Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Najčastejšie poruchy práčok: Poradíme ako ich riešiť

Trápia vás poruchy práčky a hľadáte riešenia pre ich odstránenie? V našom článku sme si pre vás pripravili zoznam najčastejších porúch práčok. Odhaľte príčiny poruchovosti a zistite, ako jednoducho im môžete predísť.

Najčastejšie poruchy práčky

Medzi najčastejšie poruchy práčky patria najmä tieto:

  • práčku nejde zapnúť

  • práčka tečie

  • práčka nenapúšťa vodu

  • práčka nevypúšťa vodu

  • práčka nežmýka

  • práčka neberie aviváž/prací prášok

  • práčka nezohrieva vodu

  • práčka je príliš hlučná 

  • bubon práčky zadrháva

  • bubon práčky je uvoľnený

  • bubon práčky sa neotáča 

  • práčka nedokončí program

  • práčka sa nedá otvoriť 

  • práčka sa nedá zatvoriť 

  • práčka perie dlhšie ako by mala 

  • z práčky ide zápach 

  • práčka vyhadzuje poistky

Práčku nejde zapnúť

Zapnutie práčky je prvým krokom v procese prania. Ak ju nemožno zapnúť, príčinu je možné hľadať na viacerých miestach:

  • problém s elektrickým zdrojom

  • chyba v elektrickej zásuvke

  • chyba v samotnej práčke

Aby ste našli dôvod problému, najskôr je potrebné skontrolovať poistky, ktoré chránia obvod, kde je práčka pripojená. Môže sa tiež jednať o chybu v elektrickej zásuvke. Skúste práčku zapojiť do inej zásuvky a ak sa zapne, pôvodnú zásuvku treba čo najskôr opraviť.

Problém môže byť aj v samotnej práčke. Pri prehriatí motora sa práčka automaticky vypne, aby sa motor ochladil, a potom by mala opäť fungovať. Ak sa tento problém opakuje, je potrebné zavolať servisného technika. Jednou z interných príčin prečo sa práčka nezapne, môže byť poškodený dverový zámok. Tento zámok je elektromechanický systém, ktorý zabezpečuje bezpečné zatvorenie dverí počas prania. Ak je chybný, práčka neregistruje zatvorenie dverí a nezapne sa. V takom prípade je potrebné zavolať technika.

pracka-so-susickou-lg

Práčka tečie

To, že práčke uniká voda si zvyčajne všimnete okamžite. Vodu treba čo najrýchlejšie zastaviť, aby ste sa vyhli možnému zaplaveniu kúpeľne, vytopeniu susedov alebo nebezpečiu spojenému s elektrickým pripojením spotrebiča. Pri hľadaní problému, kvôli ktorému voda z práčky tečie, sa snažte čo najrýchlejšie identifikovať, či vyteká z prednej alebo zadnej časti práčky. Na základe toho budete vedieť, ktorý z týchto problémov mohol nastať:

  • opotrebovaná tesniaca guma dvierok

  • poškodená prívodná alebo odpadová hadica

  • zanesený filter práčky alebo odpadová hadica

Opotrebovaná tesniaca guma dvierok

Ak práčke uniká voda z prednej časti, môže to byť spôsobené neutesnenou gumou na dvierkach. Aj keď ide len o malé množstvo vody, je dôležité túto záležitosť riešiť. Tesniaca guma môže byť uvoľnená alebo deformovaná, a preto je potrebné ju vymeniť.

Poškodená prívodná alebo odpadová hadica

Ak voda uniká zo zadnej časti práčky, pravdepodobne ide o problém s prívodnou hadicou studenej vody alebo odpadovou hadicou. Skontrolujte tesnenie prívodnej hadice a jej správne nasadenie do práčky. Môže sa tiež stať, že hadica je poškodená alebo zlomená, v takom prípade ju treba vymeniť.

