Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

8 tipov, ako vyčistiť rúru bez námahy

Žena sa zamýšľa ako vyčistiť rúru?Bez ohľadu na to, či používate rúru na pečenie každý deň alebo len raz za rok, čisteniu sa nevyhnete. Špina a pripálené zvyšky na stenách rúry môžu ovplyvniť kvalitu a chuť jedla. A tým to zďaleka nekončí. Ak máte znečistené sklo, bude obtiažne aj sledovanie priebehu pečenia. Rúru budete musieť otvárať, aby ste videli pripravované jedlá a tým pádom môže stúpať aj spotreba elektriny. Keď sa tomu chcete vyhnúť rúru je potrebné pravidelne čistiť. V našom článku vám ponúkneme pár skvelých ekologických tipov, aby čistenie rúry bolo hračkou a nie nočnou morou.

Výhodou ekologického čistenia je istota, že jedlo, ktoré v rúre následne pripravíte, nebude obsahovať zvyšky chemikálií. Takisto nezaťažujete prírodu a nemenej podstatné je, že čistenie domácimi prostriedkami je lacné a dostupné.

Ako často je potrebné čistiť rúru

Čistenie prispôsobte tomu, ako často rúru používate. Ak je vaša vstavaná rúra využívaná denne, jej čistenie je potrebné realizovať pravidelne každé 3 mesiace. Ak ju používate iba zriedka, čistenie stačí aplikovať raz alebo dvakrát do roka. Odporúča sa však rúru vyčistiť vždy, ak počas varenia spozorujete staré mastné škvrny, zacítite nepríjemný zápach alebo uvidíte, že sa tvorí dym.

Ako začať s čistením?

Pred použitím akýchkoľvek čistiacich prostriedkov dodržujte nasledovné zásady:

  • Na podlahu pod rúrou rozložte noviny alebo papierové utierky, aby ste zabránili mastnotám znečistiť vašu podlahu.
  • Vyberte z rúry všetko, vrátane stojanov, plechov a podobne.
  • Na čistenie rúry používajte zásadne iba hubku, mäkkú bavlnenú handričku a veľkým pomocníkom je aj zubná kefka.
  • Predtým, ako začnete vstavané rúry alebo kombinované rúry čistiť, je potrebné ich zohriať približne na 30 °C. Takto vám pôjdu pripáleniny a mastnota najľahšie dole.
  • Ak budete dávať do rúry nádoby s roztokom vyberajte si také, ktoré sú znečistené od pripálenín ako napríklad pekáče, zapekacie misky alebo plechy. Zabijete tak dve muchy jednou ranou.

Čistenie roštov v rúre.

Čistenie roštov

Prvým krokom je čistenie roštov. Ideálne je vložiť ich do vane a namočiť do horúcej vody s niekoľkými kvapkami prostriedku na umývanie riadu. Na čistenie môžete použiť aj umývačku riadu s programom s vysokou teplotou. Na vyčistenie príliš zapečených roštov fungujú rovnaké tipy ako v prípade čistenia samotnej rúry. Môžete využiť klasické čistiace prostriedky alebo prostriedky fungujúce na prírodnej báze.
Po vyčistení roštov sa môžete vrhnúť na čistenie samotnej rúry. Najdôležitejšie je vyhnúť sa oškrabávaniu mastných usadenín. Nielen, že je to takmer neúčinné, ale vnútro rúry týmito drsnými metódami čistenia navyše aj trpí a znehodnocuje sa. Ponúkame vám výber najobľúbenejších metód, ako vyčistiť rúru rýchlo a účinne.

1. Čistenie rúry octom

Nenahraditeľným pomocníkom ako na varenie, tak aj na čistenie je jednoznačne ocot. Môžete ho teda použiť aj na čistenie rúry. Ako na to? Najskôr potrite vnútornú časť teplej rúry handričkou namočenou v octe. Následne si pripravte plech, do ktorého nalejte ocot s vodou v pomere 1:1. Vložte ho do rúry. Elektrickú rúru zapnite na 150 °C približne na 20 minút. Nechajte mierne vychladnúť a dočistite mäkkou handričkou, ktorú budete priebežne namáčať v čistej vode. Majte na pamäti, že ocot okrem čistenia dokáže zneutralizovať aj nepríjemný zápach.

Čistenie rúry pomocou octu.

