Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Pracie symboly: Bezpečné pranie, sušenie a žehlenie prádla bez poškodenia

Na všetkých textilných výrobkoch či už sa jedná o oblečenie alebo bytový textil je prítomná etiketa, na ktorej sú uvedené rôzne symboly prania. Jedná sa o jednoduchú smernicu, ako zaobchádzať s konkrétnou látkou. Každému symbolu prislúcha istý význam, ktorý vám dopomôže k tomu, aby ste sa vyhli poškodeniu látky použitím nesprávneho pracieho programu, sušenia alebo teploty žehlenia. Mnohí etiketu z nového oblečenia rýchlo odstránia. Avšak predtým je dobré si ju preštudovať, pretože práve tam nájdete návod, ako čo najdlhšie zachovať kvalitu, tvar a farbu vášho oblečenia.

symboly-prania-na-etikete

Aké značky na pranie môžete nájsť na etikete?

Na každom štítku sú uvedené symboly prania, ktoré popisujú správne pranie, bielenie, sušenie, žehlenie, prípadne chemické čistenie tak, aby sa látka nepoškodila. Na textíliách sa nachádzajú vždy v rôznych verziách podľa toho, čo je pre konkrétnu látku vhodné. Základná podoba však vždy zostáva nemenná. 

Symboly prania nachádzajúce sa na visačkách podliehajú určitým normám, ktoré sú zaužívané nielen v Európe, ale na celom svete. Dokonca aj ich poradie je rovnaké. Ak sú niektoré pracie symboly preškrtnuté, znamená to, že danú činnosť sa v rámci tohto kúsku neodporúča vykonávať. Poďme si predstaviť všetky symboly na pranie, s ktorými sa môžete stretnúť. 

Najdôležitejšie symboly prania predstavujú piktogramy v podobe vaničky

Mnohým ľuďom stačí jeden pohľad, prípadne letmý dotyk na danú látku a hneď vedia, aký prací program zvoliť. Iným poslúžia práve symboly prania uvedené na etikete. 

Piktogramy znaky pranie predstavujú obrázky vaničky, ktorá môže byť doplnená o bodky, prípadne čísla, čiary alebo iné dodatky. Vo vnútri tejto vaničky je vždy uvedená teplota vody, voči ktorej je materiál odolný. 

Pranie značky - v tvare vanička s vodou alebo s číslom

Samostatné značky prania v tvare vaničky s vodou informujú, že oblečenie je možné prať v práčke. Pokiaľ sa stretnete s preškrtnutou vaničkou, bielizeň sa nesmie vôbec prať a vyžaduje si opatrnú manipuláciu aj v mokrom stave.

Znaky prania s obrázkom vaničky s číslom alebo bodkami hovoria o maximálnej teplote vody, na akej je možné oblečenie prať. 

Pranie symboly - symbol bodky

Jedna bodka vo vnútri vaničky znamená pranie na teplote 30 °C, dve bodky symbolizujú maximálnu teplotu 40 °C, ak sú bodky tri prať môžete aj pri teplote 50 °C. Štyri bodky vo vnútri vaničky znamenajú pranie s teplotou vody 60 °C pri normálnom pláchaní a odstreďovaní. Vo vaničke môže byť uvedená aj číslica, ktorá označuje teplotu vhodnú na pranie konkrétnej bielizne. Teploty sú uvedené v rozsahu od 20 do 95 °C.

znacky-pranie-alebo-ako-bielizen-neposkodit

Vodorovná čiara pod vaničkou znamená, že materiál si vyžaduje šetrné pranie so zníženou rýchlosťou odstreďovania. Ak sa pod vaničkou nachádzajú dve vodorovné čiary, takéto symboly prania označujú to, že tkanina si vyžaduje veľmi šetrné zaobchádzanie. Takže plákanie aj odstreďovanie by malo byť nastavené na nízky stupeň. Tieto textílie sa neodporúča žmýkať ani ručne.

Značky na pranie v tvare ponorenej ruky vo vaničke informujú o ručnom praní, a to výhradne pri maximálnej teplote 40 °C. Odporúčame vyhnúť sa aj režimu ručného prania v práčke.

Náš TIP: Moderné práčky už ponúkajú vyššiu praciu účinnosť aj pri praní pri teplote 40 °C. Okrem toho, že bielizeň nezničíte, nízka teplota zamedzuje aj usadzovaniu vodného kameňa. Ak neviete, ako vybrať práčku s tými najlepšími funkciami a šetrnými programami, prečítajte si náš článok.

Symboly na pranie označené kruhom znamenajú profesionálne čistenie 

Znaky prania v tvare kruhu symbolizujú chemické čistenie. Ak sa však na vašom odeve takýto piktogram nachádza, je dôležité odniesť ho do čistiarne a vložiť do rúk profesionálom. Oni už vedia, ako majú oblečenie odborne vyčistiť tak, aby ho nepoškodili. Symboly prania v tvare kruhu nájdete napríklad na kabátoch, oblekoch alebo spoločenských šatách. 

znacky-na-pranie-na-stitku

Čo predstavujú znaky prania v tvare trojuholníka?