Zanesený filter práčky alebo odpadová hadica

Väčšie úniky vody môžu byť dôsledkom zaneseného filtra práčky alebo odpadovej hadice, alebo usadeného vápenca na nich. Skontrolujte preto filter aj odpadovú hadicu a v prípade potreby ich dôkladne vyčistite.

Práčka nenapúšťa vodu

Ak práčka nenapúšťa vodu, najprv skontrolujte či je otvorený prívod vody a či prívodová hadica nie je ohnutá. Rovnako môže byť príčinou upchatý filter, ktorý treba vyčistiť. Ak práčka stále nenapúšťa vodu, skontrolujte či sú dvierka práčky správne zatvorené.

Prečo práčka nevypúšťa vodu?

V prípade, že vaša práčka nevypúšťa vodu, dôvodov môže byť hneď niekoľko. Ako prvé vám odporúčame skontrolovať odtokový filter, ktorý môže byť upchatý. Ak je to potrebné, vyčistite ho. Ak práčka nevypúšťa vodu počas prvého plákania, môže byť problém s vypúšťacím čerpadlom. Skontrolujte či v čerpadle nie sú nečistoty ako vlasy, vlákna látok, žmolky alebo rôzne predmety, napríklad gombíky. Čerpadlo by malo byť čisté a prázdne. Malo by sa voľne otáčať, ale v určitej polohe klásť mierny odpor. V prípade, že problém stále pretrváva, upchatá môže byť aj odpadová hadica. Vyčistite hadicu, práčkový sifón a odpad v stene.

Postup ako vyčistiť filter práčky:

  1. Otvorte malý výklopný kryt, ktorý sa zvyčajne nachádza v dolnom rohu prednej strany práčky.

  2. Položte na zem handru alebo nízku nádobu.

  3. Opatrne vyskrutkujte filter, pripravte sa na vytekanie vody.

  4. Filter dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty (vlákna, vlasy, atď.).

  5. Po poslednom opláchnutí filter opatrne naskrutkujte späť.

  6. Zatvorte výklopné dvierka a máte hotovo.

Čo robiť keď práčka nežmýka?

Ak vaša práčka prestane žmýkať, môže to byť spôsobené niekoľkými faktormi, najčastejšími dôvodmi sú:

  • preťaženie práčky

  • odpadová hadica

  • motor

  • čerpadlo

  • elektronika

Najčastejšou príčinou je preťaženie práčky. Veľké kusy bielizne ako sú koberce alebo deky, často spôsobujú problémy so žmýkaním. V takom prípade odporúčame zastaviť program, vybrať bielizeň a rozdeliť ju do menších dávok. Môžete tiež zvážiť využitie služieb čistiarne.

Ak práčka stále nemôže žmýkať bielizeň, môže to naznačovať problém s odpadovou hadicou, napríklad jej ohnutie alebo upchatie. Podobne môže byť upchaté odpadové potrubie. Problémy s upchatou odpadovou hadicou sa dajú riešiť odpojením práčky od elektrickej siete a hadice zo spotrebiča. Potom je potrebné manuálne vyprázdniť vodu, odblokovať hadicu a vyčistiť filter, aby sa obnovila priechodnosť odtoku. Ak nie je problém v hadici, môže ísť o vážnejšiu poruchu ako je napríklad problém s motorom, čerpadlom alebo elektronikou, čo si vyžaduje odborný zásah.

Práčka neberie aviváž/prací prášok

Ak vám zostáva aviváž alebo prací prášok v zásobníku, odporúčame vám skontrolovať či nemáte zanesený zásobník. Opatrne ho vyberte a dôkladne vyčistite. Použite zubnú kefku, aby ste sa dostali aj do ťažšie prístupných miest a odstránili všetky nečistoty. Problémom môže byť aj upchatá prívodná hadička, prepláchnite ju preto vodou alebo prefúknite, aby ste zabezpečili jej priechodnosť. Tým umožníte vode vstupovať do zásobníka a správne vyplavovať prací prostriedok aj aviváž.

spravne-umiestnenie-pracky

Porucha práčky - nezohrieva vodu

Ak vám na bielizni zostávajú škvrny aj po vypraní a práčka je počas prania úplne studená alebo sa program nečakane preruší uprostred cyklu, je pravdepodobné, že práčka neohrieva vodu. Tento problém je často spôsobený poškodeným vykurovacím telesom, ktoré je nutné opraviť technikom.

