Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Práčky AEG poruchy a ako ich riešiť

V prípade, že vaša práčka AEG začne signalizovať chybový kód, niečo nie je v poriadku. Každý chybový kód má svoj význam a zjaví sa v prípade, že došlo k nejakej poruche alebo problému, ktorý musí byť odstránený. V našom článku vám vysvetlíme poruchy práčky AEG a význam jednotlivých chybových kódov. 

Chybové kódy práčky AEG

Práčky AEG sú známe svojou spoľahlivosťou a vysokou kvalitou. Avšak, ako každé technologické zariadenie, aj tie najlepšie práčky môžu občas naraziť na problémy. Keď sa na displeji objaví chybový kód, je dôležité vedieť, čo to znamená, a ako s tým naložiť. Zoznam chybových kódov a ich vysvetlenie nájdete v návode k práčke, význam jednotlivých chýb sme pre vás v tomto článku zhrnuli aj my.

Práčka AEG poruchy:

  • Chybový kód EHO

  • Chybový kód EH1

  • Chybový kód EH2

  • Chybový kód EH3

  • Chybový kód EFO, EF3

  • Chybový kód E10, E11, C1

  • Chybový kód E20, E21, C2

  • Chybový kód E30, C3

  • Chybový kód E40, E41

Pokiaľ si želáte predísť problémom so svojou práčkou, správna starostlivosť a pravidelné čistenie môžu mať kľúčový význam. V našom článku sme pre vás pripravili užitočné tipy, ako účinne vyčistiť práčku a udržať ju v optimálnom stave.

Okrem toho, význam pracích symbolov na práčke je často dôležitým faktorom pre správne pranie. V našom článku "Symboly na práčke - všetko čo potrebujete vedieť" sme zhrnuli význam jednotlivých symbolov, aby ste mohli čo najefektívnejšie využívať funkcie vašej práčky. Vďaka pochopeniu týchto symbolov a dodržiavaniu správnej starostlivosti môžete efektívne prať svoju bielizeň a využívať plný potenciál vášho spotrebiča. 

pracka-aeg-s-prednym-plnenim

 

Čo ak hlási práčka AEG chybový kód EHO?

V tomto prípade môže ísť o nestabilné napájanie zo siete. Odporúča sa pár minút počkať a následne skúsiť práčku spustiť znovu. Ak problém stále pretrváva, skúste pripojenie k inej zásuvke. Ak sa vám problém nepodarí vyriešiť, odporúčame vám kontaktovať servisného technika.

Chybový kód EH1

Kód EH1 signalizuje, že frekvencia napájania je mimo predpísaného rozsahu. Tento problém môže byť spôsobený nestabilným prívodom elektrickej energie alebo nesprávnym nastavením elektrickej siete. V prípade chybového kódu EH1 ide o problém s napájaním, ktorý by mal byť čo najskôr vyriešený, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu práčky alebo nesprávnemu fungovaniu. Odporúčame vám preto hneď kontaktovať servis a dohodnúť si návštevu servisného technika.

Porucha práčky AEG chyba EH2

Kód EH2 signalizuje, že napájacie napätie je príliš vysoké. Tento problém môže spôsobiť poškodenie práčky a ovplyvniť jej bezpečnú prevádzku. Okamžite by ste preto mali zavolať servisného technika, aby nedošlo k ďalším poškodeniam práčky.

Chyba práčky AEG EH3

V prípade, že vám vaša AEG práčka hlási chybu EH3, znamená to, že napájacie napätie je príliš nízke, čo môže spôsobiť nesprávnu funkciu práčky a potenciálne poškodenie jej elektronických komponentov. Aby ste zaistili správne fungovanie práčky a tiež predišli možnému poškodeniu elektronických komponentov, odporúčame vám volať servisného technika. 

pracka-aeg-funkcie-pracie-programy

 

Práčka AEG poruchy EFO alebo EF3

Kódy EFO a EF3 signalizujú, že práčka aktivovala systém proti vyplaveniu. Dôjsť teda mohlo k úniku vody alebo nastal problém so systémom detekcie úniku vody. Tento problém môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane nesprávne pripojených hadíc, netesností alebo porúch v senzore detekcie úniku vody.

Akonáhle vám práčka AEG oznámi túto chybu, najskôr ju vypnite a odpojte z elektrickej zásuvky, aby ste predišli ďalšiemu úniku vody alebo poškodeniu. Skontrolujte všetky prívodné a odtokové hadice, či nie sú prasknuté, uvoľnené alebo nesprávne pripojené. Uistite sa, že sú všetky pripojenia pevne dotiahnuté a bez netesností. Práčku môžete skúsiť reštartovať a v prípade, že vám bude stále hlásiť chybový kód volajte servisného technika.

