Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Pri rekonštrukciách domov a bytov je potrebné odstrániť staré dlaždice, vybúrať nežiaduce priečky či vyhĺbiť otvory na elektroinštaláciu. Práve tam sú vŕtačky a búracie kladivá nenahraditeľnými pomocníkmi. Okrem toho však vŕtačky ponúkajú aj ďalšie spektrum použitia. Umožňujú pripojenie širokého príslušenstva, rôznych typov vrtákov, brúsnych kotúčov, nadstavce pre brúsenie nožov a nožníc, nadstavce pre miešanie farieb alebo stavebných materiálov. Pred samotnou kúpou však musíte najskôr zvážiť na čo všetko budete vŕtačku používať. Vybrať si tú správnu vŕtačku nie je záležitosť na pár minút, ale veríme, že sa vám to vďaka nášmu článku podarí.

1.Aký typ napájania vŕtačky je pre vás najvhodnejší?

Všetko záleží najmä od toho, či sa chcete s vŕtačkou pohybovať bez obmedzení. Na výber máte medzi sieťovou a akumulátorovou verziou.

Vŕtačka napájaná zo siete má síce kábel, ale jej výdrž nie je limitovaná batériou ako pri akumulátorovej verzii. V prípade ak si zvolíte sieťové napájanie, nezabudnite sa presvedčiť akú dĺžku kábla má vŕtačka. Kratší, než 2-metrový kábel, by bol pri akejkoľvek práci s vŕtačkou obmedzením. Elektrické vŕtačky napájané z elektrickej siete patria medzi najvýkonnejší variant vŕtačiek. Sú prispôsobené na náročnejšiu prácu a tiež k častému používaniu. Nevýhodu je horšia manipulácia s nutnosťou pripojenia k elektrickej zásuvke.

Pri akumulátorovom modely vŕtačky sledujte najmä napätie, ktoré je udávané vo voltoch (V). Vyššie napätie znamená väčší výkonlepšie vŕtacie schopnosti. Pohybuje sa v rozmedzí 3,6 až 36 V. Pre domáce použitie je postačujúce napätie 15 V.

Druhým, nemenej dôležitým parametrom akumulátora je jeho kapacita. Čím bude vyššia, tým dlhšie dokážete s vŕtačkou bez nabíjania pracovať. Tento údaj sa uvádza v ampérhodinách (Ah) a určuje, ako dlho dokáže byť vŕtačka v prevádzke. V domácnosti postačuje štandardná kapacita 1,5 Ah. Pre profesionálov sa však hodia skôr akumulátory s kapacitou 2 Ah.

Akumulátorová vŕtačka Fieldmann v ružovej farbe.

 

2.Typy vŕtačiek, ktoré sú vhodné na rozdielne použitie

Klasická vŕtačka bez príklepu je ideálna ak nepotrebujte vŕtať napríklad do betónu. V takom prípade je takzvaný príklep zbytočný. Klasická elektrická alebo aku vŕtačka, známa aj ako vŕtací skrutkovač patrí do každej dielne a výbavy domáceho kutila, keďže s ňou ľahko prevŕtate drevo, plasty či niektoré kovy. Vďaka nižším otáčkam ju viete použiť ako miešadlo na miešanie farieb či stavebných hmôt.

Akumulátorové vŕtačky

Ide dnes asi o najrozšírenejší variant, ktorý nájdete takmer v každej domácnosti. Ich výkon nie je udávaný spravidla vo wattoch (W) ale v napätí batérie. Tá sa pohybuje od 10 V pri základných modeloch, až po 18 V pri profi modeloch, ktoré ponúkajú aj možnosť príklepu. Jednorýchlostná aku vŕtačka je určená pre jednoduché vŕtanie a skrutkovanie. Dvoj a viacrýchlostné aku vŕtačky sú už vybavené nastavením uťahovacieho momentu, ktorý zabráni pri skrutkovaní pretrhnutiu skrutky alebo poškodeniu príslušenstva.

Príklepová vŕtačka

Betón alebo tehlová stena či dokonca mäkší kameň, to všetko sú materiály, ktoré prevŕtate len s použitím príklepu. Príklepová vŕtačka má spravidla vyšší výkon a nájdete ju vo verzii aku alebo v klasickom káblovom prevedení. Z praktických funkcií by jej nemal chýbať ľavý a pravý chod alebo možnosť upraviť rýchlosť otáčok. Dobrou funkciou je aj existencia aretačného tlačidla, vďaka ktorému je možné udržiavať konštantné otáčky.

Počet príklepov je daný počtom zubov na kolieskach a rýchlosťou vŕtačky. Dvojrýchlostné vŕtačky dosahujú podľa zaradeného prevodového stupňa počet príklepov od 10 000 do 60 000 za minútu.

Výkonné vŕtacie kladivo Fieldmann.

 

Búracie alebo vŕtacie kladivo

V prípade týchto pomocníkov na extra namáhavú prácu si môžete vybrať, či potrebujete kladivo na demoláciu – búracie kladivo, alebo na vytvorenie dier – vŕtacie kladivo, prípadne ich kombináciu. Keďže majú často iný tvar ako klasická vŕtačka, je možné sa o ne oprieť a znásobiť tak výkon. Vŕtacie kladivá sa používajú vo výrazne prašnom prostredí, preto ich konštrukcia musí byť teda omnoho odolnejšia.

