1.časť Káva, kávové zrná a rôzne druhy kávy
Históriu objavu kávy si tu nebudeme pripomínať. Existuje viacero verzií a predpokladáme, že ste sa už s aspoň jednou stretli. Tento predpoklad je založený na tom, že čítate článok o káve, čiže milujete kávu a zaujímate sa aj o to odkiaľ prišla. A nielen to. Mali by ste vedieť aj aké druhy kávy existujú, aké máte možnosti jej prípravy, alebo ako sa napríklad postarať o kávovar. Pozrime sa na to bližšie.
Druhy kávových zŕn
Kávovník je rastlina a ako je pri rastlinách bežné, vyskytujú sa medzi nimi mnohé odrody. Iné to nie je ani pri kávovníkoch. Pre nás kávičkárov sú však dôležité dve základné odrody a to Arabika a Robusta.
Arabika je tou žiadanejšou odrodou a je to hlavne z toho dôvodu, že je všeobecne chutnejšia. Obsahuje väčšie množstvo cukru ako Robusta a skutočný gurmán nájde pri jej degustovaní celú škálu chutí, od ovocných tónov až po čokoládové. Arabika má nižšiu výnosnosť pri pestovaní, pretože urodí menej kávových zŕn a je náročnejšia na podmienky pestovania.
Robusta nie je až taká náročná na starostlivosť a rastlina dáva oveľa väčšiu úrodu. Aj vďaka tomu je tento druh kávy o niečo lacnejší. Má však charakteristickú chuť, ktorá síce má svojich priaznivcov, ale často sa využíva na výrobu instantnej kávy. Aby sme ju však nezatracovali, Robusta sa využíva aj na zaujímavé chuťové kombinácie, ktoré vznikajú pri zmiešaní s Arabikou. A aby sme nezabudli, obsahuje až skoro o polovicu viac kofeínu ako Arabika a to je nezanedbateľný fakt, ak potrebujete kávou skutočne nabudiť.
Aj krajina môže mať svoju chuť
Ak chcete zájsť ešte ďalej ako k tomuto základnému rozdeleniu, poďme sa pozrieť na detaily, ktoré oceníte, ak ste skutočný gurmán. Podobne ako pri vínach či whisky, aj pri káve sa v poslednej dobe upriamuje pozornosť na jej pôvod. Rozlišuje sa však nielen oblasť kde sa pestuje, ako napríklad Brazília, Kolumbia, Sumatra, Etiópia a ďalšie krajiny, ale pozornosť kávičkárov sa už upriamil aj na jednotlivé farmy.
Môže mať každá krajina svoju jedinečnú chuť? Áno môže a to práve vďaka káve. Napríklad čokoládová chuť je charakteristická pre kávu z Hondurasu a ovocné chute má zasa káva z Kene. Vedeli ste napríklad, že káva ktorá sa pestuje na rovnakých plantážach ako kakaovník získa práve tú žiadanú chuť kakaa?
A aby toho nebolo málo, rozdielnosť chutí sa prejavuje aj v rovnakej oblasti, v závislosti od toho, na akej farme bola káva vypestovaná a tak sa výber zúžil aj na jednotlivých pestovateľov, ktorí priniesli zaujímavé chute na trh s kávou.
Čo si objednávate v kaviarni?
Pri návšteve kaviarne sme zvyknutí zahlásiť, že chceme jednoducho kávičku. Dávno už skončili časy keď na výber bola len káva zalievaná alebo nescafe. S týmto označením sa už dnes stretnete maximálne tak v bufete na dedinskej zábave. Ak patríte k tým, ktorí svoj výber v kaviarni zúžia na presso či kapučíno, tiež ešte nie ste celkom presní. Presso je vlastne skrátené označenie od slova espresso a je to asi najčastejšia voľba mnohých z nás.
Začnime ale pekne poporiadku. Najmenšia káva je ristretto a jej objem je 20 ml. Na prípravu bolo použitých 7 gramov kávy, čo je rovnaké množstvo ako na espresso, avšak príprava bola rýchlejšia. Espresso má dlhší čas extrakcie a objem 30 ml.
Ak potrebujete vyššiu dávku kofeínu a chcete si pri káve posedieť dlhšie, odporúčame espresso doppio, čo je vlastne dvojitá káva. Dvojnásobná dávka kávy a dvojnásobný objem vody 60 ml. Ak máte maškrtný jazýček a radi si pochutnáte tak zvoľte cappuccino. Obsahuje 30 ml espressa ale zmiešaného s fantastickou krémovou mliečnou penou. Často vám šikovný barista vyčaruje aj nejaký pekný obrázok z peny.
Lungo je takisto dvojitá káva, ale nie je zdvojené množstvo kávy. Použije sa klasických 7 gramov kávy, ale doleje sa dvojitým množstvom vody. Správne by sa malo servírovať klasické espresso s extra horúcou vodou na doliatie podľa potreby a chuti kávičkára. Latte je také väčšie obrátené cappuccino. Do mliečnej peny sa na záver nalieva káva. Výsledný objem môže byť až 250 ml nápoja.
Na záver nezabudnime na dve menej žiadané varianty. Macchiato je akési miniatúrne cappuccino s mliečnou mikropenou a americano je espresso doplnené veľkým množstvom horúcej vody. Často je to až v pomere 1:5 a ako názov napovedá, je obľúbené najmä za veľkou mlákou.
V tejto prvej časti sme si prešli základné rozdelenie kávových zŕn, ale aj rôznych druhov káv a v druhej časti sa pozrieme na to, ako si pripraviť kvalitnú kávu, ako si vybrať kávovar a v neposlednom rade aj na samotnú starostlivosť o kávovar. A nezabudnite k tomu čítaniu popíjať svoju obľúbenú šálku kávy.