Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Porovnanie konzol Xbox Series X a Xbox Series S

Výber medzi konzolami Xbox Series X a Xbox Series S môže byť pre mnohých hráčov výzvou. Hoci obidve tieto konzoly pochádzajú od spoločnosti Microsoft a zabezpečujú vynikajúci herný zážitok, ich individuálne vlastnosti a cenová politika môžu výrazne ovplyvniť vaše rozhodnutie. Pripravili sme si pre vás komplexné porovnanie oboch modelov, aby sme vám uľahčili voľbu a pomohli nájsť tú správnu hernú konzolu pre nekonečné herné zážitky.

Stručný prehľad Xbox Series X a Xbox Series S a ich miesto na hernom trhu

Hneď na úvod vám stručne predstavíme obe konzoly, Xbox Series X a Xbox Series S, ich hlavné charakteristiky a miesto na trhu, a budeme pokračovať detailným porovnaním hardvérových špecifikácií oboch konzol.

Xbox Series X

Herná konzola Xbox Series X je vytvorená pre všetkých nadšených hráčov, ktorí hľadajú vrcholný herný výkon a najlepšiu vizuálnu kvalitu. Vysoký výkon a podpora pre 4K rozlíšenie až pri 120 snímkoch za sekundu robia túto konzolu ideálnou voľbou pre tých, ktorí očakávajú maximálny herný zážitok bez kompromisov.

Kľúčové vlastnosti hernej konzoly Xbox Series X:

  • Výkon - 8 jadrový procesor 3,8 GHz s rozlíšením hier v 4K pri 120 snímkoch za sekundu.
  • Úložisko - rýchle 1 TB SSD interné úložisko.
  • Funkcie - Ray Tracing, priestorový zvuk, rýchla obnovovacia frekvencia, kompatibilita s herným príslušenstvom pre Xbox One a staršie.
  • Cena pre Xbox Series X je 549,99 eur.

Herná konzola Xbox Series X.

Xbox Series S

Herná konzola Xbox Series S je cenovo dostupnejšou alternatívou, ktorá je zameraná na hráčov, ktorí preferujú cenovo efektívnejšiu možnosť a sú ochotní akceptovať mierne obmedzenia v grafickom spracovaní. S podporou pre 1440p rozlíšenie a rýchlym SSD úložiskom ponúka plynulý herný zážitok za prijateľnú cenu.

  • Výkon - 8 jadrový procesor 3,6 GHz s rozlíšením hier v 1440p pri 120 frekvencii snímkach za sekundu.
  • Úložisko - rýchle interné SSD úložisko 512 GB alebo 1 TB.
  • Funkcie - zaisťuje podporu pre Ray Tracing a ďalšie moderné technológie, hoci s niektorými obmedzeniami voči svojmu súrodencovi Xbox Series X.
  • Cena hernej konzoly Xbox Series S sa pohybuje od 299,99 eur.

Herná konzola Xbox Series S.

Porovnanie hardvérových špecifikácií Xbox Series X a Xbox Series S

Obidve konzoly ponúkajú široké spektrum zdieľaných funkcií novej generácie, ako je Xbox Velocity Architecture, rýchle obnovenie, DirectX Raytracing, priestorový zvuk, hranie s frekvenciou až 120 FPS a prístup k viac ako 100 hrám s Xbox Game Pass.

Navyše ak vlastníte staršiu hernú konzolu Xbox One, jej herné príslušenstvo ako sú všetky Xbox One gamepady, volanty alebo fightstick na ovládanie hier, fungujú aj s novými hernými konzolami Xbox Series. Nemusíte si tak nutne kupovať nové herné príslušenstvo, čo je skvelou výhodou.

Úložisko a rozšíriteľnosť

Xbox Series X a Xbox Series S ponúkajú rôzne možnosti úložiska a rozšíriteľnosti, aby ste si mohli prispôsobiť svoje herné potreby podľa svojich preferencií.

Xbox Series X disponuje 1 TB špeciálnym SSD úložiskom, rovnako aj Xbox Series S, ktorý má možnosť výberu medzi 512 GB alebo 1 TB úložiskom. Tieto SSD disky zabezpečujú rýchle načítavanie hier a plynulý herný zážitok.

