Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čerpadlá sa stávajú praktickými pomocníkmi, ktorí dokážu odčerpať vodu z bazéna, rieky, pivnice alebo môžu poháňať automatické zavlažovacie systémy slúžiace na starostlivosť o vašu záhradu. Okrem toho pomôžu šetriť vašu peňaženku a tiež zásoby pitnej vody. Veď prečo polievať záhradu alebo napĺňať bazén pitnou vodou, ak máte v záhrade studňu s úžitkovou vodou? Existuje viacero typov čerpadiel, každé sa hodí na niečo iné. V našom článku sa dozviete ich rozdelenie, ale aj to, ako si čerpadlo vybrať.

 

Najdôležitejšie parametre pre správny výber čerpadla

 

Pre správny výber čerpadla je potrebné venovať pozornosť základným parametrom, aby čerpadlo slúžilo bezpečne a spoľahlivo. Pred kúpou sa zamerajte na jednotlivé parametre a to: maximálna hĺbka ponoru, prietok, dopravná výška a priechodnosť.

Maximálna hĺbka ponoru

Určuje, do akej maximálnej hĺbky možno čerpadlo ponoriť. So zvyšujúcou sa hĺbkou stúpa tlak okolitej vody, preto musí byť čerpadlo odolné proti prieniku vody do prístroja. Pri ponore do väčšej hĺbky ako je predpísané, by mohlo dôjsť k zničeniu čerpadla.

  • Lacnejšie modely je možné ponoriť do hĺbky 5 m.
  • Kvalitné čerpadlodo hĺbky 100 m.

Záhradné čerpadlo Fieldmann.

 

Prietok

Ďalším z dôležitých parametrov je množstvo vody, ktoré dokáže čerpadlo prečerpať za určitý čas. Je označené písmenom Q, jednotky sú l/s, l/min., m³/hod. Najčastejšie sa stretnete s jednotkami m3/hod., prípadne l/min. Rýchlosť prietoku je podstatne ovplyvnená aj výškou a priemerom potrubia alebo hadice. Výrobcovia uvádzajú maximálny prietok, teda hodnotu, ktorú je možné dosiahnuť pri nulovom výtlaku. Platí čím vyšší výtlak, tým nižší prietok a naopak.

  • Pre zásobovanie domu je nutný prietok približne 3m³/hod. s dostatočným tlakom.
  • Pre polievanie na záhrade postačujú čerpadlá s prietokom do 2 000 litrov za hodinu.

Ponorné čerpadlá a maximálna dopravná výška/ výtlak

Výtlak vody je základným výkonným parametrom čerpadiel. Udáva do akej výšky je čerpadlo schopné vodu vytlačiť. Dopravná výška je značená písmenom H. Požadovanú dopravnú výšku čerpadla je možné vypočítať súčtom sacej a výtlačnej výšky. Dopravná výška súvisí tiež s tlakom, ktorý sa nachádza na odberovom mieste. Na výšku 10 metrov sa počíta s 1 barom, teda 0,1 MPa.

  • Pre bežnú domácnosť postačuje prietok cca 40 l/min. pri tlaku 2,5 - 3,5 baru. V prípade, že sa jedná aj o zásobovanie závlahy, môže byť prietok aj oveľa vyšší.

Zavlažovanie záhrady čerpadlom.

 

Priechodnosť

Nakoľko sa vo vode môžu vyskytovať nečistoty ako bahno, piesok, kal, kamienky, je priechodnosť ďalším dôležitým údajom, ktorý je potrebné pri výbere sledovať. Udáva sa v milimetroch. Niektoré čerpadlá sú navyše vybavené aj rezacím zariadením, ktoré hrubé nečistoty najprv rozdrví a potom vyčerpá.

