými pre aktívny životný štýl.
  • Dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach a veľkostiach, čo vám umožňuje vybrať si fľašu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
  • Plastovú fľašu môžete kúpiť za relatívne nízku cenu, ktorá je často veľkým lákadlom. 
  • Výhodou je aj možnosť recyklácie, niektoré použité plastové fľaše môžu byť znovu využité na výrobu iných plastových výrobkov, čo pomáha znížiť množstvo plastového odpadu.

Prečo si vybrať sklenenú fľašu?

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste si mali z ponuky fliaš vybrať práve sklenenú fľašu. Objavte všetky výhody sklenených fliaš:

  • Sklo je nezávadný materiál a neuvoľňuje žiadne toxické látky do obsahu fľaše. Neabsorbuje ani nevydáva žiadne pachy ani chute, čo znamená, že vaše nápoje zostanú čisté a nepoškodené.
  • Sklenené fľaše majú esteticky príjemný vzhľad a ponúkajú množstvo rôznych dizajnov a vzorov. Môžete si vybrať fľašu s priesvitným sklom, farebným povrchom, gravírovaným vzorom alebo aj s ochranným obalom, ktorým môžete fľašu personalizovať.
  • Kúpou a opätovným používaním sklenenej fľaše prispievate k ochrane životného prostredia. Sklo je 100 % recyklovateľné a môže byť znovu použité na výrobu nových fliaš. Tým sa znižuje množstvo plastového odpadu a negatívny vplyv na planétu.
  • Sklenené fľaše sú ľahko umývateľné a odolné voči škvrnám a zápachom. Môžete ich umývať ručne alebo ich vložiť do umývačky riadu, čo uľahčuje ich udržiavanie.

Fľaše na vodu sa líšia svojím uzáverom.

Parametre, ktoré sledovať pri výbere fľaše

V našej ponuke nájdete fľaše rôznych materiálov a veľkostí, preto vám poradíme, ako si čo najlepšie vybrať. Pred kúpou zvážte viacero kritérií, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní a vďaka ktorým si vyberiete tú najlepšiu fľašu.

  • Materiál - na výber sú nielen sklenené a plastové fľaše, obľúbené sú aj termofľaše, ktoré dokážu udržiavať teplotu nápoja po dobu niekoľkých hodín. Vyberte si materiál, ktorý najlepšie vyhovuje vašim preferenciám týkajúcim sa zdravia, životného prostredia a použitia.
  • Objem - pred kúpou zvážte, aký objem fľaše potrebujete. Na výber sú fľaše s objemom od 0,5 do 1 litra. Pozornosť venujte aj veľkosti a tvaru fľaše, tak aby ste ju pohodlne umiestnili do tašky a zároveň sa vám dobre prenášala.
  • Spôsob uzavretia fľaše - pri výbere nezabudnite skontrolovať typ a kvalitu uzatváracieho systému fľaše. Niektoré fľaše majú klasický šróbovací uzáver, iné majú slamkový systém alebo sú vybavené uzáverom so zátkou. Uzáver fľaše musí byť tesný, aby sa zabránilo nechcenému vylievaniu nápojov.
  • Čistenie a údržba - zvážte, ako jednoducho a efektívne je možné fľašu umyť a udržiavať ju čistú. Niektoré fľaše sú vhodné do umývačky riadu, iné si vyžadujú ručné umývanie. Sklenené fľaše môžu byť čistejšie a odolnejšie voči zápachu, zatiaľ čo plastové fľaše môžu mať tendenciu absorbovať pachy a farby. Venujte pozornosť aj tomu, či je fľaša ľahko rozoberateľná, čo uľahčuje čistenie ťažko dostupných miest.
  • Praktické doplnky - niektoré fľaše majú praktické funkcie, ako sú odnímateľné slamky alebo popruhy na prenášanie.
  • Cena - ceny fliaš sa líšia v závislosti od materiálu, kvality a značky. Uistite sa, že vami vybraná fľaša je cenovo dostupná a zároveň spĺňa vaše požiadavky.