Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Kultivátor vs vertikulátor

Muž s kultivátorom.

Je mnoho spôsobov ako sa starať o záhradu a pozemok. Aby ste si však potrebnú prácu uľahčili, oplatí sa zaobstarať si nástroje, s ktorými všetko pôjde ľahšie a rýchlejšie. Ak túžite po dokonalom trávniku doprajte mu nadštandardnú starostlivosť s vertikutátorom Fieldmann, ktorý je na túto prácu ako stvorený. Na prekyprenie záhonov a odburinenie môžete využiť ďalšieho pomocníka z našej ponuky, ktorým je kultivátor Fieldmann. Zvládne toho skutočne veľa. O tom, ktorý stroj si vybrať sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Aký je rozdiel medzi vertikutátorom a kultivátorom?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sú to totožné záhradné stroje, keďže oba slúžia na prevzdušnenie pôdy. Povieme si, aký je medzi nimi hlavný rozdiel, aby ste si kultivátor a vertikutátor nezamieňali.

Vertikutátor slúži na úpravu vrchnej časti pôdy. Primárne je určený na prevzdušnenie trávnika, pretože z neho odstraňuje staré zvyšky trávy, pleseň, mach, plsť či huby. Vertikutácia je jedným z procesov, ktorý spolu s kosením a hnojením predstavujú dôležité faktory v snahe dopestovať krásny a zdravý trávnik. Zvyšuje zdravie vášho trávnika tým, že umožňuje, aby sa ku koreňom dostalo viac vody, živín a vzduchu. Okrem toho pomáha predchádzať škodcom a chorobám trávnika.

Prevzdušnená pôda kultivátorom.

 

Kultivátor naopak pomôže s úžitkovou pôdou, pretože ju dokáže nielen prekypriť a prevzdušniť, ale aj poorať, a dokonca zvládne vytrhať aj burinu. Kultivácia pôdy pred vysádzaním predstavuje dôležitý krok, nakoľko počas roka na pôdu pôsobí dážď a tým sa postupne pôda zhutňuje. Prevzdušnením umožníte koreňom rastlín jednoduchšie zakorenenie. To ako dôkladne pôdu skultivujete bude mať zásadný vplyv na úrodu počas sezóny.

Ako funguje kultivátor?

Kultivátor funguje na princípe otáčania hriadeľa, na ktorom sú pripevnené nože, ktoré sa zarezávajú do pôdy. Tá sa tak prevzdušňuje a vďaka tvaru nožov aj obracia. Hriadeľ s nožmi je poháňaný elektrickým alebo benzínovým motorom pričom nože posúvajú kultivátor dopredu. Za hriadeľom v zadnej časti kultivátora je pripevnená lopatka inak nazývaná aj ostroha, ktorá slúži ako prirodzená brzda a zároveň reguluje hĺbku záberu.

Nože kultivátora pri práci na záhrade.

 

Aký kultivátor si vybrať?

Ak sa rozhodnete pre kúpu kultivátora najdôležitejším kritériom je veľkosť obrábanej plochy, výkon a samozrejme s tým úzko súvisí aj typ pohonu. Ďalšími významnými parametrami sú pracovný záber a ponuka príslušenstva. Nemá zmysel investovať do výkonného stroja, keď máte pri dome len malú záhradku s jedným záhonom. Nemenej dôležitý je aj typ pôdy, ktorú bude kultivátor obrábať.

Záhradný elektrický kultivátor je vhodný na kultiváciu pôdy v skleníkoch alebo v menších záhonoch s ľahkou, nie kamenistou pôdou. Vďaka nízkej hmotnosti sa dá kultivátor jednoducho prenášať a ľahko obsluhovať aj medzi rastlinami. Nevýhodou je nižší výkon a nutnosť pripojenia k elektrickej sieti. Malé elektrické kultivátory bývajú osadené spravidla štyrmi kultivačnými nožmi. Ich pracovný záber sa pohybuje okolo 30 – 40 cm. S priemerom nožov 18 – 25 cm sú ideálne pre väčšinu kvetinových záhonov, alebo záhonov s drobnými plodinami.