  • Lacnejšie kalové čerpadlá zvládnu nasávať len malé nečistoty s priemerom do 25 mm.
  • Priemerne výkonné modely na domáce použitie majú priechodnosť od 25 do 35 mm.
  • Výkonné kalové čerpadlá, ktoré sú vhodné na čistenie žúmp, pretože zvládnu odčerpávať častice s priemerom od 50 mm a vyššie.

Odstredivé, vretenové alebo vibračné čerpadlo?

Čerpadlá sa rozdeľujú na tri hlavné typy. To, aké čerpadlo je pre vás vhodné záleží na tom, čo chcete čerpať. Môžete si vybrať odstredivé, vretenové alebo vibračné čerpadlá.

Odstredivé čerpadlá

Tvoria najrozšírenejší druh čerpadiel. Sú to čerpadlá, ktoré využívajú pri prečerpávaní účinok odstredivej sily. Sú vhodné iba pre čerpanie čistej nezakalenej vody bez abrazívnych častíc. Princíp fungovania sa zakladá na rotore so zahnutými lopatkami, ktoré sa otáčajú v špirálovitej komore. Odstredivou silou pôsobia na kvapalinu a tým dochádza k čerpaniu. Sú ideálne na prečerpávanie vody z miesta na miesto a bývajú vybavené plavákovým spínačom, ktorý ich automaticky vypína v závislosti na výške vodnej hladiny.

Napĺňanie bazéna pomocou povrchového čerpadla.

 

Vretenové čerpadlá

Používajú sa na prečerpávanie čistej a mierne zakalenej vody v hlbokých studniach alebo vrtoch. Poradia si aj s čerpaním abrazívnych vôd. Vodu čerpajú za pomoci nerezovej špirály. Poháňané sú elektromotorom v gumovom statore. Vodu dokážu prečerpať aj z veľkej hĺbky, vďaka čomu sú vhodné na použitie v studni či vo vrte. Výhodou takéhoto typu čerpadla je, že vďaka vysokému tlaku dokážu čerpať vodu aj do veľkých vzdialeností. Musí byť neustále ponorené vo vode a nikdy nemôže pracovať na sucho. V prípade vretenových čerpadiel je vhodné voliť také, ktoré disponujú poistkou proti chodu na sucho.

Vibračné čerpadlá

Na rozdiel od ostatných typov vibračné čerpadlá nedisponujú vlastným elektromotorom. Vibračné čerpadlo sa dá použiť na krátkodobé čerpanie vody pri zavlažovaní, umývaní áut alebo pri odvodňovaní. Jeho výhodou je, že dokáže pracovať vo vode s vysokým obsahom minerálnych solí a zvláda i vysoký rozsah teplôt. Jeho nevýhodou je nutnosť častého čistenia, malá hĺbka ponorenia približne do 3 metrov a prerušovaná doba prevádzky. Po cca 2 hodinách je potrebné ho aspoň na 20 minút vypnúť, aby nedošlo k poškodeniu.

Prečerpávanie vody pomocou čerpadla.

 

V akom prostredí môžu pracovať čerpadlá?

Čerpadlá je ďalej možné deliť aj podľa prostredia, v ktorom svoju prácu vykonávajú. V závislosti od týchto faktorov sa čerpadlá delia na povrchové a ponorné čerpadlá.

Povrchové čerpadlá

Inak nazývané aj odstredivé čerpadlá. Záhradné čerpadlo povrchové nie je nainštalované vo vode, ale mimo vodného zdroja. Povrchové čerpadlá vodu sajú, pracujú na sucho a slúžia na čerpanie čistej až mierne znečistenej vody. Medzi ich najväčšie výhody patrí fakt, že disponujú vysokým prietokom. Vodu nasávajú sacou hadicou a následne ju vytláčajú výtlačnou hadicou. Ich sacia výška sa pohybuje v rozmedzí 6 - 9 metrov a dokážu čerpať do hĺbky 7 metrov. Sú ľahko prenosné a ich prednosťou je dlhá životnosť, spoľahlivosť a takmer nulová údržba. Poslúžia aj pri prečerpávaní vody z bazéna, prípadne iných vodných nádrží.