Aby ste predišli takýmto problémom, skúste používať menej pracieho prášku – znížte dávku pokojne na polovicu. Nadmerné množstvo pracieho prostriedku totiž môže spôsobiť, že vykurovacie teleso bude obklopené penou namiesto vody, čo mu škodí. V dôsledku množstva peny sa teleso zbytočne prehrieva, nesprávne ohrieva vodu a môže dôjsť k jeho spáleniu.

Čo robiť, ak je práčka príliš hlučná?

Počujete pri praní zvuky, ktoré vaša práčka predtým nerobila? Búchanie alebo iné divné zvuky môže mať za následok hneď niekoľko príčin. Predtým ako zavoláte opravára skontrolujte tieto detaily:

  • vyvážanie práčky

  • blízkosť práčky k stene

  • cudzie predmety v bubne práčky

  • preplnený bubon v práčke

  • tlmiče

Ak pri žmýkaní počujete búchanie, skontrolujte či sú nožičky práčky správne nastavené, pretože práčka môže byť zle vyvážená. Nožičky nastavte tak, aby boli v optimálnej výške a práčka stála pevne. Prezrite aj bubon práčky, či v ňom nie sú predmety, ktoré tam nepatria, napríklad kľúče, mince alebo gombíky z oblečenia, ktoré mohli zostať vo vreckách nohavíc.

V prípade, že je práčka umiestnená príliš blízko steny alebo iného povrchu, môže dochádzať k nárazom počas prania, najmä pri odstreďovaní. Pokúste sa spotrebič posunúť ďalej od steny, ak to priestor umožňuje. Ak nie, umiestnite medzi práčku a stenu penový tlmič, aby sa minimalizoval hluk.

Pri praní dodržiavajte kapacitu bubna práčky. Ak ho preplníte, nielenže bielizeň nebude dokonale čistá, ale pri odstreďovaní bude práčka vydávať nadmerný hluk kvôli preťaženiu bubna. V prípade, že máte podozrenie na uvoľnené alebo opotrebované tlmiče a neviete presne, kde to skontrolovať, je lepšie zavolať servisného technika. V niektorých prípadoch môže byť potrebné vymeniť ložiská práčky.

Poruchy práčky súvisiace s bubnom práčky

Porucha práčky má často súvis práve s bubnom, ktorý tvorí jej hlavnú časť. Dôjsť môže k viacerým problémom, ktoré súvisia s nadmernou hlučnosťou, búchaním alebo problémom pri otáčaní bubna práčky.

Najčastejšie sú s bubnom práčky tieto problémy:

  • zadrháva sa

  • je uvoľnený

  • neotáča sa

Bubon práčky sa zadrháva

V prípade, že sa bubon vašej práčky pri praní zadrháva, dôvodom je najčastejšie preťaženie práčky alebo prítomnosť cudzieho predmetu v bubne. Aby ste tento problém odstránili, vypnite práčku a skontrolujte obsah bubna. Ak je bubon preťažený, pridajte do práčky vodu a znovu spustite program s menším množstvom bielizne.

Bubon práčky je uvoľnený

Malé vibrácie práčky pri žmýkaní sú bežné. Ak je však trasenie nadmerné a sprevádzané búchaním, klepaním alebo "lietaním" bubna, je to jasný signál, že s práčkou nie je niečo v poriadku. V tomto prípade je dôležité problém čo najskôr vyriešiť, aby sa predišlo poškodeniu práčky.

