Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Porucha práčky Electrolux - ako riešiť problémy s práčkou

Nie je nič horšie, ako keď máte rozbehnuté pranie a práčka zrazu prestane fungovať. Začne vydávať výstražné zvuky, na displeji začne blikať nezrozumiteľná skratka písmena a čísla. Aj napriek tomu, že to môže byť frustrujúce, zachovajte pokoj. Pripravili sme si pre vás sprievodcu, vďaka ktorému sa dá porucha práčky Electrolux odstrániť rýchlo aj bez zásahu servisného technika. 

Práčka Electrolux poruchy, s ktorými sa stretnete najčastejšie

Automatické práčky Electrolux predstavujú špičkovú starostlivosť o bielizeň a z hľadiska diagnostiky chýb sú pomerne nenáročné. Niektoré modely vypíšu chybový kód na displeji, pri iných si musíte poruchu diagnostikovať sami. Avšak mnohé problémy s práčkou sú jednoduchšie, ako vyzerajú. Niektoré vyriešite sami behom pár minút, iným sa dá predísť pravidelnou údržbou. 

pracka-electrolux

Čo robiť ak práčka Electrolux nejde spustiť

Úplne nová práčka vystavená nízkym teplotám môže mať pri prvom spustení problém. Nechajte ju preto odstáť niekoľko hodín pri izbovej teplote, aby sa ohriala a až potom ju zapnite. Tento problém sa však môže vyskytnúť aj pri zabehnutom spotrebiči. 

V prvom rade skontrolujte či nie je náhodou aktivovaný detský zámok, pretože v takom prípade tlačidlá nereagujú. 

Ďalším krokom je kontrola elektrickej zásuvky. Skúste zapojiť do zásuvky iný spotrebič, aby ste vylúčili aj tento problém. Ak to nebude ani jedna z uvedených príčin chyba môže byť aj v samotnom spotrebiči. 

Práčka Electrolux neohrieva vodu

Všimli ste si, že aj napriek tomu, že ste nastavili prací cyklus na vyššiu teplotu, voda v práčke je studená? Príčin môže byť hneď niekoľko. 

Prvou, úplne banálnou príčinou je použitie vyššej dávky pracieho prostriedku. Ak ohrievacie teleso nepláva vo vode, ale v pene nedokáže zohriať vodu na potrebnú teplotu. Rovnako je to aj v prípade, ak je ohrievacie teleso obalené vrstvou vodného kameňa

Závažnejšiu príčinu predstavuje poškodené vykurovacie teleso, ktoré zabezpečuje ohrev vody alebo príčinou môže byť aj porucha termostatu, ktorý nedokáže správne vyhodnotiť teplotu vody. Na odstránenie týchto porúch je potrebné kontaktovať odborníka. 

Práčka nežmýka

Ak je vaša bielizeň po ukončení pracieho cyklu príliš mokrá, môže za to preťaženie práčky prekročenie maximálnej kapacity bubna, prípadne nesprávne zvolený prací program. To sú azda najčastejšie dôvody nadmerne mokrej bielizne. Riešenie je úplne jednoduché. Najskôr skontrolujte, či ste zvolili vhodný program. Následne vytiahnite bielizeň a znova ju vložte do práčky, avšak po menších dávkach. 

Ďalším dôvodom môže byť upchatá odtoková hadica, kvôli ktorej nemohla špinavá voda odtiecť. Poriadne ju skontrolujte a v prípade potreby z nej odstráňte nečistoty.

Ak problém pretrváva môže ísť o vážnejšiu poruchu elektroniky. S tou si už poradí iba servisný technik.

bubon-pracky-electrolux

Uvoľnený bubon práčky Electrolux

Táto porucha práčky Electrolux je sprevádzaná nadmernou hlučnosťou. Keď sa uvoľní jedna alebo viac pružín, na ktorých je bubon zavesený, práčka začne vydávať nadmerný hluk najmä pri žmýkaní. Tento problém vyriešite aj sami. Pozrite sa do vnútorného priestoru práčky či nie je pružina uvoľnená. Ak bude, zaveste ju späť k bubnu.

Ak sú pružiny v poriadku, ale bubon je aj napriek tomu voľnejší, prestal sa úplne točiť, zrejme došlo k chybe motora, remeňa alebo elektroniky. V tomto prípade bude nutná výmena, s ktorou vám pomôže iba autorizovaný servis. 

