Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Práčka Whirlpool - poruchy a ako ich riešiť

Whirlpool patrí medzi popredných výrobcov spotrebičov pre domácnosť. No aj napriek tomu, že sa Whirlpool práčky radia medzi kvalitné a spoľahlivé spotrebiče môže sa stať, že nastane problém počas ich prevádzky. S niektorými maličkosťami si viete poradiť sami, iné vám pomôžu rýchlo vyriešiť servisní pracovníci.

Zistite aké poruchy môžu nastať pri praní a čo znamenajú jednotlivé chybové kódy a kontrolky na práčke Whirlpool. V našom článku vám pomôžeme, ako jednotlivé poruchy jednoducho vyriešiť.

whirlpool-pracka

Whirlpool práčka symboly poruchy

Poruchy a chybové hlášky na vašej práčke Whirlpool sa môžu objaviť z rôznych dôvodov. Medzi najčastejšie patria zanesené filtre a čerpadlá, prehnuté alebo upchaté hadice, poruchy senzorov, ale aj rôzne elektronické poruchy či neprávne používanie pracieho prostriedku.

Pravidelným čistením práčky a starostlivosťou o ňu môžete predchádzať týmto problémom a zabezpečiť, aby práčka fungovala bezchybne. V našom článku "Ako správne vyčistiť práčku" nájdete podrobný návod na to, ako udržiavať vašu práčku perfektne čistú a funkčnú.

Práčka Whirlpool vám počas prevádzky môže oznámiť tieto najčastejšie chybové kódy:

  • chybový kód práčky F01

  • chybový kód práčky F02

  • chybový kód práčky F05

  • chybový kód práčky F06 a F07

  • chybový kód práčky F08

  • chybový kód práčky F12 a F13

  • chybový kód práčky FP

  • chybový kód práčky F24, F0E4 alebo F5E1

V návode vašej Whirlpool práčky nájdete všetky chybové kódy a tiež ich význam a odporúčania, ako ich vyriešiť.

Okrem starostlivosti o vašu práčku je dôležité poznať aj symboly na práčke a rozumieť ich významu. V našom článku podrobne vysvetľujeme jednotlivé symboly na práčke, ktoré nájdete aj na vašej práčke a venujeme sa ich významu.

whirlpool-pracka-symboly-poruchy

Práčka Whirlpool porucha F01

V prípade, že vám práčka Whirlpool oznámi tento chybový kód, nastal problém s prívodom vody do práčky. To znamená, že tlak vo vodnom potrubí je príliš nízky a voda netečie správne. Riešením je skontrolovať tlak vody v potrubí, uistiť sa či nie je upchatý alebo zatvorený prívodný ventil a tiež či je vodovodný kohútik úplne otvorený. Rovnako skontrolujte či správne funguje snímač hladiny vody.

Práčka Whirlpool porucha F02

Ak vám ukazuje práčka Whirlpool chybový kód F2, informuje vás o probléme s uzatváracím mechanizmom. Zámok dverí je zablokovaný a vám neostáva nič iné len práčku reštartovať alebo ju odpojiť z elektrickej siete. V prípade, že problém pretrváva, odporúčame kontaktovať servis. Môže sa jednať aj o zablokovaný elektrický zámok, ktorý je potrebné opraviť či vymeniť.

Práčka Whirlpool chyba F05

Chyba F05 hovorí o tom, že je chybný snímač teploty vody. Pri nových modeloch práčky Whirlpool to znamená, že je chybné ohrievacie teleso. Odporúča sa skontrolovať snímač teploty vody, vykurovacie teleso a pripojenie teplotného čidla. Ak si nie ste istý ako vyriešiť tento problém, neváhajte kontaktovať servis.

Porucha práčky Whirlpool F06 a F07

Chybová hláška na displeji práčky F06 hlási problém s elektromotorom alebo tachometrom motora a chyba F07 signalizuje chybu motorovej jednotky, v ktorej došlo k skratu. Odporúčame vám kontaktovať autorizované servisné stredisko.

