Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Kúpou kvalitného prístroja to jednoznačne nekončí. Každý stroj potrebuje špeciálne príslušenstvo, aby odviedol tú najlepšiu prácu. Z toho dôvodu Fieldmann myslí na všetko a v ponuke nájdete okrem kvalitných prístrojov aj rovnako kvalitné príslušenstvo. A to zďaleka nie je všetko. Počas používania sa môžu niektoré časti postupne opotrebovať, čo môže nakoniec viesť k poruche. Je preto nevyhnutné rozšíriť dielňu nielen o príslušenstvo ale aj o niekoľko náhradných dielov.

Vŕtačky Fieldmann a ich príslušenstvo

Ak vo vašej výbave nechýba kvalitná vŕtačka Fieldmann, je nesmierne dôležité mať po ruke aj vhodné príslušenstvo. Žiaden univerzálny vrták totiž neexistuje. Ak by ste chceli pripevniť poličky na stenu s vrtákom na drevo, pravdepodobne sa vám to nepodarí a otvor nevytvoríte. Zostane iba zničený vrták, ktorý hodíte do koša. Aký vrták do vŕtačky Fieldmann použiť, aby ste si dokázali poradiť s vŕtaním do rôznych materiálov?

Základné parametre pri výbere vrtákov Fieldmann

Rozmedzie dĺžky vrtákov Fieldmann sa pohybuje od 100 mm do 1500 mm. Okrem dĺžky je však potrebné sa zamerať aj na priemer a systém uchytenia vrtáka.

Priemer vrtáka - priemery vrtákov sa pohybujú od 0,3 do 50 mm. Priemer vrtáka sa odvíja od vŕtaného materiálu. V prípade vŕtania do kovu je potrebný užší vrták. Mäkký materiál akým je drevo si vyžaduje vrták s priemerom od 3 až 30 mm. V stavebníctve sa používajú vrtáky s priemerom od 3 až 32 mm. Od priemeru vrtáka sa potom odvíja šírka finálneho otvoru.

Systém uchytenia vrtáka - vrták a prístroj, do ktorého budete vrták upínať musia byť kompatibilné. Pri vŕtaní do dreva alebo kovu sa vrtáky upínajú do zubového skľučovadla. Do materiálov akým je murivo alebo betón sa najviac hodia najznámejšie typy upínania vrtáka - SDS Plus, SDS Top a SDS Max. Okrem klasického uchytenia vrtákov s valcovou stopkou existuje aj systém upínania SDS (Special Direct System). Pomenovanie vzniklo ako skratka slov steck-dreh-sitz, čo znamená vložiť-otočiť-držať. Hlavnou výhodou SDS systému je možnosť rýchlej výmeny a jednoduchá obsluha.

Rozdelenie vrtákov Fieldmann podľa vŕtaného materiálu

Pred vŕtaním je potrebné zvoliť špeciálny vrták určený pre konkrétny materiál. V ponuke príslušenstva Fieldmann nájdete vrtáky do dreva, kovu, ale aj betónu.

Sada vrtákov a bitov Fieldmann do dreva.

 

Vrtáky do dreva - Fieldmann

Na vŕtanie do dreva postačuje sada 6 ks vrtákov do dreva Fieldmann, ktoré sa vyznačujú stredovým hrotom a dvoma bočnými britmi. Pri vŕtaní do dreva však nezabudnite okrem vhodného vrtáka aj na správnu voľbu otáčok. Príliš nízke otáčky spôsobia ostrapkané otvory, pri vysokých otáčkach zase hrozí nebezpečenstvo vzniku spálených miest. Aby bol výsledok uspokojujúci najlepšie je vŕtať pozdĺž vlákien dreva. Počas vŕtania je potrebné vyťahovanie vrtáka, aby nedošlo k upchatiu otvoru trieskami.

Vrtáky do kovu - Fieldmann

Vŕtanie do kovu je zložitejšie ako vŕtanie do dreva, preto okrem vhodného vrtáka je dôležitá aj správna voľba otáčok. Pri vŕtaní do kovu je potrebné robiť prestávky medzi vŕtaním, aby mohol materiál ako aj vrták vychladnúť. Vrtáky do železa Fieldmann majú klasický tvar s vybrúseným hrotom a sú vyrobené z rýchloreznej ocele. Fieldmann ponúka tri hlavné druhy a to vrtáky HSS-R (tvarované), HSS-G (vybrusované) a HSS-Co (kobaltové).

Sada vrtákov Fieldmann do železa.

 

HSS-R vrtáky (čierne) – základný typ vrtákov do kovu, ktoré sa vyznačujú vysokou pružnosťou. Sú vhodné pre vŕtanie do liatiny a legovanej aj nelegovanej ocele až do pevnosti ťahu 900 N/mm².