Práčka nenapúšťa alebo nevypúšťa vodu

Ak ste spustili prací program, ale do práčky sa nedostáva žiadna voda môže sa jednať o ohnutú, upchatú alebo zalomenú prívodnú hadicu, uzavretý prívod vody, alebo nízky tlak vody. Aj v prípade, že sú nesprávne zatvorené dvierka práčky sa voda nebude napúšťať. Tieto závady dokážete hravo odstrániť svojpomocne. Ak ste však pri kontrole neodhalili žiadny problém, môže sa jednať o poruchu v riadiacej jednotke, ktorú svojpomocne neodstránite a budete potrebovať pomoc technika.

Problém s vypúšťaním vody, môže byť spôsobený upchatým odtokovým filtrom, zaseknutým čerpadlom alebo upchatou odtokovou hadicou. Najskôr vyčistite filter a skontrolujte vypúšťacie čerpadlo či nie je zaseknuté alebo či v ňom nie sú nečistoty v podobe vlasov, vlákien, alebo iných predmetov. Pre istotu skontrolujte aj odpadovú hadicu, ktorá môže byť upchatá. Hadicu prepláchnite a prečistite aj sifón práčky.

V prípade, ak práčka Electrolux opakovane napúšťa a vypúšťa vodu, ale pranie sa nedokáže spustiť chyba bude v nesprávnom zapojení na kanalizačné potrubie.

zapojenie-pracky-electrolux

Práčka tečie

Ak pri práčke nájdete kaluž vody je potrebné okamžite konať. Okrem možného vytopenia hrozí aj elektrický skrat. Avšak nemusí sa hneď jednať o závažný problém. Najčastejšou príčinou je zanesený filter, uvoľnená alebo poškodená vypúšťacia či odpadová hadica. Najskôr vyčistite filter a potom skontrolujte obe hadice či nie sú len nesprávne nasadené. Ak sú poškodené, prípadne staré je dobré ich vymeniť.

Druhou pravdepodobnou príčinou môže byť porušené gumové tesnenie dvierok. Takáto porucha práčky Electrolux sa dá jednoducho zistiť tak, že pod dvierkami budú drobné kvapky vody. Ak je to váš prípad bude nutný zásah servisného technika, aby tesnenie vymenil.

Bielizeň je nesprávne opratá alebo poškodená

Ak vám práčka neukazuje chybový kód, zrejme nejde o poruchu, ale za týmto problémom stojí ľudský faktor. Bielizeň sa nesprávne vyperie ak zvolíte nesprávny prací program alebo ste práčku preťažili nadmerným množstvom prádla.

Diery na oblečení môže mať na svedomí cudzí predmet zapadnutý v práčke ako aj nesprávne nastavenie rýchlosti otáčania. Ak chcete predchádzať takýmto nehodám jednoznačne sledujte symboly na práčke.

cista-bielizen-z-pracky-electrolux

Porucha práčky Electrolux - počas odstreďovania vydáva čudný zvuk

Túto poruchu môžu mať ako spredu plnené Electrolux práčky, tak aj Electrolux práčky zvrchu plnené. Ak ste si domov priviezli novú práčku v prvom rade skontrolujte či ste odstránili prepravné skrutky. Práve ich prítomnosť pri praní spôsobuje rôzne zvuky ako aj trasenie či skákanie spotrebiča. 

Ďalším faktorom je nesprávne uloženie. Ak práčka nie je uložená na rovnej, tvrdej podlahe vo vodováhe počas odstreďovania bude vibrovať. 

Následne sa uistite sa, že sú všetky hadice bezpečne upevnené a pripevnené k zadnej strane, pretože aj voľne položené hadice môžu počas odstreďovania vydávať rôzne zvuky. 

Nezabudnite ani na kontrolu bubna či v ňom nie sú náhodou mince, odpadnuté gombíky alebo iné malé predmety, ktoré môžu spôsobiť vyššiu hlučnosť práčky. 

Prací cyklus trvá príliš dlho alebo je krátky

Primálo alebo naopak aj priveľa prádla v práčke môže prací cyklus výrazne predĺžiť, alebo skrátiť. Takmer všetky práčky Electrolux si čas prania vypočítajú podľa miery naplnenia bubna, ale aj podľa zvoleného programu. Ak je to potrebné, čas prania si môžete skrátiť alebo aj predĺžiť, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

Ak je však bielizne príliš málo, doba prania sa predĺži, pretože obsah bubna nebude vyvážený. 

To isté platí aj prípade, ak do práčky vložíte priveľa bielizne. Okrem toho, že sa prádlo dostatočne dobre nevyperie, stúpať bude spotreba elektriny a vnútorné komponenty spotrebiča sa skôr opotrebujú. 