Práčka Whirlpool chyba F08

Porucha F08 na práčke Whirlpool hlási chybu výhrevného telesa, ktoré môže byť poškodené. Bezodkladne kontaktujte servis, ktorý ohrievač vody opraví alebo vymení.

Chybový kód práčky F12 a F13

Ak signalizuje práčka Whirlpool poruchy F12 a F13, vždy sa jedná o problém s vodou. Chyba F12 na displeji práčky Whirlpool hovorí o tom, že sa voda nezohrieva kvôli poruche vykurovacieho zariadenia alebo tlakového spínača a môže byť poškodené vedenie, ktoré prepája ohrievač a regulátor.

Práčka Whirlpool porucha F13 signalizuje problém s pritekajúcou vodou, čo môže byť spôsobené vysokým tlakom vo vodovode alebo je priehradka na prací prostriedok upchatá. Aj znečistený filter môže mať za následok pomalé pritekanie vody. Tento problém vyriešite jednoducho tak, že filter či priehradku na prací prostriedok vyčistíte.

pracka-whirlpool-porucha-znecisteny-filter

Práčka Whirlpool chyba FP

Ak hlási práčka Whirlpool chybovú hlášku FP pravdepodobne je upchatý odtok. Odtok stačí iba vyčistiť a chybné kontrolky na práčke Whirlpool zhasnú.

Čo znamená chyba F24 F0E4, F5E1 (F5E2, F5E3)?

Kód F24 signalizuje priveľa bielizne alebo vstupnej vody v práčke, zvyčajne sa chyba odstráni ak znížte množstvo bielizne, alebo skontrolujte prívod vody. Chyba F0E4 signalizuje nadmernú teplotu počas pracieho cyklu, v tomto prípade odporúčame kontaktovať servis.

Ak hlási práčka Whirlpool chyby F5E1, F5E2, F5E3 väčšinou sa jedná o problém so zámkom dvierok, ktorý môže byť poškodený. Zámok dvierok stačí len vymeniť. V prípade, že zámok dvierok nie je poškodený, práčku odpojte zo zásuvky a znova zapojte. Potom sa uistite, že dvierkam nič nebráni v pohybe.

pracka-whirlpool-otvorene-dvierka

Čo znamená, keď svieti červená kontrolka na práčke Whirlpool?

Ak zistíte, že svieti červená kontrolka na práčke Whirlpool signalizuje to možnú poruchu alebo problém, ktorý treba riešiť. V nasledujúcich krokoch sa pokúsime identifikovať jednotlivé poruchy práčky a pomôžeme vám ich úspešne odstrániť.

Ak svieti červená kontrolka na práčke Whirlpool môže to signalizovať tieto poruchy:

  • voda sa neodčerpáva

  • uzáver bubna je otvorený

  • porucha elektrického systému

  • hladina vody je príliš vysoká

  • porucha funkcie Aqua stop

  • príliš veľa peny

Voda sa neodčerpáva

Ak v konečnej fáze cyklu zasvieti červená kontrolka na práčke Whirlpool alebo sa práčka zastavila v príslušnej časti programu je možné, že sa voda z práčky dostatočne neodčerpala. V tomto prípade vytiahnite zástrčku zo zásuvky a nasledujte tieto kroky:

  • skontrolujte či nie je vypúšťacia hadica prehnutá

  • uistite sa či nie je čerpadlo alebo filter zanesené

  • skontrolujte či voda vo vypúšťacej hadici nezamrzla

Po odstránení problému vyberte a spustite program "Vypúšťanie", alebo stlačte tlačidlo "Reset" aspoň na 3 sekundy a následne reštartujte požadovaný program. V prípade, že sa porucha opäť objaví, zavolajte servis.