Stojanová vŕtačka

Stojanová vŕtačka je trochu špecifickejší typ vŕtačiek, ktorý je používaný najmä v profesionálnych dielňach či výrobniach. Princíp stojanovej vŕtačky spočíva v upevnení o stojan alebo stôl. Pomocou pohybu po zvislej osi je možné navŕtať diery s obrovskou presnosťou a s menším úsilím, ako v prípade klasickej vŕtačky.

Elektrická príklepová vŕtačka Fieldmann pripevnená v stojane.

 

Uhlová vŕtačka

Uhlová vŕtačka je nástroj, vďaka ktorému sa dostanete aj na ťažko dostupné miesta, v ktorých potrebujete navŕtať dieru. Neplatí to však v prípade tvrdých materiálov akými sú panel alebo kameň.

Vŕtačka s magnetom

Magnetická vŕtačka uľahčí prácu každému majstrovi, ktorý pracuje so železom alebo oceľou. Dômyselný magnet, umiestnený priamo na tele vŕtačky, priťahuje nástroj priamo k vŕtanému povrchu a uľahčuje tak manipuláciu.

3.Počet otáčok

Jedným z ďalších dôležitých parametrov je rýchlosť v otáčkach. Čím je vyššia rýchlosť, tým rýchlejšie sa vrták otáča a tým skôr môže byť konkrétny otvor vyvŕtaný. Niektoré hobby vŕtačky majú iba jednu rýchlosť, výkonnejšie modely však majú už dve alebo viac rýchlostí. Nižšie otáčky sa hodia napríklad na skrutkovanie, vyššie na vŕtanie. Navyše môžu mať aj možnosť regulácie.

  • Jednorýchlostné vŕtačky disponujú rýchlosťou 0 - 3000 otáčok za minútu.
  • Dvojrýchlostné vŕtačky majú dve rýchlosti. Nižšia rýchlosť 0 - 1000 otáčok za minútu na skrutkovanie a druhá vyššia rýchlosť 1000 - 3000 otáčok za minútu na vŕtanie.

4.Rozdelenie motorov

Vŕtačky môžu mať 2 typy motorov a to klasické (uhlíkové) alebo bezuhlíkové.

Klasické uhlíkové elektromotory tvoria dva typy magnetov. Prvý je na statore a druhý na rotore. Vznik napätia v ňom zaisťujú uhlíky. Ich nevýhodou je, že uhlíky sa časom opotrebujú a opaľujú. V prípade, keď sú uhlíky opotrebované, dochádza k veľkým energetickým stratám a vŕtačka stráca výkonnosť a je náchylnejšia na poruchy.

Bezuhlíkové motory sú kvalitnejšie, spoľahlivejšie, menšie a kompaktnejšie. Navyše, v porovnaní s klasickým motorom, majú pri rovnakej úrovni výkonu menšie energetické straty. Tvoria ich permanentné magnety na rotore a napájacie magnety na statore. Vynikajú vyššou spoľahlivosťou, menšou poruchovosťou a keďže nemajú uhlíky nepodliehajú takému rýchlemu opotrebeniu.

5.Ideálny výkon pre občasné alebo aj časté vŕtanie

Primeraná voľba výkonu závisí najmä od toho ako často a ako dlho budete vŕtačku používať. Pri hobby využití vysoký výkon nie je potrebný tak,  ako pri profesionálnom používaní kedy je vŕtačka v prevádzke denne aj niekoľko hodín. Pri výbere výkonu sa riaďte pravidlom: Čím je príkon vyšší, tým je vyšší aj výkon a vŕtačka zvládne aj náročnejšie úlohy. Vyšší príkon v praxi znamená, že vŕtačka rýchlejšie a ľahšie zdolá tvrdšie materiály.

  • Pre hobby vŕtačky je postačujúci príkon do 600 W.
  • Výkonnejšie príklepové vŕtačky disponujú výkonom v rozmedzí 700 - 1000 W.
  • Profesionálne vŕtačky určené na každodenné používanie by mali mať výkon 1500 W.

Aku vŕtačka Fieldmann planeo elektro.

 

6.Krútiaci moment vŕtačky

Samotný krútiaci moment úzko súvisí s príkonom a to najmä v prípade, ak chcete vŕtačku používať na rôzne materiály alebo tiež na skrutkovanie. Určuje akou silou vŕtačka vŕta, prípadne doťahuje skrutku. Čím je vyšší, tým viac sily vŕtačka má. Krútiaci moment sa udáva v newton metroch (Nm) a je možné ho plynulo regulovať otočným kolieskom pri hlave vŕtačky. Na výber môže byť v niekoľkých stupňoch.

  • Na skrutkovanie je dostačujúci krútiaci moment 5 až 20 Nm.
  • Pri vŕtaní do mäkkého materiálu voľte krútiaci moment v rozmedzí 20 - 50 Nm.
  • Na prácu s tvrdými materiálmi by mal byť krútiaci moment vyšší a to až 55 Nm.

Muž za pomoci kľúča uvoľňuje mechanické skľučovadlo.

 

7.Skľučovadlo = dôležitý prvok pre jednoduchšiu prácu

Veľmi dôležitou súčasťou vŕtačiek, je skľučovadlo. Nachádza sa v prednej časti vŕtačky, do ktorej sa vkladajú vrtáky, bity alebo iné pracovné náradie. Existujú tri typy skľučovadla a to mechanické, rýchloupínacie a skľučovadlo s aretáciou.

Mechanické skľučovadlo funguje na jednoduchom princípe. Vrták sa doťahuje ručne za pomoci kľúča s ozubeným kolieskom, pričom sa zaťahuje do protismeru. Pre niekoho môže byť tento systém nepraktický, pretože je potrebné mať po ruke kľúč. Avšak výhodou tohto systému je fakt, že za pomoci vlastnej sily dokážete kontrolovať silu utiahnutia a prípadnú zlú polohu alebo vôľu vrtáku.

Rýchloupínacie skľučovadlo – vrták sa nasadzuje do vretena pri miernych otáčkach jednoduchým vsunutím a následným otočením tela skľučovadla. Nie je potrebné žiadne dodatočné náradie. Podobným spôsobom prebieha aj povoľovanie. Medzi nevýhody patrí nestabilné upnutie najmä pri odolných materiáloch.

Skľučovadlo s aretáciou vretena - vrták sa nasadzuje pri vypnutej vŕtačke. Takéto skľučovadlo je používané najmä pri vŕtacích kladivách.

Ako správne vŕtať?

Každý materiál si vyžaduje iný vrták, preto je pred vŕtaním nutné správne zvoliť vrták do daného materiálu. Nevhodne zvolený vrták sa môže zaseknúť alebo vyvŕtate hlbšiu dieru ako je potrebné. Je mimoriadne dôležité vyberať vrták podľa toho, s akým typom vŕtačky budete vŕtať a tiež podľa toho, akým skľučovadlom disponuje vŕtačka.

Je dôležité si zvoliť aj primerané otáčky. Platí, že čím menší priemer, tým sú potrebné vyššie otáčky a naopak veľké priemery si vyžadujú nižšie otáčky. Väčšie diery sa vŕtajú minimálne v dvoch fázach. Začína sa vyvŕtaním diery s menším priemerom a potom sa vykonáva druhotné vŕtanie s priemerom aký potrebujete.

Vŕtanie do kovu

Na kovové materiály sa používajú vrtáky do železa s označením HSS-R valcované alebo HSS-G vybrusované. Na nehrdzavejúcu oceľ sú vhodné kobaltové vrtáky. Počas vŕtania v tvrdých kovoch, napríklad ocele, nezabudnite na chladenie vrtáka.

Vŕtanie do kovu za pomoci cobaltového vrtáka.

 

Vŕtanie do panelu alebo tehál

Ak potrebujete prevŕtať panel je potrebné mať po ruke vŕtacie kladivo. Pri samotnom vŕtaní do panelu tlačte na vŕtačku iba zľahka, aby mohol vrták sám uberať a nezasekával sa. Občas vrták povytiahnite, aby sa dostal von prach a aby sa hrot ochladil. Podobným princípom funguje aj vŕtanie do tehly, pričom pri vŕtaní do tehál sa snažte vŕtať priamo do tehly a nie do špáry.

Náš TIP: V prípade, ak sa vám nedopatrením stane, že ste vyvŕtali väčší otvor, než je potrebný pre hmoždinku, nič sa nedeje. Pre takéto prípady majte po ruke chemickú kotvu. Tú natlačíte do otvoru, následne vložíte hmoždinku a necháte vytvrdnúť. Mimochodom chemickú kotvu využijete aj všade tam, kde nie je možné použiť hmoždinku alebo na miesta kde je potrebné upevniť ťažší predmet.

Vŕtanie do dreva

Pri vŕtaní do dreva máte na výber z viacerých možností. Môžete použiť klasické vrtáky do dreva alebo korunkové vrtáky. Pri dreve sa nemusíte báť na vŕtačku pritlačiť. Pri vŕtaní zvoľte stredné otáčky a vŕtajte pomaly. Vrták prejde drevom ľahko a rýchlo.

Vŕtanie obkladačiek

Keďže obkladačky patria medzi krehkejší materiál, pre vŕtanie je najlepšie používať karbidové alebo diamantové vrtáky. Glazovaný povrch je potrebné najskôr jemne narušiť nejakým hrotom a následne sa pustiť do vŕtania. Vŕtanie musí byť voľné a pri nízkych otáčkach. Na vŕtačku netlačte lebo dlaždica praskne.

Na záver nepodceňte svoju bezpečnosť

Pri práci s vŕtačkou nezabudnite ani na ochranné pracovné pomôcky. Používajte vhodné pracovné rukavice, ochranné okuliare a pri vŕtaní do panelu sa zíde aj ochrana sluchu. Pri vŕtaní do stien sa vyhnite miestam, kadiaľ vedie elektrina či potrubia.