Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 tipov na predĺženie životnosti domácim spotrebičom

Domáce spotrebiče.

Väčšina z nás pri kúpe domácich spotrebičov dúfa, že budú fungovať dlho a správne. Ak sa vám spotrebiče kazia problém nemusí byť v samotnom výrobku, ale v starostlivosti, na ktorú sa často zabúda. Pri všetkých domácich spotrebičoch platí pravidlo, že pravidelná údržba ich pomôže udržať v dobrej kondícii po dlhý čas. Ak si chcete predĺžiť životnosť svojich domácich pomocníkov ponúkame vám pár tipov ako na to.

1. Ako udržať práčku v dobrej kondícii

Pre správne fungovanie práčky je nesmierne dôležité používanie správnych pracích prípravkov v predpísanom množstve. Nepríjemný zápach z práčky je znamením, že jej čistenie ste dlhodobo zanedbali. Ak mu chcete predísť po skončení prania nechajte dvierka práčky ako aj dávkovač mierne pootvorené, aby vnútro poriadne vyschlo.
Ak často periete, minimálne dvakrát do mesiaca, je potrebné použiť prací program s najvyššou teplotou podľa typu práčky 60 °C - 90 °C.
Nikdy neprekračujte predpísanú váhu oblečenia podľa jednotlivých pracích režimov. Životnosť motora sa skracuje tým, že sa práčka prepĺňa. Rovnako sa znižuje aj frekvencia otáčok, čo spôsobuje horšie odstránenie škvŕn. Oblečenie v nej by malo siahať maximálne do ¾ bubna.
Dvakrát do roka skontrolujte aj odtokovú hadicu a filter či nie sú upchaté. Najväčším nepriateľom je tvrdá voda. Tá poškodzuje práčku a jej vinou sa v nej usádza vodný kameň. Ak máte tvrdú vodu, používajte pri praní zmäkčovače. Funkčné prvky práčky sa spravidla opotrebúvajú vplyvom silných vibrácií. Aby sa znížila ich úroveň, je potrebné práčku umiestniť na rovnú podlahu, aby medzi nohami práčky a kontaktnou plochou neboli žiadne medzery.

Starostlivosť o práčku.

2. Chladnička potrebuje častejšiu údržbu

Vhodná údržba chladničky je samozrejme dôležitá najmä z hľadiska hygieny, s ktorou úzko súvisí trvanlivosť potravín. Čistenie chladničky má však svoj význam aj z hľadiska úspory energie. Námraza na výparníku ako aj prach na tepelnom výmenníku sa podpisujú pod zvyšujúce sa riziko poruchovosti. Nesmierne dôležité je pravidelné ometanie prachu zo zadnej mriežky chladničky a pravidelné čistenie.
Nemenej dôležité je aj chladničku neprepĺňať. Bude sa menej namáhať vďaka čomu vydrží dlhšie. Potraviny majú byť na policiach umiestnené tak, aby sa navzájom nedotýkali pre lepšiu cirkuláciu chladného vzduchu. Pravidelne čistite aj gumové tesnenie na dverách a uistite sa, že dokonale prilieha. Chladnička funguje správne, ak z nej zbytočne neuniká studený vzduch.
Odmrazovanie chladničiek už v súčasnosti nie je potrebné. Starostlivosť si však vyžaduje mraziaca časť. Už tenká vrstva námrazy môže spôsobiť veľký nárast spotreby. Mraziaci priestor je preto potrebné pravidelne vizuálne kontrolovať a v prípade potreby odmraziť.

Údržba chladničky.

