Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyčistiť digestor

Ako vyčistiť digestor.

Mastnota a špina, ktorá sa na digetsore nahromadí sa odstraňuje len veľmi ťažko. S naším návodom však zvládnete údržbu ľavou zadnou. Máme pre vás rady a tipy, ako vyčistiť digestor, aby bol čistý nielen zvonku, ale aj zvnútra a efektívne tak plnil svoj účel.

Čistenie vonkajšieho krytu digestora

Prvým krokom, ktorým je potrebné začať pri čistení digestora je čistenie vonkajšej strany. Tam sa najčastejšie usádza mastnota zmiešaná s prachom. K vyčisteniu tejto časti si pripravte kuchynské papierové utierky, handričku, hubku a teplú vodu so saponátom. Najskôr odstráňte hrubé nečistoty na povrchu digestora pomocou kuchynských utierok. Pevne prichytené mastné čiastočky pretrite hubkou namočenou vo vode so saponátom a dôkladne utrite. Nakoniec ho môžete dočistiť univerzálnym čistiacim sprejom, s ktorým odstránite aj posledné zvyšky nečistoty.

Ak kombinácia mäkkej špongie a teplej vody so saponátom nezaberie, skúste použiť prášok na pranie zľahka zmiešaný s vodou. Môžete ho naliať do rozprašovača alebo jednoducho doň namočiť handričku, s ktorou mastnotu zotriete.

Dávate si však pozor, aby ste nedrhli príliš silno, pretože ľahko môžete poškriabať kov. Vyhnite sa aj agresívnym čistiacim prostriedkom, ako aj ostrým predmetom na odstránenie zaschnutej špiny ako je kefka alebo drôtenka.

Čistenie vonkajšieho krytu digestora.

Čistenie nerezového alebo chrómového povrchu digestora

Nerezová oceľ je najčastejšie používaný materiál. Je to veľmi vďačný materiál, ktorý má však aj svoje slabšie stránky, ku ktorým patria odtlačky prstov, fľaky či škrabance. Rovnako je to aj s chrómovým povrchom. Na čistenie si vyberajte čistiace prostriedky priamo určené na nerez. Pokiaľ nemáte k dispozícií takýto čistiaci prostriedok postačí aj obyčajný kuchynský saponát. Pripravte si teplú vodu a jemnú handričku. Namočte handričku do roztoku a kruhovými pohybmi čistite vonkajší nerezový alebo chrómový povrch digestora. Po dôkladnom umytí ho poriadne utrite do sucha. Na preleštenie môžete použiť ocot. Stačí naniesť pár kvapiek octu na handričku a preleštiť ňou digestor.

Na záverečné doleštenie používajte handričku z mikrovlákna alebo bavlnenú utierku. V žiadnom prípade nepoužívajte drôtenku ani kefu, pretože by mohli mechanicky narušiť povrch a ten by mohol začať korodovať. Na čistenie nerezového povrchu by ste mali používať bavlnené handričky alebo handričky s mikrovláknami.

Čistenie nerezového povrchu na digestore.

Náš TIP: Fľakom, odtlačkom i možným škrabancom na nerezovom alebo chrómovom povrchu je možné predísť vďaka impregnačným produktom. Ak takýmto prípravkom ošetríte povrch 2x ročne vyhnete sa nielen nečistotám, ale aj poškodeniam. Ak sa vám nepodarilo povrch včas zachrániť, musíte vsadiť na čistiace prostriedky.

Čistenie vnútornej časti digestora

Druhým krokom je čistenie vnútornej časti, ku ktorej jednoznačne patrí čistenie filtrov. Tie sú mimoriadne dôležité k správnemu fungovaniu, pretože pohlcujú pachy a vodné pary. Nejedná sa o žiadnu komplikovanú demontáž. Stačí vytiahnuť vonkajšiu mriežku na digestore. Čistenie však vždy závisí od konkrétneho typu filtra. Odťahové a recirkulačné digestory sú vybavené kovovými tukovými filtrami. Existujú však aj s textilné a pri recirkulačných digestoroch sú to aj uhlíkové filtre.

