Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Návod, ako správne vyžehliť košeľu

Žehlenie košele môže byť pre niekoho výzvou, pre iného jednoduchá činnosť. Ak patríte do prvej skupiny nezúfajte, v našom návode vám presne popíšeme, ako správne vyžehliť košeľu bez stresu. Čím častejšie budete košele žehliť, tým rýchlejšie vám to pôjde od ruky. Keď chytíte ten správny grif, budete s košeľou hotový za pár minút. Tak poďme na to.

Návod, ako správne vyžehliť košeľu.

Príprava na žehlenie

Pred samotným žehlením je potrebné pripraviť si svoje pracovisko. Základ tvorí samozrejme žehlička a žehliaca doska. Na žehlenie nielen košieľ sú najlepšie žehliace dosky s metalizovaným povrchom, ktorý odráža teplo a zaistí tak kratší proces žehlenia.

Najlepším pomocníkom na žehlenie košieľ sú jednoznačne parné generátory. V porovnaní s bežnými naparovacími žehličkami ponúkajú vyšší parný ráz. Hravo si poradia s jemnými i hrubšími materiálmi, takže môžete pokojne žehliť a naparovať hodvábne košele, ale aj obleky. Niektoré modely dokážu aj bez nastavenia teploty presne rozoznať akú tkaninu práve žehlíte, takže žiadnu košeľu už nikdy nespálite.

Dobrou voľbou sú aj naparovacie žehličky, ktoré sa vďaka pare a zabudovanému kropeniu postarajú o jednoduché a rýchle žehlenie.

Ak však máte radi klasiku a preferujete suché žehlenie, bez rozprašovača s vodou sa určite nezaobídete. Suché žehličky sú síce všestranné, odolné voči poškriabaniu a môžete ich použiť na väčšinu materiálov, avšak bez jemného navlhčenia sa s nimi žehlí podstatne ťažšie.

Žehlenie košele parným generátorom Philips.

Je dobré mať po ruke aj šikovné odžmolkovače ako aj praktický rukávnik. Rukávnik predstavuje v podstate malú stolovú žehliacu dosku. Nezabudnite ani na nádobu s vodou, ktorá by mala byť vždy po ruke, aby ste nemuseli počas práce nikam odbiehať.

Náš TIP: Ak nemáte rukávnik a ani vaša žehliaca doska nedisponuje špeciálnym stojanom na rukávy, postačia vám dva niekoľkokrát skrútené uteráky.

Nie je teplota, ako teplota

Každý typ látky si vyžaduje iné nastavenie teploty, takže pred žehlením je nevyhnutná kontrola štítku, na ktorom je uvedená odporúčaná teplota žehlenia. Je znázornená symbolom žehličky s jednou, dvomi alebo tromi bodkami vo vnútri.

  • Znak žehličky – znamená, že oblečenie sa môže žehliť.
  • Jedna bodka – predstavuje žehlenie bez pary do 110 °C.
  • Dve bodky – označujú žehlenie pri maximálnej teplote žehliacej plochy do 150 °C.
  • Tri bodky – textílie je možné žehliť do maximálnej teploty 200 °C.
  • Symbol preškrtnutej žehličky – znamená, že oblečenie sa neodporúča žehliť. 

Ak budete žehliť viac košieľ z rôznych materiálov je dobré začať so syntetickými tkaninami, pretože tie sa žehlia menej rozpálenou žehličkou. Naopak ľanové a bavlnené kúsky si nechajte až na koniec, nakoľko si vyžadujú vysoký stupeň teploty.

Ako správne vyžehliť košeľu?

Hlavným pravidlom je začať žehlenie pri nižšej teplote a postupne ju nastavovať podľa potreby. Pri žehlení používajte menšie kruhové pohyby, čím sa teplota rovnomerne rozloží a nepôsobí na jedno miesto príliš dlho. Nesmierne dôležité je dodržiavanie správnej postupnosti. Musíte začať s malými časťami a potom prejsť na väčšie. V nasledujúcich 6 krokoch vám prezradíme ako na to.

Žehlenie goliera na košeli.

1.Golier

Žehlenie košele začnite práve golierom. Ak by ste ho žehlili neskôr ľahko sa môže stať, že všetko, čo bolo vyžehlené, bude opäť pokrčené. Najskôr ho jemne pokropte vodou, pretože je tvrdší než zvyšok košele. Žehliť začnite zo zadnej časti, a to smerom od stredu k okrajom. Potom otočte košeľu a prežehlite golier aj z vonkajšej strany z kraja do stredu. Následne ho vráťte do prirodzenej polohy a ešte raz prežehlite strednú časť. Týmto spôsobom docielite, že golier bude pekne prehnutý, nebude sa krčiť a zachová si pôvodný tvar.

2.Manžety

Druhým dôležitým detailom sú manžety. Táto časť rukávov je vždy na očiach, takže by mala vyzerať perfektne. Pred žehlením manžety odopnite a začnite žehliť najskôr vnútornú a potom vonkajšiu stranu.

Náš TIP: Do rozprašovača s vodou pridajte približne polievkovú lyžicu škrobu a poriadne premiešajte. Pred žehlením goliera a manžiet ich postriekajte týmto roztokom. Okrem toho, že sa tieto časti budú ľahšie žehliť, udržia si aj svoj tvar.

