Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Najčastejšie poruchy chladničiek

Chladnička je povinnou výbavou každej kuchyne. Jej priemerná životnosť sa pohybuje v rozmedzí 9 až 13 rokov. Avšak počas tohto obdobia sa môže vyskytnúť niekoľko drobností, ktoré narušia jej prevádzku. Aby ste nemuseli hneď volať opravára, v našom článku vám popíšeme najčastejšie poruchy chladničiek, s ktorými si hravo poradíte aj sami.

Tvorba námrazy v chladničke

Ak sa v chladničke tvorí námraza je potrebné túto poruchu rýchlo odstrániť. Okrem toho, že sa výrazne zvýši spotreba energie, chladnička nebude správne fungovať. Vedeli ste, že už 1 cm námrazy má za následok až o 75 % vyššiu spotrebu?

Moderné chladničky No Frost disponujú technológiou, ktorá zabraňuje tvorbe námrazy. Takže ak sa pri týchto chladničkách predsa len stretnete s námrazou, bude za tým nesprávne používanie, ak napríklad chladničku otvárate veľmi často, alebo ak do nej ukladáte horúce pokrmy.

Námraza v chladničke môže vzniknúť aj v dôsledku dlhšieho výpadku elektriny, prípadne ak je poškodené či zostarnuté tesnenie dverí. Zdeformované tesnenie totiž prepúšťa teplo dovnútra chladničky.

Náš TIP: Ak potriete suché a čisté tesnenie handričkou s niekoľkými kvapkami oleja, dlhšie si zachová svoju pružnosť a mäkkosť.

najcastejsie-poruchy-chladniciek

Horúca chladnička po bokoch

Ak je vaša chladnička pocitovo teplejšia ako by mala byť, dôvodov môže byť hneď niekoľko.

Prvým dôvodom je nedostatočná vzdialenosť medzi chladničkou a okolím. Na zadnej časti sú totiž umiestnené chladiace rebrá, ktoré potrebujú minimálne 5 cm voľného priestoru na správne prúdenie vzduchu.

Ťažkosti s prehrievaním môžu nastať aj v prípade, ak je zanesený kondenzátor. Ten má za úlohu uvoľňovanie tepla generovaného kompresorom a je umiestnený v zadnej časti chladničky. Po určitej dobe sa zanesie prachom a nečistotami, čo má za následok zvýšenie teploty v zariadení. Z toho dôvodu sa chladnička viac namáha, a tým pádom aj zohrieva.

Aj nefunkčný alebo pokazený kompresor spôsobí zahrievanie chladničky. Je úplne normálne ak je kompresor na dotyk teplý, problém nastáva vo chvíli, keď je horúci. Jedným z dôvodov poruchy kompresora je nevhodná teplota v miestnosti, zanesené kondenzačné cievky, nedostatok chladiva alebo jeho únik.

Dajte si pozor aj na ukladanie potravín k zadnej strane chladničky. Tam sa totiž nachádza výparník, ktorý má za úlohu ochladzovanie vnútorného priestoru chladničky. Ak vzduch nebude správne cirkulovať, chladnička sa bude zahrievať.

horuca-chladnicka-po-bokoch

Príliš hlučná chladnička

Pomerne často sa stáva, že chladnička vydáva zvláštne zvuky ako hučanie, praskanie alebo pukanie. V prípade novej chladničky má takéto zvuky na svedomí rozťahovanie materiálov, ktoré sa prispôsobujú teplotným zmenám pri prevádzke. Avšak nepríjemné zvuky spôsobuje aj nesprávne umiestnenie, ak sa napríklad chladnička opiera o skrinku. Pri umiestnení majte na pamäti, že chladničky by sa nikdy nemali nikdy dotýkať skriniek.

Zvýšený hluk až hučanie signalizujú aj zanesenie ventilátora a jeho sťažený chod. Vtedy je dôležité chladničku vypnúť z elektrickej siete a lopatky na ventilátore starostlivo očistiť od chuchvalcov prachu. Ak chladnička bude aj napriek tomu stále hlučná, pokúste sa jemne otočiť lopatkami. Pokiaľ sa vám to nepodarí lopatky bude potrebné vymeniť.

Okrem zvukov môžete počuť aj vibrácie. Ich príčinou je neúplný kontakt chladničky s podlahou. V takomto prípade postačí chladničku správne podložiť.

Ak ste všetky možné príčiny odstránili a stále máte pocit, že je vaša chladnička hlučná až neprimerane, dôvodom môže byť aj opotrebovaný kompresor.

Voda v chladničke

Námraza ako aj voda na dne chladničky vznikajú kondenzáciou vlhkosti vo vnútri a to najmä z dôvodu uskladnenia teplých či horúcich potravín, ako aj príliš častým otváraním dvierok.

Ak voda nemá kadiaľ odtiecť, stečie na spodnú časť alebo zamrzne na stranách chladničky. Veľmi často môže byť za týmto problémom upchatý odtok. Nachádza sa na zadnej stene chladničky a do neho putuje voda vyzrážaná z vlhkosti. Cez otvor v žliabku priebežne steká do odtokovej vane, ktorá je umiestnená v zadnej časti chladničky.