Naopak benzínové kultivátory sú ťažšie a hlučnejšie, ale s vyšším výkonom a hlbším záberom. Nespornou výhodou je aj voľnosť pohybu, ktorý nie je obmedzovaný káblom. Sú vhodné aj na pozemky s ťažkou ílovitou pôdou. Benzínový kultivátor je vybavený až šiestimi sadami nožov, s pracovným záberom od 35 do 80 cm. Pri niektorých modeloch je možné zmeniť šírku záberu pridaním, alebo odobratím nožov. Vďaka tomu ich môžete použiť ako na malých, tak aj na väčších záhonoch. Priemer nožov sa pohybuje v rozmedzí 35 až 40 cm.

Benzínový kultivátor Fieldmann.

 

Aký typ nožov použiť?

Kvalita pôdy určuje aký typ kypriacich nožov bude vhodný. Pre piesočnaté a ľahké pôdy sú najlepšie pravouhlo zakrivené nože. Vďaka nim sa kultivátor nebude tak ľahko zahrabávať do pôdy. Pri práci s ťažšou a nepriepustnou pôdou sú lepšie kopijovité nože v hviezdicovom systéme. Ľahko prenikajú do pôdy a to až do hĺbky 20 cm.

Nemenej dôležité je aj prevedenie nožov. Kvalitné nože sú vyrobené z ocele a mali by byť zaopatrené krytmi, ktoré poskytnú ochranu pred odlietajúcou zeminou a kamienkami. Počet a priemer čepelí určuje do akej hĺbky a šírky viete kultivovať pôdu. Čím viac čepelí, tým je širší pracovný záber. Priemer čepelí zase určuje hĺbku, do akej viete s kultivátorom zájsť pri obrábaní pôdy.

Kultivátor v záhrade.

 

Jednoúčelový alebo viacúčelový kultivátor?

Jednoúčelové kultivátory postačia na základné obrábanie pôdy. Na ničenie buriny je ideálny kultivátor s názvom okopávačka, ktorý je určený len na medziriadkové obrábanie pôdy do hĺbky 4 cm. Slúži hlavne na prácu počas vegetačného obdobia, aby sa narušením povrchovej škrupiny mohli dostať do pôdy živiny.

Viacúčelové kultivátory so správnym príslušenstvom už môžu plniť celý rad ďalších funkcií. K dispozícii je celá rada nástrojov ako sú brány, pluh či radlice.

Ako a kedy používať kultivátor?

Cieľom prevzdušnenia pôdy je uľahčiť rastlinám zakoreňovanie. Pôda by mala byť pri prevzdušňovaní kyprá, takže ak je premočená, treba počkať až kým trochu nevyschne. Pri práci je dôležité netlačiť kultivátor dopredu príliš rýchlo. Potrebuje dostatok času na rozbitie hrúd a spracovanie pôdy. Postupujte riadok po riadku a nevracajte sa späť na miesto, ktoré ste už raz prešli. Opakované kultivovanie zhutňuje podkladovú dosku, takže každý riadok prechádzajte iba raz.

Vrchná vrstva pôdy, teda horné 3 až 4 centimetre, by mali mať jemnú štruktúru, hlbšie je potrebná pevnejšia pôda, ktorá zabezpečí dobrý prístup vody ku koreňom rastlín. Platí zásada: hĺbka kyprenia pred sejbou = dvojnásobku hĺbky sejby. Po kultivácii nezabudnite pôdu pohnojiť. Myslite na to, že nedostatok živín podstatne znižuje kvalitu úrody.

Elektrický vertikutátor Fieldmann.

 

Čo je vertikutátor?

Vertikutátory sa vzhľadovo podobajú kosačke. Rotujúce nože prerezávajú drny trávnika čím uvoľňujú vrchnú vrstvu pôdy. Princíp fungovania vertikutátora je veľmi jednoduchý. Po trávniku sa pohybuje vďaka kolieskam a o prevzdušňovanie sa starajú rotačné valce na hriadeli, poháňané elektrickým alebo benzínovým motorom.

Elektrický, akumulátorový alebo benzínový pohon?

Elektrický vertikutátor je ľahší na manipuláciu. Elektrický ako aj akumulátorový vertikutátor majú určitú nevýhodu, lebo sa nezaryjú do trávnika tak ľahko ako ich konkurent so spaľovacím motorom. Vyznačujú sa však nižšou hmotnosťou a hlučnosťou. Ich príkon je od 800 do 1 500 W. Ak vlastníte menšiu záhradu s rozlohou v rozmedzí 600 až 800 m2, na vertikutáciu úplne postačí aj elektrický alebo akumulátorový model.