HSS-G vrtáky (lesklé) – brúsené strieborné vrtáky vyššej kvality. Uplatnia sa všade tam, kde je potrebné vyvŕtať presný otvor Sú ideálne na vŕtanie legovanej aj nelegovanej ocele a oceľoliatiny, hliníkových zliatin a bronzu do pevnosti ťahu 900 N/mm². Umožňujú výrazne rýchlejšie vŕtanie a majú aj dlhšiu životnosť než štandardné čierne vrtáky.

HSS-Co vrtáky (kobaltové) – kobaltové vrtáky patria k vrtákom najvyššej kvality. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou a výkonom. Používajú sa na vŕtanie do nehrdzavejúcich materiálov a farebných kovov.

Vrtáky do betónu a tehál – Fieldmann

Ak často používate vŕtačku na vŕtanie do betónu alebo tehál, nezabudnite mať vo svojej dielni aj sadu vrtákov do muriva. Sada vrtákov cobalt od spoločnosti Fieldmann hravo prevŕta aj pevnejšie materiály. Sada obsahuje taktiež základné veľkosti plochých a krížových bitov pre flexibilné operácie.

Sada vrtákov Fieldmann do muriva.

 

Búracie kladivo Fieldmann a jeho príslušenstvo

Na vŕtanie či sekanie do betónu, tehál alebo kameňa, je skvelým pomocníkom búracie kladivo Fieldmann. K takémuto prístroju je nutné mať vo výbave rôzne druhy príslušenstva. Nemusíte si ich však kupovať osobitne. Výhodnejšou alternatívou je sada. Sada SDS vrtákov a sekáčov Fieldmann s upínacím systémom SDS je vyrobená z kvalitnej tvrdenej ocele. V sade nájdete plochý, bodový a drážkovací sekáč. Nechýbajú ani vrtáky rôznych veľkostí pre široké využitie.

Náhradné plátky pre chvostovú pílu a priamočiaru pílu Fieldmann

Chvostová píla Fieldmann by bola bez vhodných pílových listov nepoužiteľná. Na to, aby ste mohli vykonávať dostatočne široký rozsah prác, potrebuje správne pílové listy. 9 dielna sada pilových listov Fieldmann je vhodná na rezanie dreva, ale aj kovu. S praktickou informáciou na pílovom liste, ktorá opisuje na aký materiál je pílový list vhodný sa nikdy nepomýlite.

Náhradné diely Fieldmann do chvostovej píly.

 

Priamočiara píla Fieldmann používa na rezanie špeciálne rezné plátky. Plátky do priamočiarej píly vhodné na drevo a vo väčšine prípadov sa dajú použiť aj na rezanie drevotriesky, OSB dosiek, MDF dosiek, ale aj laminátovej podlahy.

Fieldmann ponúka praktickú sadu pílových listov pre priamočiare píly vhodnú do každej dielne. Sada pílových listov obsahuje 3 páry pílových listov na drevo, jeden pár dlhých pílových listov na rýchle rezanie kovových materiálovďalší pár na rezanie kovových profilov. Pri rezaní hrubšieho kovu však dbajte na vhodné otáčky kvôli eliminácii prehrievaniu pílového listu.

Príslušenstvo pre brúsky Fieldmann

Brúsny papier je základom každej brúsky. Či už máte v dielni pásovú, vibračnú alebo uhlovú brúsku bez brúsneho papiera sa nezaobídete. Viete, kedy aký brúsny papier použiť? Existuje ľahká pomôcka, ktorou je číselný systém, ktorým sa meria hrubosť brúsneho papiera.

  • 24, 36 - extra hrubé zrná, ktoré dokonale odstránia tvrdé farby a laky.
  • 40, 50 – ideálna hrúbka zrnitosti, ktorá sa používa na drevo, omietku, sklolaminát, plasty a kov. Avšak zanecháva škrabance na povrchu.
  • 60, 100 – najpoužívanejšia zrnitosť vhodná na brúsenie drsných povrchov alebo konečné tvarovanie pri príprave na jemné brúsenie. S brúsnym papierom s hrúbkou 100 je možné vyhladiť aj plytké škrabance.
  • 120, 220 – jemná zrnitosť, ktorá sa najbežnejšie používa na finálne brúsenie povrchu. Dokáže odstrániť aj drobné nedokonalosti a stopy po hrubšom brúsení.
  • 240, 600 – takáto zrnitosť slúži  väčšinou na mokré brúsenie, ale je vhodná aj na leštenie a odstraňovanie prachu a drobných škvŕn medzi vrstvami laku. Zanecháva hladký povrch.

Excentrická brúska Fieldmann na brúsenie využíva okrúhly brúsny papier.

Vibračná brúska Fieldmann môže mať brúsne papiere v trojuholníkovom alebo obdĺžnikovom tvare.

Náhradné príslušenstvo Fieldmann k oscilačnej brúske.