Ak by vám kapacita vnútorného úložiska nestačila, môžete si dokúpiť externý SSD disk, ktorý ponúka rovnakú rýchlosť ako interný disk (až 2,5 GB/s). Tieto disky umožňujú ukladanie hier a hry na nich pôjdu rovnako, ako keby boli na internom disku. Cena za 1 TB verziu tohto disku sa pohybuje okolo 200 eur.

Lacnejším riešením je použiť klasický USB HDD disk na zálohovanie. Aj keď z neho nie je možné priamo hrať next-gen hry, je možné na ňom ukladať hry zo spätnej kompatibility, ktoré nepotrebujú rýchly SSD disk. Tieto disky sú cenovo dostupnejšie a poskytujú väčšie úložisko za menej peňazí.

Ďalšou možnosťou je zakúpiť si oficiálne rozšírenie disku od spoločnosti Seagate, ktoré poskytuje ďalších 920 GB voľného miesta a rovnaké rýchlosti ako interný disk. Jeho cena sa pohybuje okolo 239 eur za 1 TB, čo je celkom primeraná cena vzhľadom na rýchlosť a kvalitu poskytovaného úložiska.

Výkonný Xbox

Výkon a procesor

Herná konzola Xbox Series X je poháňaná 8 jadrovým procesorom so základnou frekvenciou 3,8 GHz, čo jej umožňuje poskytnúť výkonný herný zážitok a dosiahnuť rozlíšenie TRUE 4K. Grafický výkon tejto konzoly je 12,15 Tflops, čo z nej robí jednu z najvýkonnejších herných konzol na trhu.

Na druhej strane, Xbox Series S herná konzola je vybavená 8 jadrovým procesorom so základnou frekvenciou 3,6 GHz a grafickým výkonom 4 Tflops. Xbox Series S sa zameriava na rozlíšenie 1 440p, čo je stále vysoké rozlíšenie, ale mierne nižšie, ako u Xbox Series X.

Spätná kompatibilita

Obidve konzoly ponúkajú spätnú kompatibilitu hier z predchádzajúcich generácií Xbox One, Xbox 360 a pôvodného Xboxu. Hry na Xbox Series X a Series S sú vylepšené s lepším filtrovaním textúr, automatickým HDR a zdvojnásobeným framerate. Xbox Series X navyše podporuje aj 4K vylepšenia, čo znamená ešte vyššiu kvalitu grafiky a detailov. Hry s nextgen updatom môžu využiť širšie možnosti novej generácie, ako je podpora 120 FPS alebo ďalšie grafické vylepšenia.

Možnosti hrania hier

Xbox Series X umožňuje hrať hry z fyzických diskov a tiež digitálne hry. Na druhej strane, Xbox Series S poskytuje možnosť hrať hry bez potreby fyzických diskov. Obe herné konzoly vám však umožňujú streamovať naživo a zaznamenávať klipy vo vysokom rozlíšení 4K pri 60 FPS. Okrem toho sú vaše digitálne hry, herné pozície a všetky zálohy bezpečne uložené v cloude a sú tak vždy s vami. Navyše, aby ste mohli hrať svoje obľúbené hry takmer okamžite po ich uvedení na trh, môžete si na obe konzoly predinštalovať nové digitálne hry.

Nenechajte si ujsť náš článok 27 najlepších hier pre herné konzoly, kde sa dozviete o najlepších hrách aj pre konzoly Xbox Series, ktoré si určite zaslúžia vašu pozornosť.

Xbox Series S Game Pass.

Game Pass / Game Pass Ultimate - EA Play

Služba Game Pass je neodmysliteľnou súčasťou konzoly Xbox Series a ponúka hráčom prístup k stovkám hier za mesačný poplatok. Môžete si vybrať medzi základným Game Passom, ktorý zahŕňa široký katalóg hier alebo rozšírený Game Pass Ultimate, ktorý navyše zahŕňa aj Xbox Live Gold, Game Pass pre PC a teraz aj službu EA Play. Za 13 eur mesačne získate prístup nielen k množstvu hier, ale aj k streamovaniu hier cez xCloud.

Microsoft do tejto služby zaradil všetky svoje first-party hry, čo znamená, že hráči majú okamžitý prístup k titulom ako Gears 5, Ori and the Will of the Wisps a mnohým ďalším. Okrem toho Game Pass pravidelne pridáva aj atraktívne third-party hry ako Metro Exodus, Red Dead Redemption 2 a Devil May Cry 5. Game Pass rozšíril ponuku aj o EA Play, čo znamená prístup k hrám od EA ako FIFA, NHL či Star Wars Jedi: Fallen Order.

