Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

PS5 Pro - Všetko čo aktuálne vieme o novej výkonnej verzii Playstation 5

Mnoho vášnivých hráčov a nie len tí, čo milujú konzoly, s veľkým očakávaním sleduje novinky ohľadom PlayStation 5 Pro - vylepšenej verzie populárnej konzoly PlayStation 5, ktorá sa objavila v novembri 2020. Do sveta už unikli prvé neoficiálne novinky, ktoré prezrádzajú, na aké vylepšenia sa môžu hráči tešiť. 

Čím prekvapí nové PS5 Pro?

Projekt s kódovým označením „Trinity“ by mal priniesť výkonný hardvér, ktorý sa výrazne zlepší v oblasti CPU a GPU, čo umožní PlayStation 5 Pro ponúknuť ešte lepšie herné zážitky. PlayStation 5 Pro je údajne navrhnutá tak, aby posunula hranice vykresľovania hier, s dôrazom na ray tracing a vyšší výkon vo vyššom rozlíšení.

Pokiaľ ide o špecifikácie, vieme, že v PlayStation 5 Pro zostane 16 GB RAM a rovnaké SSD, hoci kapacita môže byť iná. Najväčšia zmena bude v GPU, ktoré ponúkne o 40% vyšší výkon, rýchlejší ray tracing a AI upscaling. V PS5 Pro taktiež pribudne Boost mód, ktorý zvýši taktovaciu frekvenciu procesora o 10%. 

 

 

playstation-5-slim

 

 

 

Zmenami prejde aj procesor

Podľa očakávaní, by procesor v PS5 Pro mal byť výkonnejší, hoci nepôjde o nový model. Malo by ísť o rovnaký komponent ako v PlayStation 5, avšak s novým režimom umožňujúcim vyššie taktovacie frekvencie. V najvyššom výkonnostnom režime má procesor dosahovať frekvenciu 3,85 GHz, čo predstavuje približne 10-percentné zlepšenie oproti štandardnej verzii konzoly. Okrem maximálneho výkonu bude k dispozícii aj štandardný režim, ktorý obmedzí maximálnu frekvenciu na 3,5 GHz.

Štandardný režim bude fungovať rovnako ako v PlayStation 5, s frekvenciou 3,5 GHz, pokiaľ to energetické možnosti dovolia, alebo na nižších frekvenciách pri energeticky náročných operáciách. Sony tvrdí, že zníženie frekvencie je zriedkavé a nevyužitý výkon CPU sa automaticky presunie do GPU.

PS5 Pro bude mať rýchlejšiu systémovú pamäť

Ďalšou skvelou správou je, že PS5 Pro bude mať aj vylepšenú systémovú pamäť. Sony plánuje v novej hernej konzole Playstation 5 Pro zvýšiť rýchlosť pamäte z 448 GB/s o 28 % na 576 GB/s a rozšíriť celkovú systémovú pamäť dostupnú pre vývojárov o 1,2 GB, čo znamená zvýšenie zo súčasných 12,5 GB na 13,7 GB.

Tento upgrade uľahčí implementáciu novej technológie PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), ktorá je zameraná na zvýšenie snímkovej frekvencie a kvality obrazu, podobne ako DLSS od Nvidia a FSR od AMD.

Na PlayStation 5 Pro si zahráte hry v lepšej kvalite

Nové herné konzoly PS5 Pro umožňujú prehrávanie hier s označením Enhanced. Tieto hry na PlayStation 5 majú vylepšený ray tracing, 60 fps alebo vyššie rozlíšenie. Napríklad, ak hra beží na 30 fps v rozlíšení 1 440p a na PS5 Pro bude bežať v rovnakom framerate, ale vo vyššom rozlíšení, už môže dostať označenie Enhanced. Podobne, ak zachová rozlíšenie 1 440p, ale zvýši framerate, dostane toto označenie. Enhanced označenie nedostane len vtedy, ak nová konzola Playstation 5 Pro len stabilizuje framerate alebo dynamické rozlíšenie.

Pre hry, ktoré nebudú upravené, bude mať herná konzola Playstation 5 Pro Boost mode, ktorý by mohol ponúknuť lepší výkon. Sony však upozorňuje, že tento režim nemusí pomôcť mnohým neaktualizovaným hrám, ak majú pevne stanovené rozlíšenie a framerate. Očakáva sa, že certifikácia hier PS5 Pro Enhanced začne v lete, aby boli pripravené na jesenné vydanie konzoly.

 

 

hry-na-ps5-assassins-creed

 

 

 

Kedy bude nová konzola PS5 Pro uvedená do predaja?

Presný dátum vydania PlayStation 5 Pro zatiaľ nepoznáme, no nie je vylúčené, že sa objaví ešte pred koncom tohto roka. Je pravdepodobné, že bude uvedená na trh v rovnakom období ako štandardná PlayStation 5, teda okolo októbra alebo novembra, prípadne pred vianočnou sezónou.

Zdroje oboznámené s plánmi japonského výrobcu uvádzajú, že vývojári už boli požiadaní, aby zabezpečili kompatibilitu svojich hier s novou generáciou konzoly, pričom jedným z hlavných cieľov optimalizácie má byť zlepšenie ray-tracingu.

Pokiaľ ide o budúcnosť základnej PlayStation 5, Sony v dokumentoch naznačuje, že aj po uvedení novej generácie sa bude základná verzia stále predávať. Vývojári údajne budú svoje hry navrhovať tak, aby boli kompatibilné s oboma verziami - PlayStation 5 aj PlayStation 5 Pro. Výrobca očakáva, že všetky hry predložené na certifikáciu od augusta budú už kompatibilné s novou generáciou konzoly.