3. Špinavá umývačku riadu riad neumyje

Aj umývačka riadu, rovnako ako ostatné spotrebiče, potrebuje poriadnu očistu. Tá pôsobí ako prevencia proti poruchám a vďaka nej predídete aj nepríjemnému zápachu. Na odstránenie mastnoty a nánosov je potrebné raz za mesiac použiť prostriedok na čistenie umývačky riadu. Takéto čističe obsahujú zložky, ktoré bojujú proti všetkým druhom tukov, zvyškom škrobu a bielkovín.
Pravidelne používajte aj samočistiaci program, ak ním umývačka disponuje. Ak nie, môžete použiť aj umývací program s najvyššou teplotou.
Po každom umývaní vyčistite vnútorný filter. Kupujte iba osvedčené prostriedky na umývanie riadu. Tie rozpustia všetky nečistoty počas umývacieho cyklu a zabezpečia ich odplavenie. Do umývačky riadu vkladajte riad zbavený hrubej špiny a väčších kúskov jedla, pretože ani najvýkonnejšia umývačka, s najlepším čistiacim prípravkom, nerozpustí pevné zvyšky potravín. Rovnako si dajte pozor aj na papierové nálepky na riade, ktoré zbytočne upchávajú filtre. Snažte sa svoju umývačku zbytočne nepreplňovať. Preplnená totiž nedokáže poriadne umyť riad a zároveň sa bude zbytočne namáhať.

Ukladanie riadu do umývačky.

4. Žehlička a jej nepriateľ vodný kameň

Žehlička predstavuje šikovnú pomocníčku, ktorú niekto používa takmer denne a niekto iba príležitostne. Ponúkame vám niekoľko rád, ktoré vám pomôžu predĺžiť jej životnosť a zabránia jej rýchlemu zašpineniu. Nežehlite oblečenie na príliš vysokom stupni. Teplo môže poškodiť alebo roztaviť textílie a zanechať na žehliacej ploche lepkavé zvyšky.
Dôležité je pravidelné čistenie. Po žehlení pretrite žehliacu plochu vlhkou handričkou. Do naparovacích žehličiek používajte iba destilovanú vodu, prípadne filtrovanú vodu, pretože tvrdá voda spôsobí usadzovanie vodného kameňa. Po použití žehličky vylejte zvyšnú vodu z nádržky a počkajte kým vychladne. Odkladajte ju výhradne na suché miesto, pričom nezabudnite chrániť aj napájací kábel.

Čistá žehlička.

5. Aj mikrovlnná rúra môže slúžiť roky

Životnosť mikrovlnnej rúry predĺžite predovšetkým jej správnym umiestnením. Nepritláčajte ju k stene na maximum, zabránite tak prehrievaniu elektroniky. A zásadne nikdy na ňu neumiestňujte nič ťažké, nie je to predsa polička. Vkladajte do nej vyslovene iba vhodný riad.
Najčastejšou chybou je silné búchanie, ktoré môže poškodiť dvierka. Práve tie udržiavajú vo vnútri potrebnú energiu a ich poškodenie výrazne skracuje celkovú životnosť. Vedeli ste, že aj mikrovlnné rúry majú hmotnostný limit? Veľa sa o tom nehovorí, lebo väčšina jedál je hlboko pod kapacitou tohto parametra. Majte však na pamäti, že ťažší riad alebo veľké mrazené potraviny môžu namáhať a potenciálne poškodiť otáčavú jednotku, motor alebo dokonca aj magnetron.
Potrebné je samozrejme aj pravidelné a dôkladné čistenie. Vyhnite sa však čistiacim pieskom alebo iným abrazívnym prípravkom. Čistiace prostriedky nestriekajte priamo na rúru, aby sa nedostali do priechodu mikrovĺn alebo do vetracích otvorov. Vždy prostriedok aplikujte najskôr na handričku, ktorou ju potom umyjete.

Pokazená mikrovlnka.