Reset práčky Electrolux

Ak vaša práčka vôbec nereaguje, nech skúšate akékoľvek tlačidlo je potrebné ju resetovať. Samotný proces reštartovania je vždy popísaný v návode na použitie. Pri niektorých modeloch je potrebné stlačenie tlačidla zapnúť/vypnúť po stanovenú dobu, pri iných je to séria tlačidiel, ktorých súčasné stlačenie program buď reštartuje alebo spotrebič zresetuje. Tvrdý reštart práčky Electrolux je možné vykonať aj odpojením z napájania a opätovným zapojením. 

reset-pracky-electrolux

Porucha práčky Electrolux - práčka hlási chybový kód

Zistiť, aký má Electrolux práčka problém väčšinou nepredstavuje nič zložité. Mnohé práčky Electrolux majú vo výbave displej, ktorý informuje nielen o pracom cykle, ale aj o prípadných poruchách. Tie sa zvyčajne zobrazia vo formáte písmena E a kombinácie čísel. Nižšie vám popíšeme najčastejšie poruchy práčky Electrolux, ktoré sa môžu na displeji zobraziť. 

Čo znamená porucha práčky Electrolux ak sa zobrazí chybové hlásenie E40 alebo 4-krát zapípa/zabliká

Tento problém je charakteristický pre Electrolux práčky spredu plnené. Ako prvé skontrolujte dvierka či sú dostatočne zatvorené. Následne si overte či sa náhodou medzi tesnením a sklom dvierok nezachytila nejaká bielizeň. Pred samotným spustením ešte skontrolujte v bubne práčky Electrolux bielizeň a spustite cyklus.

Ak vyššie uvedené rady poruchu neodstránia, problémom môže byť pokazený zámok dvierok práčky. V takom prípade si poznačte kód chyby a kontaktujte autorizované servisné stredisko. Servisný technik vám pomôže identifikovať príčinu problému a prípadné odstránenie.

Na displeji práčky Electrolux sa zobrazí kód UPD

Ak po skončení pracieho programu práčka na displeji zobrazí chybový kód UPD znamená to, že pre spotrebič je k dispozícii aktualizácia softvéru.

V takom prípade otvorte aplikáciu pre práčku a spustite prací program s prázdnym bubnom. Ak sa vás aplikácia opýta  či chcete aktualizovať spotrebič, stačí potvrdenie a nový softvér bude nainštalovaný. Akonáhle bude aktualizácia nainštalovaná, hláška UPD zmizne z displeja.
Ak sa počas inštalácie softvéru na displeji zobrazí ERR, došlo k chybe a musíte skúsiť práčku vypnúť a potom znovu spustiť prací program.

Práčka Electrolux poruchy, ktoré sa môžu zobraziť na displeji 

  • EFO - v tomto prípade sa jedná o aktivovaný systém proti vyplaveniu. Dôvodom môže byť zanesený prachový filter v spodnej časti alebo sa v práčke tvorí nadmerná pena. 

  • EHO - znamená, že napájanie zo siete nie je stabilné. Skúste pár minút počkať, a ak sa nič nezmení kontaktujte servisného technika.

  • E20, E21 - tieto kódy značia, že práčka nevypúšťa vodu. Skontrolujte filter a vyčistite ho. Prípadne skontrolujte aj čerpadlo.

  • E10, E11 - signalizujú nesprávne plnenie vodou. Skúste práčku opätovne zapnúť pomocou tlačidla Štart/Pauza. 

  • EH2, EH3 - pri týchto chybových hláseniach je napájacie napätie príliš nízke alebo naopak príliš vysoké. 

  • E50, E51 - táto signalizácia znamená problém s napájacím okruhom motora. 

  • E90, E91 - ak sa na displeji zobrazí jeden z týchto kódov nastala chyba medzi elektronickými prvkami spotrebiča. 

Praktické tipy, ktoré znížia pravdepodobnosť poruchy práčky

Práčka patrí k najčastejšie používaným spotrebičom a na jej životnosť má veľký vplyv okrem kvality vody aj pravidelná údržba. Práčka sa totiž praním sama nedokáže vyčistiť, preto je potrebné ju pravidelne zbavovať vodného kameňa a mazľavých usadenín z pracích prostriedkov. Ak neviete ako na to, prečítajte si náš článok, ako vyčistiť práčku

Ďalším faktorom, ako predchádzať niektorým poruchám je aj správny výber práčky. Viete, ako vybrať práčku? V prvom rade sa zamerajte najmä na množstvo prádla, ktoré budete prať, pretože nie je vhodné prekračovať kapacitné limity. Ak má vaša práčka napríklad bubon stavaný na 6 kg, optimálne je naplniť ho do ¾ , aby sa spotrebič zbytočne nepreťažoval. Pozor aj na programy, ktoré sú prednastavené na menšie zaťaženie. 

Veríme, že vám náš článok pomohol a žiadna porucha už pre vás nebude nočnou morou.