2. Čistenie rúry sódou bikarbónou

Osvedčeným spôsobom, ako vyčistiť rúru od pripálenín a ďalších nečistôt, je kašička z jedlej sódy. Tú si vyrobíte za pomoci vody a asi 5 lyžíc sódy bikarbóny. Touto kašičkou dôkladne ponatierate všetky pripečené miesta. Sóda bikarbóna vtieraním zmení farbu na hnedastú, čo je v poriadku. Snažte sa, čo najlepšie natrieť celú vnútornú plochu rúry a zvýšenú pozornosť venujte obzvlášť mastným miestam. Nechajte pôsobiť po dobu 12 až 24 hodín. Najlepšie celú noc. Nasledujúci deň mäkkou handričkou a teplou vodou vymyjete z rúry ako jedlú sódu, tak i zvyšky pripálenín a mastnoty. Čistenie octom alebo pastou z jedlej sódy je účinné na menej znečistené rúry.
Náš TIP: Zmes sódy bikarbóny a vody môžete použiť aj na sklenené dvierka rúry.

3. Čistenie rúry sódou bikarbónou a octom

Tento postup je síce náročnejší na čas, ale výsledok vás milo prekvapí. Pomocou jedlej sódy a vody si vytvoríte pastu, s ktorou potriete vnútornú časť rúry a necháte pôsobiť cez noc. Potom si pripravte roztok z octu a vody v pomere 1:1 a pomocou rozprašovača ho nastriekajte na sódu v rúre. Nezľaknite sa sóda s octom začnú peniť. Nechajte pár minút pôsobiť a následne dočistiť mokrou hubkou.

Čistenie rúry pomocou sódy a octu.

4. Čistenie rúry tabletami do umývačky

Tablety do umývačky sú ďalším prostriedkom, ktorý má široké spektrum využitia v domácnosti. Keďže pozostávajú z koncentrovaného čistiaceho prostriedku poskytujú záruku, že odstránia aj ťažký, vysoko odolný tuk ako aj zapečené časti jedla.
Čistenie s nimi je veľmi jednoduché. Do spodnej časti rúry vložte nádobu s vodou približne na desať minút. Potom si natiahnite gumené rukavice a poriadne pretrite vnútro rúry tabletov na umývanie riadu. v poslednom kroku dočistite vlhkou špongiou a utrite papierovou utierkou. V prípade, ak sa špina v rúre stále zaryto drží, skúste nasledovné čistenie. Rozpustite 2 tablety do umývačky v horúcej vode. Mala by vám vzniknúť hustá pasta, ktorú je potrebné naniesť na vnútorné priestory rúry. Nechajte pôsobiť približne 15 až 20 minút podľa miery znečistenia. Tablety uvoľnia mastnotu a nečistoty. Tie potom stačí pomocou hubky zotrieť. Na záver rúru utrite vlhkou čistou handričkou.
Náš TIP: Tableta do umývačky riadu bude samozrejme dobre fungovať aj na čistenie pripálených hrncov alebo pekáčov, ktoré na jednej strane vyžadujú dôkladné drhnutie, na druhej strane zasa jemný prístup.

5. Čistenie rúry penou na holenie

Ďalší spoľahlivý a cenovo dostupný univerzálny čistič je pena na holenie. Pena na holenie odvedie rovnako dobrú prácu, ak nie lepšiu ako rôzne chemické čističe. Stačí ju rovnomerne natrieť na celé vnútro rúry a nechať pôsobiť približne dve hodiny. Nakoniec ju zotrite papierovou utierkou a posledným krokom je dočistenie vlhkou handričkou.
S penou na holenie dokonale vyčistíte aj dvierka na rúre. Rovnomerne ju rozotrite po celom sklenenom povrchu až ku krajom. Nechajte pôsobiť tridsať minút (podľa znečistenia) a následne krúživými pohybmi penu odstraňujte. Je nevyhnutné handričku stále oplachovať, aby sa pena dôkladne zmyla. Na záver stačí sklo utrieť do sucha a dvierka budú ako nové. Pena na holenie rúru zbaví aj tých najhoršie vyzerajúcich fľakov.
Náš TIP: Penou na holenie vyčistíte aj pripálenú žehličku, alebo dvierka na krbe.

Čistenie rúry pomocou sódy bikarbóny.

6. Čistenie rúry mydlom na pranie

Rovnako dobre ako tablety do umývačky poslúži aj obyčajné mydlo na pranie. Nastrúhajte do pekáča polovicu mydla na pranie, pridajte 2 litre horúcej vody a poriadne premiešajte, kým sa mydlo úplne neroztopí. Rúru nastavte na 120 °C a vložte do nej pekáč s roztokom. Následne zahrievajte po dobu 30 minút. Počas tejto doby všetok tuk zmäkne a bude sa dať ľahko zotrieť. Po vyčistení nezabudnite poriadne vyčistiť vnútro rúry čistou vodou, aby v nej neostal mydlový zápach.

