Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Fukár na lístie a záhradný vysávač patria k užitočným pomocníkom počas celého roka. Pomôžu nielen s opadaným lístím, ale tiež sa skvele hodia na upratovanie zvyškov pokosenej trávy alebo pilín. Ani ťažko prístupné miesta nebudú žiadnym problémom. Vedeli ste, že fukár na lístie môžete využiť aj v zime? Jemný snehový poprašok najlepšie odstránite práve týmto zariadením. S jeho pomocou si ušetríte námahu aj čas. Namiesto ohýbania a ručného hrabania lístia budete len chodiť po záhrade a lístie priamo nasávať a drviť, alebo iba odfukovať na jednu hromadu, ktorú upracete na záver. Ak sa chcete dozvedieť viac, tak čítajte ďalej.

Fukár, vysávač alebo kombinovaný stroj?

Mnohí ľudia sa mylne nazdávajú, že fukár na lístie a záhradný vysávač je jeden a ten istý stroj. Nie to však pravda. Obe zariadenia poskytujú iný spôsob upratovania. Niektoré prístroje fungujú iba ako vysávače, niektoré len ako fukáre a niektoré zvládajú obe tieto funkcie.

Na trhu sú dostupné samostatné vysávače lístia, samostatné fukáre, ale aj stroje, ktoré obe funkcie kombinujú. Najpredávanejšie sú jednoznačne kombinované stroje. Ak sa neviete rozhodnúť, či si kúpiť fukár na lístie alebo záhradný vysávač, je potrebné sa najskôr zamyslieť nad tým, aká veľká je plocha, ktorú budete čistiť a taktiež miesta, ktoré budete čistiť.

Benzínový fukár na lístie na trávniku.

 

Fukáre na lístie

Fukáre na lístie ponúkajú jedinú funkciu, ktorou je fúkanie vzduchu. Lístie a iné nečistoty nevysávate, ale iba fúkate pred sebou. Zvyčajne je upratovanie vykonávané tak, že neporiadok nafúkate na jednu hromadu a následne ju upracete. Fukáre na lístie sú vhodné na väčšie plochy s hrubou vrstvou napadaného lístia, v ktorom sa môžu nachádzať aj tvrdé predmety, ako sú orechy, kamienky alebo kúsky konárov, ktoré by mohli vysávač pri vysávaní poškodiť. Fukáre na lístie sú ideálne aj na upratovanie jemnej snehovej pokrývky alebo na čistenie odkvapov.

Záhradné vysávače

Záhradné vysávače fungujú na opačnom princípe ako fukáre na lístie. Pracujú veľmi podobne ako domáce vysávače. Listy a drobné nečistoty vysajú do zberného vaku, ktorý je potrebné pravidelne vyprázdňovať. Niektoré modely disponujú aj funkciou drvenia. Vďaka tejto funkcii dôjde k rozdrveniu, a tak stačí jednoducho biologický odpad vysypať na kompost.

Záhradný vysávač na lístie pri práci.

 

Záhradný vysávač a fukár na lístie v jednom

Vďaka kombinácii vysávania aj vyfukovania sú kombinované stroje veľmi obľúbené a oveľa univerzálnejšie. Sú dostupné v dvoch variantoch a to s duálnou alebo vymeniteľnou tryskou.

Lacnejšie modely disponujú duálnou tryskou, ktorá umožňuje voľbu programu vysávania alebo fúkania presne podľa vašich potrieb. Takéto prístroje však majú zvyčajne nižší výkon, čo môže viesť k častejšiemu upchávaniu trubice.

Výkonnejšie stroje ponúkajú vymeniteľnú trysku. Tú je možné meniť v závislosti od vykonávanej činnosti. Jedna tryska slúži na vysávanie, druhá na fúkanie.

Aký pohon si zvoliť?

Na trhu sú dostupné 3 kategórie pohonu a to elektrický, akumulátorový alebo benzínový. Typ pohonu je podstatným faktorom, ktorý zaváži pri rozhodovaní. Rozhodujúcimi faktormi pre správny výber pohonu sú veľkosť záhrady a množstvo napadaného lístia.