6. Aby vysávač nestratil svoj ťah

Vysávač pomáha udržiavať čistú domácnosť, ale o jeho údržbu sa musíte postarať sami. Po každom vysávaní je potrebné očistiť hubicu od namotaných vlasov a iných nečistôt. Ďalším krokom je kontrola vrecka na nečistoty. Ak je preplnené zaťažuje motor vysávača a zároveň neudržiava všetok prach vo vnútri. Výsledkom môže byť prehrievanie motora a strata sacieho výkonu.
Bezvreckové vysávače majú namiesto vreciek vyberateľný zásobník, ktorý sa po zaplnení jednoducho vyberie a vypláchne prúdom vody. Po čistení vodou musí schnúť po dobu 24 hodín.
Väčšina vysávačov disponuje vstupným a výstupným filtrom vzduchu. Oba sa starajú o čistenie vzduchu, ktorý prúdi do motora. Vďaka nim sa vysávač nezanáša a poskytuje stabilný výkon. Filtre je potrebné pravidelne kontrolovať a v prípade potreby ich vyčistiť. Môžete si osvojiť spôsob, že každý mesiac ich vyčistíte a raz ročne vymeníte.
Dávajte pozor na to, čo vysávate. Iba multifunkčné vysávače, určené na mokré aj suché vysávanie, dokážu odstrániť aj vlhkú nečistotu, bežný vysávač by mohli poškodiť. Väčšie kusy ostrého skla či iné predmety väčších rozmerov predstavujú riziko poškodenia filtrov či roztrhnutia vrecka. Ak sa upchajú časti vysávača, prestáva pracovať správne a prehrieva sa.

Vysávač a výmena vrecka.

7. Vašu pozornosť si zaslúži aj fén

Možno sa to nezdá, ale aj fény potrebujú starostlivosť. Pri nich je potrebné pravidelné čistenie mriežky. Z dôvodu ochrany vykurovacej špirály je potrebné mriežku zbaviť nahromadených vlasov. Nielenže mriežku špinia, ale spôsobujú aj nepríjemný zápach.

8. Pár rád ako predĺžiť životnosť televízoru

Jeho životnosť môžete predĺžiť najmä správnym umiestnením. Dodržujte vždy dostatočnú vzdialenosť od steny alebo nábytku, aby cez prieduchy mohol prúdiť vzduch z dôvodu ochladzovania jednotlivých komponentov. Nemenej dôležité je aj vhodné nastavenie jasu na obrazovke. Zbytočný jas a sýtosť farieb zaťažujú nielen vaše oči, ale aj LED diódy, pretože televízor sa viac zahrieva.
Ďalší aspekt na ktorý treba brať ohľad, je doba prevádzky. Televízory totiž nie sú stavané na to, aby boli zapnuté celý deň. Celodennou prevádzkou sa zbytočne zaťažujú a vnútorné súčiastky sa rýchlejšie opotrebovávajú. Nezabudnite ani na pravidelné vysávanie prachu v prieduchoch chladenia. Namiesto vysávania môžete použiť aj stlačený vzduch s predlžovacou tyčinkou, vďaka ktorej sa dostanete aj do ťažšie prístupných zaprášených miest. Pred celkovou údržbou vytiahnite televízor z elektrickej siete.

Pár sledujúci televízor.

9. Údržba sušičky bielizne vám zaberie len pár minút

Sušičky bielizne nie sú na údržbu veľmi náročné. Najdôležitejšie je po každom sušení vyčistiť mriežky, ktoré zachytávajú nahromadené vlákna, časti chlpov ako aj drobné žmolky. Zanesené mriežky predĺžia čas sušenia a spôsobia problémy s vetraním a sušením. Očistíte ich pomocou kefky, prípadne ich môžete aj povysávať. Umývanie teplou vodou stačí vykonávať dvakrát do roka.

Čistenie mriežky v sušičke.

10. A čo ostatné spotrebiče?

Správnou starostlivosťou môžete predĺžiť životnosť aj ďalších domácich spotrebičov. Nesmierne dôležité je ich správne používanie. Po zakúpení si pozorne prečítajte návod na použitie. Ďalším azda najväčším nepriateľom mnohých domácich spotrebičov je vodný kameň. Vedeli ste, že už 3 mm vrstva vodného kameňa v spotrebičoch zníži ich účinnosť až o 20 %? Vodný kameň môžete odstrániť prírodnou alebo chemickou cestou. Záleží iba na vašich preferenciách. Na trhu nájdete pestrú ponuku rôznych odstraňovačov vodného kameňa.