 

Oscilačná brúska Fieldmann je univerzálny nástroj. Ak ju plánujete využívať ešte všestrannejšie zaobstarajte si dodatočné príslušenstvo k oscilačnej brúske. Sada obsahuje neuveriteľných 40 nadstavcov. Nájdete v nej nadstavec na brúsenie, leštiacu podložku, pílové kotúče okrúhleho tvaru, pílové listy pre výrezy otvorov do dosiek, rôzne nože špachtlovitého tvaru pre odrezávanie napríklad starých kobercov, diamantové nástavce na vyrezávanie obkladačiek a mnoho iného. V sade sa nachádzajú aj doplnky pre brúsenie.

Reťazová píla Fieldmann a náhradné diely

Aby reťazová píla Fieldmann výkonne, ale samozrejme bezpečne pracovala je nesmierne dôležité mať dobrú pílovú lištu a kvalitnú reťaz. Reťaz je nutné vymeniť v momente, keď je najdlhšia časť rezacieho zuba kratšia ako 4 mm. Náhradná reťaz je dôležitá aj v prípade, ak je používaná reťaz akokoľvek poškodená. Na určenie správnej veľkosti reťaze stačia tri rozmery a to rozstup článkov reťaze, šírka drážky vodiacej lištydĺžka reťaze.

Náhradná reťaz Fieldmann.

 

Rozstup článkov reťaze je priemerná vzdialenosť medzi dvoma nitmi na reťazi píly. Hodnota 1/4", .325", 3/8" alebo .404" je bežne uvedená na vodiacej lište. Rozstup musí byť zhodný pre všetky prvky rezacieho ústrojenstva to znamená pre pílovú reťaz, vodiacu lištu a ozubenie.

Šírka drážky vodiacej lišty je hrúbka jedného vodiaceho článku. Šírka je dôležitá z dôvodu, aby reťaz správne pasovala do vodiacej drážky na lište. Šírka článku .043", .050", .058", alebo .063" je rovnako uvedená na vodiacej lište.

Dĺžka reťaze je určená rozstupom článkov reťaze a počtom vodiacich článkov. Táto hodnota väčšinou nebýva uvedená nikde na vodiacej lište, preto je potrebné spočítať vodiace články na starej reťazi. Pri rozteči 19 mm (3,8”) je najčastejšie počet článkov 44, 45, 47, 50, 52, 56, 57, 58, 68. Pri rozostupe vodiacich zubov 16,5 mm (.325“) je najčastejšie počet článkov 56, 64, 66, 72.

Ako správne vybrať náhradnú vodiacu lištu pre reťazovú pílu Fieldmann?

Vodiaca lišta je vyrobená z veľmi tvrdého materiálu odolného voči oderu a vysokej teplote, ktorá vzniká pri práci s reťazovou pílou. Ak však na vodiacej lište zbadáte ryhy, opotrebované drážky, prípadne ak sa kýve, je nutné lištu vymeniť. Náhradná lišta sa vždy vyberá podľa dĺžky reznej časti a podľa rozstupu reťaze.

Veľkosť sa udáva v palcoch a centimetroch. U vodiacej lišty platí rovnaké rozdelenie rozstupu ako pri reťazi a to 1/4", .325", 3/8", .404", 3/4".

Ďalším dôležitý parametrom je šírka drážky vodiacej lišty. Opäť je nadväznosť na pílové reťaze a štandardom sú rozmery .043"/1,1 mm, .050"/1,3 mm, .058"/1,5 mm, .063"/1,6 mm.

Náhradná lišta Fieldmann.

 

Fieldmann príslušenstvo pre záhradnú techniku

Rotačná benzínová kosačka Fieldmann je primárne určená na kosenie upravenejších trávnikov, bez kameňov a podobne. Čas od času sa však môže stať, že sa s ňou pokosia aj prerastanejšie plochy. V takom prípade nôž kosačky naráža do zhutnených trsov prerastenej trávy, ale môže naraziť aj do tvrdej zeme alebo kameňov. Benzínová kosačka takéto zaobchádzanie vydrží, ale škoda sa môže prejaviť najmä na noži, ktorý môže byť skrivený. Ak by ste ho nevymenili riskujete zničenie motora. V ponuke príslušenstva Fieldmann si nájdete nový náhradný nôž pre benzínové kosačky. Po výmene bude vaša kosačka opäť ako nová.

Náhradný žací nôž značky Fieldmann.

 

To isté platí aj pre strunové kosačkykrovinorezy Fieldmann. Pri nesprávnom použití sa môže stať, že sa žacia hlava znehodnotí alebo zlomí a tak je potrebné ju vymeniť. Prípadne môžete nahradiť obyčajnú žaciu hlavu za poloautomatickú. Vyššia opatrnosť je na mieste pri práci s trojzubým nožom na krovinorezy. Akonáhle zistíte prasknutie alebo iné závažné poškodenie, je potrebné ho ihneď vymeniť. Vďaka príslušenstvu na kosačky Fieldmann si dokážete dokonale nahradiť staré a poškodené diely za nové.