Overenou klasikou sú fukáre a vysávače so spaľovacím motorom, a to najmä z dôvodu vysokého stupňa autonómnosti. Nie ste obmedzovaný dĺžkou elektrického kábla, ani výdržou batérie. Nevýhodou je vyššia váha, hlučnosť a náročnejšia údržba. Na záhrady väčších rozmerov s väčším počtom stromov je fukár na lístie alebo záhradný vysávač s benzínovým pohonom ideálny.

Elektrické fukáre a vysávače sú poháňané elektrickým motorom, ktorý je napájaný z bežnej 230 V siete. Vzhľadom na prítomnosť kábla je nutné pri práci používať predlžovací kábel. Jeho dĺžka závisí od veľkosti plochy, ktorú budete čistiť. Elektrické modely sú prakticky bezúdržbové a ľahké, avšak poskytujú nižší výkon ako benzínové náprotivky. Hodia sa na práce v menšej záhrade.

Akumulátorové fukáre lístia a akumulátorové záhradné vysávače sú poháňané elektrickým motorom. V tomto prípade je však motor napájaný batériou. Na prácu nie je potrebný žiadny kábel. Sú omnoho mobilnejšie ako elektrické modely, pretože nie sú limitované dĺžkou kábla. Ich nevýhodou môže byť len výdrž batérie.

Lacnejšie modely dokážu pracovať približne 15 minút a doba nabíjania je dlhšia než 30 minút.

Akumulátorový fukár na lístie Fieldmann.

 

Akumulátor – dôležitá súčasť aku vysávačov a fukárov lístia

Ak si vyberiete fukár na lístie s akumulátorovou prevádzkou nezabudnite sledovať parametre batérie. Od kapacity akumulátora závisí akú veľkú plochu dokáže záhradný vysávač alebo fukár na lístie vyčistiť na jedno nabitie. Výdrž batérie závisí aj od zvolenej rýchlosti.

Čím je väčšia kapacita batérie, tým dlhšie zvládne stroj pracovať. Kapacita je uvádzaná v Ah (ampérhodinách). Pohybuje sa v rozmedzí od 1,5 až po 10 Ah.

Kapacita batérie 2 až 3 Ah je dostačujúca na menší dvor alebo záhradu. Ak plánujete akumulátorový fukár na lístie používať napríklad v ovocnom sade vyberajte si batérie s väčšou kapacitou. Okrem toho nezabudnite mať v zálohe aj náhradný akumulátor.

Dôležité parametre pre správny výber

Odhliadnuc od plochy je potrebné pri výbere brať do úvahy aj dôležité technické parametre medzi ktoré patrí: príkon, rýchlosť prúdenia vzduchu a sacia sila.

Príkon a výkon

Príkon vypovedá o množstve energie odobratej zo siete. Výkon zasa označuje s akou silou efektivitou bude záhradný vysávač alebo fukár na lístie pracovať. Pre obe hodnoty je obzvlášť dôležité rozlišovať, či sa jedná o elektrický alebo benzínový model.

Elektrické modely majú príkon aj výkon uvedený vo wattoch. Benzínové stroje majú hodnotu príkonu udávanú vo wattoch (W) alebo v konských silách (HP). Pričom 1 kW sa rovná 1,35 HP. Príkon elektrických zariadení by mal dosahovať približne 2 000 W, pri benzínových modeloch je možné zvoliť aj nižší príkon. Ideálny výkon pri benzínových modeloch začína na 1 000 W.

Hodnoty výkonu sa pohybujú v rozmedzí 500 – 3 000 W, nižší výkon majú zvyčajne hobby stroje.

Pokiaľ nie je výkon priamo uvedený, pomerne jednoducho je možné hodnotu zistiť z dvoch veličín: a to zo sacej sily pri vysávačoch a rýchlosti prúdenia vzduchu pri fukároch.

Benzínový fukár pri čistení chodníka od napadaného snehu.

 

Rýchlosť prúdenia vzduchu

Od výkonu závisí aj rýchlosť prúdenia vzduchu. Tento parameter sa udáva v metroch za sekundu alebo v kilometroch za hodinu. Platí pravidlo, že čím je vyššia rýchlosť prúdenia vzduchu, tým je vyšší aj sací výkon.

  • V prípade elektrických zariadení je rýchlosť prúdenia vzduchu v rozmedzí 250 – 270 km/h.
  • Pri benzínových modeloch je to od 275 do 375 km/h.