Príčiny uvoľnenia bubna práčky:

  • uvoľnená pružina

  • opotrebované/poškodené ložiská

Bubon práčky je uchytený na pružinách, ktoré mu umožňujú voľný pohyb a zároveň tlmia vibrácie. Ak sa jedna z pružín uvoľní, bubon nebude správne fixovaný a pri žmýkaní sa bude silno triasť a búchať. Uchytenie pružín môžete skontrolovať aj voľným okom, ak je pružina uvoľnená, skúste ju opäť zaháknuť za bubon. Ak sa vám to nepodarí, budete potrebovať pomoc servisného technika.

Ložiská zabezpečujú plynulú rotáciu bubna a sú vystavené veľkému namáhaniu. Časom sa opotrebujú a môžu spôsobovať nadmerné vibrácie a hluk pri žmýkaní. Výmena ložísk je však náročný technický zásah, ktorý by mal vykonávať iba skúsený servisný technik.

Bubon práčky sa neotáča

Stalo sa vám, že ste zapli práčku a bubon sa nepohol? Nebojte sa, nie ste sami. Existuje viacero dôvodov, prečo sa to mohlo stať, a v mnohých prípadoch si s nimi viete poradiť sami.

Dôvody prečo sa bubon práčky neotáča:

  • preťaženie práčky

  • cudzí predmet v práčke

  • technická porucha

Ak ste vylúčili preťaženie a cudzí predmet, pravdepodobne ide o technickú poruchu. Najčastejšími príčinami sú:

  • Vadné ložiská - ložiská zabezpečujú plynulý chod bubna. Ak sú poškodené, bubon sa môže ťažko otáčať alebo vôbec.

  • Hnací remeň - prenáša energiu z motora na bubon. Ak je poškodený alebo prasknutý, bubon sa nebude otáčať.

  • Motor - je srdcom práčky a jeho porucha môže viesť k rôznym problémom, vrátane nehybného bubna.

pracka-s-hornym-plnenim-bubon

Práčka nedokončí program

Ak sa vaša práčka zastaví uprostred programu a nedokončí ho, niečo nie je v poriadku. Začnite tým, že spustíte žmýkanie, čo vám umožní vybrať nedoprané prádlo. Potom sa pustite do pátrania po príčine. Často je dôvodom len hmotnostné preťaženie práčky. V tomto prípade stačí odstrániť nadbytočné prádlo a program opäť spustiť.

V prípade, že sa program nedokončí počas vypúšťania vody, problém môže spôsobovať upchatý filter alebo cudzí predmet v čerpadle práčky. V tom prípade je potrebné dôkladne vyčistiť filter alebo odstrániť predmet, ktorý blokuje čerpadlo. Ak sa práčka zasekne počas ohrevu vody, je možné, že výhrevné teleso je poškodené alebo zanesené vodným kameňom. Ak sa na displeji nezobrazuje žiadny chybový kód a ani jedna z uvedených príčin nie je zrejmá, problém by mohol byť v elektronike. V takom prípade je najlepšie obrátiť sa na servisného technika, ktorý vie opraviť problémy s elektronikou.

Poruchy práčky súvisiace s dvierkami

Poruchy práčky často súvisia aj s problémami s dvierkami práčky. Kým niektorých zákazníkov trápi, že dvierka nedokážu po skončení pracieho cyklu otvoriť, iní majú problém s tým, že ich nedokážu zatvoriť.

Zistite ako tieto problémy riešiť a čo robiť ak sa práčka nedá otvoriť alebo sa práčka nedá zavrieť.

Práčka sa nedá otvoriť

Porucha práčky súvisiaca so zaseknutím dvierok môže mať viacero príčin. Ešte predtým, ako zavoláte servisného technika, skúste nájsť príčinu prečo vám dvierka práčky nejdú otvoriť.