Ďalšie symboly prania, s ktorými sa môžete stretnúť na visačkách je trojuholník. Takéto symboly na pranie poskytujú informácie o tom či je konkrétny materiál  možné bieliť a chlórovať. Pokiaľ je na štítku prázdny trojuholník znamená to, že textíliu môžete bez obáv bieliť. Ak ste majiteľom odevov, na ktorých sa v trojuholníku nachádzajú šikmé čiary, bielenie môžete vykonávať výhradne oxidačným bielidlom. Chlórové bielidlá sa smú použiť iba vtedy, ak symboly prania sú písmená CL v trojuholníku. Stretnúť sa môžete ešte s jednou možnosťou a tou je, že textília sa bieliť vôbec nemôže. V tom prípade bude trojuholník preškrtnutý

Pracie symboly označené štvorcom sú charakteristické pre sušenie 

Správna starostlivosť o bielizeň nekončí iba vhodným praním. Aby ste si odevy nezničili dôležité je aj ich správne sušenie. Symboly prania pre sušenie sú na štítku znázornené štvorcom. Pracie značky v tvare štvorca bez bodky znamenajú klasické sušenie. Ak sa vo štvorci nachádza vodorovná čiara, bielizeň sušte vodorovne, dve čiarky v rohu sú zase znakom pre sušenie v tieni. Znaky na pranie v podobe zvislých čiar vo vnútri štvorca znamenajú, že oblečenie môžete bezpečne sušiť zavesené na šnúre.

pracie-symboly-na-susenie-pradla

Štvorec s kruhom uprostred predstavuje znak sušičky. Prekrížený štvorec je symbol sušičky a  zakazuje sušenie v bubnovej sušičke, pretože materiál by sa mohol poškodiť. Symbol sušičky bodky vo štvorci značí povolenú úroveň teploty. Čím je bodiek menej, tým by mala byť teplota nižšia. Jedna bodka znamená sušenie pri nízkej teplote maximálne do 60 °C. Pokiaľ je symbol sušičky znázornený s dvoma bodkami, bielizeň je možné sušiť pri normálnej teplote do 80 °C, tri bodky umožňujú sušenie pri vyššej teplote. 

Náš TIP: Ak nemáte priestor na samotnú sušičku, na trhu sú dostupné aj práčky so sušičkou, ktoré vám preukážu rovnakú službu ako samotná sušička. Odmenou bude rovné prádlo a menej práce pri žehlení. Ak si neviete dať rady s výberom, ponúkame vám náš článok, ako vybrať práčku so sušičkou

Značky na pranie v tvare žehličky

Na trhu je dostupných množstvo materiálov, ktoré sa nepokrčia a nie je potrebné ich vôbec žehliť. Avšak väčšina oblečenia si žehlenie vyžaduje. Pred každým žehlením si pozorne skontrolujte na oblečení pracie symboly pre žehlenie, pretože niektoré materiály nie sú vôbec vhodné na žehlenie a naopak iné znesú aj vysoké teploty.

zehlenie-znacky

Symbol prania žehlička oznamuje či je látka vhodná na žehlenie a akú teplotu je možné použiť. Vo vnútri tohto symbolu môžu byť ešte bodky, číslice, preškrtnutie alebo symbol naparovania. Jedna bodka vnútri symbolu žehličky ponúka možnosť žehlenia pri nízkej teplote do maximálne 110 °C.
Dve bodky oznamujú, že žehlenie je možné pri stredne vysokej teplote do 150 °C a tri bodky značia možnosť žehliť pri maximálnej teplote 200 °C. Maximálnu teplotu žehlenia môžu vyjadrovať aj prípadné číslice

Ak uvidíte na štítku prečiarknutú žehličku, tak oblečenie vôbec nežehlite, pretože by ste ho mohli poškodiť. Ak je žehlička doplnená o symbol naparovania oblečenie môžete žehliť aj s naparovaním alebo naopak, preškrtnutý symbol naparovania túto možnosť zakazuje.

Pár rád na záver

Na všetkých visačkách nájdete pracie symboly, ktoré predstavujú súbor informácií o tom, ako s produktom zaobchádzať. Dodržiavanie týchto odporúčaní však nestačí. Ak chcete, aby vaše oblečenie bolo vždy dokonale čisté, voňavé, so zachovaním farby a kvality, je potrebné dodržiavať 3 základné pravidlá. Viete, ktoré sú to? 

1. Používajte vhodný prací prostriedok 

Na každý typ oblečenia je vhodné použiť iný druh pracieho prostriedku. To znamená, že bielizeň je potrebné triediť nielen podľa farieb na biele, tmavé, farebné, ale aj podľa typu materiálu. Takto si viete vybrať správny prací prostriedok. Na bežné pranie sú postačujúce pracie gély, na veľmi špinavé prádlo používajte radšej prací prášok.

symboly-na-pracke

2. Vyberte správny prací program

Moderné práčky s predným plnením, ako aj práčky plnené zvrchu majú vo výbave veľké množstvo programov, od šetrného prania až po pranie odolnej posteľnej bielizne. Prací program si zásadne vyberajte podľa druhu textílie a všímajte si aj symboly na práčke. Grafické symboly znázornené na práčke taktiež napovedia, ktorý prací program bude najvhodnejší. Avšak neperte na príliš vysokej teplote, aby ste látku nepoškodili. Väčšinu oblečenia sa odporúča prať pri teplote 30-40 °C, uteráky a posteľnú bielizeň je možné prať až pri teplote 60 °C, na jemné kúsky zvoľte program ručné pranie s maximálnou teplotou 20-30 °C.

3. Čistá práčka

Majte však na pamäti, že jedine čistá práčka sa postará o perfektne čistú bielizeň. Z toho dôvodu je potrebné starať sa nielen o oblečenie, ale aj o samotný spotrebič. Ak neviete ako na to, prečítajte si náš článok ako vyčistiť práčku. S našimi radami práčku vyčistíte rýchlo a jednoducho.