Pripravte si gumené rukavice, hubku, jemnú handričku a vhodný prostriedok na odmasťovanie. Na ťažšie dostupné miesta príde vhod aj zubná kefka.

Čistenie tukového filtra na digestore.

Tukový filter

Tukový filter je v podstate vonkajšia kovová mriežka, ktorá slúži na zachytenie tukových a pevných častíc zo stúpajúcej pary pri varení, neprepúšťa ich do digestora a následne do motora. Týmto filtrom je vybavená väčšina digestorov. Pri čistení kovového filtra môže pomôcť aj umývačka riadu, avšak teplota pri umývaní musí byť maximálne 65 °C a samostatne bez riadov. Ak váš filter nie je vhodný na umývanie v umývačke, môžete ho vyčistiť aj ručne a my vám poradíme ako na to.

Ak je na niektorých miestach odolná nečistota, môžete ju odstrániť podomácky vyrobenou pastou. Tú si pripravíte z octu, pracieho mydla a jedlej sódy. Zmiešajte približne 100 g nadrobno nastrúhaného mydla, 100 ml horúcej vody a 100 g jedlej sódy. Takto vzniknutú pastu naneste na filtre, rozotrite a po pol hodine dôkladne opláchnite. Potom postupujte nasledovne:

Naplňte kuchynský drez horúcou vodou, do ktorej pridajte saponát na riad. Do tohto roztoku filter úplne ponorte. Nechajte ho poriadne odmočiť po dobu aspoň 1 hodiny. Po hodine stačí filter jemne dočistiť hubkou alebo mäkkou kefkou tak, aby ste ho nepoškodili. Zvyšné nečistoty spláchnite pod tečúcou horúcou vodou a filter nezabudnite nechať dôkladne vysušiť.

Čistenie tabletou do umývačky riadu

Pri silnejšom znečistení nahraďte saponát tabletou do umývačky riadu. Tá je na mastnotu ako stvorená. Častokrát čistí lepšie, ako rôzne špeciálne prostriedky určené na mastnotu. Čo budete potrebovať okrem tablety na riad? Pripravte si plech na pečenie, horúcu vodu a mäkkú kefku prípadne i hubku. Tabletku do umývačky riadu najskôr rozpustite v hrnčeku s prevarenou vodou. Do plechu nalejte horúcu vodu, pridajte roztok s roztopenou tabletou a kovový filter z digestora. Nechajte pôsobiť rovnakú dobu ako pri použití saponátu. To znamená približne 40 až 60 minút. Následne dočistite hubkou a poriadne opláchnite teplou vodou. Nezabudnite nechať filter poriadne vysušiť na vzduchu. Na túto činnosť odporúčame použiť ochranné rukavice.

Vhodné čistiace prostriedky k čisteniu digestora.

Jedlá sóda, veľký pomocník v domácnosti

Na veľmi znečistený filter je potrebný silnejší prostriedok. V takom prípade prichádza na rad jedlá sóda. Najskôr vytiahnite filter z digestora a položte ho na plech. Posypte ho 3 až 4 lyžicami jedlej sódy. Zalejte ho prevarenou vodou z kanvice tak, aby bol úplne ponorený v roztoku. Pridajte pol hrnčeka octu a nechajte pôsobiť približne 40 - 50 minút. Sóda dokonale odstráni aj staršie nečistoty a mastnotu. Po odmočení filter opláchnite pod silným prúdom teplej vody, aby ste ho úplne zbavili všetkých uvoľnených nánosov. V prípade potreby môžete celý proces zopakovať. Špinavú vodu, ktorú budete mať z čistenia, však nikdy nelejte do drezu, pretože sa môžu upchať rúrky. Vylejte ju do fliaš, ktoré potom zlikvidujete ekologicky.