Naopak na väčšie trávnaté plochy s rozlohou viac ako 400 m2 alebo na miesta bez prístupu k elektrine si jednoznačne vyberte benzínový vertikutátor. Má síce vyššiu hmotnosť, ale v prípade vertikutátora je vyššia hmotnosť veľkou výhodou. Vďaka svojej váhe sa ľahšie zareže do trávy. Benzínové vertikutátory majú príkon od 1 800 W do 4 500 W. Vďaka tomu si ľahko poradia so suchými i tvrdými pôdami.

Benzínový vertikutátor Fieldmann.

 

Nože alebo pružiny?

Vertikutátor môže byť vybavený vertikálnymi nožmi a taktiež aj valcom s pružinami. Valec s vertikálnymi nožmi prerezáva trávne drny a podporuje rast nových trávnych odnoží. Nože vyrežú suchú trávu a odumreté korienky vďaka čomu sa ku korienkom trávy môže ľahšie dostať voda a živiny. Používa sa dva krát do roka a to na jar a na jeseň. Veľkou výhodou je, že pri pravidelnom používaní nebudú vznikať mačiny.

Valec s pružinami je určený na vyčesávanie buriny a machu z trávnika. Môžete ho používať počas celej sezóny približne raz za mesiac. Vďaka tomu zabránite tvorbe machu a postupne aj tvorbe buriny.

Aká môže byť šírka záberu a hĺbka rezu?

Čím širší vertikutátor, tým väčšiu plochu dokáže jedným ťahom prevzdušniť. Avšak na druhej strane so strojom s väčším záberom sa horšie manipuluje. Šírka záberu sa zvyčajne pohybuje od 25 do 50 cm. Avšak v záhrade s okrasnými kríkmi a stromami je väčšia šírka zbytočná.

Šírka záberu sa pri elektrických vertikutátoroch pohybuje v rozmedzí od 30 do 38 cm. Pri benzínových modeloch má šírka záberu rozpätie 38 až 42 cm.

Väčšina vertikutátorov umožňuje nastaviť hĺbku rezu, ktorá sa nastavuje pomocou nastaviteľných koliesok, alebo je regulácia umožnená prostredníctvom páčky. Zvyčajne sa dá hĺbka nastaviť od -5 do +15 mm. Platí, že čím nižšia hĺbka je nastavená, tým hlbšie bude trávnik prevzdušnený. Stredné nastavenie je vhodné na odstránenie machu a mŕtvej trávy. Nízke zasa poslúži na dokonalé prerezanie, čo umožní lepší prísun živín a vlhkosti hlbšie do pôdy.

Vertikutátor pri práci.

 

Ako a kedy používať vertikutátor?

Prvá vertikutácia sa robí až na staršom, aspoň 2-ročnom trávniku. Pred použitím vertikutátora musí byť trávnik pokosený a nemal by byť suchý ani príliš vlhký. Rovnomerným tempom prechádzajte po celej ploche trávnika v jednom smere. Začnite pozdĺžne a po skončení prejdite po ploche ešte raz, ale kolmo na prvý smer. Hĺbka nožov by nemala byť viac ako 2 až 5 mm. Po vertikutácii je vhodné trávnik prihnojiť hnojivom s obsahom dusíka, ktorý podporí rast a hustotu trávnika. Na prázdne miesta je vhodné urobiť nový výsev a nasledujúce dni je potrebné dôkladné polievanie. Trávnik bude vďaka tomuto procesu vitálnejší a zdravší.

 

Na záver vertikutátor alebo kultivátor?

Kultivátor je veľký pomocník, ktorý sa v každom prípade osvedčí. Dobre opracovávaná pôda je predpokladom bohatej úrody s menšou námahou. Nezabudnite ale na to, že kultivátor nie je jediným strojom, ktorý vám so starostlivosťou o pozemok pomôže. Nemenej dôležitý je aj vertikutátor. Vo všeobecnosti benzínový kultivátor s vhodným nadstavcom môžete využiť aj na starostlivosť o trávnaté plochy. Ak však nemáte veľkú pôdu na obrábanie, prípadne žiadnu, úplne si vystačíte s vertikutátorom. Navyše vertikutátor má vo výbave aj nože, ktorými môžete trávnik prečesávať celoročne.