Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Hrable sú hrable, ale neláka vás predstava nečistoty v exteriéri iba jednoducho vysať? Záhradný vysávač lístia je praktickým pomocníkom pre upratovanie vonkajších priestorov počas celého roka. Na čo všetko sa hodí? Určite nielen na boj proti lístiu. Zvládne upratovanie vetvičiek, ktoré zostanú pri strihaní živého plota, hravo vysaje piliny po príprave palivového dreva, ale zozbiera aj napadané nečistoty z odkvapov. Stačí si vybrať len správny pohon. Ak si túžite svoju výbavu doplniť o tohto pomocníka čítajte ďalej.

Prečo je dôležité lístie likvidovať?

Napadané lístie zo stromov alebo kríkov sa neupratuje iba z estetického dôvodu. Lístie na záhrade môže poskytnúť dobré služby, ale zároveň dokáže narobiť aj škody.
Ak necháte lístie na trávniku obmedzí sa prístup svetla a zvýši sa nepriedušnosť trávnika. Vlhkosť, ktorá sa pod ním drží, je živnou pôdou pre huby a plesne. To môže viesť k hnedým škvrnám alebo až k úplnému napadnutiu trávnika plesňou.
Pre záhony môže mať lístie pozitívny efekt práve tým, že udrží vyššiu pôdnu vlhkosť. Zároveň počas hnilobného procesu dochádza k obohacovaniu pôdy živinami podobne, ako keby ste použili hnojivo. Avšak v lístí môžu prežívať rôzne choroby a nežiaduci škodcovia. Tí veľmi rýchlo dokážu kvetiny v záhone zničiť. Preto je lepšie lístie úplne zlikvidovať.
Nemenej žiadúce je aj lístie na dlažbe či chodníkoch. Navlhnuté lístie je šmykľavé a ľahko môže dôjsť k pošmyknutiu a následnému pádu.
Všetky tieto problémy a aj mnohé iné pomôže vyriešiť záhradný vysávač.

Benzínový záhradný vysávač.

 

Ako funguje záhradný vysávač?

Motorom poháňaná turbína rotuje vo vysokých otáčkach. Tak zaistí prúdenie vzduchu vysokou rýchlosťou. Nasaté lístie a ďalší záhradný odpad prejde turbínou a následne skončí v zbernom vaku. Objem zberného vaku, sa pohybuje v intervale 40 až 150 litrov.

Nie je vysávač ako vysávač

Tak ako sa nezaobídete pri domácom upratovaní bez podlahového vysávača, ani okrasná záhrada a trávnik sa nedajú efektívne udržiavať v čistote bez záhradného vysávača. Kvalitný benzínový záhradný vysávač by mal mať výkon motora približne 750 - 900 W, elektrický by mal pracovať s príkonom minimálne 2000 - 2300 W. Okrem pohonu sa zamerajte aj na sací výkon, ktorý by mal byť aspoň 220 l/s, resp. 800 m3/h, a rýchlosť fúkania v rozmedzí od 200 km/h do 400 km/h.

Elektrický záhradný vysávač pri práci.

 

Elektrický záhradný vysávač

Elektrické typy záhradných vysávačov sa hodia pre všetkých, ktorí majú stredne veľký pozemok a v dosahu prípojku elektrickej energie. Elektrický záhradný vysávač je menší, ľahký a pomerne lacný. Na pohon využíva elektrický motor napájaný z bežnej siete. Je postačujúci do bežných domácností. Pozor však na príkon. Ten rozhoduje o tom ako efektívne, rýchlo a pohodlne bude odstránený biologický odpad.
Hodnoty príkonu elektrických modelov sa pohybujú v rozmedzí 1 000 W – 3 000 W. Ak nechcete byť pri práci obmedzovaný, voľte príkon aspoň 2 000 W.
Avšak ani vysoký príkon nie je zárukou postačujúceho výsledku. Veľkú úlohu zohráva aj priemer sacej trubice, rýchlosť prúdenia vzduchu a sací výkon. Nezabudnite ani na povinnú výbavu, ktorou je kvalitný predlžovací kábel, pretože elektrické záhradné vysávače disponujú iba krátkym napájacím káblom.