Náš TIP: Vytvorte si ekologický domáci odmasťovač vhodný nielen na čistenie digestora, ale všetkých mastných povrchov. Zmiešate dve lyžice octu a dve lyžice jedlej sódy. Na mastné miesta ho nanášajte jemnou navlhčenou handričkou.

Čistenie textilného filtra.

Ako vyčistiť textilný tukový filter?

S textilnými tukovými filtrami sú najčastejšie vybavené lacnejšie digestory. Samozrejme aj takýto filter spĺňa svoju funkciu, avšak vydrží len približne 100 hodín prevádzky. Po čase sa začne trhať a je nutné ho vymeniť za nový. Čo sa týka jeho údržby, nie je vhodné ho intenzívne čistiť, pretože je jemnejší a ľahko by sa mohol potrhať. Pri čistení ho vložte do kuchynského drezu s teplou vodou (nie horúcou) a pridajte pár kvapiek saponátu na riad. Nechajte pár minút odmočiť a na záver ho prepláchnite vlažnou vodou. Vyhnite sa použitiu rôznych kefiek, ktoré by mohli narušiť štruktúru vláken. Po dočistení nechajte filter usušiť úplne do sucha a až potom ho vráťte do digestora.

Výmena filtra v digestore.

Je možné čistiť aj uhlíkový filter?

Uhlíkový filter je typický pre recirkulačné digestory. Uhlík vo všeobecnosti patrí k najlepším prírodným pohlcovačom pachov a iných znečisťujúcich látok. Vlákna aktívneho uhlíka sa nachádzajú priamo vo vnútri uhlíkového filtra vďaka čomu efektívne zachytávajú výpary. Vzduch nasatý ventilátorom prechádza cez uhlíkový filter. Ten následne absorbuje všetky pachy a iné toxické látky, ktoré vznikajú pri varení. To však platí len do chvíle, než sa uhlíkový filter úplne zaplní. Po zaplnení klesá jeho funkčnosť a je potrebné ho vyčistiť, prípadne vymeniť za nový.

Čistenie uhlíkového filtra je možné vykonať maximálne 6x po sebe. Potom už bude potrebná kúpa nového. Priemerná životnosť takéhoto filtra je približne pol roka, vtedy je jeho účinnosť najvyššia. V prípade častého používania digestora je nutné ho meniť aj každé 3 mesiace.

Vyčistený a usušený filter.

Ako správne čistiť uhlíkový filter? 

Pred čistením digestor vytiahnite z elektrickej zásuvky. Potom ho vyberte podľa návodu. Čistenie môžete vykonať manuálne alebo ak je to možné aj v umývačke riadu. Ak ste si zvolili ručné čistenie, pripravte si nádobu s horúcou vodu. Do nej vložte filter a nechajte ho poriadne odmočiť. Do vody nepridávajte žiaden saponát. Prípadne ho môžete umyť aj pod prúdom tečúcej teplej vody bez použitia špongie alebo kefky.

Ak máte umývačku riadu, vložte do nej filter a nastavte ju na teplotu približne 65 – 70 °C. Nepridávajte do umývačky žiaden iný riad ani tablety. Pri tomto filtri je obzvlášť veľmi dôležité sušenie. Uhlíkové filtre sa nikdy úplne nedosušia voľne položené. Môžete ho dosušiť v elektrickej rúre predhriatej na 75 – 100 °C.  Ak vám táto možnosť nevyhovuje, filter nechajte doschnúť na hrejúcom radiátore, prípadne voľne na vzduchu pár dní. Nikdy ho nedávajte sušiť na priame slnko. Po dôkladnom usušení ho môžete vrátiť na miesto. Takto vyčistený uhlíkový filter je opäť pripravený plniť si svoju funkciu.

Ako často čistiť digestor?

Čo sa týka intervalu čistenia digestora platí jednoduché pravidlo. Čím viac varíte, tým častejšie je potrebné čistenie. To znamená, že ak varíte každý deň, odporúčaný interval čistenia je približne každý mesiac. Naopak, ak varíte len príležitostne, digestor stačí čistiť minimálne dva krát ročne.