Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Práca z domu: 12 tipov na efektívne vybavenie

Práca z domu nazývaná aj home office má svoje nesporné výhody. Nemusíte absolvovať ranný frmol, cestovať do práce, trčať v zápche a aj raňajky si môžete pokojne vychutnať o pár minút dlhšie. Aby ste dosiahli požadovanú kvalitu práce a boli maximálne efektívny, budete musieť zmeniť svoje každodenné návyky a rutiny. Môže sa stať, že budete rozptýlení množstvom podnetov ku ktorým patrí napríklad plná práčka či špinavý riad v umývadle. Musíte sa naučiť odolať nutkaniu týchto rušivých elementov. Všetko záleží iba od vašej pevnej vôle a disciplíny. V našom článku vám ponúkame niekoľko tipov, ako produktívne pracovať z domu.

Muž pracuje z domu na zemi spolu s mačkou.

Práca z domu? Nový výhodný štandard

Práca z domu môže byť skvelým riešením ako pre zamestnávateľa tak aj pre zamestnanca. Pre firmy predstavuje šetrenie kancelárskymi priestormi. Pre zamestnancov zasa ponúka slobodu pracovať spôsobom, ktorý vyhovuje ich životnému štýlu. Keďže sa zamestnanci nepotrebujú dopravovať do práce žiadnym dopravným prostriedkom, znamená to aj zníženie negatívnych vplyvov na životné prostredie. Redukuje sa množstvo oxidu uhličitého v atmosfére. Práca mimo kancelárie však nie je taká jednoduchá, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Ak chcete pracovať efektívne so zachovaním priestoru aj na súkromný život, mali by ste dodržiavať niekoľko pravidiel.

1. Najdôležitejším prvkom je správna technika

Podľa štatistiky približne 1 z 10 pracujúcich z domu má technické problémy. Ak nemáte po ruke IT špecialistu, ktorý počítač okamžite skontroluje v prípade akejkoľvek poruchy musíte si poradiť sami. Z toho dôvodu je nesmierne dôležitý výber kvalitnej kancelárskej techniky.

Ak vám nevyhovuje laptop, poobzerajte sa po stolnom počítači. PC zostavy ponúkajú lepší pomer ceny a výkonu ako notebooky. Navyše PC komponenty je možné kedykoľvek prispôsobiť tak, ako budete práve potrebovať. Či už máte stolný počítač alebo notebook vhod príde aj externá klávesnica a vo výbave by nemala chýbať vhodná PC myš.

V prípade menej kvalitného WiFi pripojenia si radšej dokúpte výkonnejšie routery, aby ste sa zbytočne nezaťažovali slabým signálom. Mnohé firmy pripájajú vzdialených pracovníkov pomocou sietí virtuálnej ochrany VPN, aby boli citlivé dáta v bezpečí. Firemné notebooky by mali mať firewall, antivírusový softvér ako aj protispamové opatrenia.

Vlastná domáca kancelária so stolným počítačom a ďalším vybavením.

2. Prispôsobte pracovný čas svojmu životnému štýlu

Najväčšou výhodou práce z domova je flexibilita. Je jedno či vstávate skoro alebo ste nočným vtákom. To všetko je pri práci z domu možné ak si to správne zorganizujete. Pokojne pracujte od deviatej do piatej alebo aj skoro ráno predtým, než sa zobudia ostatní členovia rodiny. Vždy si viete skĺbiť čas aj na pracovné povinnosti, ale aj súkromné, ku ktorým môžu patriť rodičovské schôdzky alebo školské besiedky.

Ak vezmete do úvahy fakt, že nepremrháte žiaden čas cestou do a z práce, pretože pracujete z domu budete mať ešte viac času k dobru na súkromné aktivity.

3. Minimalizujte rozptýlenie, maximalizujte produktivitu

Aj v byte či dome číha množstvo nástrah, ktoré ľahko odvedú pozornosť od pracovných povinností. Pri práci z domu síce nepočujete rôzne kancelárske zvuky, ktoré môžu rozptýliť vašu pozornosť, ale rozptýlenie predstavujú aj rôzne neukončené domáce práce. Práve z tohto dôvodu je potrebné efektívne zorganizovať svoj denný rozvrh. Aby ste sa však mohli produktívne sústrediť na prácu, treba si stanoviť jasné pravidlá týkajúce sa prerušení. Skúste si svoj pracovný čas rozdeliť na menšie bloky. K tomu môžu byť nápomocné smart hodinky a náramky na nastavenie jednoduchých malých prestávok.