7. Čistenie rúry citrónom a kypriacim práškom do pečiva

Tento prírodný čistiaci prostriedok rozpustí usadenú mastnotu takže rúru vyčistíte aj bez väčšej námahy. Citrón prekrojte na polovicu a odšťavte ho do misky. Potom je potrebné do šťavy nasypať 1 alebo 2 kypriace prášky a poriadne premiešajte. Na pomoc si vezmite hubku na riad. Namáčajte ju do zmesi a čistite vnútorný priestor rúry ako aj dvierka. Na záver pretrite vlhkou handričkou. Kypriaci prášok rovnako ako ocot okrem špiny pohltí aj nepríjemný zápach.

8. Čistenie rúry pomocou pary bez chémie

Na čerstvé nečistoty a menšie pripáleniny môžete použiť spôsob čistenia parou. Budete potrebovať pol hrnčeka soli, liter vody, hubku a hlboký plech. Do plechu nalejte teplú vodu, nasypte soľ a nechajte rozpustiť. Nastavte rúru na teplotu na 90 °C, vložte do spodnej časti plech s roztokom a nechajte pôsobiť približne hodinu. Po hodine rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte mierne vychladnúť. Ešte za tepla dočistite interiér navlhčenou hubkou.

Čistenie rúry.

Nezabudnite ani na prevenciu

Rúru na pečenie pred pripáleninami viete dobre ochrániť. Ak dodržíte pár nasledovných rád, vyhnete sa nasledovnému zdĺhavému a prácnemu čisteniu.

  • Pred pečením vyložte spodnú časť rúry buď papierom na pečenie alebo alobalom. Zabránite tak pripekaniu nečistôt.
  • Na pečenie mäsa, rýb alebo zeleniny používajte špeciálne vrecká, aby ste zabránili postriekaniu vnútornej časti rúry.
  • Hneď ako dopečiete, vložte do rúry žiaruvzdornú misku s vodou a nechajte ju tam po dobu 20 minút. To pomôže uvoľniť nečistoty a mastnotu. Po dostatočnom vychladnutí stačí utrieť vnútorný povrch, aby ste odstránili špinu.

Žena dočisťuje rúru handričkou.

Chémia iba v prípade ak nič iné nezaberie

Ak je vaša elektrická rúra silno zašpinená potom si určite s podomácky vyrobeným čističom nevystačíte. V drogériách nájdete veľa chemických prípravkov na čistenie rúry. V každom prípade pri odstraňovaní nečistôt chémiou myslite na tieto základné pravidlá:

  • Chemické prípravky na čistenie rúr sú často agresívne. Pri čistení používajte radšej rukavice a rúško, aby ste sa nenadýchali výparov.
  • Čistenie si uľahčíte, keď prípravok necháte pôsobiť počas noci, alebo ho necháte pôsobiť aspoň hodinku.
  • Nakoniec rúru nezabudnite dôkladne umyť mokrou handrou alebo špongiou.

Pár rád na záver

Ak zvažujete kúpu novej rúry určite sa poobzerajte po modeloch, ktoré sú samočistiace. Samočistiace rúry sú presne to, čo vám uľahčí zdĺhavú prácu s následným čistením.

Čistenie rúry pomocou pyrolýzy.

Ako sa čistí pyrolytická rúra?

Pyrolytické rúry majú po stenách katalytické panely s mikroporéznym povrchom. Vďaka nemu sú vstrebané všetky nečistoty, ktoré vznikajú pri pečení. Proces pyrolitického čistenia prebieha za veľmi vysokej teploty. Na niekoľko sekúnd sa vstavaná rúra vyhreje na 500 °C. Pri zahriatí na takto vysokú teplotu sa špina a usadeniny rozpadnú na prach. Proces samočistenia trvá približne 90 minút, kedy rúra v určitých intervaloch zvyšuje a znižuje teplotu. Po skončení čistenia stačí vnútro rúry pretrieť vlhkou handričkou. Pyrolytické čistenie je maximálne účinné a šetrné. Keďže pyrolytické rúry majú lepšiu izoláciu, tak aj proces pečenia je omnoho účinnejší.

Rúra s katalytickou vložkou

Katalytické rúry majú povrch natretý špeciálnymi chemikáliami. Vďaka katalytickej vložke sa multifunkčné rúry jednoduchšie a rýchlejšie čistia. Po zapnutí funkcie katalýzy, sa rúra vyčistí približne za 20 - 30 minút. Okrem toho katalytické steny zabezpečia, že sa mastnota nebude usádzať na stenách rúry. Aktivujú sa po presiahnutí teploty 200 °C a automaticky aplikujú proces čistenia bez vašej výraznej asistencie. Vám stačí iba rúru jednoducho vytrieť bez akejkoľvek dráždivej chémie.