Fúkanie lístia za pomoci elektrického fukára na lístie.

 

Sacia sila

Parameter označovaný ako sacia sila alebo sací výkon, udáva objem nasatého vzduchu v litroch za jednu sekundu alebo v metroch kubických za hodinu alebo minútu. Platí, že čím je vyšší, tým je záhradný vysávač silnejší a dokáže nasať väčší objem lístia za určitú dobu. Sací výkon zohľadňuje účinnosť vysávača. Ideálne hodnoty by mali byť približne 220 l/s, čo zodpovedá 800 m3/h.

Sacia trubica

Ak chcete, aby záhradný vysávač alebo fukár na lístie pracoval čo najefektívnejšie, je potrebné brať do úvahy aj saciu trubicu. Dôležitý je nielen jej tvar, ale aj priemer. Od toho závisí, či sa bude stroj upchávať. Jednoznačne odporúčame saciu trubicu so zaobleným tvarompriemerom minimálne 15 cm. Hranaté trubice nie sú práve najšťastnejšou voľbou. Majú tendenciu sa upchávať, čo prácu zbytočne sťaží a predĺži.

Okrem priemeru sacej trubice je potrebné sledovať aj jej dĺžku. Hobby modely disponujú dĺžkou približne 50 centimetrov. Výkonnejšie zariadenia vhodné aj na profesionálne použitie môžu mať saciu trubicu aj dlhšiu.

Elektrický záhradný vysávač a jeho sacia trubica.

 

Objem zberného vaku

Súčasťou záhradného vysávača je aj zberný vak, do ktorého putujú všetky zozbierané listy a iné nečistoty. Objem zberných vakov sa udáva v litroch. Kapacita zberných vakov sa pohybuje v rozmedzí 17 až 106 litrov. Platí, že čím je zberný vak väčší, tým viac odpadu sa doň vojde a tým zriedkavejšie ho bude potrebné vysypávať. Na druhej strane však príliš veľký vak má po naplnení vyššiu hmotnosť.

Na vysávanie menšej záhrady je postačujúci zberný vak s objemom 40 litrov, v prípade ovocného sadu si vyberajte vak s objemom minimálne 70 litrov.

Záhradný elektrický fukár na lístie Fieldmann.

 

Praktické funkcie vysávačov a fukárov lístia

Pre pohodlnejšiu a efektívnejšiu prácu bez námahy sa pri výbere zamerajte aj na funkcie, ktorými môžu záhradné vysávače a fukáre na lístie disponovať. Medzi také patria:

Kolieska – výrazne uľahčia manipuláciu s vysávačom na lístie. Môžu byť osadené na začiatku nasávacej trubice. Slúžia aj na odľahčenie záhradného vysávača, pretože ho nebudete musieť nosiť v rukách, ale pri vysávaní ho stačí iba posúvať.

Regulácia výkonu – vďaka zníženiu výkonu môžete nasať lístie aj na sypkom povrchu, akým je napr. štrk bez toho, aby ste nasali kamienky. Regulácia môže byť skoková alebo plynulá.

Rukoväť – vďaka rukoväti s mäkkou výstelkou sa vám bude pracovať omnoho komfortnejšie. Mäkká výstelka zároveň tlmí vibrácie, ktoré sú prenášané do vášho tela pri používaní benzínového modelu.

Hmotnosť určite nepodceňte. Ak bude vysávač ťažký, pri práci sa skôr unavíte. Najľahšie sú elektrické modely, ktorých hmotnosť začína na 2 kg, naopak benzínový vysávač lístia môže mať hmotnosť aj 11 kg. Majte na pamäti, že hmotnosť sa uvádza pri prázdnom zbernom vaku.

Popruh – je užitočný najmä pri benzínových modeloch, pretože tie sú podstatne ťažšie. Popruh je možné zavesiť na jedno alebo na obe ramená. Vďaka popruhu bude aj dlhodobé používanie záhradného vysávača fyzicky menej náročné.
Nadstavce - na saciu trubicu je možné pripevniť aj ďalšie nadstavce určené pre odlišné použitie. Môže to byť napríklad užšie hrdlo na vysávanie zle prístupných miest, alebo malé hrable na konci trubice, vďaka ktorým možno ľahko nahromadiť záhradný odpad na jedno miesto.