Uzáver bubna je otvorený

Červená kontrolka na práčke Whirlpool môže znamenať aj to, že je uzáver bubna nesprávne zavretý. Vtedy odporúčame vykonať tieto nasledujúce kroky, vďaka ktorým kontrolky na práčke Whirlpool úspešne zhasnú:

  • stlačte tlačidlo "Reset" na najmenej 3 sekundy a počkajte dovtedy, kým sa kontrolky na práčke Whirlpool rozsvietia ako "Otvorené dvierka"

  • otvorte dvierka na práčke a následne zavrite uzávery dvierok bubna

  • opätovne zvoľte požadovaný program a spustite ho

  • v prípade, že sa chyba znova objaví je nutné zavolať do servisu

Porucha elektrického systému

V návode práčky Whirlpool sa dočítate, že červená kontrolka sa môže rozsvietiť aj v prípade ak nastane porucha elektrického systému. Vtedy stačí zvoliť a spustiť program "Vypúšťanie" alebo stlačiť tlačidlo "Reset" na najmenej 3 sekundy.

Hladina vody je príliš vysoká

Ďalšou príčinou poruchy práčky Whirlpool môže byť príliš vysoká hladina vody. Tento problém môže byť spôsobený poruchou senzoru vody alebo môže byť zanesený aj odtokový filter a vtedy je nutné filter vyčistiť. V návode práčky Whirlpool sa uvádza, že v tomto prípade stačí vypnúť práčku a následne ju zapnúťdo 15 sekúnd spustiť program "Vypúšťanie". Červená kontrolka na práčke Whirlpool by sa už nemala objaviť. V opačnom prípade kontaktujte servis, pretože môže byť pokazený ventil a ten na práčke vymení len servisný technik.

kontrolky-na-pracke-whirlpool

Práčka Whirlpool porucha funkcie Aqua Stop

Práčky Whirlpool disponujú funkciou Aqua Stop, ktorá predstavuje bezpečnostný systém slúžiaci na ochranu proti pretečeniu vody. Porucha tejto funkcie môže nastať v prípade ak sú zanesené alebo poškodené senzory, alebo ak je poškodený či zaseknutý ventil Aqua Stop či prívodná hadica. V tomto prípade je nutné zavolať servis.

Ak sa jedná o elektronickú poruchu tejto funkcie, ktorej porucha môže vyplývať z nesprávnej aktivácie či deaktivácie systému, môžu pre odstránenie chyby pomôcť tieto kroky:

  • vypnite práčku, vytiahnite ju zo zásuvky a zavrite vodovodný kohútik

  • práčku opatrne nakloňte smerom dopredu, aby mohla nahromadená voda vytiecť zo spodu práčky

  • následne práčku opäť zapojteotvorte vodovodný kohútik

  • znovu zvoľte požadovaný program a spustite ho

Práčka Whirlpool poruchy - príliš veľa peny

Príliš veľa peny v práčke je najčastejšie spôsobené použitím veľkého množstva pracieho prostriedku, ale môže byť spôsobené aj výberom nevhodného programu. Vtedy sa rozsvietia kontrolky na práčke Whirlpool a preruší sa prací program. Vtedy stačí zvoliť a spustiť program "Plákanie a odstreďovanie". Potom znova zvoľte požadovaný program a spustite ho s použitím menšieho množstva pracieho prášku.

V prípade, že sa porucha aj naďalej prejavuje, zavrite prívod vody a zavolajte servis.

nova-pracka-whirlpool

Vyberte si novú Whirlpool práčku

V prípade, že ste so značkou Whirlpool spokojný a uvažuje o kúpe novej práčky tejto značky, určite vás potešia mnohé inovatívne funkcie a technológie, ktorými sú súčasné práčky Whirlpool vybavené a vďaka ktorým vám zabezpečia efektívnejšie a úsporné pranie a dlhodobú spokojnosť so spotrebičom.

Ak si neviete rady s výberom novej práčky, v našom článku “Ako vybrať práčku” a “Ako vybrať práčku so sušičkou” sme pre vás zhrnuli všetky dôležité informácie. Novú práčku si môžete vybrať nielen na našom e-shope, ale celú ponuku nájdete aj na našich predajniach Planeo po celom Slovensku.

Na našom e-shope si môžete vybrať tieto modely Whirlpool pračiek v rôznych prevedeniach a za dostupné ceny: