Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

5 tipov ako zabezpečiť záhrade dostatok vlahy

Zalievanie rastlín krhlou.

Jar je už v plnom prúde. Rastliny, stromy, kvety začínajú rozkvitať. Aby bola vaša záhrada krásne zelená po celé leto, je potrebné sa o ňu pravidelne starať. Okrem hnojenia je však nesmierne dôležité aj pravidelné zavlažovanie. Sucho a horúčava sú nepriateľmi záhrady. Vhodná závlaha ovplyvňuje tiež kvalitu úrody a dĺžku vegetácie. Nenechajte si riešenie zavlažovania na poslednú chvíľu. Zaobstarajte si ho už dnes. V našom článku vám poradíme ako na to.

1. Jednoduché a cenovo dostupné zavlažovanie

Na menšiu záhradu postačí primerane veľká krhla. Na väčšiu záhradu ako aj na pravidelné polievanie okrasných ako aj úžitkových plodín príde vhod záhradná hadica. V našej ponuke nájdete hneď niekoľko tipov záhradných hadíc so stálym tvarom, ktoré zaistia maximálnu odolnosť voči interným aj externým tlakom. Hadice sa dobre navíjajú a dokonale sa kĺžu po akomkoľvek povrchu.

Pri zavlažovaní hadicou je však potrebné, aby prúd vody nebol príliš silný. Mal by sa rozptýliť na drobné kvapky pripomínajúce dážď. Voda musí najviac dopadať na povrch pôdy a menej na listy a kvety. So zavlažovaním rastlín pomôže zavlažovacia pištoľ. Upevňuje sa na koniec záhradnej hadice a umožní zvoliť reguláciu prietoku podľa potreby. Okrem toho, že sa pohodlne drží, ponúka aj rôzne funkcie rozstreku. Na výber je krátka alebo predĺžená striekacia pištoľ s dĺžkou až 45 cm. S jej pomocou sa dostanete aj na ťažšie dostupné miesta v záhonoch.

Polievanie pomocou striekacej pištole.

Náš TIP: Ak potrebujete záhradnú hadicu často premiestňovať dokúpte si buď manuálny naviják na hadicu alebo automatický naviják. Vďaka nemu bude skladovanie záhradnej hadice maximálne úsporné. Nezabudnite si dokúpiť aj rôzne spojky a prípojky. Najpraktickejšia je sada koncoviek kde nájdete všetko, čo potrebujete.

2. Nadzemné zavlažovacie systémy

Klasické nadzemné zavlažovače sú z hľadiska ceny a realizácie najvýhodnejšou voľbou. Nadzemným závlahovým systémom získate maximálnu mobilitu, pretože ho môžete kedykoľvek premiestniť. Základ nadzemného zavlažovania tvorí záhradná hadica, na ktorú môžete pripevniť zavlažovač. V závislosti od veľkosti a tvaru zavlažovanej plochy, sú dostupné zavlažovače na pravouhlé, kruhové a veľkoplošné plochy.

Aj nadzemný zavlažovací systém môže fungovať poloautomaticky pomocou zavlažovacích hodín. Zavlažovacie hodiny dokážu automaticky zapínať a vypínať zavlažovanie vašej záhrady. Stačí ich pripojiť na vodovodný kohútik. Vašou úlohou ho bude iba pustiť. Dobu zavlažovania je možné nastaviť v rozmedzí 1 min až 4 h. Nastaviteľné sú až 3 individuálne plány na každý deň, alebo podľa aktuálnej potreby si plán prispôsobíte. Po uplynutí nastaveného času sa prietok vody zastaví automaticky. Sú vhodné ako pre záhony tak i skleníky. So zavlažovacími hodinami od spoločnosti Fieldmann bude zavlažovanie vašej záhrady spoľahlivé a pohodlné. Získate viac voľného času, krásny trávnik a zdravé rastliny.

Zavlažovanie trávnika pomocou hadice a rozstrekovača.

Náš TIP: Nadzemný zavlažovací systém je najideálnejší na trávnik. Jednoducho na hadicu pripevníte zavlažovač a necháte pracovať. Vďaka systému otočných dýz zvládne rovnomerne poliať aj väčšiu plochu a to s rôznymi typmi kropenia. Efektívnejšie zavlažovanie zaistia aj prepracovanejšie kyvadlové rozprašovače alebo kropiace dýzy s cyklovačom. V ich prípade tlak vody rozhýbe dýzu a voda vďaka tomu rovnomerne dopadá na celú plochu trávnika.