Vysávanie lístia záhradným vysávačom.

 

Benzínový vysávač lístia

Záhradné vysávače s benzínovým pohonom sú najlepšou voľbou ak ste majiteľom väčších záhrad či ovocných sadov a potrebujete neobmedzený pohyb. Dosahujú vysoký výkon v rozmedzí od 700 do 3 000 W a dlhú dobu prevádzky. Minimálny výkon by mal byť približne 750 W, čo je 1 HP. Ich nevýhodou je hlučnosť, pomerne vysoká hmotnosť a nutnosť pravidelnej údržby.
Spravidla disponujú dvojtaktnými alebo štvortaktnými motormi.
Dvojtaktné motory sú jednoduché, spoľahlivé a poskytujú vysoký výkon. Na rozdiel od štvortaktných je potrebné olej pridávať priamo do paliva. Ak by ste použili len samostatný benzín, motor sa zadrie behom niekoľkých sekúnd po štarte.
Štvortaktné motory sú ekologickejšie, pretože spôsobujú menšie znečistenie. V ich prípade nie je potrebná zmes paliva a oleja. Ponúkajú lepšie chladenie motora, nakoľko olej prečerpávaný motorom zároveň chladí namáhané súčiastky. Avšak štvortaktný záhradný vysávač je omnoho ťažší ako dvojtaktný.

Elektrický záhradný vysávač.

 

Aj záhradný vysávač môže byť profesionál

Pokiaľ potrebujete záhradný vysávač používať na veľkých plochách, napríklad v ovocných sadoch, siahnite po profesionálnom modeli. Takéto profesionálne záhradné vysávače už disponujú štvortaktným motorom s objemom až 173 cm3 a príkonom 4 000 W. S prietokom vzduchu 18 m3/min je radosť pracovať. Niektoré modely môžu vizuálne pripomínať rotačnú kosačku. Vďaka kolieskam ich nie je nutné nosiť na chrbte či ramene, ale je možné ich pohodlne tlačiť. Zberný vak s objemom 155 litrov stačí vysypať raz, maximálne dvakrát počas celého upratovania. Navyše drviace nože šetria miesto v zbernom vaku, pretože nasaté lístie rovno podrvia na malé časti.
Pre jednoduché upratovanie ťažko prístupných miest je k dispozícii ručná hubica. Tá je vybavená teleskopickým madlom, ktorého dĺžku si viete prispôsobiť. Ak ručnú hubicu pripojíte na prednej strane hlavnej hubice, záhradný vysávač bude fungovať ako bežný vysávač. Naopak ak ju pripojíte v zadnej časti stroja namiesto koša, záhradný vysávač poslúži výkonný fukár.

Záhradný vysávač má ovládanie vždy po ruke

Ovládanie je zvyčajne umiestnené na rukoväti. V závislosti od konkrétneho modelu to môže byť napríklad ovládanie regulácie výkonu. Pri benzínových strojoch je to okrem regulátora aj sýtič a štartovacie lanko. Praktickou vychytávkou je antivibračný systém, ktorý dokáže znížiť vibrácie v rukoväti až o 80 %.

Záhradný vysávač s reguláciou.

 

Pre vysávanie rôznych povrchov je dôležitá aj regulácia výkonu

Každá práca si vyžaduje osobitný prístup. Nie je tomu inak ani pri vysávaní záhradného odpadu. Podľa povahy práce si viete výkon nastaviť podľa potreby. Intenzívnu silu sania využijete najmä na väčších priestranstvách, alebo pri vysávaní napadaných odrezkov zo stromov či kríkov.
Ak však čistíte okrasné záhony vysypané kamienkami alebo mulčovacou kôrou je potrebná nižšia sila sania.

Na čo dávať pozor pri používaní vysávača?