Čo znamená chybový kód E10, E11 alebo C1

V prípade, že vám vaša práčka AEG ohlási chybové hlásenie E10, E11 alebo C1, problémov môže byť hneď niekoľko. Zvyčajne ide o to, že sa do práčky nedostane voda, alebo že je v práčke málo vody.

Najskôr skontrolujte prívod vody a uistite sa, že tlak vody je správny. Ak sa vo ventile nachádza filter, kde sa napája prívodná hadica na práčku, vyčistite ho. Problémy môže spôsobovať aj vypúšťacia hadica, preto sa uistite, že je v správnej polohe. Skontrolovať vám odporúčame aj odtokovú/prívodnú hadicu, či nie je zamotaná alebo skrútená. Na záver vytiahnite zástrčku zo sieťovej zásuvky, počkajte 30 sekúnd a potom ju opäť zastrčte.   Skúste práčku opäť zapnúť a v prípade, že vám bude chybu hlásiť aj naďalej, volajte servis.

Chybový kód E20, E21 alebo C2

Podobne ako pri chybovom kóde E10, E11 a C1, aj v tomto prípade vám odporúčame skontrolovať, či vaša práčka nemôže mať upchatý filter čerpadla, prekážky v odtokovej hadici alebo chybu v samotnom čerpadle. Kvôli týmto problémom totiž dochádza k problémom s vypúšťaním vody z práčky. Ak sa vám príčinu problému nepodarí objaviť, kontaktuje servisného technika.

Chyba E30 alebo C3

Práčka AEG zobrazí chybové hlásenie E30, C3 alebo 3-krát zapípa v prípade, že sa v spodnej časti, alebo vo vnútri spotrebiča nachádza voda. Akýkoľvek únik vody môže spôsobiť to, že sa voda dostane do spotrebiča a do blízkosti zadného panelu, preto skontrolujte napojenie hadice prívodu vody ku kohútiku a spotrebiču. Skontrolovať by ste mali aj to či sa nezachytilo oblečenie medzi tesnením dvierok a sklom, pretože to môže spôsobiť netesnosť dvierok a voda sa dostane dopredu až na spodok.  

Na odstránenie tohto problému môžete vyskúšať tento postup:

  • odpojte spotrebič od prívodu vody a napájania

  • na zem a za práčku AEG umiestnite uterák

  • nakloňte spotrebič smerom dozadu tak, aby pred predným panelom a podlahou bol asi 10 - 15 cm priestor 

  • podržte spotrebič v tejto pozícii asi 30 - 40 sekúnd, kým nevytečie voda zo spodnej strany na uterák 

Práčka AEG poruchy E40, E41

Toto oznámenie sa vám zjaví v prípade, že sú dvierka práčky otvorené alebo zle dovreté. Tento problém môžete riešiť niekoľkými spôsobmi. Najprv skúste dvierka znova otvoriť a pevne zatvoriť. Ak práčka stále ukazuje chybový kód E40 alebo E41, skúste ju reštartovať, alebo odpojiť od elektrickej siete a potom znovu zapojiť. Ak ani to nepomôže, môže byť problém v elektrickom vedení, a preto odporúčame kontaktovať servisného technika.

aeg-pracka-zvrchu-plnena

Investujte do novej AEG práčky

Ak ste sa rozhodli pre kúpu novej práčky, značka AEG ponúka pestrý výber rôznych modelov, takže si z bohatej ponuky určite vyberiete. Jednotlivé práčky sú vybavené inovatívnymi funkciami, ponúkajú najnovšie pracie programy a zároveň zaujmú svojim prevedením.

V našom e-shope zakúpite:

V našich blogových článkoch "Ako vybrať práčku" a "Ako vybrať práčku so sušičkou" sme zhrnuli užitočné rady a kritériá, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní. Okrem značky je dôležité zvážiť aj ďalšie faktory, aby ste si vybrali práčku, ktorá najlepšie vyhovie vašim potrebám.

Veríme, že naše rady vám uľahčia výber a pomôžu vám nájsť ten správny model práčky. Nakupovať môžete pohodlne cez náš e-shop a vybrané modely si môžete pozrieť aj v našich predajniach Planeo po celom Slovensku. S AEG práčkou budete mať istotu spoľahlivého výkonu a skvelých výsledkov.