Ponorné čerpadlo Fieldmann.

 

Ponorné čerpadlá

Sú čiastočne alebo úplne ponorené do vody. Je pre ne charakteristické, že vodu nenasávajú, ale vytláčajú. Slúžia na odčerpanie čistej alebo mierne znečistenej vody. Dokážu čerpať vodu až do hĺbky 90 metrov. Ich maximálna výtlačná výška je 6 metrov a môžete ich umiestniť do hĺbky približne 7 metrov. Vďaka svojmu výkonu od 2 do 3 barov sú vhodné aj na čerpanie veľkých objemov vody na veľké vzdialenosti, ako je napríklad čerpanie čistej vody do závlahových systémov z nádrží. Ich hmotnosť nepresahuje viac ako 5 kilogramov. Ponorné čerpadlo si poradí aj s drobnými nečistotami. Výhodou ponorných čerpadiel je nenáročná údržba. Vďaka trvalému ponoreniu odolávajú možnému poškodeniu mrazom.

Tlakové alebo netlakové čerpadlá?

Podľa účelu použitia je potrebné si vybrať medzi tlakovým a netlakovým čerpadlom.

Netlakové čerpadlá disponujú nízkym výtlakom, nedokážu teda kvapalinu prečerpať z veľkej hĺbky. Avšak majú vyššiu mieru prietoku a v nízkych hladinách pracujú pomerne rýchlo a efektívne. 

Tlakové čerpadlá vodu vyčerpávajú za pomoci väčšieho tlaku. Ich výhodou je veľká dopravná výška. Používajú sa na čerpanie vody na väčšiu vzdialenosť, pod väčším tlakom alebo z väčšej hĺbky.

  • Na prečerpávanie vody z bazéna alebo zaplavenej pivnice, pri čerpaní vody z drenáží je potrebný malý tlak a veľký prietok.
  • Pre zásobovanie vodou trvalým pripojením je nevyhnutný väčší tlak a menší prietok.

S akou vodu si poradia čerpadlá?

Čerpadlá sa delia aj podľa toho, ako si dokážu poradiť so znečistenou vodou.

Čerpadlá na pitnú vodu sú nevyhnutné najmä v prípade, ak potrebujete prečerpať vodu zo studní, prípadne iných zdrojov pitnej vody. Pri čerpaní pitnej vody je možné použiť povrchové, ale aj ponorné čerpadlo.

Čerpadlá na úžitkovú vodu sú vhodné najmä na prečerpávanie dažďovej vody či odčerpávanie vody zo záhradného jazierka. Takéto čerpadlá by mali disponovať filtrom v podobe sacieho koša. Ten bezpečne odfiltruje hrubé nečistoty, ktoré by mohli čerpadlo poškodiť.

Do tejto kategórie patria aj nasledovné čerpadlá:

Čerpadlo do studne – tieto čerpadlá sa od predošlých líšia konštrukciou. Ponorné čerpadlá do studne sú väčšie, ale vzhľadom na odlišnú konštrukciu je ich obstarávacia cena nižšia. Používajú sa všade, kde je nutné vodu prečerpať na dlhú vzdialenosť.

Čerpadlo do suda Fieldmann.

 

Čerpadlá do suda sú výhradne určené na čerpanie dažďovej vody zo suda. Čerpadlo sa ponorí do suda a nad hladinu vyčnieva teleskopická trubica s kohútikom. Vďaka nej hravo naplníte krhlu alebo jednoducho rýchlospojkou pripojíte hadicu. Hlaveň čerpadla je lepšie umiestniť čo najbližšie k miestu, ktoré sa bude zavlažovať. Čerpadlo do suda by malo byť uložené na podstavci kvôli možným usadeninám na dne, ktoré by mohli čerpadlo pri nasávaní poškodiť.

