Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

9 tipov, ako správne používať krovinorez

V záhradách sa nenachádzajú len rovné plochy bez problematických úsekov či ľahko pokositeľná tráva. Nájdu sa aj menšie kríky, drevnaté rastliny, vyvýšeniny alebo previsy, s ktorými si bežná kosačka na trávu neporadí. Krovinorezy, vďaka možnosti výmeny strunovej hlavy za oceľové nože alebo kotúče, nielen pokosia trávu, ale zvládnu zosekať aj náletové dreviny. 

Príprava krovinorezu na prácu.

Aké sú hlavné rozdiely medzi krovinorezom a vyžínačom

Mimochodom, viete ako vybrať krovinorez? Na prvý pohľad sa môže zdať, že krovinorezy a vyžínače sú rovnaké stroje, avšak nie je to pravda. Oba slúžia na kosenie, ale sú medzi nimi niektoré zásadné rozdiely a to najmä v hriadeli. Vyžínače majú hriadeľ zahnutý, pričom krovinorezy zasa rovný. Kvôli týmto konštrukčným rozdielom je ich používanie rozdielne.

Krovinorez na trávniku.

Pomocou vyžínačov pokosíte menšie plochy, ale primárne sa používajú na dokončovacie práce ťažšie dostupných miest v okolí záhonov, plotov teda všade tam, kde sa rotačná kosačka kvôli svojej mohutnej konštrukcii nedostane. Vyžínač na kosenie používa iba žaciu hlavu s lankom a nedá sa s ním kosiť vysoký porast. Avšak vyžínače sú vďaka svojej jednoduchšej konštrukcii ľahšie.

Krovinorezy pracujú pomocou strunovej hlavy alebo za pomoci nožov na uhlovej prevodovke. Vďaka tomu ponúkajú väčší výkon motora. Na krovinorezoch je možné podľa potreby vymeniť strunovú hlavu za oceľový nôž, prípadne pílový kotúč na mimoriadne hrubý porast. Najmä preto patria krovinorezy k obľúbenejšej voľbe.
 

1. Príprava krovinorezu na prácu

Pred prácou je najdôležitejšie skontrolovať a doplniť palivovú nádrž. Dopĺňanie paliva aj počas práce vždy vykonávajte pri vypnutom a vychladnutom motore. Následne skontrolujte kosiacu hlavicu, či je správne a pevne upevnená. Nastavte si popruh tak, aby bola hmotnosť rovnomerne rozložená na oboch ramenách. Je nesmierne dôležité nájsť takú pozíciu a výšku uchytenia, aby ste krovinorez mohli držať s vystretým s predlaktím a rukami približne v 120° uhle voči ramenám. Hlava krovinorezu by sa mala ustáliť vo vodorovnej polohe rovnobežne so zemou.

Štartovanie krovinorezu.

2. Postup štartovania benzínového krovinorezu

Krovinorez štartujte zásadne v exteriéri. Ak disponuje pumpičkou na benzín, stlačte ju približne 5 - 6 krát. Na studený motor je potrebné použiť sytič. Pred štartom položte krovinorez na pevný podklad, ideálne na zem a skontrolujte, aby sa žacia hlavica prípadne sekací nôž ničoho nedotýkali. Jednou rukou chyťte krovinorez a druhou štartovací kábel, ktorý je potrebné ťahať až pokiaľ nenaskočí motor. Pri práci s benzínovým krovinorezom sa snažte udržať rovnováhu pri pridávaní plynu. Nie sú dobré príliš vysoké, ani nízke otáčky. Do motora sa, pri veľkom preťažení, nedostane dostatok vody, nastane prehriatie, v dôsledku čoho sa zvýši aj spotreba benzínu.

Dolievanie benzínu do krovinorezu.

3. Vhodné príslušenstvo

Pri krovinorezoch môžete okrem žacej hlavy použiť aj špeciálne nože. Tie vám umožnia kosiť aj vyššiu a tvrdšiu trávu. Držte sa zásady, že so strunou koste pomerne nízku trávu a kotúče používajte iba vtedy, keď je na trávnatej ploche suchá, vysoká tráva plná hrubých alebo drevnatých stoniek.

Na trhu je dostupných mnoho druhov kotúčov, ktoré sa líšia reznou hranou, tvarom a materiálom, z ktorého sú vyrobené. Každý má svoje vlastné charakteristiky.