Dôvodov prečo nejdú otvoriť dvierka práčky môže byť hneď niekoľko:

  • automatické uzamknutie

  • detská poistka

  • zaseknutá elektronika

Niektoré programy udržujú dvierka práčky uzamknuté z bezpečnostných dôvodov aj po ich dokončení. Ak sa vám zdá, že sú dvierka zaseknuté, počkajte niekoľko minút, aby sa mohli odomknúť. Problém môže byť aj v aktívnej detskej poistke, preto skontrolujte či nie je zapnutá.

V niektorých prípadoch pomôže aj reštartovanie práčky. Ak je zaseknutá elektronika, skúste spustiť práčku znovu, možno sa dvierka odomknú. Ak je to možné, skúste spustiť len program na plákanie. Ak sa práčka prehreje alebo hlási poruchu, odpojte ju od elektriny a nechajte ju chvíľu vychladnúť, potom ju znova pripojte.

Ak žiadne z týchto opatrení nezaberie, je možné, že bude potrebný servis. Ak servis nebude k dispozícii okamžite, odporúča sa spustiť krátky program, aby sa zabránilo plesniveniu bielizne v práčke.

Práčka sa nedá zatvoriť

Tento problém s dvierkami práčky býva menej častý a zvyčajne ho môžete vyriešiť jednoduchými krokmi. Ak vaša práčka odmieta spustiť cyklus, zvyčajne sú dôvodom nesprávne zatvorené dvierka. Skúste ich preto znovu otvoriť a zatvoriť, odpojte práčku a znova pripojte do elektrickej siete. Riešením môže byť aj odľahčenie príliš preplneného bubna práčky.

problem-s-otvorenim-alebo-zatvorenim-dvierok-pracky

Práčka perie dlhšie ako by mala

Každý prací cyklus má svoju dobu trvania. V prípade, že práčka perie dlhšie ako by mala, môže to byť znakom problému. Vo väčšine prípadov ide o drobnosti, s ktorými si budete vedieť poradiť aj sami.

Najčastejšie dôvody, prečo práčka perie dlhšie, ako by mala:

  • preťaženie práčky

  • nízky tlak vody

  • upchatie odpadovej hadice

  • nesprávne napojenie na kanalizáciu

  • chybný snímač hladiny vody

  • poškodené vykurovacie teleso alebo termostat

Najčastejším problémom býva preťaženie práčky, ktoré spôsobuje, že bielizeň nemá v bubne dostatočný priestor, kvôli čomu sa program prania môže predĺžiť, aby sa bielizeň dôkladne oprala. Problémom býva aj nízky tlak vody, pretože ak je prívod vody do práčky pomalý alebo nesúvislý, môže to viesť k predĺženiu doby prania. Môže to byť spôsobené nízkým tlakom vody, upchatým vodovodným potrubím, upchatou prívodnou hadicou alebo filtrom práčky. Príčinou dlhej doby prania môže byť aj zlé napojenie na kanalizáciu. To môže viesť k tomu, že sa voda bude v práčke neustále napúšťať a vypúšťať, čím sa predĺži doba prania.

Problémom môže byť aj pokazený snímač hladiny vody, ktorý môže nesprávne interpretovať hladinu vody v bubne a nalievať doň príliš veľa alebo príliš málo vody, čo vedie k predĺženiu doby prania. Pozor si dajte aj na poškodenie vykurovacieho telesa alebo termostatu, práčka v tomto prípade nemusí vodu ohrievať na požadovanú teplotu, čo môže predĺžiť dobu prania.

Porucha práčky - zápach

Vlhké a tmavé prostredie vo vnútri práčky je ideálne pre rast baktérií a plesní, čo často vedie k nepríjemnému zápachu. Tento problém môže spôsobovať zanesené tesnenie dverí, ktoré je potrebné pravidelne čistiť, alebo upchaté hadice, ktoré podporujú tvorbu plesní a baktérií. Zápach často spôsobujú nahromadené baktérie a nečistoty, čo je dôsledok prania v studenej vode, zanechávania zvyškov čistiaceho prášku v práčke alebo v zásobníku na prací prostriedok. Riešením je pravidelné čistenie práčky, napríklad spustením prázdneho cyklu na najvyššej teplote.