3. Ekologické zavlažovanie

Najideálnejšia voda pre rastliny je dažďová. Dažďová voda je mäkká, odstáta a s ideálnou teplotou. Keď takúto vodu nalejete priamo ku koreňom, dokážu ju celú zužitkovať pre svoj rast. Doprajte rastlinám prirodzenú formu vlahy bez chlóru a bonusom pre vás budú nielen krásne záhony, ale aj ušetrené financie. Tak prečo to nevyužiť. Dažďovú vodu je ideálne zbierať do veľkej nádoby najlepšie do suda. Väčšinou býva vybavený vekom, čo má výhodu, pretože v zakrytom sude nehrozí rozmnožovanie komárov.

Zber dažďovej vody.

S jednoduchým prečerpaním dažďovej vody následne pomôžu záhradné čerpadlá. Konkrétne na čerpanie vody zo suda je najvhodnejšie sudové čerpadlo. Stačí ho umiestniť do vnútra a pohodlne môžete napúšťať vodu priamo do krhly bez namáhavého zohýnania. Čerpadlo do suda Fieldmann s vysokým príkonom 250 W dokáže pracovať rýchlosťou až 2 000 litrov za hodinu. Hravo zvládne naplniť 10 litrovú krhlu už za 20 sekúnd. Vďaka vysokému výkonu však dokáže vytiahnuť vodu nie len zo suda, ale aj zo studne až z hĺbky až 9 metrov.

Náš TIP: Ak máte ovocné stromy a kríky vysadené mimo domu a nemôžete ich polievať veľmi často, ponúkame nasledovný trik. Po kosení nevyhadzujte trávu z kosačky na kompost, ale prikryte ňou okolie ovocných stromov alebo kríkov vo výške aspoň 5 cm. Voda sa tak rýchlo neodparí a vlhkosť sa dlhšie udrží pri koreňoch.

Kvapková závlaha.

4. Kvapková závlaha

Je ideálna pre zavlažovanie záhonov, skleníkov a fóliovníkov. Umiestňuje sa blízko koreňového systému. Voda je privádzaná priamo k rastline teda presne tam, kam má. Kvapková závlaha funguje na princípe hadice s dierkami. Pravidelne sa z každej dierky vypúšťa kvapka vody, vo dne aj v noci. Rastliny sú zavlažované neustále a nedochádza k ich vädnutiu. Špeciálna hadica s dierkami sa jednoducho napojí na záhradnú hadicu pomocou rýchlospojky.

Vďaka tlaku sa voda dostáva do každej dierky, ktorá je nasmerovaná tak, aby zbytočne nekvapkala do pôdy, v ktorej práve nič nerastie. Odkvapkávacie body sú v rozstupe cca 26 cm. Ak plánujete kvapkovú závlahu napojiť na bežný vodovod, je nutné pred samotné potrubie zavlažovacieho systému zapojiť regulátor tlaku, ktorý zníži tlak v potrubí na hodnoty 0,5 – 1,5 baru.

Automatické zavlažovanie.

5. Automatické zavlažovanie

Automatický závlahový systém šetrí náklady na vodu a energie kvôli rovnomernej a cielenej závlahe. Má jednoduchú obsluhu a je vhodný najmä na väčšie plochy. Udrží bez námahy záhradu krásnu aj počas horúcich letných mesiacov. Automatické závlahové systémy sú riadené pomocou rozvodov a zavlažovacieho počítača. Zavlažovací počítač je vybavený malým displejom, na ktorom môžete naprogramovať zavlažovanie záhrady presne podľa toho, ako je to potrebné. Nie všetky rastliny sú rovnako náročné na zálievku. Rozdelením na sekcie je možné jednotlivé skupiny rozdeliť a zalievať niektoré raz do týždňa, iné trikrát.

V závislosti od modelu môžete zapojiť a ovládať niekoľko zavlažovacích rozvodov naraz. K dispozícii sú káblové alebo bezdrôtové riadiace systémy, s rôznymi zavlažovacími programami. Podľa potreby si môžete nastaviť rôzne inštrukcie pre viaceré dni, alebo v zjednodušenom variante iba jeden pravidelný čas zavlažovania.