Ďalšie možnosti zábavy s Xbox Series

Okrem hrania hier si môžete so svojou hernou konzolou Xbox Series užiť oveľa viac zábavy. S Xbox Series X a Xbox Series S máte prístup k stovkám aplikácií a služieb, vrátane streamovacích služieb ako Netflix, Amazon Video a Disney+. Možnosť streamovať video v rozlíšení 4K Ultra HD z týchto populárnych služieb je ďalším bonusom, ktorú ponúkajú tieto konzoly.

Funkcie a príslušenstvo pre herné konzoly Xbox Series

Herná konzola Xbox Series X a herná konzola Xbox Series S sa môžu pochváliť skvelými funkciami a príslušenstvom.

Videá v 8K rozlíšení - Xbox Series S podporuje aj 8K rozlíšenie, hoci ide o menej výkonnú verziu konzoly oproti Xbox Series X, ktorá je špecificky navrhnutá s ohľadom na 8K herný zážitok.

Vysoký dynamický rozsah (HDR) - obe konzoly podporujú HDR, čo znamená, že majú schopnosť zobraziť väčší rozsah farebných a svetelných detailov, čo vedie k výrazne lepšiemu zobrazeniu obrazu s väčším kontrastom a živšími farbami.

Premenlivá frekvencia obnovovania - obe konzoly podporujú premennú frekvenciu obnovovania, čo umožňuje dynamicky prispôsobiť obnovovaciu frekvenciu obrazovky podľa požiadaviek hry.

Automatický režim nízkej latencie - tento režim automaticky minimalizuje oneskorenie (latenciu) medzi ovládačom a obrazovkou, čo je dôležité pre rýchlejšiu a plynulejšiu odozvu v hrách.

Dolby Vision - je štandard pre vysokokvalitné HDR, ktorý umožňuje ešte lepšie zobrazenie obrazu s vysokou presnosťou farieb a kontrastom. Táto funkcia je k dispozícii na oboch konzolách.

Zvuk – obe konzoly podporujú rôzne zvukové formáty, vrátane DTS 5.1 pre vynikajúci priestorový zvuk, Dolby Digital 5.1 pre vysoko kvalitný zvuk s výškovými efektmi a Dolby TrueHD s Atmos a Windows Sonic pre úchvatný priestorový zvuk.

Rádio príslušenstvo - obe konzoly majú vyhradené dvojpásmové rádio Xbox Wireless, ktoré umožňuje bezdrôtové pripojenie k ovládačom a ďalšiemu hernému príslušenstvu s minimálnym oneskorením a maximálnym dosahom.

Porty a pripojiteľnosť - konzoly disponujú tromi portami USB 3.1 prvej generácie, čo umožňuje pripojenie rôznych periférií a zariadení, výstupom HDMI 2.1 pre pripojenie konzoly k TV alebo monitoru, dvojpásmové bezdrôtové pripojenie 802.11ac a ethernetový port s rýchlosťou 1 GB/s pre stabilné pripojenie k internetu pre online hranie bez oneskorenia.

Ovládač Xbox je súčasťou balenia oboch herných konzol a zabezpečuje pohodlie, presnosť a intuitívne ovládanie v hernom svete. Xbox ponúka aj možnosť osobného prispôsobenia ovládača vďaka službe Xbox Design Lab, kde si môže každý hráč navrhnúť vlastný ovládač s vrchnými krytmi meniacimi farbu. Túto funkciu ocenia tí, ktorí sa chcú výrazne odlíšiť a chcú mať ovládač, ktorý vyjadruje ich osobnosť.

Ovládač pre herné konzoly Xbox Series.

Na záver

Xbox Series X je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú najvýkonnejšiu hernú konzolu s rozlíšením TRUE 4K a vysokým grafickým výkonom. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí uprednostňujú maximálny výkon a kvalitný herný zážitok.

Na druhej strane Xbox Series S je cenovo dostupnejšou alternatívou, ktorá stále poskytuje vysoký výkon a kvalitné herné prostredie aj keď s niektorými obmedzeniami v rozlíšení a grafickom výkone. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupnú konzolu s výkonom novej generácie.

Súvisiace kategórie

Stacionárne konzoly