  • Kotúče s 8 a menej zubami sa používajú na kosenie prerastenej trávy a burín. Nie sú vhodné na kosenie náletových drevín či kríkov. Jedinou výnimkou je trojzubý kotúč, ktorý je určený na kosenie mladých náletových drevín do hrúbky približne 1 cm.
  • Pílové kotúče s 9 až 40 zubami sa hodia na kosenie odolnej buriny, respektíve sekanie náletových drevín a kríkov do hrúbky 2 cm.
  • Pílové kotúče s viac ako 40 zubami si poradia aj s prerastenými kríkmi a menšími stromami, ktoré však nie sú hrubšie ako 5 cm.

Ak je potrebné nabrúsiť nôž zverte túto prácu radšej odborníkovi. Nôž musí byť po nabrúsení dobre vyvážený, inak bude pri vysokých otáčkach spôsobovať vibrácie. Okrem toho, že vibrácie sú nepríjemné pri práci, môžu trvalo poškodiť krovinorez.

Kosenie so strunovou hlavou.

4. Kosenie so strunovou hlavou

Techniku kosenia treba prispôsobiť najmä tomu, aký typ vegetácie kosíte. V prípade trávy a buriny je najefektívnejší točivý spôsob kosenia. Tento spôsob je podobný, ako by ste kosili obyčajnou kosou. Pri kosení kývajte krovinorezom v polkruhu pred sebou a to sprava doľava a postupujte pomaly vpred. Pokosená tráva sa vďaka tomu pekne nakopí do riadkov.

Ak potrebujete pokosiť prerastenú alebo vysokú trávu je potrebná už iná metóda. Tráva, ktorá začína drevnatieť, je pevná a nedá sa skosiť jedným záberom. Ak by ste kosili točivým spôsobom dlhé steblá trávy by padali na vyžínaciu hlavicu a zabraňovali by rotácii. V takomto prípade je lepšie kosiť na dvakrát, pričom je potrebné držať čepeľ rovnobežne so zemou. Ako prvé vysokú trávu skráťte jedným pohybom doprava o hornú časť, a pri ďalšom pohybe smerom doľava ju skrátite o spodnú časť. Nikdy však nedvíhajte rotujúcu čepeľ nad výšku pásu.

Strunová hlava je ideálna aj na kosenie miest okolo stromov či kríkov. Vďaka nej nepoškodíte kôru stromov ani rastlín, keď narazíte na prekážku. Dôležité je však kosiť trávu iba koncom lanka, kde má najväčšiu reznú silu. Bližšie k stredu totiž lanko nedokáže pokosiť trávu efektívne. Rovnako je dôležitá aj hrúbka žacieho lanka.

Kosenie rozsiahlych plôch.

5. Kosenie svahovitých a rozsiahlych plôch

Na svahoch sa odporúča kosiť s krovinorezom po pásoch. Pokoste najskôr jeden pás súbežne so svahom, potom sa vráťte k už odrezanému pásu. Následne bude možné pokosiť pás ležiaci za ním. Ak začínate kosiť na svahu postupujte odspodu smerom nahor, aby ste sa vyhli opakovanému klesaniu a stúpaniu.

Ak idete kosiť rozsiahlu plochu, používajte metódu kosenia po štvorcoch. Rozdeľte si plochu, ktorú chcete pokosiť na štvorec a prepracovávajte sa zvonku smerom dovnútra. Vďaka tomu sa nebudete musieť zastavovať a ušetríte si nielen veľa času, ale aj námahy.

6. Kosenie mokrej trávy

Ak je to možné, trávu koste iba vtedy keď je preschnutá. Pri kosení v mokrom a nerovnom teréne hrozí vysoké riziko pošmyknutia a následného pádu. Kosenie bude nerovnomerné, pretože žacie lanko minie mnohé steblá, ktoré sú ohnuté pod ťarchou vody. Navyše mokrá tráva neprospieva ani krovinorezu. Okrem znehodnotenia benzínu a poškodenia karburátora, dochádza aj k nadmernej záťaži motora, ktorý musí kosiť a zároveň odhadzovať ťažkú mokrú trávu. Príliš namáhaná je aj uhlová prevodovka, ktorej hrozí prehriatie maziva a zadrhnutie ozubených koliesok.

Kosenie mokrej trávy krovinorezom jednoznačne neodporúčame. No ak nemôžete počkať a musíte pokosiť mokrú trávu jednoznačne zdvojnásobte opatrnosť a použite všetky ochranné prostriedky. Avšak koseniu krovinorezom v daždi sa jednoznačne vyhnite za každých okolností.

Krovinorez so sekacím nožom.