Pri používaní vysávača si dávajte pozor aby ste nevysávali mokré lístie. Mokré lístie nevysaje dobre ani najvýkonnejší záhradný vysávač. Aj napriek silnému prúdu vzduchu nedokáže efektívne nasať alebo odfúknuť zlepené listy. Navyše mokré podrvené lístie ľahko zalepí saciu trubicu, čím sa zníži výkon, prípadne záhradný vysávač nebude vysávať vôbec.

Povysávané lístie vo vreci.

 

Funkcia drvenia

Niektoré modely záhradných vysávačov dokážu lístie ihneď po nasatí rovno rozdrviť. Je to mimoriadne praktické. Drvením sa totiž zmenší objem odpadu v zbernom vaku, vďaka čomu ho nebude potrebné tak často vyprázdňovať. Okrem toho však drvenie výrazne uľahčuje aj kompostovanie. Rozomletý biologický odpad sa na komposte rozloží rýchlejšie.
Efektivita drvenia sa uvádza v mulčovacom pomere nerozdrveného k rozdrvenému odpadu. V praxi to znamená počet vriec odpadu pred a po mulčovaní. Najčastejšie je to pomer 10 : 1 alebo 16 : 1. Funkcia drvenia dokáže zredukovať objem vysávaného odpadu až o 90 %.
Elektrické záhradné vysávače dokážu podrviť iba suché lístie. Mokré by ich mohlo upchať. Naopak benzínové modely si poradia s vlhkým lístím, ale aj drobnými vetvičkami.

Záhradné vysávače a údržba

Elektrické záhradné vysávače sú na údržbu nenáročné. Stačí pravidelne kontrolovať vzduchové otvory vrtule, ktorá nesie nože. Ak sú otvory zanesené, zlyháva ventilácia a motor sa môže prehrievať. Okrem toho by ste nemali podceňovať ani čistotu vaku. Ak je vak zanesený, vzduch z neho nemôže stenami unikať a vysávač stráca výkon. Nezabudnite po každom použití nechať zberný vak dobre preschnúť.
Pri záhradných vysávačoch s benzínovým pohonom je údržba o niečo zložitejšia. Starostlivosť musíte venovať najmä motoru. Dôležitá je kontrola zapaľovacej sviečky a pri štvortaktných motoroch aj kontrola oleja. Nezabudnite ani na vzduchový filter. Ten je vyrobený z papiera alebo zo špeciálnej textílie. Po každých desiatich hodinách práce je potrebné ho vyčistiť. V prípade ak je iba zaprášený, stačí ho jemne vyklepať a vrátiť na miesto. Ak je však znečistený benzínom alebo olejom, je nutné ho vymeniť. Starostlivosť si zaslúžia aj ventilačné mriežky na krytoch, ktoré musia byť priechodné, aby nedochádzalo k prehrievaniu motora.

Čistá terasa vďaka záhradnému vysávaču.

 

Konečný verdikt benzínový alebo elektrický záhradný vysávač?

Na skalky, živé ploty, do kvetinových záhonov elektrické záhradné vysávače s reguláciou výkonu ideálne. Ak máte navyše na pozemku plochy vysypané kameňmi, elektrický pohon je jasným víťazom. Nemusíte sa obávať, že kamienky alebo okrasná mulčovacia kôra zo záhonov skončí v zbernom vaku. Jeho nesmiernou prednosťou je aj celková hmotnosť. Vďaka tomu bude vaše okolie domu precízne upratané a to takmer bez námahy.
Na druhej strane ak máte veľký pozemok, živý plot z tují alebo dom či plot obrastený brečtanom vyberte si radšej benzínový záhradný vysávač. Poradí si s tvrdými listami brečtanu, ale aj s hrubšími odrezkami z tují. Ani veľký ovocný sad nie je problémom. Benzínový model to vyčistí raz dva bez nepohodlného upchávania sacej trubice.
Náš TIP: Či už benzínový alebo elektrický model je veľmi nápomocný aj pri stavebných prácach ako je napríklad zatepľovanie. Hravo si poradí aj s poletujúcimi polystyrénovými guličkami.