Ak sa vody nahromadí viac, mláka sa môže objaviť aj pod chladničkou. Zvyčajne postačí prečistiť upchatý otvor, najlepšie pomocou injekčnej striekačky.

Z chladničky môže vytekať voda aj zo zadnej časti najmä po roztopení veľkej vrstvy námrazy zo stien. Ide skôr o problém chladničiek bez technológie No Frost.

Chladnička nechladí mrazák mrazí

Ak chladnička nechladí, ale mrazák mrazí, je to znakom toho, že sa nejedná o poškodené chladenie. Tento jav je najčastejšie spôsobený nesprávne nastaveným termostatom. Problém s tým, že chladnička nechladí, sa objavuje najmä v lete, keď je teplota okolitého vzduchu vyššia a chladnička nedokáže potraviny schladiť na želanú teplotu. Riešenie tohto problému je teda jednoduché a spočíva v tom, že zvýšite chladiaci výkon.

Ďalšou príčinou, prečo chladnička nechladí, môže byť chybný snímač teploty. V takejto situácii sa ventilátor výparníka a kompresor nespustia a pri prudkom zvýšení teploty chladnička nemôže normálne fungovať.

Aj znečistený kondenzátor spôsobí nerovnomerné chladnie. Znečistenie spôsobí, že kondenzátor nesprávne distribuuje teplý vzduch a neudržiava nízku teplotu vo vnútri chladničky. Z tohto dôvodu potraviny uložené v chladničke nemajú vhodné podmienky a môžu sa pokaziť. V tomto prípade je potrebné odstrániť prach, najlepšie pomocou vysávača.

voda-v-chladnicke

Poruchy chladničiek so zásobníkom na vodu alebo výrobníkom ľadu

Ak vlastníte americké chladničky so zásobníkom na studenú vodu alebo ľad, v prípade poruchy v prvom rade skontrolujte pripojenie vody, pri modeloch s integrovaným zásobníkom preverte, či je v ňom voda.

Ak zásobník dávkuje kocky ľadu, ale nefunguje dávkovanie ľadovej triešte, chyba môže byť v zaseknutom či polámanom drviči ľadu.

Ak z dávkovača cítiť zápach, dôkladne ho vyčistite. Je vhodné používať vodný filter. Ten sa postará o to, že v chladničke sa nebude tvoriť vodný kameň, nežiadúce baktérie a voda nebude zapáchať.

zasobnik-na-vodu-v-americkej-chladnicke

Čo ak chladnička nesvieti

Chladničky sú zvyčajne vybavené LED diódami s pomerne dlhou životnosťou. Každý model má svoj typ žiarovky, a tak musíte konkrétnu žiarovku objednať priamo od výrobcu. Ak aj napriek výmene žiarovky chladnička nesvieti, problém môže byť s osvetľovacím modulom, ktorý je potrebné vymeniť. Nezúfajte, výmena nie je náročná.

Kombinovaná chladnička nechladí

Existuje viac dôvodov prečo chladnička nechladí. Prvým dôvodom zlého chladenia môže byť nesprávne umiestnenie chladničky. Ak je napríklad umiestnená v blízkosti radiátora, sporáku, umývačky riadu alebo okna. Majte na pamäti, že chladničku je potrebné umiestniť mimo zdrojov tepla a tak, aby na ňu priamo nesvietilo ani slnko.

Medzi ďalšie príčiny patrí nefunkčný alebo nesprávne nastavený termostat, ktorý reguluje teplotu v chladničke a zabezpečuje jej správny chod. Avšak termostat môže byť prestavený aj úplnou náhodou, napríklad ak do chladničky vkladáte väčší hrniec.

kombinovana-chladnicka-nechladi

Ako predchádzať poruchám chladničky

Aby vám chladnička slúžila čo najdlhšie, je nesmierne dôležité jej správne používanie. Viete, na čo všetko by ste si mali dávať pozor?

Zapojenie chladničky

Pri zapojení do elektrickej siete sa neodporúča používať predlžovačky alebo rozdvojky. Kombinované chladničky s mrazničkou umiestnite na dosah elektrickej zásuvky.

Správny prevoz chladničky

Pri prevážaní chladničky majte na pamäti, že chladničky by sa mali prevážať nastojato, kvôli kompresoru a oleju, ktorý by sa mohol dostať do rúrok chladiaceho okruhu a spôsobiť poškodenie chladničky. Ak nie je možné chladničku prepraviť v stojatej polohe, položte ju tak, aby neležala na chladiacej mriežke. V nových priestoroch ju odporúčame nezapínať aspoň 24 hodín. Tým zaistíte vrátenie chladiacej kvapaliny na svoje miesto.

Dôležitá je aj vhodná teplota

Ideálna teplota v chladničke by mala byť v rozmedzí od 4 do 8 °C. Je dobré vedieť, že v spodných priehradkách je teplota nižšia, vo vrchných zase naopak vyššia.

Chladničku nepreplňujte

Ak má chladnička dobre fungovať, potrebuje vhodnú cirkuláciu vzduchu. Ak ju preplníte, môže to zabrániť prúdeniu vzduchu vo vnútri. Platí, že chladnička by mala byť naplnená približne na 70 % svojho objemu.