Ako správne polievať

Veľký dôraz je potrebné klásť aj na množstvo vody pri polievaní. Nesprávne polievanie môže spôsobiť takmer rovnaké škody ako prílišné sucho. Čerstvé výsevy si vyžadujú pravidelnú zálievku. Dobre zakorenené stromy, kríky alebo rastliny je potrebné polievať iba v prípade dlhého obdobia sucha. Zalievajte zásadne iba skoro ráno alebo podvečer. Pri polievaní chladnej pôdy totiž dochádza k vyparovaniu menšieho množstva vody ako pri polievaní rozpálenej pôdy počas dňa. Rastliny tak majú možnosť zásobovať sa dostatočným množstvom vody pred horúčavou nasledujúceho dňa.

Pôdu nikdy nezalievajte príliš, pretože nie je dobré, aby korene stáli vo vode. Podmáčanie z pôdy vytláča vzduch, ktorý korienky potrebujú. Radšej polievajte opakovane po častiach. Okrem premočeniu pôdy zabránite aj plytvaniu drahocennej vody. A to nie je všetko. Povrch pôdy sa pri jednorazovom veľkom množstve vody ľahko zhutní a vytvorí sa škrupina, ktorú je potrebné po vyschnutí prekypriť.

Zalievanie rastlín v sklenníku.

Pri polievaní dávajte pozor na listy rastlín. Ak necháte listy rastlín mokré cez noc, môže to viesť k vzniku chorôb spojených s listovkou. Ak na mokré listy zasa svieti slnko, môžu sa na nich objaviť spálené stopy.

Ľahšie pôdy sa zavlažujú menšími dávkami, ale častejšie, lebo voda rýchlo vsiakne do spodných vrstiev a rastliny ju nestihnú prijať. Ťažšie, menej priepustné pôdy si vyžadujú väčšiu dávku vody, ale menej často, aby stihla rovnomerne vsiaknuť.

Teplota vody

Ideálna teplota vody na polievanie by mala mať okolo 20 °C. Nižšia teplota zálievky môže v dôsledku teplotného šoku nepriaznivo ovplyvniť schopnosť koreňov vstrebávať vodu a živiny. Naopak čím je teplota vody vyššia, tým dokáže viazať menej rozpusteného kyslíka a môže v pôde vytvárať anaeróbne podmienky ktoré vyhovujú skôr rôznym patogénom než užitočným mikroorganizmom. Aj v tomto prípade sú rastliny vystavené stresu v dôsledku napadnutia chorobami voči ktorým sa musia brániť.

Nástielka v okrasnom záhone.

Ako správne hospodáriť s vodou v záhrade

Základom dobrého hospodárenia s vodou v záhrade je zadržiavanie vody v pôde. Na záver vám ponúkame prehľad známych i menej známych tipov na úsporu vody v záhrade.

Humus v pôde - pôda bohatá na organické čiastočky nielenže poskytuje rastlinám potrebné živiny, ale vďaka nemu pôda zadrží viac vody a zostane dlhšie vlhká.

Zakopané drevo – drevo pri koreňoch rastlín sa postará o podzemnú a neviditeľnú zásobáreň vody priamo tam, kde to najviac potrebujú. Drevo do seba vsiakne vodu ako špongia. Buďte však opatrný, aby nebolo chemicky ošetrené.

Hustá výsadba - menej voľnej plochy vytvára kompaktný systém, ktorý účinne zabraňuje vplyvu slnka na pôdu. Prípadne pri výsadbe kombinujte vyššie druhy s nižšími. Zníži sa vyparovanie a pôda je tak lepšie chránená.

Vyšší trávnik - trávnik počas sucha nekoste príliš nízko a nechajte ho trochu vyrásť aspoň do výšky 8 centimetrov. To znižuje odparovanie. Vyššia tráva navyše bráni rastu buriny.

Okopávanie - prevzdušňujte pôdu často aj keď je to fyzicky namáhavejšie. Dobre prekyprená pôda znižuje vyparovanie.

Nástielka - pôsobí ako ochranná vrstva, ktorá chráni pôdu pred slnkom aj vetrom. Dostatočne silná nástielka z drvenej kôry či štiepky zabraňuje aj rastu neželaných burín. Preto sa snažte nastielať záhony všade tam, kde je to možné. Vyhnite sa však okrasným kameňom a štrku. Na korene rastlín vytvárajú zbytočný tlak, prehrievajú sa a následne prehrievajú aj pôdu.