Ďalším dôvodom zápachu môže byť zanesený filter vypúšťacieho čerpadla. Tento filter je potrebné čistiť aspoň raz mesačne, pretože zaseknuté predmety a nánosy nečistôt môžu znižovať prietok vody a vytvárať vhodné prostredie pre plesne a baktérie. Pravidelná údržba práčky je kľúčová pre riešenie a prevenciu tohto problému. Ak z práčky vychádza zápach po spálenine, okamžite ju vypnite a odpojte zo siete. Môže ísť o pretrhnutie remeňa motora, čo si vyžaduje odborný zásah.

Práčka vyhadzuje poistky

Ak vám práčka vyhadzuje poistky, príčin môže byť viacero. Túto poruchu práčky často spôsobuje preťaženie ističa alebo použitie slabého ističa. Ak sa poistky vyhadzujú pravidelne, je potrebné zvážiť výmenu za silnejší istič alebo rozdelenie elektrického obvodu na viacero okruhov, aby nedochádzalo k preťaženiu. Ak nemáte skúsenosti s elektrickými obvodmi, je lepšie nechať túto prácu odborníkom.

Vyhadzovanie poistiek môže byť tiež spôsobené skratom. Príčinu je potrebné hľadať v elektrickej kabíne, zásuvke, motore práčky alebo vykurovacom telese. Skrat môže spôsobiť aj únik vody. V niektorých prípadoch stačí vizuálna kontrola komponentov, inokedy je potrebné zmerať odpor medzi vývodmi, ale najlepšie je poveriť touto úlohou servisného technika.

nastavenia-pracky-a-symboly

Poruchy práčky oznamujú chybové kódy

Moderné práčky prinášajú výhodu v podobe chybových kódov, ktoré sa zobrazujú na LCD displeji a snažia sa vás informovať o príčine poruchy a jej odstránení. Hoci porucha práčky nie je nič príjemné, s poznatkom týchto kódov môžete niektoré problémy vyriešiť sami. Význam chybových kódov nájdete v príručke s návodom na použitie. Ak ste túto príručku stratili alebo sa vám len nechce hľadať, nezúfajte, v našich článkoch vám vysvetlíme význam jednotlivých chybových kódov daných výrobcov. V príručke tiež nájdete vysvetlený zoznam symbolov, vďaka ktorým si budete vedieť práčku efektívne nastaviť.

Každý model práčky má svoje vlastné chybové kódy, a preto sme sa zamerali na tie, ktoré sú u spotrebiteľov najviac rozšírené.

V prípade, že uvažujete o nákupe novej práčky alebo kombinácii práčky so sušičkou, pozrite si našu ponuku. Poradíme vám ako vybrať práčku, ale aj ako vybrať práčku so sušičkou, nakupovať môžete priamo cez náš e-shop alebo v kamenných predajniach Planeo po celom Slovensku.

Tipy ako môžete predísť poruchám práčky

  • Pred každým praním si prečítajte návod na obsluhu vašej práčky a dodržujte odporúčané pokyny.

  • Pravidelne čistite filter práčky.

  • Pozor na prekročenie maximálnej povolenej hmotnosti bielizne.

  • Používajte kvalitné pracie prostriedky a aviváže určené pre automatické práčky.

  • Dvierka práčky nechávajte po praní otvorené, predídete tak plesniam, ktoré spôsobujú zápach.

  • Práčku pravidelne čistite. Ako vyčistiť práčku sa dočítate v našom článku. 

  • Nepokúšajte sa sami opravovať elektroniku práčky ak nemáte dostatočné technické znalosti.