Efektívna práca z domu.

4. Pracujte na jednom mieste

Hoci je práca na gauči alebo v posteli pohodlná, málokedy je efektívna. Z toho dôvodu je potrebné mať vyhradený priestor, kde nebudete pociťovať žiadne vzruchy a kde budete mať všetky potrebné dokumenty a pracovné nástroje vždy poruke. Nemusí to byť zrovna pracovňa. Úplne postačuje priestor, kde sa môžete plnohodnotne sústrediť.

Pracovný kút si môžete vytvoriť kdekoľvek v byte. Stačí, keď ho od zvyšku miestnosti opticky oddelíte. Myslite v prvom rade na svoje zdravie a pohodlie. Na dokonalú organizáciu sa hodí vhodný kancelársky nábytok. Nesmierne dôležité je aj pohodlné sedenie. Ergonomické kancelárske stoličky sa postarajú o správne držanie tela počas celého pracovného dňa.

5. Vytvorte si optimálne podmienky na prácu z domu

Prirodzené svetlo je mimoriadne dôležité pri práci s počítačom. Vhodné osvetlenie stimuluje metabolizmus, riadi hormonálnu rovnováhu,  imunitný systém a podporuje obnovu buniek. Skúste si svoj home office zariadiť v blízkosti okna. Zabráňte však tvorbe odrazov, ktoré môžu vyčerpávať vaše oči.

Nezabudnite ani na praktické doplnky, ktoré v práci vnímate ako samozrejmosť. V letnom období sú nenahraditeľným doplnkom kvalitné ventilátory, ktoré pomôžu príjemne ochladiť pracovný priestor. Naopak v prechodnom období, keď sa ešte nekúri prídu vhod teplovzdušné konvektory. Veď predsa nič nie je horšie ako sedieť celý pracovný čas v chladnej miestnosti.

Domáca kancelária.

6. Nezabudnite na prestávky

Prestávky sú dôležité, či už ich máte oficiálne stanovené zamestnávateľom alebo si ich plánujete sami. Pauzy na obed i menšie počas dňa využívajte v plnej dĺžke. Prospievajú nielen vášmu telu a psychike, ale v konečnom dôsledku aj pracovnej produktivite. Vaše oči ako aj chrbtica sa vám určite poďakujú. Takže sa nebojte začať svoju obednú prestávku hneď ako odbije čas obeda. Obed si môžete dopriať doma alebo si spestrite deň a vychutnajte si ho v reštaurácii. Nezabúdajte dodržiavať pitný režim, urobte počas dňa pár drepov na rozprúdenie krvi a keď sa vám už nebude chcieť pracovať, dajte si krátku prechádzku.

Výhodou sú aj moderné domáce spotrebiče. Máte chuť na kávu, ale potrebujete dopísať email a bojíte sa aby nevychladla? Žiaden problém. Automatické kávovary s prednastavenými programami vám pripravia kávu presne vtedy, keď na ňu budete mať chuť. Ak chcete mať upratané aj počas pracovného dňa bez vášho pričinenia stavte na robotické vysávače. Nebudú vás rušiť a s modelom so smart aplikáciou si dokážete upratovanie naplánovať vopred, a to priamo vo vašom mobilnom telefóne.

7. Stanovte si pravidlá domácnosti

Pokiaľ máte počas práce z domu celú domácnosť iba pre seba, nemáte problém. Ak je však prítomná aj vaša polovička, je potrebné určiť si základné pravidlá, pretože každé vyrušenie preruší tok myšlienok a môže byť problém znova sa dostať do kreatívnej nálady. Z toho dôvodu je potrebné ustrážiť pracovný čas aj počas home officu, aby vaša produktivita neklesla.