7. Kosenie s oceľovým kotúčom

Náletové dreviny je možné sekať krovinorezom iba vtedy, ak kmeň nie je hrubší ako 5 cm. Na hrubšie stromčeky je už potrebná reťazová píla. Pri sekaní hrubších tráv alebo drevín držte žací kotúč približne 5 až 20 cm nad zemou. Spustite krovinorez a postupne priložte ľavú časť noža na pravú stranu náletových drevín. Ak by ste použili na kosenie pravú stranu noža, najmä jeho hornú časť, riskujete spätný úder, teda prudké odhodenie čepele. K spätnému úderu dochádza pri kosení hrubších drevnatých náletov. Platí tiež, že čím tvrdšiu trávu kosíte, tým sa riziko zvyšuje.

8. Výmena žacieho lanka

Žacie lanko na strunovej hlave funguje na princípe odstredivej sily. Jeho nevýhodou je pomerne rýchle opotrebovanie, čomu sa dá čiastočne predísť kúpou originálnych nylonových strún prípadne strún vyrobených z kopolyamidu, ktoré sú podstatne odolnejšie na oter a vydržia omnoho dlhšie. Pri kúpe je nesmierne dôležité zohľadniť priemer, profil a dĺžku struny podľa konkrétneho modelu. Priemer struny voľte vždy s ohľadom na výkon krovinorezu a konštrukciu strunovej hlavy. Ak by ste zvolili väčší priemer struny môže dôjsť k zlému odvíjaniu a zadrhávaniu, takže veľmi ľahko si môžete zničiť motor krovinorezu, ktorý nezvládne vyšší odpor vzduchu pri nižších otáčkach.

Jednoduchý spôsob navíjania struny do cievky krovinorezu ponúkajú niektoré typy hláv so systémom Load & Go alebo Easy Load. Umožňujú rýchle doplnenie struny bez nutnosti rozoberania hlavy. Stačí strunu prestrčiť otvorom priamo v hlave. Celý proces výmeny žacieho lanka trvá len pár minút.

Ak neviete správny postup, ako namotať strunu do žacej hlavy krovinorezu, prinášame vám krátky návod:

  • Vhodným kľúčom demontujte žaciu hlavu a zložte kryt.
  • Vytiahnite vnútornú cievku.
  • Pripravte si novú strunu s dĺžkou približne 2 - 3 m.
  • Žaciu strunu ohnite presne v polovici a vložte do zárezu medzi drážkami cievky.
  • Dodržujte správny smer navinutia struny. Cievky majú zvyčajne smer vyznačený šípkou. Ak šípka chýba, je potrebné vychádzať zo smeru, ktorým bola navinutá pôvodná struna.
  • Cievku otáčajte v smere hodinových ručičiek a postupne namotávajte žaciu strunu.
  • Konce pretiahnite otvormi v žacej hlave a cievku do nej opatrne vložte.
  • Nakoniec nasaďte kryt žacej hlavy.
  • Na správnu dĺžku sa v oboch prípadoch struna pri prvom kosení automaticky skráti o nôž, ktorý je súčasťou ochranného krytu.

Výmena žacieho lanka.

Profily žacích strún

Na trhu sú dostupné tri typy profilov žacích strún a to okrúhle, štvorcové a hviezdicové.

  • Okrúhly profil je najbežnejší a vyniká pomalým opotrebovaním, avšak kosí o niečo horšie ako ostatné typy. Je vhodný na kosenie členitých porastov.
  • Štvorcový profil je vďaka svojim ostrým hranám pri kosení účinnejší, ale menej odolný takže sa rýchlejšie opotrebováva. Používa sa na kosenie akýchkoľvek zanedbaných porastov aj s drevným náletom.
  • Najlepšie kosí hviezdicový profil, pretože má menší odpor vzduchu.

Ochranný štít na prácu s krovinorezom.

 

9. Na záver najdôležitejšia časť ku ktorej jednoznačne patrí bezpečnosť pri práci

Práca s krovinorezom môže byť nebezpečná, keďže kosiaca hlava odhadzuje kamienky, kúsky dreva alebo hrubé steblá trávy. Z tohto dôvodu by sa nemali v priamom okruhu nachádzať žiadne osoby. Bezpečný odstup je približne 15 metrov.

Vhodným oblečením sú dlhé pracovné nohavice, tričko s dlhým rukávom, prípadne pracovný kabát. Nezabudnite ani na dôležité ochranné pomôcky ako okuliare, ochranný štít z plexiskla, chrániče sluchu, pracovné rukavice pevnú pracovnú obuv.