Žehlenie rukávov.

3.Rukávy

Po manžetách sú na rade rukávy. Skôr než začnete so žehlením, presvedčte sa, že sú rukávy dobre vyrovnané. Keďže je látka v dvoch vrstvách, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť, aby nevznikli zbytočné záhyby. Vždy postupujte smerom od manžety k ramenu. Najskôr prežehlite vrchnú časť krátkymi pohybmi od jedného švu k druhému. Potom rukáv otočte a postup zopakujte. Ak nechcete mať na rukávoch puky, môžete použiť rukávnik, ak ho máte. Ak rukávnik nemáte skúste náš trik s uterákmi, prípadne si zložte rukáv tak, aby ste prežehlili jednu stranu, druhú a nakoniec stred.

4.Sedlo košele

Ďalším v poradí na žehlenie je sedlo košele. Je to časť medzi golierom a ramenami. Položte košeľu na užšiu časť žehliacej dosky a látku dôkladne vyhlaďte. Potom opatrne žehlite smerom od ramien ku stredu.

Správne žehlenie prednej časti košele.

5.Predná strana košele

Najskôr rozopnite všetky gombíky. Položte košeľu tak, aby jej predná strana bola položená na okraji žehliacej dosky. Stranu s gombíkmi žehlite kúsok po kúsku alebo ju prežehlite z vnútornej strany tak, aby ste nepoškodili gombíky ani žehliacu plochu žehličky. Nezabúdajte každú časť pred žehlením dôkladne narovnať a vyhladiť. Prechádzajte jedným dlhým pohybom. Snažte sa čo najmenej dvíhať žehličku, aby ste sa vyhli tvorbe nechcených záhybov. To isté spravte aj s druhou stranou. Ak má košeľa vrecko, začnite ho žehliť po stranách smerom k stredu.

6.Zadná časť košele

Chrbát košele jemne navlečte z okraja žehliacej dosky tak, aby vyžehlené časti zostali v bezpečí bez následného pokrčenia. Zadná strana košele je približne rovnakej veľkosti ako žehliaca doska, takže ju stačí len trošku poposúvať, ak sa vám nevojde na dosku celá. Prejdite po košeli jemne rukou, aby ste sa uistili, že je bez záhybov. Uľahčí vám to žehlenie a nepokrčí sa. Žehlite čo najdlhšími pohybmi smerom zo spodu až k ramenám.

Uloženie košele

Keď skončite so žehlením, košeľu radšej zaveste na vešiak. Nepokrčí sa, ako keby ste ju poskladali a látka bude môcť dýchať. Pred uložením do skrine vyžehlenú košeľu pozapínajte a nechajte ešte chvíľku vychladnúť.

Naparovač odevov Tefal.

Dokonalý outfit aj na cestách

Ak je vo vašej pracovnej náplni časté cestovanie, kde je potrebné formálne oblečenie, určite si lámete hlavu nad tým, ako môžete košeľu vyžehliť v hotelovej izbe bez žehliacej dosky. V takýchto situáciách vám pomôžu cestovné žehličky alebo naparovače odevov. Jednoznačne lepšou voľbou sú naparovače odevov. Postarajú sa o odstránenie záhybov z rôznych druhov textílií pohodlne, jednoducho a rýchlo. Košeľu stačí zavesiť na vešiak, napariť a je behom pár minút vyžehlená. 

Vhodné uskladnenie ožehlených košieľ.

Ako si uľahčiť žehlenie košieľ a na čo si dať pozor

Na záver vám ponúkame pár užitočných tipov, ktoré vám žehlenie zjednodušia. Samotné žehlenie do veľkej miery ovplyvňuje aj správne pranie a samozrejme aj sušenie. Menej práce so žehlením košieľ budete mať, ak si pri praní zvolíte nižšie otáčky. Po praní košele poriadne pretraste a nechajte preschnúť na vešiaku. Nepoužívajte štipce na bielizeň, pretože zanechávajú odtlačky na bielizni a často sa nedajú ani dobre žehliť.

  • Vždy sa riaďte pravidlom: najprv vyžehlite malé časti, ako sú goliere, manžety, rukávy a veľké plochy si nechajte nakoniec.
  • Dávajte pozor, aby ste žehličkou neprechádzali po manžetách a golieri pridlho. Lepidlo vo vnútri by sa mohlo rozpustiť.
  • Pri žehlení pohybujte žehličkou hore a dole, pretože kruhové pohyby môžu viesť k poškodeniu tkanín.
  • Pár minút pred žehlením pokropte košeľu vodou. Látka bude vláčnejšia a žehlenie vám pôjde ľahšie.
  • Nikdy nežehlite nosenú alebo špinavú košeľu. Ak zažehlíte prípadné škvrny alebo pot, bude veľmi ťažké košeľu vyprať.
  • Tmavé košele je potrebné žehliť z vnútornej strany, pretože pri žehlení sa môžu vytvárať lesklé plochy. Toto pravidlo platí aj pre košele z lesklých materiálov.
  • Pred žehlením nezabudnite žehliacu plochu vyčistiť jemnou vlhkou handrou.

 

 

Súvisiace kategórie

Žehličky Naparovače odevov Naparovacie žehličky Suché žehličky