V domácnosti s malým dieťaťom je dosť náročné striktne dodržiavať časový harmonogram. Ak chcete byť zodpovedným rodičom môže byť ťažké odmietnuť dohliadnuť na potomka, kým je manželka na nákupe alebo varí. Túto dilemu môžu vyriešiť slúchadlá s jemnou hudbou, ktoré pomôžu odfiltrovať vonkajšie zvuky.

Žena používa pri práci z domu slúchadla.

8. Zásadne nepracujte v pyžame

Ráno vstanete, vypijete rannú kávu a následne ešte v pyžame si sadnete k počítaču a začnete plnohodnotne pracovať. pekná predstava, ktorá žiaľ v reálnom živote nefunguje. Ak sa ráno oblečiete a pripravíte na pracovný deň rovnako, ako by ste šli do práce mimo domova, bude to mať na vašu produktivitu pozitívny dopad. Naopak, ak budete v pyžame alebo v teplákoch váš mozog sa nenastaví do pracovného módu a premietne sa to do vášho nasadenia. Pyžamo alebo tepláky sú skrátka spojené s oddychom. Nemusíte po byte chodiť v obleku, ale svoj pracovný deň by ste mali začať v jednoznačne v pracovnom oblečení.

9. Vypustite sociálne siete

Asi najviac rizikovým faktorom pri práci z domu je odpútanie pozornosti na internete. Ak pracujete, zabudnite na sociálne siete, surfovanie po internete, čítanie správ, pozeranie videí alebo čítanie statusov. To všetko je veľký žrút času. Zmeňte si nastavenia v telefóne a na počítači tak, aby ste sa k svojim účtom museli prihlásiť, a svoj osobný telefón nastavte na tichý režim. Nenechajte sa rušiť nikým a ničím, čo nesúvisí priamo s vašou pracovnou úlohou, aby ste premrhali zbytočne čas nepotrebnými informáciami.

Mobil vo vrecku so štítokom - Žiadne sociálne siete.

10. Rešpekt, súdnosť a iniciatíva

Aj pri práci z domu je potrebné rešpektovať pokyny nadriadených svedomito a včas. Na škodu nie je ani mierna iniciatíva. Vzájomná interaktivita pri tímovej práci z domu je potom oveľa jednoduchšia pre všetkých. Home office vám prináša jedinečnú šancu ukázať nadriadeným váš potenciál, pre ktorý v štandardných situáciách nebýva taký priestor.

11. Vypracujte si denný, týždenný, mesačný to-do list

Určite začnite mesačným. Stanovte si presne, čo chcete docieliť v daný mesiac, prípadne aká je hlavná vec, ktorú potrebujete mať hotovú. Všetko si napíšte na papier. Otvorte si Word alebo špeciálny zápisník, ktorý bude fungovať ako pracovný denník a všetky dôležité informácie spíšte tam.

Z veľkého mesačného cieľu si potom ľahšie pripravíte týždenné a tie potom dokážete hravo rozmeniť na 7 denných úloh. Jeden veľký cieľ na každý pracovný deň je úplne postačujúci. Nenaplánujte si zbytočne hneď na pondelok 30 úloh. Aj tak by ste ich s najväčšou pravdepodobnosťou nestihli a budete sa zbytočne demotivovať. Aj v time manažmente platí jednoduché príslovie - pomaly ďalej zájdeš.

Osoba si vypisuje na papier zoznam úloh.

12. Uvedomte si kedy treba prestať

Keď pracujete z domu, môže sa ľahko stať, že si neustrážite hranice medzi osobným a profesionálnym životom. Pristihnete sa v pracovnom režime neskoro večer, kontrolujete si emaily v sobotu alebo často pracujete viac pracovných hodín. V skratke sa dá povedať, že ľudia pracujúci z domu majú najväčší problém vypnúť. Majte na pamäti, že robíte úplne to isté, čo by ste robili v kancelárii, tak sa podľa toho patrične chovajte. Buďte disciplinovaný, organizovaný a profesionálny. iba tak vám ostane priestor aj na súkromný život.

Súvisiace kategórie

PC zostavy PC a notebooky IT príslušenstvo Software Smart hodinky Kancelársky nábytok Osvetlenie Ventilátory Teplovzdušné konvektory Automatické kávovary Robotické vysávače Slúchadlá