Čerpadlá na výrazne znečistenú vodu – inak nazývané aj kalové čerpadlá. Sú vhodné najmä pri odsávaní vody počas záplav, povodní ako aj pri čistení septiku.

Kalové čerpadlá sa používajú na prečerpávanie znečistenej vody, prevažne na čerpanie splaškov. Konštrukcia kalového čerpadla je vyrobená z odolných materiálov, ktorým hustý kal neprekáža. Niektoré kalové čerpadlá disponujú nožmi, ktoré pevné časti spoľahlivo rozsekajú na menšie kúsky a následne prečerpajú. Kalové čerpadlo dokáže prečerpať špinavú vodu s pevnými časticami, ktoré majú viac ako 30 mm. Váha týchto čerpadiel je o niečo vyššia ako v prípade ponorných alebo povrchových. Výkonnejšie modely dokážu prečerpať až 300 litrov vody za minútu, majú vysoký čerpací výkon, ale sacia výška sa pohybuje iba približne do 15 metrov.

Záhradná vodáreň Fieldmann.

 

Domáce vodárne

Primárne sa využívajú na čerpanie vody zo studne. Záhradná vodáreň zabezpečuje trvalý prietok a je schopná zapínať a vypínať sa automaticky. V niektorých prípadoch je možné domáce vodárne využiť aj na potreby sprchovania či splachovania WC.

Ich maximálna výtlačná výška je do 40 metrov a tlak sa udáva 1,5 baru. Oproti povrchovým vodným čerpadlám sú domáce vodárne oveľa ťažšie, nakoľko ich váha presahuje 10 kilogramov. Výkon domácej vodárne je vždy daný výkonom čerpadla a nie veľkosťou nádoby.

Koľko vody potrebujete prečerpávať?

Parameter maximálneho prečerpaného množstva vody je dôležitý najmä v prípade ak chcete čerpadlo používať profesionálne alebo v prípade havárií, keď je potrebné vyčerpať vodu napríklad zo zatopených vnútorných priestorov. Pre občasné použitie postačujú plastové čerpadlá. Pre stále použitie sa hodia nerezové alebo liatinové čerpadlá.

Podľa množstva čerpanej vody sa čerpadlá delia do 3 skupín:

  • Množstvo čerpanej vody pod 4 000 l/hod. – takéto čerpadlo vhodné na bežné účely v záhrade. Dostanete ním vodu z vašej studne a poslúži aj pri polievaní úrody.
  • Na čerpanie z väčších vodných plôch, jazierok alebo bazénov je postačujúce čerpadlo s množstvom čerpanej vody od 4 000 do 7 500 l/hod.
  • S prečerpávaním vody z väčších vodných plôch si výborne poradí čerpadlo, ktoré je schopné prečerpať viac než 7 500 litrov vody za hodinu.

Praktické funkcie čerpadiel

  • Tlakový spínač, alebo nazývaný tiež plavák, stráži hladinu vody a po prekročení určitej hranice čerpadlo zapne alebo opäť vypne. Lacnejšie modely majú túto hranicu prednastavenú, pri drahších modeloch sa dá nastaviť podľa požiadaviek. To sa určite hodí pri čerpaní vody zo studne alebo nádrže na dažďovú vodu.
  • Ochrana proti chodu na prázdno - čerpadlo nemôže bežať naprázdno, pretože môže dôjsť k jeho poškodeniu. Je to preto, lebo elektromotor čerpadla sa čerpanou vodou chladí. Aby nedošlo k prehrievaniu v prípade, kedy čerpadlom žiadna voda neprechádza, sú všetky modely vybavené poistkou, ktorá čerpadlo po krátkej chvíli chodu na prázdno ihneď zastaví.
  • Automatické spínanie - čerpadlo vybavené touto funkciou sa samo zapne vo chvíli, keď voda stúpne nad určitú hranicu.